| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Odgovorno in trajnostno upravljanje vinorodne dežele Posavje kot turistične destinacije
Franci Mežič, 2019, magistrsko delo

Opis: Vinorodna dežela Posavje je raznovrstna v reliefnem pogledu, pestra po geološki sestavi in bogata v raznolikosti vinske ponudbe. Vinorodna dežela Posavje ima bogato naravno in kulturno dediščino, ki v povezavi z dediščino gastronomije predstavlja svojo prepoznavnost na turističnem trgu. V sklopu magistrske naloge smo obravnavali vinorodno deželo Posavje kot turistično destinacijo z razvojnim potencialom v smeri odgovornega in trajnostnega upravljanja destinacije. V teoretičnem delu magistrske naloge smo opisali nekatere pojme, ki so potrebni za razumevanje in opredelitev vsebine našega dela. Navedli smo dva primera dobrih praks delovanja vinsko-kulinaričnega turizma v vinorodni deželi Primorska in v Furlaniji-Julijski krajini v Italiji. V empiričnem delu magistrske naloge smo raziskali gostinsko-turistični sektor in vinski sektor z vidika načinov trženja lokalnih vin in kulinarike ter z vidika sodelovanja, povezovanja, upravljanja in načrtovanja vseh deležnikov v vinsko-kulinaričnem turizmu na destinaciji. Ugotovili smo, da je med deležniki v turizmu zaznati velik potencial za usklajen trajnostno odgovoren razvoj in za povezovanje različnih elementov v verigi storitev. Na podlagi pregledane literature, analize stanja in opravljene raziskave smo predvideli vizijo razvoja v smeri vinsko-kulinarične destinacije in določili štiri prioritete, ki predstavljajo odgovorni, trajnostni in inovativni razvojni potencial vinorodne dežele Posavje kot turistične destinacije.
Ključne besede: Vinorodna dežela Posavje, turistična destinacija, odgovorno in trajnostno upravljanje, vinsko-kulinarični turizem, razvojni potencial
Objavljeno v DKUM: 22.08.2019; Ogledov: 1915; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

2.
TURIZEM IN MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V OBČINI LENDAVA
Katja Boh, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje geografski pregled občine Lendava z vidika možnosti turističnega razvoja. Razvoj območja sta zaznamovala odkritje in začetek črpanja nafte po 2. svetovni vojni, kar je spodbudilo razvoj industrije in priseljevanje; ob tem pa so naleteli tudi na zdravilno vodo. To je pomenil začetek turističnega razvoja Lendave. S pomočjo literature in virov je podan geografski oris občine Lendava z vidika turističnih dejavnosti. Opisana je turistična ponudba v občini: kulturne znamenitosti in naravne danosti, prireditve, opisana je turistična opremljenost, podani osnovni statistični podatki o turističnem obisku. Na podlagi turistične ponudbe in opremljenosti so opredeljene prednosti in omejitve pri razvoju turizma, načrti in usmeritve turizma v občini Lendava ter predlogi turističnih programov. Ob zdraviliškem turizmu ima občina Lendava možnosti tudi za razvoj ostalih oblik turizma. Naravne danosti in bogata kulturna dediščina predstavljata potencial predvsem za razvoj vinsko-kulinaričnega ter kulturnega turizma.
Ključne besede: Občina Lendava, Terme Lendava, turizem, turistična ponudba, zdraviliški turizem, kulturni turizem, vinsko-kulinarični turizem
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 2685; Prenosov: 345
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

3.
INOVATIVNE RAZVOJNE PRILOŽNOSTI VINSKO GASTRONOMSKEGA TURIZMA JV REGIJE SLOVENIJE
Franci Mežič, 2015, diplomsko delo

Opis: V besedni zvezi vinsko gastronomski turizem se obravnavata vinski in kulinarični turizem. V diplomski nalogi smo obravnavali pojma vinski in kulinarični turizem, kot tudi skupni pojem vinsko gastronomski turizem v jugovzhodni regiji Slovenije. Lastnost vinsko gastronomskega turizma je v tem, da tako vinski kot tudi gastronomski turizem predstavljata integralni turistični proizvod, ki nagovarja ciljno skupino prav vseh starosti, vseh narodnosti in vseh slojev. Ne glede na motiv potovanja se bo turist na destinaciji srečal z vinsko in kulinarično ponudbo. V diplomski nalogi smo predstavili vinsko kulinarične značilnosti in posebnosti jugovzhodne regije (JV) Slovenije. S pomočjo raziskave na osnovi ankete smo podali inovativne ideje novih razvojnih priložnosti v vinskem in gastronomskem turizmu JV regije Slovenije. Opredelili smo se na 3 mikro regije, in sicer na Dolenjsko, Posavje in Belo krajino. Ugotovili smo, da lahko gastronomski turizem, kot nadgradnja vinskega in kulinaričnega turizma, postane razvojna priložnost in prioriteta v JV regiji Slovebnije.
Ključne besede: inovativne razvojne priložnosti, vinsko gastronomski turizem, integralni turistični proizvod.
Objavljeno v DKUM: 17.09.2015; Ogledov: 2717; Prenosov: 466
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici