| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 164
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Introduction of movement Into classes of the Italian language and an analysis of the most common linguistic issues
Mojca Kompara Lukančič, Darija Omrčen, 2021, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: The aim of the paper was to address the concept of movement and its introduction into tertiary education in classes of the Italian language during COVID-19 times. In the paper we address the importance of introducing movement in language learning giving an insight to the presence of physical activity in educational curricula where examples of good practice are presented. The paper focuses on the concept of language acquisition with the preparation of video resources and how such concept can benefit movement and avoid sedentarism in tertiary education. The survey was composed of an experiment where students from the Faculty of Tourism, University of Maribor prepared videos in the Italian language as part of their study requirements. In this research 14 three-minute-long videos were analysed in terms of language usage and the most common linguistic issues are presented.
Ključne besede: movement, Italian, language, tertiary education, video
Objavljeno v DKUM: 25.01.2024; Ogledov: 80; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (17,14 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Umetniško delo med bodiartom, plesom in risbo : magistrsko delo
Petra Preininger, 2023, magistrsko delo

Opis: Bistvo magistrske naloge je raziskati, kako lahko mnogokrat ločena umetnostna področja in tehnike s pomočjo njihove fuzije in prepleta sestavljajo povsem novo in enotno umetniško delo. Zaradi obsežnosti in posledično tudi zapletenosti tovrstnih del so v prvem delu magistrske naloge najprej podane opredelitve temeljnih umetnostnih pojmov na podlagi že obstoječih, ontološko-teoretičnih stališč, ki so potrebne za razumevanje drugega, praktičnega dela naloge. S pomočjo raziskovanja ter prepletanja pojmov raziskujem performans oziroma bodiart, ki ga v nadaljevanju tudi zgodovinsko orišem. S kronološkim izborom predstavim reprezentativne umetnike 20. stoletja, ki performans oziroma bodiart kombinirajo z uprizoritveno in vizualno umetnostjo. Njihove procese ustvarjanja primerjam z lastnim praktičnim delom, kjer ustvarjam umetniško delo, ki združuje bodiart, ples, video in risbo.
Ključne besede: performans, bodiart, risba, ples, človeško telo, video, uprizoritvena umetnost, vizualna umetnost.
Objavljeno v DKUM: 10.01.2024; Ogledov: 131; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Digitalni marketing video vsebin: primerjalna analiza YouTube kanala v začetni fazi in dobro ustaljenega kanala
Patrik Arh, 2023, magistrsko delo

Opis: Digitalni marketing igra ključno vlogo v vsakem podjetju, ki je prisotno na digitalnih kanalih, kot so spletna mesta, družbeni mediji, iskalniki, e-pošta in drugo. Dvosmerna komunikacija, ki jo digitalni kanali omogočajo, pomeni, da podjetja bolj kot kadar koli do zdaj skrbijo za svoj ugled, saj se informacije, dobre ali slabe, hitro širijo. Optimizacija za spletne iskalnike (SEO) je podmnožica digitalnega marketinga, ki se osredotoča na optimizacijo vsebine za izboljšanje njene vidnosti med rezultati iskanja v iskalnikih. Cilj SEO je izboljšati uvrstitev spletnega mesta v zadetkih iskanja. YouTube je izredno priljubljena platforma za izmenjavo videoposnetkov. Je eno izmed najpogosteje obiskanih spletnih mest na internetu in drugi najbolj priljubljen iskalnik, takoj za Googlom. Uporabljali smo metodo sekundarnega kritičnega pregleda virov literature in na podlagi metode sintez izoblikovali pregled obravnavanih področij. V raziskavi smo uporabljali primerjalno analizo, s katero smo izvedli primerjavo dveh YouTubovih kanalov v različnih fazah razvoja. Identificirali smo dejavnike, ki vplivajo na optimiziranost in uspeh videov ter jih opisali: ključne besede, oznake, dolžina videa, konkurenca, razmerje med prikazi in kliki, ohranjanje občinstva, všečki, komentarji in delitve, opis videa, podnapisi in ohranjanje gledalcev na YouTubu. Raziskava je pokazala, da videi ustvarjalca Mossy Earth (33,4 %) v povprečju dlje časa zadržijo gledalca kot kanal Patrik in Nature (23,9 %). Podatki kažejo, da ima kanal Patrik in Nature (8,0 %) višji povprečni odstotek razmerja med prikazi in kliki kot Mossy Earth (4,3 %). Primerjava kanalov po razmerju všečkov in nevšečkov, številu komentarjev in delitev kaže, da imata kanala praktično enake rezultate pri všečkih in nevšečkih. Kanal Patrik in Nature glede na število naročnikov prejme skoraj dvakrat več komentarjev kot Mossy Earth. Vendar kanal Mossy Earth prejme dve tretjini več delitev video, ob upoštevanju števila naročnikov. Ugotavljamo, da je poznavanje področja digitalnega marketinga, optimizacije za iskalnike ter platforme YouTube ključno za konkuriranje in uspeh YouTube kanala.
Ključne besede: digitalni marketing, SEO, YouTube, YouTube Studio, video
Objavljeno v DKUM: 09.11.2023; Ogledov: 257; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (6,73 MB)

4.
Storitve videa na zahtevo in digitalno video piratstvo : magistrsko delo
Brina Žvar, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljamo video na zahtevo in digitalno video piratstvo ter množičnost uporabe enega in drugega. Proučujemo ekonomski pomen digitalnega piratstva v filmski in televizijski industriji. Z analizo študij in opravljene ankete raziskujemo morebitni upad uporabe piratskih spletnih strani za dostop do video vsebin zaradi razširjenosti legalnih storitev videa na zahtevo. Ugotavljamo, da je uporaba tovrstnih spletnih strani upadla, vendar pa določen delež anketirancev še vedno dostopa do video vsebin na teh straneh, predvsem v primerih, ko v katalogu storitve, na katero so naročeni, ne najdejo želene vsebine.
Ključne besede: video na zahtevo, naročniški video na zahtevo, digitalno video piratstvo, online video piratstvo
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 224; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

5.
Primerjava razumevanja slikovnih in video navodil pri praktičnem pouku naravoslovja in tehnike v 4. razredu : magistrsko delo
Valentina Kokovnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V dobi digitalne tehnologije se vse bolj zanašamo na multimedijska orodja, ki se vedno bolj uveljavljajo v izobraževalnih ustanovah. Namen naše raziskave je preučiti vpliv vrste podanih navodil - bodisi klasičnih slikovnih navodil ali video posnetkov - na proces izdelave in na končni izdelek učenca pri praktičnem pouku predmeta naravoslovje in tehnika v 4. razredu osnovne šole. Naš cilj je ugotoviti, kateri tip navodil (slikovna ali video) učenci bolje razumejo in jim je bolj všeč. Magistrsko delo vključuje pregled učnega načrta za naravoslovje in tehniko, analizo različnih metod, oblik dela, pristopov k poučevanju praktičnega pouka ter razumevanje pojma multimedije. Empirični del smo izvedli s pomočjo pilotskega vzorca v štirih oddelkih 4. razredov na slovenski osnovni šoli. Zasnovali smo skupaj 4 učne ure praktičnega pouka za posamezen razred (po 2 uri za določen tip navodil). Poudarek samih učnih ur je bil na individualnem delu s pomočjo dveh različnih tipov navodil (priložena slikovna in video navodila). Video navodila smo ustvarili izključno za namen raziskave (izdelali smo jih s pomočjo smernic za kakovostno izdelavo multimedijskih navodil). Na podlagi izvedene raziskave smo prišli do ključnih ugotovitev, da so bila učencem bolj nazorna video navodila, ki so hkrati vključevala več različnih vrst dražljajev (slika, besedilo, video, zvok).
Ključne besede: praktični pouk, naravoslovje in tehnika, video navodila, slikovna navodila, multimedija
Objavljeno v DKUM: 31.08.2023; Ogledov: 244; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

6.
Izločanje značilk pogovornih gest iz video signala za rekonstrukcijo gest in njihovo uporabo v kinematičnem modelu virtualnega pogovornega agenta : doktorska disertacija
Grega Močnik, 2023, doktorska disertacija

Opis: Za poustvarjanje prepričljivih in človekovim podobnih pogovornih odzivov, mora umetna entiteta, tj. utelešeni pogovorni agent, v govorjeni socialni interakciji izražati korelirana govor (besedno) in geste (nebesedno). Večina obstoječih del se osredotoča na načrtovanje namena in načrtovanje vedenja. Realizacija je prepuščena omejenemu naboru statičnih 3D prikazov pogovornih izrazov. Poleg funkcionalne in pomenske sinhronosti med verbalnimi in neverbalnimi signali končno vernost izraza oblikuje fizična realizacija neverbalnih izrazov. Glavni izziv večine pogovornih sistemov, zmožnih reproduciranja gest, je raznolikost izraznosti. V doktorskem delu obravnavamo postopke za samodejno zajemanje gest iz videoposnetkov in njihovo preoblikovanje v 3D prikaze, shranjene kot del repozitorija motoričnih veščin pogovornega agenta. Posebna pozornost je posvečena izločanju značilk z dovolj kakovostno informacijo, da je rekonstruirano pogovorno izražanje naravno in čim vernejše. Predlagan je sistem za rekonstrukcijo pogovornih gest, ki zagotavlja naravnost gest utelešenega pogovornega agenta, posledica česar je bolj kakovostna interakcija med človekom in računalnikom. Predlagan sistem temelji na sledilniku Kanade–Lucas–Tomasi, filtru Savitzky–Golay, kinematičnem modelu na osnovi Denavit–Hartenberg in ogrodju EVA. Obravnavana je ocena sintetiziranega izraznega gibanja in namesto subjektivne ocene sintetiziranega gibanja podana objektivna metoda, temelječa na kosinusni podobnosti. Empirično je predstavljena tudi ocena gibanja, rekonstruiranega s predlaganim sistemom za rekonstrukcijo.
Ključne besede: značilke pogovornih gest, rekonstrukcija, virtualni pogovorni agenti, Denavit-Hartenberg, Kanade–Lucas–Tomasi, filter Savitzky–Golay, video
Objavljeno v DKUM: 03.08.2023; Ogledov: 356; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

7.
The potential of video games for vocabulary acquisition among secondary school students : m. a. thesis
Martin Utroša, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo se osredinili na potencial video iger kot medijev za pasivno usvajanje besedišča pri dijakih, dijakinjah v srednji šoli. Delo se nanaša na učitelje, učiteljice srednješolcev, ki so dovzetnejši za takšen način učenja. Video igre imajo potencial pri izboljšanju besedišča dijakov izven učilnice. Številne raziskave na področju usvajanja besedišča so bile narejene v kontekstu medosebne interakcije v večigralskih video igrah, v magistrskem delu pa smo se osredinili na enoigralske, kjer lahko učenci s pomočjo zgodb v video igrah izboljšajo obstoječe in pridobivajo novo besedišče. V magistrski nalogi smo zastavili tri hipoteze. Prvo in drugo hipotezo smo potrdili v empiričnem delu, tretjo pa v teoretičnem. Magistrsko delo se osredotoča na izboljševanje besedišča, usvojenega v učilnici, in ga primerja z besediščem video iger in besediščem izbranih in potrjenih učbenikov za poučevanje angleščine od drugega letnika srednje šole dalje. Prav tako nudi vpogled v potencial video iger za usvajanje besedišča pri pouku angleščine in daje učiteljem priporočila, kako video igre koristno uporabiti pri pouku angleščine.
Ključne besede: video igre, usvajanje besedišča, poučevanje, učenje, srednja šola
Objavljeno v DKUM: 22.12.2022; Ogledov: 687; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

8.
Produkcija promocijskega videa za varovanje okolja : diplomsko delo
Laura Balog, 2022, diplomsko delo

Opis: Produkcija promocijskega videa je priljubljen način za promocijo sporočila ali izdelka. Produkcija in distribucija promocijskega videa za varovanje okolja pomaga ljudi opozoriti na posledice onesnaževanja okolja. Namen diplomskega dela je raziskati in predstaviti zasnovo promocijskega videa o varovanju okolja. Tema promocijskega videa je onesnaževanje okolja v času covida-19. Naloga je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V empiričnem delu smo na temeljih teoretičnega dela in izsledkov analize obstoječih promocijskih videov za varovanje okolja ustvarili lasten promocijski video, v katerem smo se osredotočili na varstvo okolja.
Ključne besede: video produkcija, promocijski video, produkcija promocijskega videa
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 652; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (896,97 KB)

9.
Vplivi sodobnih tehnologij v video igrah na igralce v Sloveniji : magistrsko delo
Jan Strmšek, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi se osredotočamo na uporabo plenilskih škatel (angleško Loot box) ter na povezavo odpiranja tovrstnih škatel z nagnjenostjo k zasvojenosti in igranju iger na srečo. Naš glavni cilj je bil s pomočjo vprašalnika pridobiti podatke o odpiranju in kupovanju plenilskih škatel ter drugih mikro transakcij in povezavo z zasvojenostjo z odpiranjem plenilskih škatel. Spletni anketni vprašalnik z 11 vprašanji smo razširili med igralce video iger po Sloveniji in pridobili njihovo mnenje o naklonjenosti, uporabi plenilskih škatel. Ob koncu raziskave se je izkazalo, da obstaja statistično značilen vpliv kupovanja plenilskih škatel na nagnjenost k zasvojenosti. Prav tako smo ugotovili, da so tisti, ki so odprli manj škatel (1–5), bili manj naklonjeni tipu »pay to win« v primerjavi s tistimi, ki so odprli 6–30 in več kot 30 škatel. Prav tako smo ugotovili, da med starostjo in odpiranjem plenilskih škatel obstaja statistično značilna povezava in da mlajši (18–25 let) kupujejo več plenilskih škatel kot starejši (26–44 let). Ti rezultati lahko služijo prihodnjim raziskavam, izvedenim na tem področju v Sloveniji, ali pa so le vpogled za nova pravila na področju plenilskih škatel v video igrah v Sloveniji (na primer za ZPS).
Ključne besede: Plenilske škatle, Video, Mikro transakcije
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 426; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

10.
Video objave na družbenih omrežjih: tehnike avdiovizualne produkcije, Instagram in generacija Y : diplomsko delo
Barbara Ribič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili tehnike avdiovizualne produkcije, pri čemer smo se osredotočili na video objave slovenskih vplivnežev generacije Y na družbenem omrežju Instagram. Izračunali smo stopnjo angažiranosti za 150 objav in nato vsebinsko analizirali, katere tehnike vsebujejo objave, ki imajo visoko gledanost in odziv. Po vsebinski analizi smo izpostavili še najpogosteje uporabljene tehnike, pri čemer smo pridobljene rezultate iz analize kombinirali še z odgovori iz drugega dela raziskave. Izvedli smo še dva intervjuja, s katerima smo raziskovali, kako izobraženi so vplivneži o avdiovizualnih tehnikah. Ugotovili smo, da se izobražujejo zgolj neformalno. Čeprav sledijo trendom snemanja in montaže, pa verjamejo, da je vsebina najpomembnejša.
Ključne besede: avdiovizualne tehnike, družbena omrežja, generacija Y, Instagram, video objave
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 397; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.7 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici