| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Skrčanje in konstrukcija tkanin : diplomsko delo visokošolskega študija
Darja Grudnik, 1997, diplomsko delo

Ključne besede: tekstilna industrija, tkanine, skrčenje tkanin, tkanje, vezave
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1687; Prenosov: 0

3.
STEKLO KOT IZZIV LIKOVNEMU SNOVANJU
Tina Marovt, 2009, diplomsko delo

Opis: Za nalogo ki jo bom predstavila, sem se odločila zato, ker mi je steklo blizu kot material s katerim delam že vrsto let. Dosedanje znanje sem prenesla v svoj lasten likovni izraz. Uporabljeni materiali pri mojem likovnem snovanju nosijo svoj izraz, karakter, svojo psihično vsebino, tako da prava izbira materiala ustvari sožitje ideje. Na začetku naloge obravnavam tehnologijo, lastnosti in vrste stekla. Kajti z razvojem umetnosti se je spremenil namen ustvarjanja in tudi sam odnos do samega stekla. Pojavijo se nove kvalitete. Razvili so se novi pristopi v obdelavi in sestavljanju stekla, kot so npr. jedkanje, slikanje na steklo, mozaik, vitraž itd. Na koncu diplomske naloge se predstavim z lastnimi deli in predstavim umetnike, ki so mojemu razmišljanju najbližji. Pri snovanju lastnih izdelkov sem izhajala iz narave. Inspirirale so me veje dreves, katere izražajo neskončno možnosti gibanja, zapirajo zanimive oblike, praznine, v katerih se steklo pojavi kot polnilo. Vse to v soodvisnosti barve in oblike, me je še posebej obogatilo z novimi spoznanji in mi dajalo voljo, da sem vztrajala pri zastavljeni nalogi ter jo skušala izvesti po najboljših močeh.
Ključne besede: Ključne besede: steklo, taljenje, obdelava stekla, vitraž, materiali, vezave.
Objavljeno: 28.04.2009; Ogledov: 1720; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

4.
OPTIMIZACIJA ZALOG V PODJETJU ANET D.O.O.
Aldin Đešević, 2010, diplomsko delo

Opis: V podjetjih, ki se ukvarjajo s prodajo in distribucijo blaga, je gospodarjenje z zalogami osnova za njihovo delovanje v panogi, saj imajo trgovinska podjetja v zalogah investirano večino svojega kapitala, vzdrževanje tega pa lahko predstavlja tudi občuten strošek za podjetje. Upravljanje z zalogami je neizbežen proces v vsaki organizaciji, ki omogoča nemoteno oskrbo tako proizvodnih linij kot končnih kupcev, ob planiranem času in mestu. Ker sem tudi sam zaposlen v podjetju, ki se ukvarja z distribucijo in prodajo avtomobilskih delov in menim, da je uspešno delovanje te organizacije v prihodnosti močno odvisno od učinkovitega in uspešnega gospodarjenja z zalogami, smo v diplomski nalogi opisali problematiko prevelike zaloge oz. neoptimalne zaloge, s katero se danes sooča tudi podjetje Anet d.o.o. Rešitev za uresničitev optimizacije zaloge in doseganje te vidimo v optimalnih naročilnih količinah, ob uporabi primernega sistema za kontrolo zaloge. Pred izbiro tega je priporočljivo segmentirati blago v razrede, glede na stroške in prodajo, ki jo blago predstavlja za podjetje. Na takšen način omogočimo lažji pregled nad zalogo blaga in se lahko osredotočimo na tiste zaloge blaga, ki pomenijo za podjetje najvišje stroške. Pomembnost segmentiranja blaga smo v diplomskem delu prikazali z ABC analizo, katero smo izvedli na 30 poljubno izbranih artiklih. Na osnovi ABC analize smo razvrstili obravnavane artikle v razrede A, B in C, glede na njihov pomembnost z vidika stroškov in prodaje. Rezultati ABC analize kažejo, da je največji delež stroškov in vrednost zaloge vezana v artiklih razreda A, zato je optimizacija zaloge teh artiklov za podjetje najbolj pomembna. Kot orodje za prikaz ekonomskih učinkov in optimizacije zaloge na artiklih A razreda smo uporabili model ONK, ki pri določanju naročilnih količin upošteva stroške skladiščenja, stroške naročanja blaga in z uporabo tega lahko v velik meri vplivamo na znižanje nepotrebne zaloge. Na koncu diplomskega dela smo primerjali rezultate predlagane izboljšave z obstoječim stanjem in prikazali vpliv optimizacije na koeficient obračanja zaloge, znižanje skupnih stroškov zaloge in znižanje celotne zaloge, s katero posluje podjetje Anet d.o.o.
Ključne besede: Optimizacija zalog, Stroški zalog, Management zalog, Dnevi vezave sredstev, Koeficent obračanja zaloge
Objavljeno: 07.06.2010; Ogledov: 2660; Prenosov: 553
.pdf Celotno besedilo (786,73 KB)

5.
IZBOLJŠAVA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PORODNIŠNICI LJUBLJANA
Marinka Vukadinović, 2011, diplomsko delo

Opis: V zdravstvu se nenehno srečujemo s pomanjkanjem denarnih sredstev, saj je realizacija stroškov v primerjavi s planiranimi stroški vedno večja. Vodstva posameznih klinik v sklopu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sprejemajo različne ukrepe z namenom obvladovanja stroškov poslovanja. Predvsem sprejemajo sanacijske ukrepe na področju akutne bolnišnične obravnave, cen zdravstvenih storitev, študentskega dela ter dežurnih služb. Sama sem zaposlena v lekarni Ginekološke klinike, kjer se vsakodnevno ukvarjam s pripravo in odpremo zdravil ter medicinskega materiala na posamezne oddelke. Menim, da je poslovna učinkovitost poleg sprejetih sanacijskih ukrepov v veliki meri odvisna tudi od uspešnosti in učinkovitosti materialnega poslovanja. Tako smo v diplomskem delu opredelili problematiko previsokih zalog, s katero se srečujemo na Ginekološki kliniki. Možnosti izboljšanja skladiščnega poslovanja vidimo v centralizaciji depojev zdravil in medicinskega materiala kot tudi v optimalnih naročilnih količinah (ONK) ob uporabi primernega sistema za kontrolo zalog. Določanje ONK za vse artikle, ki jih uporabljajo oddelki, bi bilo preveč zamudno, saj jih je bilo v času našega raziskovanja skupno kar 513 različnih vrst. Zato smo izpostavili pomembnost ABC in XYZ analize, s katero smo izločili tisti mali, a najbolj pomemben segment zdravil in medicinskega materiala. To je material, ki po ABC in XYZ analizi spada v skupino AX, za katero je značilno, da predstavlja največji delež porabe in ima konstantno porabo. Doseganje boljših ekonomskih učinkov v skladiščnem poslovanju vidimo predvsem v centralizaciji depojev ter v uporabi modela ONK na artiklih skupine AX. Na koncu diplomskega dela smo primerjali rezultate predlaganih izboljšav s trenutnim stanjem ter prikazali vpliv optimizacije na koeficient obračanja zalog in znižanje skupnih stroškov zalog.
Ključne besede: optimizacija zalog, stroški zalog, management zalog, dnevi vezave sredstev, koeficient obračanja zalog, centralizacija depojev
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 1533; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici