| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VEČČUTNO UČENJE IN POUČEVANJE SPOZNAVANJA OKOLJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE
Jasna Zupanc, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu veččutno učenje in poučevanje spoznavanja okolja v prvem triletju osnovne šole sem se v teoretičnem delu diplomskega dela, dotaknila veččutnega učenja in poučevanja, prav tako pa sem proučila poučevanje in učenje z vidika tipa osebnosti. Predstavila sem tudi stile zaznavanja, učne stile in spoznavne stile. V empiričnem delu pa sem si postavila vprašanja: Kako poučujejo učiteljice v prvem triletju osnovne šole, saj sem mnenja, da je v tem obdobju veččutno učenje in poučevanje zelo prisotno in tudi zelo pomembno! Prav tako pa me je zanimalo, pri katerem predmetu najlažje upoštevajo vse zaznavne stile učencev, saj menim, da je spoznavanje okolja predmet, kjer bi lahko učiteljice najlažje vključile veččutno poučevanje. Rezultati kažejo, da so učitelji predvsem kinestetični, med tem ko so njihovi učenci predvsem vizualni tipi. Kljub rezultatom ugotavljamo, da učitelji v veliki meri prilagajajo svoj način dela različnim učnim stilom učenca, kljub temu pa ugotavljamo, da je na tem področju mogoče še narediti veliko več. Zato so v praktičnem delu predstavljene učne priprave za uro spoznavanja okolja v prvem triletju osnovne šole in zajemajo veččutno poučevanje, tako da snov razumejo vizualni, avditivni in tudi kinestetični učenci.
Ključne besede: razredna stopnja, spoznavanje okolja, učni stil, vizualni tip, avditivni tip, kinestetični tip
Objavljeno: 11.09.2009; Ogledov: 3877; Prenosov: 721
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

3.
VZDRŽEVALNI POSEGI NA HIDRAVLIČNEM BLAŽILNIKU SUNKOV
Dejvid Šimunić, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Avtor te diplomske naloge, Dejvid Šimunić, je zaposlen v podjetju Numip.d.o.o, ki je visoko usposobljen in kakovosten partner za izvajanje projektov, zunanje vzdrževanje, specialne tehnologije in proizvodnjo v jedrski energetiki, klasičnih elektrarnah, farmaciji ter drugih zahtevnih objektih procesne industrije. Delo opravlja v nuklearni elektrarni Krško (v nadaljevanju NEK), kot kontinuirani vzdrževalec na področju stabilnih komponent, največ v skupini, ki se ukvarja z vzdrževanjem, vizualno kontrolo, obnovo ter testiranjem mehanskih in hidravličnih blažilnikov sunkov. Za varno delovanje Nuklearne elektrarne Krško morajo različni sistemi na tem objektu brezhibno delovati. Glede na to, da se večina medijev, potrebnih za obratovanje elektrarne (para, voda…), pretaka po cevovodih različnih premerov, so le-ti ustrezno pritrjeni s fiksnimi podporami in vzmetmi. To so tako imenovane aktivne komponente, ki zagotavljajo celovitost sklopov. V primeru vodnih in parnih udarov ter potresov pa za varnost cevovodov skrbijo mehanski in hidravlični blažilniki sunkov. To so pasivne komponente, ki v času obratovanja elektrarne zagotavljajo normalno termično gibanje cevovodov, svojo osnovno funkcijo pa opravijo v primeru zgoraj opisanih dogodkov. V tej nalogi so na kratko opisani sestavni deli hidravličnih komponent, njihove osnovne naloge, demontaža in montaža, ter vizualni pregled blažilnikov sunkov. Jedro in cilj diplomske naloge je odkrivanje napak z vizualno kontrolo, analizirati pojavljajoče se napake z metodami FTA - analiza drevesa napak (angl.: Fault Tree Analysis), FMEA- analizo možnih napak in analizo njihovih učinkov (angl.: Failure mode and effect analysis), ovrednotiti njihovo »težo« ter podati napotke za odpravo napake ali ukrepe za preprečevanje pojave napake.
Ključne besede: Ključne besede: Hidravlični blažilnik sunkov; vizualni pregled; FTA - analiza drevesa napak; FMEA- analizo možnih napak in analizo njihovih učinkov;
Objavljeno: 21.01.2010; Ogledov: 2114; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

4.
PODOBA IN ZVOK , VPLIV GLASBE NA SLIKARSTVO
Katja Hrvatin Jazbec, 2010, diplomsko delo

Opis: Včasih sem se spraševala, zakaj moram vsak teden hoditi na ure klavirja in solfeggia ter se zaradi tega ne morem udeležiti likovnega krožka. Kasneje sem opustila izobraževanje v glasbi in sem se posvetila likovnemu ustvarjanju oziroma slikarstvu. V precej drugačni obliki so se prav tako med glasbo in slikarstvom odločali danes priznani slikarji. Tako se je na primer slikar Paul Klee odločil za slikarstvo, saj bi po lastnem mnenju glasbo lahko samo poustvarjal. Vendar pa je glasba ostala prisotna v njegovem slikarskem snovanju. Paul Klee spada med ustvarjalce z začetka dvajsetega stoletja. Ta čas je zaznamoval velik tehnični napredek in mnoge družbenopolitične spremembe. Posledično je prišlo do novih načinov ustvarjanja in razmišljanj o le-tem. To je tudi čas, ko nastane prvo abstraktno delo Vasilija Kandinskega. Kandinski je raziskoval povezavo med glasbo in slikarstvom ter navezal prijateljstvo s skladateljem Arnoldom Schönbergom. Zanimivo je, da se je ravno v prvi polovici dvajsetega stoletja pojavilo več umetniških skupin, ki so povezale umetnike z različnih področij (slikarstvo, glasba, literatura in drugo). Ni pa glasba samo vplivala na slikarje, tudi glasbeniki so našli navdih in izziv v slikarstvu. Med bolj odmevnimi je primer simfoničnega dela Aleksandra Skrjabina za orkester in barvne orgle z naslovom Prometej: Pesnitev ognja. Skrjabin je s tem delom želel izzvati sinestetično izkušnjo pri gledalcih. Ni bil prvi, ki bi iskal sinestezijo v umetnosti. V zgodovini so nastali številni domisleki, ki bi sočasno nagovarjali naš vizualni in slušni sistem, med temi so tudi barvni čembalo in barvne orgle. V teoretičnem delu diplome sem našla izhodišča za lastno delo. Praktični del diplome sem raziskovala v dveh projektih. V obeh projektih sodelujem z glasbenikom. Ustvarjanje del in raziskovanje povezave med glasbo in slikarstvom za prvi projekt je potekalo v »ateljeju«, v drugem projektu pa se ustvarjanje in raziskovanje dogajata pred gledalci na odru.
Ključne besede: slikarstvo, glasba, vizualni sistem, slušni sistem, sinestezija, abstraktna umetnost
Objavljeno: 22.10.2010; Ogledov: 2891; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

5.
SNOVANJE ALGORITMA MEHKEGA VODENJA ZA SISTEME V REALNEM ČASU
Matej Rižnar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zasnova algoritma mehkih regulatorjev v programskem jeziku C in izvedba povezave zasnovanega algoritma z vizualnim vmesnikom za snovanje mehkih regulatorjev v programskem orodju MATLAB. Kot ciljni sistem aplikacije zasnovanega algoritma je predstavljen sistem regulacije ravnovesja valjčka na letvi, v okviru katerega je prikazan postopek oblikovanja ciljnega mehkega regulatorja in njegov prenos na druge računalniške platforme. Izvedena je bila verifikacija zasnovanega algoritma na dveh računalniških platformah in regulacija ravnovesja položaja valjčka na letvi z zasnovanim algoritmom mehkega vodenja.
Ključne besede: snovanje mehkih sistemov vodenja, algoritem mehkega vodenja, vizualni vmesnik, regulacija ravnovesja
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 1417; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

6.
Preventivni pregledi naprav med proizvodnim procesom v proizvodnji anod
Alenka Kodrič Voda, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano izvajanje vizualnih preventivnih pregledov v proizvodnji anodnih blokov med obratovanjem naprav in linij. Pregledi se opravljajo po navodilih za delo, najdene napake ali nepravilnosti se zabeležijo v ustrezen obrazec ter se izdajo delovni nalogi vzdrževanju za odpravo nepravilnosti. Izdelana navodila za preventivne preglede med proizvodnim procesom morajo zagotavljati učinkovit pregled z točno določenim namenom in za obhodnika varno izvajanje pregleda. S pravočasnimi in s postopkom določenimi preventivnimi pregledi, zmanjšati število kurativnih posegov, saj so taki posegi dražji, še posebej, če smo morali stroj med obratovanjem zaustaviti. Poudarili smo povratno informacijo pri odpravi napak na posamezni napravi( v smeri proizvodnja – vzdrževanje – proizvodnja) in s tem izboljšali sledenje nad stanjem naprav in odprave napak. Predstavljen je postopek kako s pomočjo računalniškega programskega orodja spremljamo obdelavo izdanega naloga, potek odprave napake ter zaključevanje naloga in prevzem naprave. Pri tem imamo večjo kontrolo in pregled ali se napaka odpravlja oziroma je že odpravljena ter tako preprečimo, da ne prihaja do podvajanja izdaje delovnih nalogov za enako še ne odpravljeno napako.
Ključne besede: vzdrževanje, vizualni preventivni pregledi, programsko orodje, proizvodnja anod, procesni kontrolor, reventivni pregledi
Objavljeno: 14.08.2012; Ogledov: 880; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

7.
SLEDENJE KAMERI PRI PRENOSU ANIMIRANEGA LIKA V FILM
Tatjana Milovanović, 2013, diplomsko delo

Opis: Sledenje kameri je tehnika vizualnih učinkov, ki uporabniku omogoča vstavljanje računalniške grafike v predhodno posnete videe realnega ali navideznega sveta. To poteka tako, da preko sledenja značilk in kalibracije s programsko opremo poskušamo čim bolje ponoviti pomik kamere. Preučili smo teorijo in delovanje programov za sledenje kamere, vključujoč animacijo, sledenje, kalibracijo, parametre kamere, projekcijo točk, določitev ozemljitvene ploskve, rekonstrukcijo, in opisali različno programsko opremo. To znanje smo nato implementirali na praktičnem primeru sledenja kameri.
Ključne besede: sledenje kameri, kalibracija, vizualni učinki, 3D računalniška animacija, digitalna postprodukcija
Objavljeno: 10.01.2014; Ogledov: 1429; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

8.
INTELIGENTNI SISTEM ZA KOREKCIJO REZALNIH PARAMETROV PRI FREZANJU GRAVUR ORODIJ
Marko Reibenschuh, 2013, doktorska disertacija

Opis: Kvaliteta obdelane površine in stroški obdelave sta glavna faktorja, s katerima podjetje dosega konkurenčnost na svetovnem tržišču izdelave preoblikovalnih orodij. Z uporabo najnovejših materialov in modernih postopkov obdelave podjetja poskušajo doseči optimalno izkoriščenost strojev in orodij ter si tako zagotoviti tržno prednost. Izbira rezalnih parametrov ima pri obdelavi velik vpliv na stroške, zato veliko raziskovalcev izvaja postopke off-line optimizacije. Na področju materialov se razvijajo vedno bolj kompleksni materiali, med katere prištevamo tudi gradientne materiale. Znane off-line rešitve optimizacij ne omogočajo zadovoljivih rezultatov pri optimizaciji rezalnih parametrov. V raziskavi smo razvili, izdelali in vpeljali v proizvodnjo orodij nov inteligentni sistem za korekcijo rezalnih parametrov pri frezanju gravur (ISK) za obdelavo standardnih in gradientnih materialov. Predstavljen sistem omogoča optimizacijo rezalnih parametrov v on-line načinu in izključuje negativne vplive človeškega faktorja v proizvodnjo. Z vizualnim nadzorom odrezka, obrabe orodja in merjenjem rezalnih sil sistem samodejno izvaja korekcijo rezalnih parametrov (vrtilne frekvence in podajalne hitrosti) ter tako omogoča optimalno izkoriščenost stroja, orodja in hkrati omogoča natančnejšo izdelavo. Raziskava zajema predstavitev problema, iskanje rešitev, sestavljanje in umerjanje sistema ter serijo preizkusov, kjer je sistem testiran v laboratorijskih in delavniških razmerah. Izdelan je tudi uporabniški vmesnik, ki na podlagi govornega vodenja operaterju stroja omogoča hitrejši odziv na nepredvidljive spremembe med obdelavo. V zaključku raziskave so podani rezultati, ki utemeljujejo in dokazujejo uporabnost sistema. Podani so tudi predlogi za nadaljnji razvoj in raziskave.
Ključne besede: Inteligentni sistem, rezalni parametri, frezanje gravur, nadzor sil, vizualni nadzor, oblika odrezka, govorno vodenje
Objavljeno: 04.06.2013; Ogledov: 1350; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (9,40 MB)

9.
VIZUALNI MERCHANDISING V PRODAJALNI COMMA
Tamara Bakić, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomski seminar je namenjen predstavitvi merchandisinga kot enega izmed osnovnih taktik v trženju ter vizualnega merchandisinga kot taktiko s pozitivnimi učinki. Med merchandisingom in pospeševanje prodaje lahko povežemo vzporednice, saj med njima ni velikih razlik, oziroma jih marsikdo ne opazi. Merchandising je bolj dolgoročno usmerjen, medtem ko pa je pospeševanje prodaje bolj kratkoročno usmerjeno. V teoretičnem delu so opisane naloge merchandisinga in koristi, katere imajo posamezni udeleženci v skupni dejavnosti, ter realizacija le-tega v prodajalni. V drugem poglavju teoretičnega dela je podrobneje opisan vizualni merchandising. Opisan je skozi zunanji in notranji izgled prodajalne ter atmosfero, ki je ključna za ugodje potrošnikov. V praktičnem delu je predstavljena blagovna zmanka Comma, katera je v lasti podjetja S. Oliver SLO d.o.o., prav tako pa je opisano izvajanje vizualnega merchandisinga na primeru prodajaln Comma v Sloveniji.
Ključne besede: merchandising, vizualni merchandising, pospeševanje prodaje, prodajalna, prodajni prostor, blagovna znamka Comma, podjetje S. Oliver SLO d.o.o.
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 3202; Prenosov: 541
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

10.
VIZUALNI NADZOR GEOMETRIJE ODREZKA MED FREZANJEM
Matej Zadravec, 2013, magistrsko delo

Opis: Z analizo odrezka lahko ocenimo rezalne sile in obremenitev rezalnega orodja med frezanjem, zato je optimalna oblika odrezka ključnega pomena za kvaliteto in ekonomičnost obdelovalnega procesa. Magistrsko delo opisuje izdelavo sistema za vizualni nadzor, ki s pomočjo visokohitrostne kamere izvaja analizo odrezka med frezanjem. Na podlagi rezultatov analize sistem ocenjuje ustreznost rezalnih režimov, o (ne)ustreznosti obvešča operaterja ter po potrebi avtomatično korigira podajalno hitrost. Algoritem za detekcijo in analizo odrezka smo izdelali v programskem orodju NI Vision Builder, uporabniški vmesnik in logiko za optimizacijo podajalne hitrosti pa smo izdelali v programskem orodju NI LabView. V magistrskem delu so obravnavana tudi določena teoretična ozadja, ki smo jih morali upoštevati pri izdelavi obravnavanega sistema.
Ključne besede: frezanje, vizualni nadzor, analiza odrezka, optimizacija podajalne hitrosti
Objavljeno: 08.01.2014; Ogledov: 960; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici