| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 158
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
The potential of video games for vocabulary acquisition among secondary school students : m. a. thesis
Martin Utroša, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo se osredinili na potencial video iger kot medijev za pasivno usvajanje besedišča pri dijakih, dijakinjah v srednji šoli. Delo se nanaša na učitelje, učiteljice srednješolcev, ki so dovzetnejši za takšen način učenja. Video igre imajo potencial pri izboljšanju besedišča dijakov izven učilnice. Številne raziskave na področju usvajanja besedišča so bile narejene v kontekstu medosebne interakcije v večigralskih video igrah, v magistrskem delu pa smo se osredinili na enoigralske, kjer lahko učenci s pomočjo zgodb v video igrah izboljšajo obstoječe in pridobivajo novo besedišče. V magistrski nalogi smo zastavili tri hipoteze. Prvo in drugo hipotezo smo potrdili v empiričnem delu, tretjo pa v teoretičnem. Magistrsko delo se osredotoča na izboljševanje besedišča, usvojenega v učilnici, in ga primerja z besediščem video iger in besediščem izbranih in potrjenih učbenikov za poučevanje angleščine od drugega letnika srednje šole dalje. Prav tako nudi vpogled v potencial video iger za usvajanje besedišča pri pouku angleščine in daje učiteljem priporočila, kako video igre koristno uporabiti pri pouku angleščine.
Ključne besede: video igre, usvajanje besedišča, poučevanje, učenje, srednja šola
Objavljeno v DKUM: 22.12.2022; Ogledov: 189; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

2.
Produkcija promocijskega videa za varovanje okolja
Laura Balog, 2022, diplomsko delo

Opis: Produkcija promocijskega videa je priljubljen način za promocijo sporočila ali izdelka. Produkcija in distribucija promocijskega videa za varovanje okolja pomaga ljudi opozoriti na posledice onesnaževanja okolja. Namen diplomskega dela je raziskati in predstaviti zasnovo promocijskega videa o varovanju okolja. Tema promocijskega videa je onesnaževanje okolja v času covida-19. Naloga je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V empiričnem delu smo na temeljih teoretičnega dela in izsledkov analize obstoječih promocijskih videov za varovanje okolja ustvarili lasten promocijski video, v katerem smo se osredotočili na varstvo okolja.
Ključne besede: video produkcija, promocijski video, produkcija promocijskega videa
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 102; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (896,97 KB)

3.
Vplivi sodobnih tehnologij v video igrah na igralce v sloveniji
Jan Strmšek, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi se osredotočamo na uporabo plenilskih škatel (angleško Loot box) ter na povezavo odpiranja tovrstnih škatel z nagnjenostjo k zasvojenosti in igranju iger na srečo. Naš glavni cilj je bil s pomočjo vprašalnika pridobiti podatke o odpiranju in kupovanju plenilskih škatel ter drugih mikro transakcij in povezavo z zasvojenostjo z odpiranjem plenilskih škatel. Spletni anketni vprašalnik z 11 vprašanji smo razširili med igralce video iger po Sloveniji in pridobili njihovo mnenje o naklonjenosti, uporabi plenilskih škatel. Ob koncu raziskave se je izkazalo, da obstaja statistično značilen vpliv kupovanja plenilskih škatel na nagnjenost k zasvojenosti. Prav tako smo ugotovili, da so tisti, ki so odprli manj škatel (1–5), bili manj naklonjeni tipu »pay to win« v primerjavi s tistimi, ki so odprli 6–30 in več kot 30 škatel. Prav tako smo ugotovili, da med starostjo in odpiranjem plenilskih škatel obstaja statistično značilna povezava in da mlajši (18–25 let) kupujejo več plenilskih škatel kot starejši (26–44 let). Ti rezultati lahko služijo prihodnjim raziskavam, izvedenim na tem področju v Sloveniji, ali pa so le vpogled za nova pravila na področju plenilskih škatel v video igrah v Sloveniji (na primer za ZPS).
Ključne besede: Plenilske škatle, Video, Mikro transakcije
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 98; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

4.
Video objave na družbenih omrežjih: tehnike avdiovizualne produkcije, Instagram in generacija Y : diplomsko delo
Barbara Ribič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili tehnike avdiovizualne produkcije, pri čemer smo se osredotočili na video objave slovenskih vplivnežev generacije Y na družbenem omrežju Instagram. Izračunali smo stopnjo angažiranosti za 150 objav in nato vsebinsko analizirali, katere tehnike vsebujejo objave, ki imajo visoko gledanost in odziv. Po vsebinski analizi smo izpostavili še najpogosteje uporabljene tehnike, pri čemer smo pridobljene rezultate iz analize kombinirali še z odgovori iz drugega dela raziskave. Izvedli smo še dva intervjuja, s katerima smo raziskovali, kako izobraženi so vplivneži o avdiovizualnih tehnikah. Ugotovili smo, da se izobražujejo zgolj neformalno. Čeprav sledijo trendom snemanja in montaže, pa verjamejo, da je vsebina najpomembnejša.
Ključne besede: avdiovizualne tehnike, družbena omrežja, generacija Y, Instagram, video objave
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 85; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

5.
The effect of growing usage of video streaming on the environment – 2D animated video : diplomsko delo
Dorian Marciuš, 2022, diplomsko delo

Opis: This diploma thesis consists of defining key factors of video streaming and their carbon emissions for purpose of creating a 2D animated video. The key factors responsible for carbon emissions are analysed and that information is put in context. A selection of video streaming companies and their practices reagarding carbon emissions are presented. These findings are condensed into a script and made into a 2D animated video. The animation process is explained.
Ključne besede: video streaming, carbon footprint, carbon emissions
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 112; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

6.
Seo za video marketing na primeru YouTube-a
Nuša Vahter, 2022, diplomsko delo

Opis: Konstantno spreminjajoče se okolje in tehnološki razvoj sta v zadnjih desetletjih popolnoma preusmerila potrošnjo, promocije in načine poslovanja. Marketing je z izumom interneta dosegel povsem nov obseg, kar je vodilo do pojava digitalnega marketinga. Zaradi veliko konkurence in prisotnosti ostalih podjetij na trgu je digitalna prisotnost podjetij postala ključen del njihovega obstoja in uspeha. Za pridobitev konkurenčne prednosti so podjetja uporabila in inkorporirala različne marketinške prijeme v svoje tržne strategije. Težava se pa skriva v tem, da je za mnoga podjetja preskok med tradicionalnim marketingom in digitalnim težak, saj se spopadajo s konstantnimi novostmi, novo tehnologijo, neizkušenim kadrom in ostalimi drugimi izzivi. V nalogi bomo predstavili digitalni marketing in kaj vse ta zajema. V nadaljevanju pa se bomo osredotočili na določen segment digitalnega marketinga, in sicer video marketing ter optimizacijo. Pri obeh temah bomo govorili o ključnih karakteristikah in raziskali, katera orodja so v današnjem času najbolj optimalna za uporabo v podjetjih. Za konec sledi še praktičen pregled vsebine video marketinga in optimizacije na primeru družabnega kanala YouTube. V nalogi bomo predstavili digitalni marketing in kaj vse ta zajema. V nadelavanju pa se bomo osredotočili na določen segment digitalnega marketinga in sicer video marketing ter optimizacijo. Pri obeh temah bomo govorili o ključnih karakteristikah in raziskali katera orodja so v današnjem času najbolj optimalna za uporabo v podjetjih. Za konec pa sledi še bolj praktičen pregled vsebine video marketing in optimizacije na primeru družabnega kanala YouTube.
Ključne besede: digitalni marketing, video marketing, optimizacija (SEO), YouTube video marketing, SEO orodja, video marketing orodja.
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 89; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

7.
Vgrajen sistem za procesiranje video tokov na osnovi strojno pospešenih nevronskih mrež : magistrsko delo
Primož Kosi, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan vgrajen sistem za procesiranje video tokov na osnovi strojno pospešenih nevronskih mrež. Video tok se zajema s kamero ali preko HDMI vmesnika. Sistem je grajen za prepoznavanje predmetov v realnem času. Vhodni video tok se procesira s strojnim pospeševalnikom CoreVectorBlox, ki izvaja nevronske mreže. Nadzoruje ga mehka procesna enota RISC-V. Nevronske mreže so vključene v obliki binarnih podatkov. Povezave posameznih podsistemov so izvedene z AMBA AXI, AHB in APB vodili. Izhodni video tok se prikazuje na zaslonu preko HDMI povezave. Opisani so posamezni deli in delovanje celotnega sistema. V nalogi so predstavljene meritve porabe moči in učinkovitosti prepoznave predmetov.
Ključne besede: Mikrokrmilniki, programirljiva logična vezja, procesiranje video tokov, strojno pospeševanje, nevronske mreže.
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 188; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

8.
ARM-Based Video Intercom System with Next-Gen Human Presence Detection using Deep Learning : magistrsko delo
Mario Gavran, 2022, magistrsko delo

Opis: This master's thesis presents an advanced video system with human presence detection based on deep learning and an ARM microcontroller. The objective of the thesis is to develop a system that works as a smart video intercom, which could be installed, e.g. on the entrance door, and autonomously alert the owner that a guest is in front of the door. The main goal is to use an AI algorithm, namely the neural network model on a constrained device, such as an ARM microcontroller, as their main advantage is lower power consumption and cost. The thesis also describes commonly used methods to reduce the power and memory footprint and to implement and accelerate the deep learning algorithms more effectively. Further, the most notable deep learning hardware and some general platforms are described in more detail. The thesis also presents the development of a human presence detection system based on an ARM microcontroller, VGA camera, and LCD, where Tensorflow Lite Micro, an open-source C++ framework for deploying deep learning models to embedded platforms and a pre-trained neural network model for person presence detection are used.
Ključne besede: TensorFlow Lite Micro, Video intercom system, ARM Cortex-M microcontroller, Human presence detection, Neural network
Objavljeno v DKUM: 08.07.2022; Ogledov: 233; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (7,86 MB)

9.
Spodbujanje starševske vpletenosti v matematično izobraževanje predšolskih otrok s pomočjo videoposnetkov matematičnih iger : diplomsko delo
Barbara Puncer, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na vpletenost staršev v matematično izobraževanje predšolskih otrok. V teoretičnem delu smo predstavili pomembnost vloge staršev pri matematičnem razvoju otroka, različne matematične programe za starše ter štiri matematične igre, ki smo jih izbrali za izvedbo spodbujanja starševske vpletenosti v matematično izobraževanje predšolskih otrok s pomočjo videoposnetkov. V okviru diplomske naloge smo nato s pomočjo videoposnetkov štirih izbranih matematičnih iger želeli staršem in otrokom približati matematiko na preprost in zabaven način. Ob tem pa spodbuditi starše, da v večji meri vključujejo matematične dejavnosti v otrokov vsakdan. S pomočjo anket smo starše povprašali o njihovem mnenju, odnosu do matematike, matematičnih dejavnosti, novem načinu, ki smo jim ga predstavili, uporabi matematičnih dejavnosti doma in o splošnem zadovoljstvu in izkušnji s štirimi matematičnimi igrami, pri katerih so sodelovali skupaj z otroki. Pri tem so nas zanimale razlike v mnenju staršev glede spol in starost otrok ter glede na starševsko naklonjenost matematiki.
Ključne besede: matematične igre, otroci, odnos do matematike, video posnetki
Objavljeno v DKUM: 02.06.2022; Ogledov: 140; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

10.
Analiza videoposnetkov za asinhrono poučevanje glasbene umetnosti na portalu razlagamo.si
Mateja Kolmanič, 2021, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrskega dela smo preučevali videoposnetke za asinhrono poučevanje glasbene umetnosti na portalu Razlagamo.si. Z raziskavo smo želeli pridobiti globlji vpogled v pouk glasbene umetnosti na daljavo v času epidemije Covid-19. Ugotavljali smo obstoj morebitnih statistično pomembnih razlik med razredi (prvi, drugi, tretji in četrti razred) ter glede na vsebino učne ure preko različnih postavk, kot so učne metode in oblike, učni cilji, glasbene dejavnosti učitelja, ustvarjalne dejavnosti učencev ter ostale postavke. Za potrebe raziskave smo izdelali ček listo. Pregledali smo 141 video razlag za poučevanje glasbene umetnosti na daljavo, objavljenih na portalu Razlagamo.si. Pregledanih je bilo 38 posnetkov za 1. razred, 58 posnetkov za 2. razred, 21 posnetkov za 3. razred ter 24 posnetkov za 4. razred. Rezultati so pokazali, da se statistično pomembne razlike glede na razred pojavljajo pri metodi demonstracije, nekaterih metodah izvajanja, poslušanja in ustvarjanja, prav tako pa tudi pri aktivni vključenosti učencev, didaktičnih igrah, slikovno-grafičnem in notnem zapisu ter zvočnih posnetkih.
Ključne besede: Glasbena umetnost, pouk na daljavo, asinhrono poučevanje, izobraževalni portal, video razlage.
Objavljeno v DKUM: 28.01.2022; Ogledov: 416; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici