| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga vladnih institucij pri nasilju nad otroki v družini : diplomsko delo univerzitetnega študija Varstvoslovje
Maša Jarc, 2012, diplomsko delo

Opis: Spremenjen način življenja in vsakdanjika ljudi je prinesel spremembe v razmišljanju in sprejemanju določenih pojavov v družbi. Nasilje v družini je pojav, do katerega ne moremo ostati ravnodušni, še posebej, če se izvaja nad otroki. V Sloveniji se je začelo o problematiki nasilja v družini govoriti šele v zadnjih desetih letih. Ta vrsta nasilja najpogosteje doleti najšibkejše člane, med katere spadajo tudi otroci. Država je zato z Zakonom o preprečevanju nasilja in z novim Kazenskem zakonikom uzakonila in dodelila nalogo državnim organom, da pri tovrstnih dejanjih ukrepajo v okviru otrokove največje koristi. Tako poteka proces zaščite otroka v določenih korakih, ki jih mora posamezni strokovni delavec prilagoditi individualnemu primeru. Pri tem pa je pomembno, da je vsak strokovni delavec, ki se ukvarja s področjem nasilja v družini, dobro usposobljen, izobražen, angažiran in pripravljen sodelovati z drugimi strokovnimi delavci. Kajti v literaturi in intervjujih lahko opazimo, da je zaznati pomanjkljivosti ravno pri teh segmentih dela. Izobraževanje o tej tematiki je odvisno predvsem od vsakega posameznega strokovnega delavca in njegove angažiranosti. Pojavlja pa se tudi problem medinstitucionalnega sodelovanja, kljub temu da je to zakonodajno urejeno. Se pravi, da je kakovost rešitve individualnega primera še vedno odvisna od ljudi, ki na tem področju delujejo. V diplomski nalogi bo prikazan celoten proces delovanja posamezne vladne institucije, tudi skozi praktičen primer in analizo izvedenih intervjujev.
Ključne besede: nasilje, družine, otroci, preprečevanje, vladne institucije, diplomske naloge
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 1625; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (451,34 KB)

2.
Problematika v pretoku informacij pri prepoznavanju nasilja nad otroki v družini
Danijela Najglič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tematiko nasilja nad otrokom v družini. Izpostavlja pomen prepoznavanja nasilja nad otrokom v družini s strani strokovnih delavcev zaposlenih v vrtcih, šolah in zdravstvu ter pomen posredovanja informacije o zaznanem nasilju nad otrokom v družini s strani teh strokovnih delavcev institucijam, ki se ukvarjajo s preprečevanjem in obravnavo nasilja v družini. V diplomskem delu je opisana vloga vladnih in nevladnih institucij pri prepoznavanju in preprečevanju nasilja nad otrokom v družini ter pravna podlaga za njihovo delovanje in medsebojno sodelovanje. Raziskovalni del diplomskega dela je opravljen s tremi strukturiranimi intervjuji in s štirimi pisnimi anketami odprtega tipa strokovnih delavk iz različnih institucij na območju Mestne občine Maribor. S pregledom vseh intervjujev in anket je podana subjektivna ocena pretoka informacij med različnimi institucijami v primeru ugotovitve nasilja nad otrokom v družini, zato ugotovitev ni mogoče splošno vrednotiti.
Ključne besede: otrok, nasilje nad otrokom v družini, oblike nasilja nad otrokom, nevladne institucije, vladne institucije, medsebojno sodelovanje, subjektivna ocena pretoka informacije
Objavljeno: 02.12.2015; Ogledov: 465; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (748,81 KB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici