| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
RACIONALNA IZRABA PROGRAMSKIH ORODIJ PRI NAČRTOVANJU VISOKO HITROSTNE OBDELAVE
Gregor Kalan, 2010, diplomsko delo

Opis: V prihodnje bodo uspešne le dovolj močne orodjarne, ki bodo investirale v sodobno opremo. To opremo pa je potrebno docela izkoristiti. Konstruiranje za proizvodnjo in izdelava NC-programa sta zelo pomembena dejavnika pri visokohitrostni obdelavi (v nadaljevanju VHO). V našem podjetju izdelujemo konstrukcije in NC-programe s programskim paketom Pro/Engineer. Le s celovitim obvladovanjem procesov in izkušenj lahko s pomočjo sodobnega programskega paketa izdelamo konstrukcijo, ki bo rezultirala v racionalno proizvodnjo. Nekaj problemov in nato tudi rešitve pa bi opisal v svoji diplomski nalogi.
Ključne besede: programska orodja, visokohitrostna obdelava ─ VHO, Pro/Engineer, konstruiranje za proizvodnjo, simulacije delovnih procesov
Objavljeno: 05.07.2010; Ogledov: 6180; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

5.
UVAJANJE VISOKOHITROSTNIH OBDELAV ZA IZDELKE VEČJIH DIMENZIJ
David Senjor, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja obdelavo z velikimi rezalnimi hitrostmi in pomiki pri postopku rezkanja. Osnovno načelo visokohitrostne obdelave je odstraniti čim več materiala v časovni enoti z majhnimi globinami reza in posledično manjšimi obremenitvami orodja. Ta postopek zahteva temu namenjena orodja in stroje. V nalogi so predstavljeni oprema in načini pristopa k izvajanju visokohitrostne obdelave. Osrednja tema je njena uporaba v maloserijski proizvodnji z raznolikimi obdelovanci, kjer je potrebna hitra prilagodljivost za izvajanje trenutnega proizvodnega programa. Prikazana je izdelava programa za numerično krmiljene obdelovalne stroje. Programiranje poteka s sodobnimi programskimi orodji, ki omogočajo izbiro pravilne strategije za obdelavo.
Ključne besede: visokohitrostna obdelava, strategije rezkanja, obdelovalni stroji, programiranje obdelovalnih strojev
Objavljeno: 02.11.2010; Ogledov: 1770; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (13,62 MB)

6.
MERJENJE REZALNIH SIL MED PROCESOM VH OBDELAVE
Miljenko Šarić, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Glavni namen diplomskega dela je bil izdelati sistem, ki meri rezalne sile med postopkom visokohitrostne obdelave na frezalnem stroju. Z izmerjenimi silami smo med postopkom frezanja nadzorovali dinamično obremenjenost orodja, stroja in obstojnost rezalnih ploščic. Sile smo merili s piezo merilnikom sil Kistler 9257 A. Program, ki je bil izdelan v programskem okolju LabVIEW, je te podatke obdelal in jih prikazal v obliki grafov in tabel, iz katerih je bilo na nadzorni plošči moč razbrati časovni potek glavne rezalne sile v odvisnosti od kota zasuka orodja. V LabVIEW-ju smo izdelali grafični vmesnik, s pomočjo katerega smo lahko nastavljali parametre merilnega sistema.
Ključne besede: frezanje, rezalne sile, merjenje rezalnih sil, zajem podatkov, DNC komunikacija, LabVIEW, CNC stroj, visokohitrostna obdelava.
Objavljeno: 02.11.2011; Ogledov: 1577; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

7.
ANALIZA PRIMERJAVE KROGELNIH FREZAL ZA VISOKO HITROSTNO ODREZAVANJE
Silvo Pesek, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je ugotoviti katero orodje treh različnih proizvajalcev Fraisa, OSG in YG je najprimernejše za predelavo pločevine, brizganje plastike, termoformiranje in stiroporno embalažo, glede na ceno in obrabo orodja. Vključuje primerjavo in opis oblikovnih krogelnih frezal po katalogih proizvajalcev orodij Fraisa, OSG in YG. Podano je poročilo preizkusa orodij v podjetju Gorenje orodjarna in poročilo preizkusa orodij na fakulteti za strojništvo v Mariboru z opisom strojev, na katerih smo vršili preizkus in merilnih naprav, s pomočjo katerih smo izmerili odstopanja.
Ključne besede: visokohitrostna obdelava, oblikovno krogelno frezalo, frezanje
Objavljeno: 12.01.2012; Ogledov: 2066; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (3,86 MB)

8.
Metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi
Žiga Kamenik, 2015, diplomsko delo

Opis: Optimalna izbira delovnih sredstev, je bistvena za konkurenčnost. Orodje, stroj, ter povezovalni člen med njima – vpenjalni mehanizem, skupaj sestavlja celoto, ki je v kombinaciji z znanjem potreba, za izdelavo izdelka. Pomembno je, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. V diplomski nalogi je za postopka konvencionalnega, ter visokohitrostnega frezanja izdelana metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi, z upoštevanjem katere dosežemo, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. Opisana sta konvencionalni in visokohitrostni postopek frezanja, ter prednosti in slabosti le teh. Z uporabo razpoložljivih podatkov je izdelana primerjava med različnimi načini vpenjanja orodij pri konvencionalnem in visokohitrostnem postopku frezanja. Navedene in analizirane so prednosti in slabosti posameznih načinov vpenjanja.
Ključne besede: visokohitrostna obdelava, konvencionalna obdelava, frezanje, vpenjanje orodij, metodologija, primerjava
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 702; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici