| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj sistema za zapisovanje podatkov o letu po standardu IGC : diplomsko delo
Marko Ranđelović, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil razviti instrument za zapis podatkov o letu, ki ustreza standardu IGC in je relativno poceni za razvoj. Rešitev je namenjena pilotom, ki želijo imeti instrument za analizo leta. Najprej smo predstavili osnove teorije letenja, s katerimi bo bralcu, ki se morda ne spozna na letalstvo, jasno področje diplomske naloge. Omenili smo specifikacije elektronskih naprav, ki smo jih uporabili za razvoj instrumenta, ter razložili postopek razvoja strojne opreme. Razložili smo tudi razvoj programske opreme in potrebne programe za razvoj le-te. Na koncu smo preverili še delovanje instrumenta in opisali rezultate, ki jih posname.
Ključne besede: IGC, instrument, vgrajeni sistem, stm32, črna škatla
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 413; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

2.
Postopek stiskanja podatkov brez izgub za vgrajene sisteme : diplomsko delo
Vid Topolovec Klemenčič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali programsko opremo, ki bi z uporabo kompresijskega postopka brez izgub zmanjšala velikost datotek in minimizirala čas pošiljanja oz. naredila sistem v vesolju bolj odziven. Naredili smo splošni pregled algoritmov za kompresijo in za glavni algoritem izbrali CCSDS 121.0-B-2 ter ga primerjali s sorodnima algoritmoma LZW in Heatshrink. Testiranje smo izvedli nad sivinskimi slikami in binarnem zapisu, ki smo ga zajeli iz GPS-a. Najbolj primeren algoritem za stiskanje sivinskih slik je CCSDS 121.0-B-2, zaradi kompresijskega razmerja in časa kompresije. Najbolj primeren algoritem za stiskanje krajših binarnih zapisov pa Heatshrink, zaradi kompresijskega razmerja in izredno kratkega časa dekompresije.
Ključne besede: kompresija, dekompresija, vgrajeni sistem, Skylabs, PicoSky™ evaluacijska plošča, CCSDS 121.0-B-2, Heatshrink, LZW, slike, splošni binarni zapisi
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 627; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

3.
Elektronski vgrajeni sistem za krmiljenje brezkrtačnih motorjev : diplomsko delo
Aleksander Vrbek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan razvoj tiskanega vezja za krmilnik brezkrtačnega motorja z namenom uporabe v pralnem stroju. Razvito tiskano vezje omogoča kasnejši razvoj najzahtevnejših algoritmov krmiljenja motorja, saj ima možnost merjenja toka skozi faze motorja z upori »Shunt« kot tudi z merjenjem toka preko razširjanja magnetnega polja skozi vodnike, povezane na faze motorja. Omogoča tudi zaznavanje položaja rotorja preko inkrementalnega dajalnika in senzorja, ki daje na izhod sinusni in kosinusni signal v odvisnosti od položaja. Omogočena je tudi povezava z računalnikom preko CAN, Ethernet ali RS232 komunikacije.
Ključne besede: krmilnik, brezkrtačni motor, vgrajeni sistem
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 932; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

4.
Razvoj uporabniških vmesnikov za vgrajene sisteme z razvojnim ogrodjem Flutter : diplomsko delo
Jakob Kordež, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo razvoj grafičnih vmesnikov v razvojnem ogrodju Flutter in demonstriramo integracijo na vgrajenem sistemu. Na začetku na kratko predstavimo vgrajene sisteme in rešitve za razvoj grafičnih vmesnikov, nato predstavimo ogrodje Flutter in implementiramo grafični vmesnik Metrelovega večfunkcijskega testerja. Po implementaciji demonstriramo integracijo na primeru vgrajenega sistema Raspberry Pi s pomočjo vgrajevalca flutter-pi. Delo zaključimo z analizo rešitve in s primerjavo s trenutno rešitvijo podjetja Metrel.
Ključne besede: Flutter, grafični vmesnik, vgrajeni sistem
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 684; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (990,52 KB)

5.
Sistem za zaznavo in nadzor orientacije nanosatelita na osnovi magnetnega navora : magistrsko delo
Lorenzo Gonzales, 2020, magistrsko delo

Opis: V okvirju zaključnega dela je predstavljen sistem za zaznavo in nadzor orientacije nanosatelita primarno razvit za misijo TRISAT-R, ki za orientiranje uporablja magnetne navornike. V sklopu dela so predstavljeni postopki za reguliranje magnetnih vzbujevalnikov tako za umirjanje satelita kot za usmerjanje satelita proti Soncu. Predstavljena je zasnova, načrtovanje in končna sestava sistema skupaj z uporabljenimi algoritmi. Dodatno je predstavljen simulator za propagacijo orbitnih in orientacijskih parametrov, znotraj katerega so primarno preverjeni regulacijski postopki implementirani na sistemu. Na koncu dela pa so predstavljene meritve komponent sistema in njegovo delovanje.
Ključne besede: nanosatelit, zaznava orientacije, nadzor orientacije, magnetni navornik, vgrajeni sistem
Objavljeno v DKUM: 01.12.2020; Ogledov: 913; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

6.
Samovozeči sobni sesalnik : diplomsko delo
Peter Vrbančič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je čiščenje prostora s pomočjo sestavljenega samovozečega sobnega sesalnika. Razvili smo tiskano vezje, ki vsebuje mikrokrmilnik in vso potrebno periferijo. Za procesiranje podatkov smo uporabili mikrokrmilnik STM32L152RC. Sesanje smo realizirali z BLDC-motorjem. Za zaznavo ovir smo uporabili dva ultrazvočna senzorja HC-SR04. Programsko kodo s knjižnico vseh potrebnih funkcij smo napisali v jeziku C. Razvili smo aplikacijo za Android za vnos dneva, časa in trajanja sesanja. Sistem se je med sesanjem v prostoru izkazal za učinkovitega.
Ključne besede: vgrajeni sistem, samovozeči sesalnik, brezkrtačni enosmerni motor, ultrazvočni senzor
Objavljeno v DKUM: 25.11.2019; Ogledov: 1393; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

7.
Porazdeljen vgrajen sistem za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu : magistrsko delo
Žiga Miklošič, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje zasnovo in razvoj porazdeljenega sistema za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu na poudarku modularnosti. V nalogi so predstavljene vezalne topologije aktuatorjev v pohištveni industriji, osnovne značilnosti enosmernih motorjev, kontrola motorjev, komunikacijska povezljivost posameznih modulov in položajna regulacija aktuatorjev. Cilj danega dela je izdelava sistema za uporabo aktuatorjev v pametnem pohištvu na osnovi porazdeljene topologije, kjer posamezni podrejeni elementi za kontrolo motorjev delujejo usklajeno in pod nadzorom nadrejenega elementa. Opisan sistem je namenjen za industrijske produkte s poudarkom na nastavljivih mizah. V nalogi je podrobno predstavljena zgradba celotnega sistema od strojne opreme, do opisov algoritmov za položajno vodenje motorjev. V ospredju naloge je komunikacijska povezljivost posameznih aktuatorjev, ki omogoča prenos podatkov po porazdeljeni vezalni shemi sistema. Pravilno delovanje sistema je bilo preizkušeno na treh aktuatorjih, povezanih v verigo.
Ključne besede: vgrajeni sistem, kontrola motorja, položajna regulacija, porazdeljen sistem, FPGA
Objavljeno v DKUM: 27.06.2019; Ogledov: 1181; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

8.
Prikaz delovanja večopravilnega sistema v realnem času : diplomsko delo
Marko Pašalić, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane lastnosti večopravilnega vgrajenega sistema, opravila in njihovi atributi, delovanje strategij razvrščanja v večopravilnem sistemu ter delovanje programa. Za prikaz delovanja razvrščevalnika pri različnih scenarijih je bil nadgrajen program, ki izvede simulacijo razvrščanja opravil, katere rezultati so prikazani v ganttovem diagramu. Končni rezultat je aplikacija, napisana v programskem jeziku Java, ki omogoča prikaz razvrščanja opravil z dodanimi kritičnimi območji. Delovanje kritičnih območij je bilo implementirano pri strategijah razvrščanja EDF in priority. V primeru EDF smo tudi razširili analizo razvrstljivosti z upoštevanjem kritičnih območij in preklopnih časov za podani scenarij.
Ključne besede: vgrajeni sistemi, večopravilni sistem, strategije razvrščanja, razvrščanje opravil, aplikacija v Javi, kritično območje
Objavljeno v DKUM: 23.05.2019; Ogledov: 1437; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

9.
VISOKO ZANESLJIV MODUL ZA MERJENJE ABSORBIRANE DOZE Z ZAPOREDNIM VODILOM
Lorenzo Gonzales, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V zaključnem delu je predstavljen visoko zanesljiv modul za merjenje absorbirane doze primeren za uporabo na nano-satelitih. Osnova za merjenje absorbirane doze je merjenje ničelnega toka skozi PIN fotodiodo. Modul je namenjen merjenju izpostavljenosti na radiacijo v vesolju. Meritve lahko uporabimo za validacijo vzdržnosti sistemov v vesolju glede na absorbirane doze ali pa za raziskovalne namene. Ker je modul razvit za preprosto integracijo na podsistem satelita, so za komunikacijo z nadzornim sistemom na voljo različna zaporedna vodila, tudi sicer priklop modula ni zahteven. Modul sestoji iz analognega merilnega dela in digitalnega dela za zajem ter obdelavo podatkov. Sestava modula strmi k visoki zanesljivosti, ki jo zagotovimo s previdno izbranimi komercialnimi komponentami. Zaradi termalne odvisnosti analogne dela, je v vezje dodana temperaturna kompenzacijska stopnja. Prav tako je predstavljen tudi temperaturni kalibracijski postopek. Modul za merjenje izpostavljenosti na radiacijo je tudi umerjen z kalibriranim Cs-137 radiacijskim virom, s čimer zagotavljamo natančne meritve absorbirane doze. V sklopu zaključnega dela je predstavljena tudi integracija modula in različni načini izračuna totalne absorbirane doze, ki se spreminjajo glede na procesne zmožnosti sistema.
Ključne besede: Absorbirana doza, FPGA, Ionizirajoča radiacija, HDL, vgrajeni sistem
Objavljeno v DKUM: 05.02.2019; Ogledov: 1214; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

10.
Sistem za merjenje iztočene količine vode s spletnim oddajnikom
Samo Felicijan, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj elektronskega sistema za zajem količine iztočene vode. Sistem se napaja z majhno baterijo in ga je mogoče pritrditi na katero koli vodno pipo. Diplomsko delo je zasnovano na temi družbene odgovornosti v smislu racionalne porabe vode. Elektronski sistem meri in beleži iztočene količine vode. Beleženje podatkov se vrši na dveh nivojih. Najprej jih beleži na notranji pomnilnik ure realnega časa, po določenem številu beleženj pa te podatke odda strežniku. Beleži se iztočene količine vode in napetost napajalne baterije. S pridobljenimi podatki lahko vodimo statistiko in racionaliziramo porabo pitne vode. V diplomskem delu je v sklopih natančno opisan izdelan sistem. Predstavljeni so tudi podatki tedenskega obratovanja merilnika.
Ključne besede: elektronski vgrajeni sistem, merjenje pretoka, brezžična povezljivost, beleženje porabljene vode, baterijsko napajanje, zaslon
Objavljeno v DKUM: 08.01.2019; Ogledov: 1573; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici