| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Dobava premoga kot energenta za proizvodnjo toplotne in električne energije v Javnem podjetju Energetika Ljubljana d.o.o.
Luka Ambrož, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljena pot energenta – premoga, ki ga Javno podjetje Energetika Ljubljana d. o. o. v svoji enoti TE-TOL uporablja za proizvodnjo toplotne in električne energije. Opisana je pot premoga od rudnika v Indoneziji do Luke Koper ter do končnega uporabnika TE-TOL. Najprej je opisana transportna infrastruktura v premogovniku ter natovarjanje premoga na Capesize ladjo za razsuti tovor, ki premog pripelje v Luko Koper. Sledi opis raztovarjanja premoga na deponijo terminala za premog in železovo rudo, podrobneje pa je nato opisana pot premoga po železnici do TE-TOL. Izpostavljen je ključni problem pri dobavi premoga, in sicer ta, da Slovenske Železnice niso uspele zagotavljati ustrezne dinamike dobav, ki je bila zapisana v pogodbi. Razlog je nezgrajeni drugi tir proge med Luko Koper in Divačo in posledično prevelika obremenjenost obstoječe enotirne proge. V diplomskem delu so predstavljene pomanjkljivosti železniškega omrežja in možne rešitve za ustrezno dinamiko dobav premoga v TE-TOL. Najbolj optimalno rešitev predstavlja uporaba daljše vlakovne kompozicije z dobavo dvakrat dnevno, namesto krajše trikrat dnevno. Dolgoročno rešitev za pravočasno dobavo premoga v TE-TOL pa predstavlja le izgradnja drugega tira na odseku Koper–Divača.
Ključne besede: transport premoga, Capesize, TE-TOL, vlakovna kompozicija, železniško omrežje
Objavljeno: 24.09.2021; Ogledov: 53; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (4,79 MB)

2.
Prenova skladišča na primeru podjetja adria mobil d.o.o.
Ela Kastelec, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je prikazana prenova skladiščenja v podjetju Adria Mobil, d. o. o. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem, teoretičnem delu v uvodu podajamo poglede na pomen logistike, še posebej proizvodne logistike. V nadaljevanju podamo poglede na vlogo skladiščnega poslovanja kot sestavnega dela poslovne logistike v proizvodnem podjetju. Navedemo tudi pomen zalog in preidemo na procese skladiščenja. V praktičnem delu diplomskega dela predstavimo analizirano podjetje in opišemo obstoječe stanje, predvsem skladiščne manipulacije ter pomen informatizacije skladiščnega poslovanja. Na podlagi operativnih dokumentov prenove skladiščenja in intervjuja je bila izdelana kritična analiza skladiščnih procesov. V zaključku diplomskega dela podamo predloge za izvedbo prenove v oddelku pohištvenih elementov s poudarkom na novem načinu embaliranja pohištvenih elementov in za oskrbovanje delovnih mest z vlakovno kompozicijo.
Ključne besede: logistika, skladiščno poslovanje, oskrba, informatizacija, embaliranje, vlakovna kompozicija
Objavljeno: 14.12.2020; Ogledov: 268; Prenosov: 0

3.
Problematika železniških pragov
Klemen Meh, 2020, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi so predstavljeni rezultati sinhronizacije dveh različnih meritev (merilne tehtnice ter meritve kinematičnih in mehanskih parametrov odziva praga). Raziskava predstavlja majhen prispevek k CRP projektu, ki se ukvarja z izdelavo inovativnega železniškega praga. Ukvarjali smo se z vrednotenjem zunanje obtežbe na enem merilnem mestu na progi Divača−Koper. Končni rezultat raziskave je grafična predstavitev sinhroniziranih rezultatov dveh meritev. Ugotovili smo, da se sinhronizirane meritve ujemajo s splošnimi zakonitostmi dinamike konstrukcij pri diskretnih sistemih z več prostostnimi stopnjami, kjer maksimumi količin ne nastopajo vsi v istem času. Posledično največja obtežba na prag nastopi v situacijah, ko obravnavani prag prevzame večino obtežbe osi.
Ključne besede: vlakovna kompozicija, tirnica, železniški pragovi, degradacija tolčenca, dinamične obremenitve, relaksacija tirne grede
Objavljeno: 01.09.2020; Ogledov: 326; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

4.
Rekonstrukcija transporta lomljenca
Lenart Horvat, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo sistematično obravnavali problematiko izvedbe zamudne in železniškemu voznemu parku podjetja Slovenske železnice obremenjujoče organizacije naročila transporta lomljenca, ki se vrši po železniških tirih na relaciji tovorna postaja Verd – tovorna postaja Celje, z uporabo nabiralne lokomotive. Namen naloge je celostno predstaviti omenjeno problematiko transporta lomljenca in ga rekonstruirati, zato bomo v prvem delu diplomskega dela predstavili postopek pridobitve vlakovne poti nato predstavili hčerinsko podjetje SŽ – Tovorni promet ter prikazali proces dela vlakospremnih in ranžirnih skupin v podjetju s posamezno vlakovno kompozicijo, na tovorni postaji Celje. Nadaljevali bomo s predstavitvijo izvedbe organizacije že obstoječega stanja naročila in ga na podlagi pridobljenih podatkov z izvajanjem meritev podrobneje analizirali. Glede na pridobljene podatke bomo predstavili in utemeljili rešitev transporta lomljenca na tej relaciji s krajšo časovno izvedbo naročila in predstavili smernice za višjo kakovost storitev železniškega tovornega prometa v prihodnosti.
Ključne besede: transport, železnica, tovorni promet, ranžiranje, vlakovna pot
Objavljeno: 03.08.2018; Ogledov: 561; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

5.
Vlakovne poti tovornih vlakov
Aleksander Pešec, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: vlakovna pot, odpovedi vlakovnih poti, uporabnina, prosilec
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 637; Prenosov: 43
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Vlakovne poti tovornih vlakov
Aleksander Pešec, 2011, diplomsko delo

Opis: Pred pridobitvijo vlakovne poti za tovorne vlake v Republiki Sloveniji mora oseba ali podjetje izpolniti osnovne pogoje, kot so veljavna licenca, ki jo je izdala Javna agencija za železniški promet oziroma licenčni organ države članice Evropske unije, veljavno varnostno spričevalo, ki ga je prav tako izdala omenjena agencija, izjava zavarovalnice ali kakšen drug dokument, s katerim se izkazuje zmožnost in način kritja možnih škodnih zahtevkov, med zahtevanimi pogoji pa je tudi sklenjena pogodba z upravljavcem javne železniške infrastrukture o dostopu in uporabi javne železniške infrastrukture. Osnova kakovostnega delovanja sistema je stalnost obveščanja in dosledno spoštovanje zaporedja procesov. Pravilna izvedba in predpisano zaporedje delovnega procesa pogojujeta začetek naslednjega procesa. V primeru, da o odpovedi vlakovne poti ni obveščen eden izmed treh ključnih akterjev pri obvladovanju procesa vlakovnega tovornega prometa, to so prevoznik, prosilec in upravljavec, pride do zapletov. Temeljni predmet raziskave diplomske naloge je tako predlagati izboljšave v procesih odpovedi vlakovnih poti, predstavljeni pa so tudi postopki in načini naročanja vlakovnih poti tovornih vlakov v Republiki Sloveniji.
Ključne besede: vlakovna pot, odpovedi vlakovnih poti, uporabnina, prosilec
Objavljeno: 16.04.2012; Ogledov: 1367; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

7.
Naročanje vlakovnih poti in uporabnina v potniškem prometu : diplomsko delo
Petra Medvešek, 2009, diplomsko delo

Opis: Pred vsako vožnjo vlaka po javni železniški infrastrukturi je potrebno pridobiti odločbo o dodelitvi vlakovne poti na javni železniški infrastrukturi, ki jih na osnovi predpisanih vlog za dodelitev dodeljuje Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije. Za uporabo javne železniške infrastrukture prosilec plačuje upravljavcu uporabnino, ki je namenjena pokritju stroškov za njeno vzdrževanje. Infrastrukturni stroški lahko predstavljajo pomemben del stroškov železniškega operaterja. Ravni in strukture dajatev so zato odločilnega pomena za konkurenčni položaj železnic v zvezi s cestnim prevozom. Evropska komisija je v svoji Beli knjigi Evropska prometna politika za leto 2010: »čas za odločitev« (EC, 09/2001) podala predlog o zagotavljanju trajnostne mobilnosti, s postopno zamenjavo obstoječih davkov prometnega sistema z bolj učinkovitim sredstvom za vključevanje stroškov infrastrukture in zunanjih stroškov. Instrumenti, predlagani v Beli knjigi, so predvsem, zaračunavanje uporabnine za uporabo infrastrukture (vključno z zunanjimi stroški prevoza, opredeljenimi kot stroški, povezani z nesrečami, onesnaževanjem zraka, hrupom in zastoji) in obdavčitvijo goriva.
Ključne besede: vlakovna pot, upravljalec javne železniške infrastrukture, dodelitev vlakovne poti, uporabnina
Objavljeno: 13.06.2010; Ogledov: 2217; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

Iskanje izvedeno v 4.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici