| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vrednotenje mehanskih vibracij na ročajih pnevmatskih kladiv
Andraž Marin, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga vsebuje predstavitev pnevmatskega kladiva MFD 90 DI in pomen izmerjenih vrednosti vibracij, ki se pojavijo na ročaju kladiva. Pomembno je, da vsakemu dinamično delujočemu stroju izmerimo vibracije na točki stika s človeškim delom telesa, saj pretirana izpostavljenost vibracijam lahko povzroči zdravstvene težave uporabniku delovnega stroja. Predstavljen je povzetek direktive 2002/44/EC ter standardov SIST EN ISO 5349-1,2 in SIST EN ISO 28927-10. V njih zapisana navodila in priporočila smo upoštevali pri izvedbi merjenja vibracij na pnevmatskem vrtalnem kladivu MFD 90 DI. Na koncu naloge so predstavljeni rezultati meritev, katere smo izvedli v podjetju Oprema Ravne d.o.o. in medsebojna primerjava računsko pridobljenih časov morebitne izpostavljenosti vibracijam delavca pri merjenju po dveh različnih standardih.
Ključne besede: Pnevmatsko vrtalno kladivo, izpostavljenost vibracijam, postopek merjenja, vibracije.
Objavljeno: 04.02.2021; Ogledov: 144; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)

2.
Napovedovanje temperature vodnikov in obremenitev na stebrih daljnovodov s pomočjo genetskih algoritmov
Kristijan Šket, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema reševanje problema v sistemu prenosa in distribucije električne energije. Proučevali smo atmosferske vplive in vplive odvzema električne energije iz sistema na temperaturo in poves električnih vodnikov ter napetosti in vibracije v podporni konstrukciji. Za modeliranje smo uporabili metodo genetskih algoritmov, ki temeljijo na darvinističnih izsledkih o razvoju vrst in posnemajo principe naravne selekcije. Razviti modeli omogočajo študij teže posameznega vpliva. Namen dobljenih modelov je določanje najmočnejših vplivov in možnost napovedovanja vrednosti odzivov za daljše časovno obdobje in s tem ocenjevanje življenjske dobe daljnovodov. Rezultat našega dela so napovedni modeli z visoko stopnjo prilagojenosti na učni in testni množici. Modeli podajajo natančne napovedi, predvsem za temperaturo električnih vodnikov in njihov poves. Nižjo stopnjo natančnosti napovedi pri napetostih in vibracijah v stebrih pripisujemo dejstvu, da na te odzive vplivajo tudi obremenitve na konstrukciji in lastnosti materiala.
Ključne besede: električni vodniki, stebri, napetosti, vibracije, genetski algoritmi, modeliranje in optimizacija.
Objavljeno: 10.09.2020; Ogledov: 307; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
Analiza vibracijskega utrujanja nosilca konektorja
Gregor Rešek, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen problem vibracijskega utrujanja nosilca glavnega konektorja na motorju z notranjim zgorevanjem. Na nosilec delujejo dinamične obremenitve, ki jih povzročajo vibracije motorja in nosilec posledično vibracijsko utrujajo. Najprej je analiziran obstoječ nosilec, ki ni prestal testiranja na preskuševališču. V nadaljevanju je predstavljen izboljšan nosilec. Opravljene so modalna analiza, analiza harmoničnega vzbujanja in analiza vibracijskega utrujanja. Z numerično analizo je dokazano, da spremenjena geometrija nosilca izboljša življenjsko dobo in zmanjša amplitude pomikov. 
Ključne besede: vibracije, utrujanje, numerična analiza, PSD
Objavljeno: 06.01.2020; Ogledov: 395; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

4.
Elektronski sistem za brezkontaktno zajemanje biometričnih podatkov na osnovi balistokardiografije
Klemen Cvetko, 2019, magistrsko delo

Opis: Biometrični podatki predstavljajo vse bolj pomembno orodje za ocenjevanje fizičnega in psihičnega stanja posameznika. Problem večine naprav za merjenje biometričnih podatkov je, da so nosljive, zato so se začele pojavljati naprave, ki so zmožne brezkontaktnega merjenja. Slabost brezkontaktnih metod je ta, da lahko natančno zaznavamo podatke samo, kadar merjenec miruje, npr.: za mizo, na stolu, med spanjem … Spanje predstavlja tretjino časa našega življenja in je zelo pomemben del vsakdana. Z analizo biometričnih podatkov, ki jih zajamemo med spanjem, je mogoče ocenjevati kvaliteto spanja ter diagnosticirati razne simptome bolezni. Cilj magistrske naloge je ustvariti elektronski sistem, ki bo zmožen, na podlagi vibracij, ki jih povzroči delovanje srca, natančno določiti frekvenco srčnega utripanja in dihanja. Vibracije telesa povzročijo male premike objekta, na katerem miruje merjenec. Elektronski sistem, ki bo trdno vpet na konstrukcijo objekta, bo spremenil mehanske vibracije v električni signal, katerega bo potrebno ustrezno ojačiti in filtrirati. Zajete podatke vibracij lahko kasneje procesiramo in analiziramo na računalniku z uporabo ustreznih algoritmov.
Ključne besede: vzmet, srčni utrip, dihanje, vibracije, merjenje, IR dioda, fotodioda, brezkontaktno, balistokardiografija
Objavljeno: 23.12.2019; Ogledov: 745; Prenosov: 0

5.
Vibracijsko utrujanje nosilca alternatorja
Damir Skuhala, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen numeričen preračun dobe trajanja nosilca alternatorja. Nosilec obremenjujejo vibracije motorja, ki so dinamične narave in ga vibracijsko utrujajo. Predstavljen je izvor vibracij v motorju z notranjim zgorevanjem ter njihov matematični zapis. Statične obremenitve nosilca pri obratovanju alternatorja so izračunane analitično. Izvedene so statična in modalna analiza, analiza harmoničnega vzbujanja ter analiza vibracijskega utrujanja v frekvenčni domeni po metodi končnih elementov. Na podlagi pridobljenih rezultatov je nosilec analiziran, pri čemer je ugotovljeno, da doseže območje trajne trdnosti s faktorjem varnosti 2,978.
Ključne besede: vibracije, vibracijsko utrujanje, dimenzioniranje na dobo trajanja, numerične simulacije
Objavljeno: 11.09.2017; Ogledov: 760; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

6.
VPLIV MATERIALNIH KARAKTERISTIK TER OBLIKE CESTNIH OVIR NA VIBRACIJE ZARADI PROMETA
Matej Moharič, 2016, diplomsko delo

Opis: Cestne grbine vplivajo na umirjanje prometa in preprečujejo vožnjo z veliko hitrostjo. Dimenzije in uporaba le-teh so opredeljenje v tehničnih specifikacijah Direkcije RS za ceste. V Sloveniji smo priča vedno množičnejši postavitvi grbin v različnih izvedbah, ki vplivajo na inducirane vibracije tal zaradi prometa. Povzročene so z vplivom dinamične sile koles na površino podlage s širjenjem pod zemljo in na daljših razdaljah le počasi izgubljajo svojo intenziteto.Za presojo potencialno škodljivih učinkov talnih vibracij na ljudi in objekte je ključnega pomena ugotavljanje širjenja vibracij po tleh ter njihov prenos na objekte. V diplomskem delu smo opredelili vibracije in primerjali vpliv različnih cestnih grbin, njihovo obliko in material na vertikalno komponento vibracije tal pri temeljih ter njihov vpliv na človeka in bivalni prostor.
Ključne besede: prometne vibracije, hitrostne ovire, širjenje vibracij, okoljski vplivi, zgradbe, človek
Objavljeno: 17.10.2016; Ogledov: 1077; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (9,26 MB)

7.
Nadgradnja sistema tehnične diagnostike v podjetju Cinkarna Celje, d.d.
Ivan Koželnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Proizvodno podjetje je v veliki meri odvisno od neprekinjenega in pravilnega delovanja strojev in naprav v proizvodnji, zato mora vzdrževanju, kot delovnemu procesu, nameniti posebno pozornost in ga ne sme obravnavati samo s stroškovnega vidika. V podjetju Cinkarna Celje, d.d., se tega zavedajo vsi, vodstvo in zaposleni, saj je vzdrževanje kot funkcija enakopravno vključeno v organizacijsko shemo in v letni finančni načrt podjetja, deluje pa kot samostojna poslovna enota. V podjetju sledimo tehnološkim novostim na področju strojev in naprav za proizvodnjo. Temu prilagajamo tudi načine in sisteme vzdrževanja, tako da nadgrajujemo stare diagnostične metode in, glede na novosti, uvajamo nove, ki se pojavijo. V diplomskem delu je predstavljenih vseh sedem glavnih metod, na podlagi katerih v podjetju izvajamo preventivno vzdrževanje: termografija, lasersko uravnavanje, uravnoteženje rotorjev na mestu, odkrivanje puščanj na sistemu komprimiranega zraka, obvladovanje kondenčnih lončkov, meritve vibracij in kontrola maziv. Opisana je uvedba tehnologije za diagnostiko vibracijskega stanja. Predstavljeni so vsi dejavniki, ki vplivajo na izbiro nakupa in uvedbo nove tehnologije s področja preventivnega vzdrževanja, in postopki, ki jih je potrebno izvesti za uspešno izvedbo projekta ter dosego cilja izboljšanja diagnostike napak na napravah.
Ključne besede: vzdrževanje, preventivno vzdrževanje, diagnostične metode, vibracije
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 730; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (6,71 MB)

8.
Obnašanje tekočine v dvojnem rezervoarju pod vplivom vibracij
Srečko Krenker, 2016, magistrsko delo

Opis: Predmet magistrskega dela je interakcija med tekočino in trdnino v poenostavljenem modelu rezervoarja valjaste oblike, ki ga je na sredi delila pregrada na dve enako veliki polovici. Vsaka polovica je bila polovično napolnjena z vodo. Za celoten sistem se je določilo lastne frekvence in oblike nihanja. Te so bile določene na podlagi lastnih frekvenc in oblik nihanja praznega rezervoarja, lastnih frekvenc in hitrostnih potencialov tekočine v togem rezervoarju ter hitrostnih potencialov tekočine delno napolnjenega elastičnega rezervoarja. Elastičnost rezervoarja ni imela velikega vpliva na lastne frekvence tekočine in se niso dosti spremenile, lastne frekvence delno napolnjenega rezervoarja pa so se zmanjšale v primerjavi s praznim rezervoarjem, spremenile so se tudi lastne oblike nihanja sten. Obnašanje tekočine v rezervoarju pod vplivom vibracij se je simuliralo s programskim paketom ANSYS CFX, uporabljen je bil homogeni večfazni model. Ustreznost numeričnega modela se je preverilo z rezultati eksperimenta, ki je bil objavljen v literaturi. V primerjavi z eksperimentom se je trenutek maksimalnega tlaka, kot posledica pljuska tekočine ob steno, zelo dobro ujemal, oblika proste površine tekočine je malo odstopala, maksimalen tlak pa je bil višji. Pri dvojnem rezervoarju se je preverilo obnašanje tekočine pod vplivom nihanja sten v skladu s prej izračunano 5. lastno frekvenco in pripadajočo obliko. Pri tej obliki je nihala pregrada, tako da se je pojavilo gibanje proste površine le v zgornji polovici rezervoarja. Voda je prevladujoče nihala z obliko, ki so jo sestavljale prve štiri lastne oblike gibanja vode v togem rezervoarju in s frekvenco enako vzbujevalni. Oblike nihajočih prostih površin se niso tako dobro ujemale z izračunano, kakor so se frekvence, in sicer je pri simulaciji prevladovala prva namesto druge in tretje lastne oblike gibanja vode v togem rezervoarju, kakor je bilo izračunano.
Ključne besede: vibracije, pljuskanje, interakcija tekočina-trdnina, rezervoarji
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 733; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

9.
SIMULACIJA VIBRACIJ IN HRUPA SINHRONSKEGA TRIFAZNEGA MOTORJA Z METODO KONČNIH ELEMENTOV
Matija Cej, 2016, magistrsko delo

Opis: V delu je predstavljena simulacija vibracij in hrupa sinhronskega trifaznega motorja, opisanega z metodo končnih elementov. V začetnih poglavjih so navedeni osnovni pojmi ter zgodovina akustike in hrupa, proces generiranja hrupa in vibracij pri električnih strojih ter vrste virov hrupa. Na splošno so opisani delovanje sinhronskih motorjev ter konstrukcijski ukrepi za zmanjševanje nihanja vrtilnega momenta, ki so tudi uporabljeni v simulaciji. Analiza simulacij je izvedena na podlagi vibroakustičnega sklopljenega modela. Predstavljeni so rezultati elektromagnetne analize, analize strukturnega odziva motorja z vpenjalom in brez vpenjala ter rezultati akustične analize v različnih točkah obratovanja motorja. Opisani so tudi izvedba in rezultati analize demagnetizacije magnetov motorja za določitev mej optimalnega delovanja. Simulacije so bile izvedene s programskim orodjem Ansys. V zadnjem delu so navedene možnosti za nadaljnji razvoj simulacij, rešitve in problemi s katerimi smo se srečevali ob modeliranju motorja.
Ključne besede: vibracije in hrup, sinhronski motor, simulacija, metoda končnih elementov, Ansys
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 914; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)

10.
Dimenzioniranje nosilca za EGR sistem
Nebojša Ilić, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava dva različna pristopa k numerični analizi utrujanja komponente na dizelskem motorju. Analiziral se je nosilec EGR sistema, ki je privijačen na blok motorja. Vibracije pri obratovanju motorja povzročajo utrujanje materiala nosilca. Cilj magistrskega dela je s pomočjo MKE analize izračunati življenjsko dobo EGR nosilca. Na začetku so predstavljene osnove sestave dizelskega motorja in položaj obravnavanih komponent. Razloženo je tudi teoretično ozadje dimenzioniranja dinamično obremenjenih komponent. Prvi pristop zajema izračun življenjske dobe nosilca s pomočjo napetostne metode in statične numerične analize. Dobljeni rezultati prve analize prikazujejo porazdelitev napetosti po numeričnem modelu. Napetosti so bile precej pod pričakovanim velikostnim razredom, kar kaže na neprimernost prvega pristopa. Takšen način analize ne upošteva dinamičnih karakteristik nosilca, zato je v nadaljevanju predstavljen še drugi pristop, ki se imenuje analiza vibracijskega utrujanja. Ta analiza je bila opravljena s pomočjo namenskega programskega paketa za analize utrujanja fe-safe. Program omogoča posebno PSD analizo, ki upošteva lastne frekvence in harmonične lastnosti modela. Pri PSD analizi utrujanja se morajo obremenitve pretvoriti iz časovne domene v frekvenčno domeno. Predhodno je bilo potrebno opraviti analizo lastnih frekvenc ter analizo harmoničnega vzbujanja. Opravljene so bile še meritve vibracij na traktorskem dizelskem motorju. Iz rezultatov meritev smo naredili PSD diagram. Vse potrebne podatke smo uvozili v fe-safe, s pomočjo katerega smo izračunali življenjsko dobo nosilca. Rezultati PSD analize so po pričakovanju pokazali, da se v nosilcu ne pojavijo utrujenostne poškodbe, zato lahko sklepamo, da nosilec doseže neskončno življenjsko dobo. Nato je bila narejena še PSD analiza s FRF algoritmom, pri kateri se je izračunal varnostni faktor. Rezultate te analize si je mogoče grafično ogledati na numeričnem modelu.
Ključne besede: življenjska doba, vibracije, numerična analiza, frekvenčna domena, PSD
Objavljeno: 09.07.2015; Ogledov: 1256; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici