| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
OSNOVNI PRERAČUN VETRNE TURBINE Z OCENO EKONOMSKIH KAZALCEV
Franjo Skuber, 2010, diplomsko delo

Opis: Vetrna energija se iz dneva v dan vse bolj izkorišča zato predstavlja vedno večji delež na trgu z električno energijo, s tem namenom se gradi vedno več vetrnih elektrarn. Če hočemo izdelati in postaviti vetrno elektrarno, moramo preračunati vetrno turbino, ugotoviti kolikšen je izkoristek, koliko električne energije lahko pridela, kdaj se investicija povrne in ravno s tem smo se ukvarjali v naši diplomski nalogi. Približati smo skušali sam postopek preračuna vetrne turbine in prikazati ekonomičnost investicije v vetrne elektrarne. Prišli smo do sklepa, da je prikazan postopek preračuna dovolj za dobro oceno parametrov vetrne turbine, vendar je za točne podatke potrebnega veliko več. Ugotovili smo tudi, da je investicija v vetrne elektrarne ekonomična in predstavlja poslovno priložnost.
Ključne besede: Vetrna turbina, obnovljivi viri energije, energija vetra, vetrna elektrarna, preračun rotorja vetrne turbine, koeficient moči.
Objavljeno: 09.06.2010; Ogledov: 3701; Prenosov: 546
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

5.
OBRATOVANJE VETRNE ELEKTRARNE Z DVOJNO NAPAJANIM ASINHRONSKIM GENERATORJEM
Marko Rebernik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je zajeta simulacijska analiza obratovanja vetrne elektrarne z dvojno napajanim asinhronskim generatorjem. Preizkušeno je delovanje sklopa turbina — generator, in sicer v primeru, ko je rotor generatorja kratko sklenjen, kar je najenostavnejša izvedba, ter v izvedbi dvojno napajanega asinhronskega generatorja. V diplomskem delu je izpostavljena in preizkušena teza, da lahko z ustreznim reguliranjem rotorskih tokov manipuliramo delovno točko vetrne turbine in na ta način pri enaki hitrosti vetra dosežemo večji izplen električne energije.
Ključne besede: asinhronski generator, vetrna turbina, dvojno napajanje
Objavljeno: 13.12.2010; Ogledov: 1802; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

6.
Določitev preizkuševalne obremenitve za os veterne elektrarne
Primož Štefane, 2012, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomske naloge opisuje konstrukcijo vetrnih elektrarn. Podrobna obravnava se nanaša na os vetrne elektrarne z direktnim pogonom, obremenitve na os, ki so posledica delovanja vetra, in lastnosti materiala osi. Cilj naloge je kontrola osi na ekstremne obremenitve in življenjsko dobo ter določitev primerjalne obremenitve, ki jo simuliramo pri izvajanju materialnega preizkusa. Pri reševanju problema upoštevamo standarde s tehničnega področja.
Ključne besede: vetrna turbina, vetrna energija, os elise, obratovalna trdnost, obremenitveni spekter
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1155; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

7.
ELEKTRIČNI GENERATORJI ZA VETRNE ELEKTRARNE
Arnel Babić, 2012, diplomsko delo

Opis: Električni generatorji so naprave, ki pretvarjajo mehansko delo v električno energijo. Električne generatorje delimo glede na obliko napetosti na sponkah na izmenične in enosmerne. S pomočjo programskega paketa Matlab/Simulink smo analizirali izmenični asinhronski generator v sklopu vetrne elektrarne priključene na omrežje, ki nam je zagotavljalo jalovo moč potrebno za vzpostavitev magnetnega polja v generatorju. Pri analizi smo kot spremenljivko uporabili hitrost vetra, opazovali pa smo naslednje parametre: delovno, jalovo in navidezno moč generatorja, hitrost rotorja, električni in mehanski vrtilni moment, električno napetost, električni tok, ter spreminjanje kota lopatic vetrne turbine.
Ključne besede: energija, vetrna turbina, generator
Objavljeno: 23.08.2012; Ogledov: 2872; Prenosov: 383
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

8.
Postavitev male vetrne turbine v urbanem okolju
Blaž Orešnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava možnosti izkoriščanja arhitektonskih ovir za izboljšanje učinkovitosti vetrnih turbin v urbanem okolju. Izvedena je CFD simulacija s pomočjo programskega paketa Ansys. Določili smo optimalno mesto na zgradbi za postavitev male vetrne turbine in ocenili pribitke pridobljene energije. Izkazalo se je, da je možna učinkovita raba vetrne energije tudi v urbanem okolju. CFD simulacija je pokazala, da stavba na določenem mestu ugodno vpliva na hitrostne razmere in posledično na boljšo učinkovitost vetrnih turbin. Predstavljene so tudi določene težave in pomanjkljivosti.
Ključne besede: obnovljivi viri, urbano okolje, veter, vetrna turbina, numerična simulacija
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1537; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

9.
Razvoj lopatice 50 kilovatne vetrne turbine
Simon Podgrajšek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj lopatice vetrne turbine. Lopatica vetrne turbine je del rotorja vetrne turbine, ki vetru zaradi svoje oblike odvzema energijo, katero kasneje izkoriščamo kot električno energijo. Razviti je potrebno lopatico vetrne turbine, katera bo imela boljši izkoristek oz. bo proizvedla več moči kot njena predhodnica. Na začetku naloge so opisane glavne lastnosti in metode ter napotki za razvoj učinkovite lopatice vetrne turbine. V nadaljevanju je prikazan postopek izračuna in dimenzioniranja nove lopatice, ki se konča s primerjavo rezultatov obstoječe lopatice in nove lopatice. Na koncu je geometrija nove lopatice prikazana z modelom v programskem paketu SolidWorks.
Ključne besede: vetrna turbina, lopatica, aerodinamični profil
Objavljeno: 12.06.2013; Ogledov: 1311; Prenosov: 61
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Numerična analiza toka okoli lopatičnega profila vetrne turbine
Janez Bitenc, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava tokovnih razmer pri obtekanju zraka okoli dvodimenzionalnega profila NACA 4421 z zaprtim izstopnim robom (običajna oblika profila) in novo obliko lopatice z odprtim izstopnim robom. Preračun je bil narejen s programskim paketom ANSYS CFX 14. Rezultati podajajo primerjavo izračunanih vrednosti vzgonskih koeficientov, ter diagrame tlačnih koeficientov in vektorjev hitrosti na profilu, za različne natočne kote. Pravilnost načina izračuna je bila potrjena s primerjavo izračunanih vrednosti koeficientov vzgona za primer zaprtega profila, z eksperimentalno pridobljenimi vrednostmi iz literature. Rezultati simulacij kažejo, da je smiselno nadaljevanje raziskav izboljšanja tokovnih razmer z uporabo lopatice z odprtim izstopnim robom.
Ključne besede: lopatični profil, numerična simulacija, vetrna turbina
Objavljeno: 13.05.2013; Ogledov: 1254; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (32,14 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici