SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vitkost in njen vpliv na logistiko v proizvodnji
Miran Sečki, 2011, magistrsko delo

Opis: Vitkost je beseda, ki se danes uporablja tako v podjetniškem sektorju kot tudi v nagovorih raznih managerjev ter celo politikov. Skozi zgodovino je bistvo vitkosti ohranjalo svoj prvotni namen, toda z leti so se spreminjale metode in tehnike, ki so pomagale ohranjati ter razvijati podjetniško dejavnost naprej v želeni smeri. Z vitko proizvodnjo, vitko logistiko v proizvodnji, uporabo vitkega razmišljanja smo danes priča pravilnemu pristopu do uspešnega podjetja. V mnogih državah sveta se pomen vitkosti uporablja že mnogo let, v Sloveniji pa nekako ne najdemo veliko konkretnih rezultatov vitkega razmišljanja in uporabe le-tega v gospodarstvu ali v javnem sektorju. V magistrskem delu dokazujemo pomen vitkosti v proizvodnih podjetjih, hkrati pa nakazujemo, kje ima Slovenija še rezerve na področju učinkovitosti s pomočjo vitkosti.
Ključne besede: vitkost, vitka proizvodnja, vitka logistika, vitko razmišljanje
Objavljeno: 16.04.2012; Ogledov: 2438; Prenosov: 582
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

2.
IZGRADNJA START-UPA PO METODOLOGIJI VITKEGA PODJETJA
Klemen Tominšek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se osredotočil predvsem na metodologijo ustanavljanja podjetja. Večji del diplomskega seminarja sem namenil predstavitvi trenutno obstoječe metode ustanavljanja podjetja, ki je namenjena predvsem dinamičnim podjetjem, ki se hitro in odločno pojavijo na trgu. Že v začetku namenijo večino časa raziskavam trga in ljudem kot bodočim strankam. Ta metodologija se razlikuje od ostalih v nenehnem ponavljanju in potrjevanju strank ter vračanju na začetek razvijanj ideje. Rdečo nit diplomske naloge sem razvijal po povzemanju knjige The Startup owner's manual ameriških avtorjev S. Blanka in B. Dorfa, ki zagovarjata metodo vitkega (ang. lean) ustanavljanja podjetij – tako za fizične izdelke kot za storitve ali spletne aplikacije, programe, socialna omrežja itd. V nalogi sem poskušal prikazati nekaj osnovnih pojmov in korakov pri uporabi »lean« metode. Tako sem nalogo razdelil na tri večja poglavja. Predstavil sem tudi dva primera podjetij in kako uspešno vstopiti na trg ter pridobiti začetne kupce.
Ključne besede: metodologija, ustanavljanje podjetja, »lean start-up«, vitko podjetje.
Objavljeno: 03.08.2015; Ogledov: 977; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

3.
Uporaba koncepta vitke proizvodnje v področju vzdrževanja
Primož Filipič, 2014, diplomsko delo

Opis: Vzdrževanje strojev in naprav predstavlja eno najpomembnejših področij učinkovitega poslovanja v podjetju. Vzdrževanje je pomembno predvsem za zagotavljanje zanesljivosti proizvodnih sistemov, kar pozitivno vpliva na vrednost dovoljenih stroškov. Čeprav se držimo klasičnih metod vzdrževanja, nas gospodarska in ekonomska kriza silita v nenehne novosti in izboljšave v podjetju, kot je uporaba vitke proizvodnje in uvajanje metod vitkega vzdrževanja. Vitke metode nam omogočajo visoko nadzorovane procese z dobrim vzdrževanjem, urejenostjo in čistočo, ki v svoja načela vključujejo celoten sistem, vse zaposlene v podjetju ter nenehne izboljšave. To so napredne in izpopolnjene metode, ki izvirajo iz Japonske, kjer imajo zelo visoke standarde v podjetjih. Tudi v nekaterih slovenskih podjetjih so vitke metode že zelo uveljavljene. Veliko dejavnikov vpliva na to, katera metoda vitkega vzdrževanja je primerna za posamezno podjetje. Podjetja običajno prilagajo te metode glede na svoje edinstvene potrebe in razmere. Namen diplomske naloge je prikazati splošno uporabo vzdrževanja v industrijskem podjetju, pomembnost njene funkcije, uporabo načel vitke proizvodnje in spoznavanje metode vitkega vzdrževanja.
Ključne besede: vzdrževanje, funkcija vzdrževanja v podjetju, TPM, vitko vzdrževanje, Kaizen, 5S, metoda 20 ključev, računalniška podpora v vzdrževanju, vpliv gospodarske krize
Objavljeno: 12.11.2014; Ogledov: 925; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

4.
PRENOVA KLJUČNIH PROCESOV ZAVODA ORTHOS PO PRINCIPIH VITKOSTI
Vanja Benedičič Peternel, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo vsebuje teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo najprej opredelili osnove poslovnih sistemov in poslovnih procesov. Vključili smo prenovo ključnih delovnih procesov in primerne metode prenove. Odločili smo se, da procese prenovimo po principih vitkosti, zato smo vitko proizvodnjo podrobneje opisali od njenega prvega pojava do vpeljave vitkosti v storitveno dejavnost, natančneje v zobozdravstvo. Poiskali smo uspešen primer vpeljave vitkosti v zobozdravstvo v tujini in se v empiričnem delu zgledovali po omenjenem modelu. Principe vitkosti smo poskušali vpeljati v zasebni Zavod za ortodontijo in maksilofacialno ortopedijo Orthos. Analizo obstoječega stanja smo razdelili v dva sklopa. Prvi sklop je temeljil na analizi in prenovi procesov po metodi SMED, drugi pa po metodi 5S. V prvem sklopu smo poiskali procese, ki so najpomembnejši povzročitelji zamud v delovnih procesih. Z zmanjšanjem oz. odpravo zamud smo poskušali še izboljšati ortodontsko oskrbo pacienta. Pripravili smo dva scenarija, po katerih bi lahko zmanjšali zamude, izpostavljene delovne procese pa smo standardizirali in jim logično prerazporedili opravila. V drugem sklopu smo v Zavodu po metodi 5S poiskali primere, za katere prav tako menimo, da so potrebni izboljšave. V tem sklopu gre predvsem za izboljšanje celostne podobe Zavoda, organiziranja v Zavodu in standardizacije različnih opravil. V zadnjem delu diplomske naloge smo predstavili predloge in rešitve, za katere menimo, da bodo ob pripravljenosti zaposlenih na sodelovanje z manjšim vložkom bistveno pripomogli k boljši pretočnosti oz. odpravi zamud pri delovnih procesih in hkrati v zadovoljstvo pacienta izboljšali celostno podobo Zavoda Orthos.
Ključne besede: poslovni procesi, vitko razmišljanje, zobna in čeljustna ortopedija, SMED, 5S
Objavljeno: 29.01.2015; Ogledov: 626; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

5.
6.
Analiza uvajanja vitke proizvodnje na primeru uporabe metode SMED
Jaka Papić, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo področje prenove poslovanja podjetja, ki je dandanes nujno za preživetje na trgu konkurentov v sodobnem okolju organizacije. V nalogi predstavljamo elemente sodobne organizacije, ki opredeljujejo način izvajanja nalog v podjetju in način vodenja sodelavcev na vseh nivojih. V teoretičnem delu smo predstavili tudi elemente modela za ohranjanje vitkosti podjetja in njegovega delovanja. V aplikativnem delu naloge smo se osredotočili na elemente vitkosti v modelu ledene gore, s poudarkom na metodi SMED in analizirali njeno uvajanje. V sklepu predstavimo ugotovitve in podamo ukrepe, ki bi jih bilo potrebno uvesti na strateškem, organizacijskem in izvedbenem nivoju z namenom uspešnega prikaza pilotnega primera uvajanja vitke filozofije, s katerim želimo izboljšati uspešnost podjetja pri transformaciji v vitko podjetje.
Ključne besede: prenova poslovanja, procesni pristop, timski pristop, vodenje, sodobna organizacija, vitko podjetje, SMED metoda.
Objavljeno: 13.11.2015; Ogledov: 835; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

7.
Zasnova fleksibilnega robotskega sistema z uporabo metode vitkega podjetništva
Borut Želodec, 2016, magistrsko delo

Opis: Pri ugotavljanju potreb aranžerskih in oblikovalskih podjetij sta v tej magistrski nalogi opisana poslovni model in tehnološka rešitev. Poslovni model je grajen po metodi vitkega podjetništva in zajema devet sektorjev, ki se morajo med seboj skladati, da lahko poslovni model logično deluje. Poslovni model navaja rešitev potreb oblikovalskih in aranžerskih podjetij v obliki robotske celice z možnostjo rezkanja. Po pridobitvi kupca v okviru projekta 350 let rudarstva v Mežici je v magistrski nalogi opisan celoten postopek izdelave lesenih cokel, ki jih je kupec naročil. Konec zajema obrazložitev vseh problemov med izdelavo cokel, stroške in ceno izdelave ter možnosti izboljšav in priprave k izvajanju takšne izdelave.
Ključne besede: Robotika, vitko podjetništvo, poslovni model, robotska celica, KUKA, cokle, rezkanje, graviranje
Objavljeno: 29.02.2016; Ogledov: 515; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

8.
SISTEM TRAJNIH IZBOLJŠAV NA PODROČJU KREDITIRANJA GOSPODARSKIH DRUŽB V BANKI
Breda Cimerman, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Raziskava naloge je temeljila na analizi izbranega poslovnega procesa kreditiranja na področju poslovanja s gospodarskimi družbami. Rezultati analize so s pomočjo ustreznih analitičnih orodij pokazali posamezne pomanjkljivosti pri izvajanju poslovnega procesa. Te pomanjkljivosti poudarjajo kako pomembno je, da banka nenehno preverja učinkovitost svojih procesov, če želi zadovoljiti potrebe strank, z najnižjo možno porabo virov in nizkim operativnim tveganjem. Na podlagi ugotovitev analize smo za izbrani proces poiskali rešitve in predloge za izboljšave. Podali smo tudi usmeritve s katerimi lahko banka z vpeljavo sistema trajnih izboljšav vzpostavi učinkovit način delovanja in posledično pripomore h konkurenčnosti in odličnosti poslovanja.
Ključne besede: - trajne izboljšave - vitko poslovanje - orodja vitkosti - poslovni proces - organizacija - optimizacija
Objavljeno: 25.03.2016; Ogledov: 497; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

9.
KRITIČNA ANALIZA PREJETIH NAPOTNIC NA CENTER ZA OTROŠKO IN PREVENTIVNO ZOBOZDRAVSTVO, UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA
Tanja Grabnar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi so v teoretičnem delu najprej opisani poslovni oz. delovni procesi v organizaciji na splošno in načini za njihovo prenovo. Nato so na kratko opisani procesi, ki se izvajajo na Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo (v nadaljevanju COPZ), predstavljena so še pravila napotitev s primarne na sekundarno oz. terciarno raven. Ker smo se odločili, da bomo izbrane procese prenovili po principih vitkosti oz. s pomočjo metode SMED, smo le-te podrobneje opisali. Opisali smo tudi vpeljavo vitkosti v zobozdravstveno dejavnost. Analiza obstoječega stanja je razdeljena na dva dela. V prvem smo analizirali število prejetih napotnic v letih, ki smo jih izbrali za obravnavo, ter vse pripadajoče podatke, ki smo jih z analizo pridobili. Zanimale so nas predvsem čakalne dobe po stopnjah nujnosti, kakšni so najpogostejši vzroki napotitev, kolikšen del prejetih napotnic je nepravilno/nepopolno izpolnjenih in iz katerih delov oz. regij prejmemo največ napotnic. V drugem delu smo izbrane delovne procese podrobneje opisali,jih grafično predstavili ter izpostavili »zamude«, tako organizacijske kot časovne, do katerih prihaja zaradi trenutnega zaporedja izvajanja procesov. V zadnjem delu smo predstavili prenovljene in združene procese po principih vitkosti, ki smo jim logično prerazporedili in odstranili nepotrebne aktivnosti. S tem smo skrajšali čas izvajanja, zmanjšali možnost napak in razbremenili sodelujoče zaposlene v procesu. Glede števila napotitev smo predlagali ukrepe, za katere predvidevamo, da bi zmanjšali število prejetih napotnic na COPZ glede na izračunan trend naraščanja. Hkrati smo predstavili še predloge za zmanjšanje števila nepravilno/nepopolno izpolnjenih napotnic.
Ključne besede: zdravstvo, delovni procesi, napotitve, čakalne dobe, vitko razmišljanje
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 301; Prenosov: 0

10.
Pristop k projektu po agilni metodologiji Scrum z upoštevanjem konceptov vitkosti
Nina Uranjek, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je preučiti, kako hkrati vpeljati v projektno vodenje tako agilno metodologijo Scrum kot tudi vitko razmišljanje. Študija domače in tuje literature ter praktičen preizkus kažejo, da je najbolje v vsakdanji Scrum proces vključiti prakse za detekcijo in odstranjevanje potrate tako pri samem planiranju kot tudi razvoju produkta in s tem stremljenje h konstantnemu učenju in izboljšavam ter posledično k večji efektivnosti. Zaradi dobro zastavljenih okvirjev je Scrum dobra osnova za pričetek razvijanja produkta, pri čemer z vsakim novim dnem težimo k večji vitkosti (tudi na račun samega Scrum, če je to potrebno).
Ključne besede: agilne metodologije, vitko upravljanje, Scrum, razvoj programske opreme
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 495; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici