| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Spodbujanje starševske vpletenosti v matematično izobraževanje predšolskih otrok s pomočjo videoposnetkov matematičnih iger : diplomsko delo
Barbara Puncer, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na vpletenost staršev v matematično izobraževanje predšolskih otrok. V teoretičnem delu smo predstavili pomembnost vloge staršev pri matematičnem razvoju otroka, različne matematične programe za starše ter štiri matematične igre, ki smo jih izbrali za izvedbo spodbujanja starševske vpletenosti v matematično izobraževanje predšolskih otrok s pomočjo videoposnetkov. V okviru diplomske naloge smo nato s pomočjo videoposnetkov štirih izbranih matematičnih iger želeli staršem in otrokom približati matematiko na preprost in zabaven način. Ob tem pa spodbuditi starše, da v večji meri vključujejo matematične dejavnosti v otrokov vsakdan. S pomočjo anket smo starše povprašali o njihovem mnenju, odnosu do matematike, matematičnih dejavnosti, novem načinu, ki smo jim ga predstavili, uporabi matematičnih dejavnosti doma in o splošnem zadovoljstvu in izkušnji s štirimi matematičnimi igrami, pri katerih so sodelovali skupaj z otroki. Pri tem so nas zanimale razlike v mnenju staršev glede spol in starost otrok ter glede na starševsko naklonjenost matematiki.
Ključne besede: matematične igre, otroci, odnos do matematike, video posnetki
Objavljeno v DKUM: 02.06.2022; Ogledov: 18; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

2.
Uporaba končnih avtomatov v igrah : zaključno delo
Nejc Sevčnikar, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje izdelavo končnih avtomatov, ki se lahko odzovejo na okolico in med seboj komunicirajo. Implementiramo jih znotraj računalniške igre z namenom interakcije z igralcem. Končnemu avtomatu definiramo stanja in pogoje za prehode med njimi. Na podlagi tega vežemo na stanja ustrezne dogodke. Stanjem dodamo animacije in vežemo pogoje za prehode na interne spremenljivke ali okolice. Zraven dodamo preprostega igralca, ki lahko vpliva na delovanje končnih avtomatov. Rezultat je več agentov znotraj igre, ki se lahko pomikajo po mapi in delujejo neodvisno. Poleg tega lahko sodelujejo tako, da premagajo igralca.
Ključne besede: končni avtomati, video igre, umetna inteligenca
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 186; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

3.
Dosegljivost, pozaba in izboljšave video iger preteklosti ter njihova uporaba s pomočjo emulatorjev : diplomsko delo
Filip Zdjelar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo dosegljivost in pozabo video iger preteklosti ter pravni vidik uporabe video iger pri emulaciji. Nato razložimo kaj so emulatorji, opišemo njihovo delovanje in navedemo zgodovino emulacije. Podamo tudi probleme pri zagonu iger ter njihove izboljšave. V nadaljevanju diplomskega dela nato predstavimo izboljšave video iger preteklosti z novimi tehnologijami in tipe izboljšav. Ali nove tehnologije pripomorejo h kakovostnejši izkušnji, ugotavljamo s kvantitativno analizo, kot tudi z izvedbo eksperimenta, pri katerem uporabimo igro preteklosti, ki uporablja tehnologijo sledenja žarkov v realnem času. V zaključku povzamemo naše ugotovitve in podamo napotke za nadaljnje delo.
Ključne besede: dosegljivost video iger, izboljšave video iger, video igre preteklosti, uporaba emulatorjev, sledenje žarkov v realnem času
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 273; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

4.
Zvok in zvočni efekti pri razvoju iger
Lovro Šarić, 2018, diplomsko delo

Opis: V delu najprej navedemo pomembne faktorje v digitalnem zvoko. Potem analiziramo pogoste avdio formate uporabljane pri razvoju iger in predstavimo avdio sistem LibGDX igralnega pogona. Potem analiziramo Unity avdio sistem na večjem nivoju abstrakcije. Na koncu analiziramo avdio sistem Unreal Engine 4 in implementacije njegovih novih funkcionalnosti, kot so DSP efekti in sintetizatorji.
Ključne besede: video igre, LibGDX, Unity, Unreal Engine 4, DSP efekti
Objavljeno v DKUM: 09.10.2018; Ogledov: 631; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (649,12 KB)

5.
Razvoj iger s pomočjo programskega orodja Clickteam Fusion Developer 2.5
Damjan Grajner, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali 2D video igro z imenom Jump Star za različne platforme. Za izdelavo video igre smo uporabili programsko orodje Cliscktem Fusion Developer 2.5. Na začetku smo si ogledali zgodovino ter lastnosti, ki nam jih programsko orodje ponuja. Pri fazi implementacije smo predstavili celoten razvoj video igre. V zadnjem delu smo testirali video igro na treh različnih platformah in spremljali obremenitev grafičnega pospeševalnika, procesorja in število generiranih sličic na sekundo. Igra je najbolje delovala na Windows platformi v okenskem zagonu aplikacije, pri drugih so se pojavile manjše grafične napake.
Ključne besede: 2D video igre, razvoj iger, Android, Clickteam Fusion Developer 2.5
Objavljeno v DKUM: 31.03.2017; Ogledov: 1554; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

6.
GRAFIKA IN IGRALNA MEHANIKA VEČIGRALSKE IGRE REVOLUTION
Marko Ramšak, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan proces izdelave 3D-igre Revolution z uporabo igralnega pogona Unity3D. Delo je osredotočeno na igralno mehaniko, igralni način in grafično podobo igre, del diplomskega dela pa je posvečen tudi 3D-modeliranju, teksturiranju, skriptiranju in optimizaciji igre. Igra Revolution je več igralska 3D-arkadna igra. V njej igralec z enostavnimi kontrolami v tretjeosebnem pogledu upravlja kroglo in proti sotekmovalcem prek internetnega omrežja tekmuje v uničevanju elementov igre, ki mu prinašajo točke.
Ključne besede: video igra, Unity3D, 3D-modeliranje, igralna mehanika, igralni način, grafika video igre
Objavljeno v DKUM: 05.09.2016; Ogledov: 974; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (4,11 MB)

7.
Evolucija grafične podobe v video igrah
Gašper Bakač, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu raziskujem, kako tehnologija vpliva na evolucijo grafične podobe v video igrah. Zanima me korelacija likovnih prvin v povezavi s tehnologijo in grafično podobo. Prav tako skušam ugotoviti, kako grafična podoba v video igrah vpliva na potopitveni učinek. Namen diplomskega dela je pregledati evolucijo grafične podobe video iger od njihovega nastanka do danes, in sicer z uporabo sodobne metode arheologije medijev. Z zgodovinskim pregledom sem ugotovil, da tehnične omejitve vsekakor vplivajo na grafično podobo v video igrah. Ugotovil sem tudi, da včasih tehnologija poganja evolucijo grafične podobe, včasih pa je ravno obratno in grafična podoba poganja evolucijo tehnologije, potrebne za grafično podobo. Ugotovil sem, da brez likovnih prvin ne bi bilo grafičnega izrisa. Grafična podoba vpliva tudi na potopitev in čim bolj je le ta podobna svetu, ki nas obdaja, bolj prepričljiva je potopitev.
Ključne besede: grafična podoba, video igre, potopitev, likovne prvine
Objavljeno v DKUM: 28.07.2016; Ogledov: 904; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

8.
VPLIV FILMA NA VIZUALNO PODOBO VIDEO IGER
Igor Čož, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so bili analizirani ključni elementi filmskega jezika in primerjani z vizualno podobo video iger. Predstavljene so bile osnove pripovedovanja, filmske fotografije, montaže, zvoka in filmske glasbe ter analizirane na podlagi video iger. Potrjeno je, da novejše video igre uporabljajo vizualno podobo filma in ga postopoma nadgrajujejo kot polnejša zabavna izkušnja, saj uporabljajo vizualne in pripovedovalne veščine, značilne predvsem za filmski medij.
Ključne besede: Film, video igre, filmski jezik.
Objavljeno v DKUM: 22.05.2015; Ogledov: 958; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

9.
Vpliv nasilnih video iger na vedenje igralcev : diplomsko delo univerzitetnega študija
Aleš Matko, 2014, diplomsko delo

Opis: Ta diplomska naloga se ukvarja s področjem vplivov video iger na igralca - zlasti tistih z nasilno vsebino. Najprej definira osnovne pojme, povezane z video igrami, nakar opiše pojavne oblike in razvoj nasilja v video igrah ter nakaže empirični vidik skozi odmevnejše afere in dejstva, povezana z njim. Diplomska naloga nato v osrednjem delu pod drobnogled vzame študije, ki so ugotovljale oz. ugotovile, kako igranje video iger vpliva na igralca. Največjo pozornost posveča vplivom nasilnih video iger na agresivno, nasilno obnašanje, razmišljanje in kognicijo ter druge negativne vidike, ugotavlja pa tudi pozitivne vplive igranja video iger tako nasilne kot tudi nenasilne narave. Nadaljnje diplomska naloga opiše tudi vplive igranja video iger skozi aspekte trajanja igranja (kratkoročno primerja z dolgoročnim ), spola in starosti igralcev, etnične pripadnosti igralcev ter druge aspekte. Sledi preučevanje sfere moralnih zadržkov, ki naj bi se v teoriji pojavljali ob srečevanju ljudi z nasilnimi vsebinami, v tem slučaju z nasilnimi video igrami.
Ključne besede: video igre, nasilje, vplivi, vedenje, igralci, agresivnost, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 05.09.2014; Ogledov: 1652; Prenosov: 392
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

10.
RAZVOJ, ZALOŽNIŠTVO IN POLITIKA ELEKTRONSKIH IGER V EVROPSKI UNIJI
Uroš Rudolf, 2012, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela je pregled industrije iger tako z vidika vrsti razvoja in založništva kot evropske politike do nje. Pregledamo kratko zgodovino iger ter se osredotočimo na poklice, ki so vključeni v delo industrije, naj bo to direktno ali posredno. Podrobneje proučimo evropski odnos do starostnega ocenjevanja iger, vseevropski PEGI in nemški USK, ki pokrijeta tudi večji del politike do njih. V nadaljevanju pregledamo načine distribucije programske opreme in naprave, s pomočjo katerih se industrija iger izraža, pa tudi, kateri so najbolj priljubljeni med uporabniki. Spoznamo tudi napovedi poslovanja industrije za bližnjo prihodnost, raziščemo trenutni trg in ugotovimo, v kakšnem stanju je industrija iger trenutno na tleh Evropske unije.
Ključne besede: Elektronske igre, video igre, sistemi za starostno ocenjevanje, razvijalci, založniki, video igre v Evropski uniji, politika video iger
Objavljeno v DKUM: 27.11.2012; Ogledov: 1219; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici