| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Sistem za zaznavo in nadzor orientacije nanosatelita na osnovi magnetnega navora
Lorenzo Gonzales, 2020, magistrsko delo

Opis: V okvirju zaključnega dela je predstavljen sistem za zaznavo in nadzor orientacije nanosatelita primarno razvit za misijo TRISAT-R, ki za orientiranje uporablja magnetne navornike. V sklopu dela so predstavljeni postopki za reguliranje magnetnih vzbujevalnikov tako za umirjanje satelita kot za usmerjanje satelita proti Soncu. Predstavljena je zasnova, načrtovanje in končna sestava sistema skupaj z uporabljenimi algoritmi. Dodatno je predstavljen simulator za propagacijo orbitnih in orientacijskih parametrov, znotraj katerega so primarno preverjeni regulacijski postopki implementirani na sistemu. Na koncu dela pa so predstavljene meritve komponent sistema in njegovo delovanje.
Ključne besede: nanosatelit, zaznava orientacije, nadzor orientacije, magnetni navornik, vgrajeni sistem
Objavljeno: 01.12.2020; Ogledov: 217; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

2.
Samovozeči sobni sesalnik
Peter Vrbančič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je čiščenje prostora s pomočjo sestavljenega samovozečega sobnega sesalnika. Razvili smo tiskano vezje, ki vsebuje mikrokrmilnik in vso potrebno periferijo. Za procesiranje podatkov smo uporabili mikrokrmilnik STM32L152RC. Sesanje smo realizirali z BLDC-motorjem. Za zaznavo ovir smo uporabili dva ultrazvočna senzorja HC-SR04. Programsko kodo s knjižnico vseh potrebnih funkcij smo napisali v jeziku C. Razvili smo aplikacijo za Android za vnos dneva, časa in trajanja sesanja. Sistem se je med sesanjem v prostoru izkazal za učinkovitega.
Ključne besede: vgrajeni sistem, samovozeči sesalnik, brezkrtačni enosmerni motor, ultrazvočni senzor
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 579; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

3.
Porazdeljen vgrajen sistem za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu
Žiga Miklošič, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje zasnovo in razvoj porazdeljenega sistema za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu na poudarku modularnosti. V nalogi so predstavljene vezalne topologije aktuatorjev v pohištveni industriji, osnovne značilnosti enosmernih motorjev, kontrola motorjev, komunikacijska povezljivost posameznih modulov in položajna regulacija aktuatorjev. Cilj danega dela je izdelava sistema za uporabo aktuatorjev v pametnem pohištvu na osnovi porazdeljene topologije, kjer posamezni podrejeni elementi za kontrolo motorjev delujejo usklajeno in pod nadzorom nadrejenega elementa. Opisan sistem je namenjen za industrijske produkte s poudarkom na nastavljivih mizah. V nalogi je podrobno predstavljena zgradba celotnega sistema od strojne opreme, do opisov algoritmov za položajno vodenje motorjev. V ospredju naloge je komunikacijska povezljivost posameznih aktuatorjev, ki omogoča prenos podatkov po porazdeljeni vezalni shemi sistema. Pravilno delovanje sistema je bilo preizkušeno na treh aktuatorjih, povezanih v verigo.
Ključne besede: vgrajeni sistem, kontrola motorja, položajna regulacija, porazdeljen sistem, FPGA
Objavljeno: 27.06.2019; Ogledov: 483; Prenosov: 0

4.
Prikaz delovanja večopravilnega sistema v realnem času
Marko Pašalić, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane lastnosti večopravilnega vgrajenega sistema, opravila in njihovi atributi, delovanje strategij razvrščanja v večopravilnem sistemu ter delovanje programa. Za prikaz delovanja razvrščevalnika pri različnih scenarijih je bil nadgrajen program, ki izvede simulacijo razvrščanja opravil, katere rezultati so prikazani v ganttovem diagramu. Končni rezultat je aplikacija, napisana v programskem jeziku Java, ki omogoča prikaz razvrščanja opravil z dodanimi kritičnimi območji. Delovanje kritičnih območij je bilo implementirano pri strategijah razvrščanja EDF in priority. V primeru EDF smo tudi razširili analizo razvrstljivosti z upoštevanjem kritičnih območij in preklopnih časov za podani scenarij.
Ključne besede: vgrajeni sistemi, večopravilni sistem, strategije razvrščanja, razvrščanje opravil, aplikacija v Javi, kritično območje
Objavljeno: 23.05.2019; Ogledov: 785; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

5.
VISOKO ZANESLJIV MODUL ZA MERJENJE ABSORBIRANE DOZE Z ZAPOREDNIM VODILOM
Lorenzo Gonzales, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V zaključnem delu je predstavljen visoko zanesljiv modul za merjenje absorbirane doze primeren za uporabo na nano-satelitih. Osnova za merjenje absorbirane doze je merjenje ničelnega toka skozi PIN fotodiodo. Modul je namenjen merjenju izpostavljenosti na radiacijo v vesolju. Meritve lahko uporabimo za validacijo vzdržnosti sistemov v vesolju glede na absorbirane doze ali pa za raziskovalne namene. Ker je modul razvit za preprosto integracijo na podsistem satelita, so za komunikacijo z nadzornim sistemom na voljo različna zaporedna vodila, tudi sicer priklop modula ni zahteven. Modul sestoji iz analognega merilnega dela in digitalnega dela za zajem ter obdelavo podatkov. Sestava modula strmi k visoki zanesljivosti, ki jo zagotovimo s previdno izbranimi komercialnimi komponentami. Zaradi termalne odvisnosti analogne dela, je v vezje dodana temperaturna kompenzacijska stopnja. Prav tako je predstavljen tudi temperaturni kalibracijski postopek. Modul za merjenje izpostavljenosti na radiacijo je tudi umerjen z kalibriranim Cs-137 radiacijskim virom, s čimer zagotavljamo natančne meritve absorbirane doze. V sklopu zaključnega dela je predstavljena tudi integracija modula in različni načini izračuna totalne absorbirane doze, ki se spreminjajo glede na procesne zmožnosti sistema.
Ključne besede: Absorbirana doza, FPGA, Ionizirajoča radiacija, HDL, vgrajeni sistem
Objavljeno: 05.02.2019; Ogledov: 441; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

6.
Sistem za merjenje iztočene količine vode s spletnim oddajnikom
Samo Felicijan, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj elektronskega sistema za zajem količine iztočene vode. Sistem se napaja z majhno baterijo in ga je mogoče pritrditi na katero koli vodno pipo. Diplomsko delo je zasnovano na temi družbene odgovornosti v smislu racionalne porabe vode. Elektronski sistem meri in beleži iztočene količine vode. Beleženje podatkov se vrši na dveh nivojih. Najprej jih beleži na notranji pomnilnik ure realnega časa, po določenem številu beleženj pa te podatke odda strežniku. Beleži se iztočene količine vode in napetost napajalne baterije. S pridobljenimi podatki lahko vodimo statistiko in racionaliziramo porabo pitne vode. V diplomskem delu je v sklopih natančno opisan izdelan sistem. Predstavljeni so tudi podatki tedenskega obratovanja merilnika.
Ključne besede: elektronski vgrajeni sistem, merjenje pretoka, brezžična povezljivost, beleženje porabljene vode, baterijsko napajanje, zaslon
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 851; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

7.
Digitalni navigacijski instrument z dolgo avtonomijo
Gregor Hudin, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen priročni digitalni navigacijski instrument, ki omogoča prikaz strani neba, časa, nadmorske višine in temperature. Njegov uporabniški vmesnik vsebuje le eno tipko, piskača in 12 digitalnih barvnih svetlečih diod. Omogočena je serijska komunikacija z računalnikom, konfiguriranje instrumenta prek krmilnih sporočil ter prikaz izmerjenih podatkov na računalnik. Razvili, sestavili in sprogramirali smo prototip instrumenta ter z meritvami preverili pravilnost njegovega delovanja.
Ključne besede: navigacija, digitalni instrument, vgrajeni sistem, senzor temperature in tlaka, magnetometer
Objavljeno: 16.11.2017; Ogledov: 465; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (6,63 MB)

8.
VGRAJENI SISTEM ZA PREIZKUŠANJE IN DEPASIVACIJO LITIJEVIH BATERIJSKIH CELIC
Žiga Miklošič, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano delovanje in zgradba naprave za testiranje in depasivacijo litijevih baterijskih celic. Podrobno je razloženo delovanje baterije in nastajanje pasivacijske plasti na litijskih baterijah. V nadaljevanju je opisana zgradba in metoda depasivacije litijevih baterij. Naprava je narejena za uporabo v skladiščih, saj je prenosna in se napaja preko alkalnih baterij. Za enostavno uporabo naprave poskrbi prijazen uporabniški vmesnik. Delovanje naprave je bilo preverjeno na pasiviranih litijskih baterijskih celicah, prav tako je bila izmerjena točnost merjenja lastnosti baterij.
Ključne besede: vgrajeni sistem, pasivacija, baterija, litijska baterijska celica
Objavljeno: 21.03.2017; Ogledov: 641; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

9.
ULTRAZVOČNA MERITEV HITROSTI IN SMERI VETRA
Matjaž Potočnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je izdelava anemometra – senzorja za meritev hitrosti in smeri vetra na podlagi merjenja ultrazvoka v zraku. Meritev hitrosti zraka poteka na podlagi hitrosti razširjanja ultrazvočnega valovanja med oddajnikom in sprejemnikom ultrazvoka. Ker na to hitrost vpliva tudi hitrost gibanja medija – zraka, po katerem se ultrazvok razširja, se na podlagi meritve hitrosti razširjanja valovanja lahko izračuna tudi hitrost gibanja zraka, kar je cilj meritve. Določitev smeri vetra se določi na podlagi meritve hitrosti vetra v vseh treh prostorskih smereh in seštevka posameznih komponent v sumo, ki predstavlja skupno smer vetra. Prednost ultrazvočne meritve vetra pred klasično mehansko meritvijo je v tem, da takšna meritev nima gibajočih delov, na katere lahko vpliva obraba materiala, manjši pa je tudi vpliv zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na meritev, kot npr. nabiranje žleda, snega.
Ključne besede: vgrajeni sistem, mikrokrmilnik, ultrazvok, meteorologija, senzorji
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 1080; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

10.
IMPLEMENTACIJA GRAFIČNEGA PROGRAMSKEGA OGRODJA IN GRAFIČNEGA UPORABNIŠKEGA VMESNIKA NA MIKROKRMILNIKU
Mitja Špes, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana ena izmed možnih izvedb kompleksnega uporabniškega vmesnika na ciljnem sistemu – mikrokrmilniku – z zelo omejenimi viri. Najprej je predstavljen postopek za pripravo, optimizacijo in stiskanje slik ter pisav, ki ga vršimo s podpornim orodjem, nato različne metode risanja uporabniškega vmesnika na mikrokrmilniku. Sledijo optimizacije prenosa slike na zaslon in nazadnje še osnovni elementi uporabniškega vmesnika.
Ključne besede: vgrajeni sistem, grafični vmesnik, mikrokrmilnik, optimizacija, grafično ogrodje
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 652; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici