| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: GRADNJA V BETONU IN ZASNOVA STANOVANJSKEGA OBJEKTA
Živa Gajšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava gradnjo v betonu predvsem z arhitekturnega vidika, zasnovano po trajnostnih načelih. V prvem sklopu obravnavamo beton kot material v splošnem, kratek pregled zgodovine le-tega, večji del pa posvečamo vidnemu betonu. Tega obravnavamo s treh vidikov: vgradnje, površinske obdelave in novih tehnologij v vidnem betonu. Vgradnjo obdelamo po načelih trajnostnega razvoja, saj opisujemo pravilno izvedene postopke le-te (opaževanje, izolacijo, stike…). Pri površinskih obdelavah in novih tehnologijah pa dokazujemo beton, kot zelo inovativen material s številnimi možnostmi obdelave. V drugem sklopu so prikazani primeri stanovanjskih objektov, izbrani glede na različne tehnologije obdelave površin vidnega betona. Pri tem opisujemo arhitekturo in jo kritično presojamo na podlagi rešitev, ki smo jih spoznali v prvem sklopu diplomskega dela.
Ključne besede: beton, vidni beton, obdelovanje površin, opaževanje, hiša D, hiša v Ennsu, hiša v Zürichu, hiša v Kanton Aargau
Objavljeno: 20.10.2010; Ogledov: 2007; Prenosov: 394
.pdf Celotno besedilo (12,02 MB)

2.
ARHITEKTURNO IZVEDBENI VIDIKI: ZASNOVA HIŠE IZ BETONA
Samo Lorber, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo vidni beton kot arhitekturni gradbeni material. Posvečamo se predvsem vidnim in čutnim lastnostim njegove površine ter načinom njegove izdelave in obdelave. V prvem, teoretičnem delu, orišemo zgodovinski razvoj in začetke uporabe vidnega betona. Temu sledijo primeri in načini gradnje iz tega materiala. Vse od vrst in tipov opažev, do načinov obdelave betonske površine za dosego različnih lastnosti teksture in barve. Sklop zaključimo z novostmi na tem področju, ki potrjujejo vsestransko uporabo betona v arhitekturi in gradbeništvu. V drugem delu prikažemo nekaj praktičnih primerov uporabe vidnega betona pri gradnji manjših, stanovanjskih objektov ter predstavimo lastno zasnovo enodružinske hiše iz vidnega betona na izbrani lokaciji ob Mestnem parku v Mariboru.
Ključne besede: arhitektura, beton, vidni beton, gradnja, opaž, obdelava površine, zasnova hiše
Objavljeno: 21.09.2012; Ogledov: 2057; Prenosov: 291
.pdf Celotno besedilo (128,14 MB)

3.
VIDNE BETONSKE POVRŠINE
Tina Žiher, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vidne betonske površine kot fasadni ovoj arhitekture. V prvem delu obravnavamo beton in vidni beton v teoretičnem smislu. Predstavljeni so načini izdelave oz. vgradnje vidnih betonov ter postopki površinskih obdelav vidnih betonskih površin. Prikazane so tudi površinske napake pri delu z vidnimi betoni. Prav tako so obravnavani posamezni primeri zgradb, ki so izbrani glede na različne tehnologije obdelave vidne betonske površine. Drugi del diplomskega dela je namenjen eksperimentalnemu raziskovanju vidnih betonskih površin in je razdeljen v dva sklopa. V prvem sklopu so prikazani različni vzorci, ki so bili izdelani v okviru diplomskega dela. V drugem sklopu pa je zasnovan manjši razstavni paviljon, kjer bi ti vzorci lahko bili prikazani.
Ključne besede: beton, vidni beton, vzorec, razstavni paviljon
Objavljeno: 26.09.2012; Ogledov: 1567; Prenosov: 1122
.pdf Celotno besedilo (4,90 MB)

4.
SODOBNA HIŠA ŠPORTNIKA NA PODEŽELJU
Žan Silovšek, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi predstavimo ekspresivno zasnovano sodobno hišo na podeželju, ki s svojo zasnovo in tehnologijo gradnje spoštuje nacionalne značilnosti podeželske arhitekture, ustreza željam in življenjskemu stilu aktivnega športnika, ter obenem upošteva trajnostne principe. V teoretičnem delu obravnavamo izbrane materiale, posvečamo pa se predvsem vidnemu betonu z vidika arhitekture. S tehnologijo gradnje in možnostmi obdelave pa dokažemo inovativnost le tega.
Ključne besede: arhitektura, gradnja, beton, vidni beton, lesena fasada, dvokapnica, slovenska hiša.
Objavljeno: 14.09.2015; Ogledov: 550; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (29,65 MB)

5.
Izvedba vidnega betona
Philip Amadeus Hanžel, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tehnološke postopke, vključene v izdelavi vidne betonske površine. V prvem delu opisujemo in kategoriziramo vidno betonsko površino v skupine z različnimi dodatnimi označbami, ki natančno opišejo kvaliteto izvedbe. Predstavljeni so načini izdelave vidnega betona in napake, ki jih lahko povzročimo. Prav tako je obrazložen vpliv materialov na končni izdelek. V praktičnem delu je opisana dejanska izvedba vidne betonske površine na podpornem zidu. Obrazložena je izbira oblog in pomožnih materialov za doseg željenega rezultata. Opisani so tudi nastali problemi in napake.
Ključne besede: vidni beton, arhitekturni beton, napake betona, opaž
Objavljeno: 20.07.2016; Ogledov: 951; Prenosov: 359
.pdf Celotno besedilo (7,39 MB)

6.
Stanovanjski objekt s poslovnim prostorom v Vinski Gori
Tjaša Rošer, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Rezultat projektne naloge je zasnova bivalnega objekta s poslovnim prostorom v Vinski Gori, natančneje v naselju Prelska, na Prelski ulici 43, v občini Velenje. Na parceli sprva stojijo kozolec, trije zabojniki (kontejnerji) in dve peči. Načrtovani objekt predstavljata dve etaži, ki se med seboj razlikujeta po namembnosti, saj je kletna etaža namenjena poslovnemu objektu, v pritličju pa se nahajajo stanovanjski prostori. Ker so poslovni prostori namenjeni gradbenemu podjetju, ki se ukvarja z betonom, smo to nakazali z uporabo vidnega betona.
Ključne besede: stanovanjski objekt s poslovnim prostorom, Vinska Gora, Prelska, panelni montažni betonski sistem, vidni beton
Objavljeno: 20.09.2017; Ogledov: 276; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (75,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici