| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VIZUALIZACIJA GEOMETRIJSKIH KOZMOLOŠKIH PODATKOV
Niko Lukač, 2010, diplomsko delo

Opis: Kozmološka računalniška vizualizacija omogoča astronomom nov pogled nad kozmosom in odkrivanje neznanih področij. Geometrijski kozmološki podatki, ki so pridobljeni iz različnih virov, so predstavljeni v 3D točkah s pripadajočimi lastnostmi. Zaradi naravnega obsega kozmosa je velika količina podatkov problem, ki zelo oteži realno-časovnost vizualizacije na obstoječi računalniški tehnologiji. V diplomskem delu predstavimo rešitev, ki temelji na pohitritvenih pristopih računalniške geometrije. Najprej predobdelamo podatke s prostorsko umestitvijo točk v osmiško drevo, nato sledi vizualizacija, kjer pred izrisovanjem določimo področje vidnosti in stopnjo podrobnosti. S tem zmanjšamo breme strojne opreme, ker izločimo velike količine točk glede na njihovo vidnost. Izdelali smo orodje za interaktivno vizualizacijo kozmoloških podatkov (ang. Cosmological Dataset Visualizator, CDV) s katerim je možno izvajati tudi nekatere operacije nad vizualiziranimi podatki (iskanje objektov, označevanje zanimivih področij in vizualizacija vektorjev hitrosti).
Ključne besede: algoritmi, osmiško drevo, stopnja podrobnosti, vidno področje, velike količine podatkov, kozmološka vizualizacija, geometrijski kozmološki podatki
Objavljeno: 01.09.2010; Ogledov: 1948; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (5,11 MB)

3.
VIZUALIZACIJA KOMPLEKSNIH PODATKOV V OKOLJU PROCESSING
Iztok Hafner, 2011, diplomsko delo

Opis: Uporabnost kompleksnih podatkov, med katerimi so zelo pomembne ontologije, je v veliki meri odvisna od njihove ustrezne vizualizacije. Vizualizacija kompleksnih podatkov ni trivialno opravilo in zahteva dobro premišljen koncept ter implementacijo z ustreznim orodjem, ki po možnosti omogoča tudi objavo na svetovnem spletu. Eno takih orodij naj bi bilo tudi Processing, zato ga bomo v diplomi podrobno spoznali. Processing omogoča razvijanje grafično bogatih aplikacij. Temelji sicer na platformi Java, vendar vpeljuje svoj inovativen način razvoja grafičnega uporabniškega vmesnika. Ogledali si bomo tudi sestrski projekt okolja Processing, imenovan Processing.JS, ki omogoča prenos Processing aplikacij na splet z možnostjo izvajanja kot popolne HTML5 spletne aplikacije. Ker se bomo lotili vizualizacije ontologij, bomo pregledali še koncepte semantičnega spleta in preučili standarde, ki semantični splet omogočajo. S pomočjo pridobljenih znanj se bomo nato osredotočili na razvoj Processing aplikacije, ki bo iz izbrane ontologije razbrala pomembne podatke in jih grafično prikazala ter tako omogočila uporabniku njihovo lažje interpretiranje.
Ključne besede: vizualizacija podatkov, okolje Processing, ontologija, JavaScript, semantični splet
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 1286; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

4.
Pristop k vizualizaciji podatkov na osebnem računalniku
David Podgorelec, Marko Vinter, Borut Žalik, 2002, izvirni znanstveni članek

Opis: V članku je predstavljen algoritem za senčenje prostorskih podatkov, ki je zaradi svoje enostavnosti in hitrosti primeren tudi za uporabo na osebnem računalniku. Množice podatkov, ki jih je zmožen vizualizirati, so dovolj velike za učinkovito rabo v medicinskih aplikacijah. Algoritem temelji na sekundarnem geometrijskem modelu, ki smo ga poimenovali seznam vidnih vokslov. Vizualizacijo poskuša pospešiti s predhodnim izločanjem vokslov, nezanimivih za uporabnika. Ti tako imenovani beli voksli predstavljajo zrak, notranjost objektov in dele površja objektov, ki niso vidni iz trenutnega položaja opazovalca. Delovanje in učinkovitost algoritma smo predstavili na nekaj praktičnih primerih uporabe pri vizualizaciji medicinskih podatkov.
Ključne besede: računalniška grafika, prostorski podatki, senčenje prostorskih podatkov, znanstvena vizualizacija, vizualizacija prostorskih podatkov, izdelava modelov, voksli, vizualizacija medicinskih podatkov, computer graphics, volume data, volume rendering, visualisation, volume data visualisation, voxels, medical data sets
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1113; Prenosov: 24
URL Povezava na celotno besedilo

5.
SAMODEJNI ZAJEM IN VIZUALIZACIJA PODATKOV Z WINDOWS MODERN UI
Domen Hrastnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili operacijski sistem Windows 8, njegove različice in novosti. Ena izmed glavnih novosti so aplikacije z uporabniškim vmesnikom Modern UI. Če želimo razviti uspešno Windows 8 aplikacijo, se moramo držati določenih načel, ki jih narekuje Modern UI, zato smo podrobneje predstavili ta oblikovalski jezik. Za razvoj teh aplikacij potrebujemo razvojno orodje Microsoft Visual Studio 2012. Predstavili smo njegove različice in glavne novosti. Velikokrat pa je potrebno tudi nekje zajeti podatke in jih na ustrezen način vizualizirati. Opisali smo zajemanje podatkov s pomočjo REST in spletnih storitev. Za vizualizacijo podatkov smo med sabo primerjali pet različnih knjižnic. Diplomsko delo smo zaključili z razvojem Windows 8 aplikacije, ki sledi smernicam Modern UI, ter prikazali zajem podatkov s pomočjo spletnih storitev in vizualizacijo teh podatkov s pomočjo ene izmed knjižnic.
Ključne besede: Windows 8, Modern UI, spletne storitve, vizualizacija podatkov, REST
Objavljeno: 12.09.2013; Ogledov: 865; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

6.
INTERAKTIVNA PREDSTAVITEV INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA O KAZNIVIH DEJANJIH V REPUBLIKI SLOVENIJI
Klemen Lukman, 2013, magistrsko delo

Opis: Ponovna uporaba informacij javnega značaja je panoga evropskega gospodarstva z veliko neizkoriščenega potenciala. V nalogi so predstavljena evropska poročila o ponovni uporabi informacij javnega značaja ter ocene vrednosti panoge, obravnavano je področje vizualiziranja in obdelave podatkov. V empiričnem delu naloge je predstavljen in analiziran projekt Krimistat.si, ki je primer ponovne uporabe informacij javnega značaja s področja kriminalitete v Republiki Sloveniji. Velika pozornost je namenjena varovanju osebnih podatkov in zagotavljanju anonimnosti le-teh. Naloga tudi obravnava pilotski podprojekt priprave informacij javnega značaja na ravni semantičnega spleta, ki je primeren za računalniško obdelavo v realnem času. V zaključku so podane ugotovitve in priporočila za ponudnike informacij javnega značaja.
Ključne besede: informacije javnega značaja, ponovna uporaba, infografika, vizualizacija podatkov, kartiranje kriminalitete
Objavljeno: 11.12.2013; Ogledov: 1150; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

7.
ANALIZA IN PREDSTAVITEV PODATKOV Z UPORABO INFOGRAFIK NA PRIMERU ROKOMETNIH EVROPSKIH PRVENSTEV
Tadej Sok, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali področje vizualizacije in pogledali, kako nam lahko to znanje pomaga pri izdelovanju uspešnih infografik. Prav tako smo preučili področje infografik in v praktičnem delu izdelali devet infografik. Osem, na katerih smo primerjali reprezentanco Slovenije s preostalimi reprezentancami, ki so sodelovale na vseh evropskih prvenstvih od leta 2002 do leta 2012, in eno, na kateri smo prikazali uspešnost teh držav skozi prvenstva. Zraven smo podali nasvete, na kaj moramo biti pozorni pri izdelovanju, in korake, ki jih moramo upoštevati, če želimo izdelati uspešno in zanimivo infografiko.
Ključne besede: infografika, vizualizacija podatkov, rokomet, statistika, grafične oblike
Objavljeno: 27.05.2015; Ogledov: 580; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (3,09 MB)

8.
Izdelava vizualizacije cestnega telesa za potrebe prostorske preveritve
Boštjan Kovačič, Blaž Supej, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: Izdelava vizualizacije cestnega telesa za potrebe prostorske preveritve se največkrat uporablja pred izgradno večjih daljinskih objektov in za izdelavo presoje vplivov na okolje. Dobro izdelana vizualizacija nam lahko da več odgovorov in idej za izgradnjo ceste in pripadajočih objektov. Če hočemo izdelati takšno vizualizacijo, je treba zajeti čim večjo količino podatkov. Tu mislimo na predvsem na podatke, pridobljene s terenskimi meritvami, digitalnimi posnetki, ortofoto posnetke, digitalizacijo in vektorizacijo obstoječih podatkov. V članku bo predstavljena izdelava vizualizacije za konkreten primer izdelave avtoceste, ki obsega pregled vseh vhodnih podatkov, metod in pristopa za izdelavo statičnih in dinamičnih simulacij.
Ključne besede: gradbeništvo, avtoceste, gradnja cest, vizualizacija, GIS, obdelava podatkov, prostorsko urejanje, urejanje krajine
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 666; Prenosov: 21
URL Povezava na celotno besedilo

9.
SAMOLETALNIK ZA OPRAVLJANJE KONSTRUKCIJE DIGITALNEGA MODELA POVRŠJA, TEMELJEČE NA ZAJETIH FOTOGRAFIJAH
Jernej Kranjec, 2015, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je pridobitev primernih zračnih fotografij za namen opravljanja konstrukcije digitalnega modela površja. Poudarek je na uporabi prostodostopnih potrošniških naprav, ki jih lahko sami razširimo za opravljanje želene funkcije. Magistrsko delo sestavlja več zaključenih enot. V prvi preverjamo primernost uporabe in možnost modifikacije kompaktnih potrošniških fotoaparatov za zajem zračnih posnetkov visoke ločljivosti. V drugi pripravljamo izvedbo samoletalnika za opravljanje poletov s pripravljeno fotografsko opremo, ki je preko preko vgrajenih računalniških in elektronskih sistemov zmožen avtonomnega leta. V tretji opravimo in ocenimo konstrukcijo digitalnega modela površja iz zajetih zračnih posnetkov.
Ključne besede: samoletalnik, obdelava signalov, vizualizacija podatkov, obdelava slik, digitalni model površja
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 571; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (29,32 MB)

10.
DOBRE PRAKSE RAZVOJA IN EVALVACIJA ORODIJ ZA INFOGRAFIKE
Klara Steinbacher, 2015, diplomsko delo

Opis: Ljudje se vsakodnevno srečujamo z infografikami. Prisotne so na spletnih straneh, časopisih, reklamnih panojih, v prometu itd. Problem se pojavi, kadar želi neizkušeni posameznik samostjno izdelati infografiko. V diplomskem delu sem natančneje analizirala teorijo vizualizacije podatkov, infografike in hevristike ter po spletu identificirala brezplačna spletna orodja za izdelavo infografik. Izmed slednjih sem za nadljno raziskavo izbrala tri, v katerih sem izdelala infografiko, jih med seboj primerjala ter ocenila po hevrističnih načelih. V zaključku sem glede na rezultate hevristične evalvacije podala mnenje ter izmed treh eksperimentalnih brezplačnih spletnih orodij izbrala najprimernejšo za izdelavo infografik.
Ključne besede: vizualizacija podatkov, infografika, hevristika, brezplačno spletno orodje, dobre prakse
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 548; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici