| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Vetrna elektrarna : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Robert Romih, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: energetika, ekologija, obnovljivi viri energije, toplogredni plini, kjotski protokol, emisije, vetrna energija, vetrnica
Objavljeno: 16.09.2008; Ogledov: 5500; Prenosov: 1026
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
OSNOVNI PRERAČUN VETRNE TURBINE Z OCENO EKONOMSKIH KAZALCEV
Franjo Skuber, 2010, diplomsko delo

Opis: Vetrna energija se iz dneva v dan vse bolj izkorišča zato predstavlja vedno večji delež na trgu z električno energijo, s tem namenom se gradi vedno več vetrnih elektrarn. Če hočemo izdelati in postaviti vetrno elektrarno, moramo preračunati vetrno turbino, ugotoviti kolikšen je izkoristek, koliko električne energije lahko pridela, kdaj se investicija povrne in ravno s tem smo se ukvarjali v naši diplomski nalogi. Približati smo skušali sam postopek preračuna vetrne turbine in prikazati ekonomičnost investicije v vetrne elektrarne. Prišli smo do sklepa, da je prikazan postopek preračuna dovolj za dobro oceno parametrov vetrne turbine, vendar je za točne podatke potrebnega veliko več. Ugotovili smo tudi, da je investicija v vetrne elektrarne ekonomična in predstavlja poslovno priložnost.
Ključne besede: Vetrna turbina, obnovljivi viri energije, energija vetra, vetrna elektrarna, preračun rotorja vetrne turbine, koeficient moči.
Objavljeno: 09.06.2010; Ogledov: 3894; Prenosov: 573
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

4.
PROJEKT IZGRADNJE MALE SONČNE IN VETRNE ELEKTRARNE NA GORSKO VIŠINSKI KMETIJI
Jure Grizold, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Obnovljivi viri energije predstavljajo danes pomemben vir energije, ki jo potrebuje človeštvo za preživetje. So viri energije, ki izkoriščajo naravne procese in se v naravi nenehno pojavljajo v skoraj neomejenih količinah. Na splošno tako iz fizičnih kot iz ekonomskih razlogov se uporabljajo na mestih, kjer so ti viri na razpolago. Sonce predstavlja neusahljiv in ekološko neoporečen vir energije. Potencial Sonca presega celotne energetske potrebe človeštva. Pretvarjanje sončne energije v električno energijo s pomočjo sončnih celic predstavlja enega izmed najčistejših možnih virov električne energije in velja kot najbolj perspektiven obnovljiv energetski vir. Veter je kot sekundarna oblika sončne energije, ki obseva Zemljo znan kot obnovljiv vir energije že stoletja, kakor tudi njegova uporaba. Ocenjujemo ga kot neomejen vir energije, ki je zastonj in vsem na razpolago. Ocena vetrne energije presega petnajstkrat sedanje energetske potrebe na svetu. Vetrno energijo moremo razumeti kot naravno energijo za proizvod električne energije za sedanje in naslednje generacije. Delo diplomskega seminarja smo razdelali na dva sklopa, pri čemer smo v prvem sklopu podali teoretična dejstva in spoznanja o obnovljivih virih energije, sončni energiji, sončnih elektrarnah, vetrni energiji, vetrnih elektrarnah ter gorsko-višinski kmetiji. Pričujoči sklop je potreben za razumevanje drugega sklopa, ki se navezuje na predstavitev projekta »Izgradnja male sončne in vetrne elektrarne na gorsko višinski kmetiji«. V sklopu tega dela diplomskega seminarja je predstavljen postopek postavitve posamezne elektrarne na izbrani lokaciji. Sočasno pridobivanje električne energije iz sončne in vetrne energije nam omogoča odpravljanje pomanjkljivosti posamezne elektrarne. Vetrna elektrarna proizvaja električno energijo tudi v času, ko Sonce zaide, v kolikor je prisotnost zadostne količine vetra. V dnevnem času oziroma svetlobi, pa nam sončna elektrarna zagotavlja električno energijo. Gre torej za dopolnjevanje dveh odličnih sistemov za pridobivanje električne energije.
Ključne besede: sončna energija, vetrna energija, sončna elektrarna, vetrna elektrarna, gorsko-višinska kmetija, projekt
Objavljeno: 03.12.2010; Ogledov: 2960; Prenosov: 547
.pdf Celotno besedilo (4,81 MB)

5.
PROJEKT IZGRADNJE VETERNE ELEKTRARNE
Gregor Keržar, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja projekt izgradnje vetrne elektrarne ter podaja vse potrebne korake: od investitorja, ki je v projekt pripravljen vložiti denarna sredstva, do obratovanja vetrne elektrarne. Začetna poglavja diplomskega dela podajajo zgodovino, sestavo, ekonomsko upravičenost vetrnih elektrarn ter krajšo analizo že izvedenih projektov vetrnih farm. Ta poglavja služijo za smernice kasneje realiziranemu projektu izgradnje vetrne elektrarne (VE). V vsebinskem delu projekta so definirani tehnični izračun moči, izbira primerne tehnologije oz. vetrnice za slovenske razmere ter trenutno stanje na področju obnovljivih virov energije v Sloveniji in Evropi. Predstavljeni so prostorski ter zakonski pogoji za postavitev VE. V zadnjem delu so predstavljeni namenski ter objektni cilji projekta, plan kontrole, taktika izvedbe, analiza rizikov ter ekonomika projekta, ki daje projektu potencialno uresničitev ali opustitev.
Ključne besede: veter, obnovljivi viri energije, vetrna elektrarna, električna energija, toplogredni plini, elaborat, ekonomika projekta
Objavljeno: 25.01.2011; Ogledov: 5365; Prenosov: 1091
.pdf Celotno besedilo (4,31 MB)

6.
MOBILNA POSTAJA ZA MERJENJE PARAMETROV VETRA
Iztok Brinovar, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Zaradi vse bolj očitnih klimatskih sprememb ter vedno večjih potreb po električni energiji je vedno več pozornosti namenjene uporabi obnovljivih virov energije. Med obnovljive vire energije uvrščamo tudi vetrno energijo. Pred postavitvijo vetrne elektrarne je potrebno, na podlagi meritev, natančno opisati vetrni potencial na opazovani lokaciji. Zato sta natančnost in zanesljivost meritev parametrov vetra izredno pomembnega značaja. Posledično je v diplomski nalogi, poleg teoretičnih osnov vetra, predstavljena mobilna postaja za merjenje parametrov vetra. Predstavljene so posamezne komponente senzorskega sistema ter njihov princip delovanja. Prav tako je opisan način izdelave rože vetrov na osnovi izmerjenih podatkov ter podana ocena smotrnosti vzpostavitve vetrne elektrarne na opazovani lokaciji. Z meritvami uporabljenih senzorjev v tem diplomskem delu je potrjen tudi princip delovanja le-teh. Vse delo v okviru diplomskega dela je bilo opravljeno v Laboratoriju za aplikativno elektrotehniko na Fakulteti za energetiko, Univerze v Mariboru in v podjetju Margento R&D d.o.o.
Ključne besede: meritve parametrov vetra, roža vetrov, veter, vetrna energija, senzorji
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2991; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

7.
Določitev preizkuševalne obremenitve za os veterne elektrarne
Primož Štefane, 2012, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomske naloge opisuje konstrukcijo vetrnih elektrarn. Podrobna obravnava se nanaša na os vetrne elektrarne z direktnim pogonom, obremenitve na os, ki so posledica delovanja vetra, in lastnosti materiala osi. Cilj naloge je kontrola osi na ekstremne obremenitve in življenjsko dobo ter določitev primerjalne obremenitve, ki jo simuliramo pri izvajanju materialnega preizkusa. Pri reševanju problema upoštevamo standarde s tehničnega področja.
Ključne besede: vetrna turbina, vetrna energija, os elise, obratovalna trdnost, obremenitveni spekter
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1292; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

8.
ANALIZA POGONOV MALIH VETRNIH ELEKTRARN
Iztok Šoster, 2011, diplomsko delo

Opis: Vetrna energija, kot ena izmed oblik obnovljivih virov energije, ima ogromen potencial, ki se ga je potrebno zavedati. S posledičnimi izboljšavami in napredkom lahko še bolje izkoristimo vetrno energijo ali bi celo lahko pridobivali energijo tam, kjer to trenutno še ni možno. Sploh če imamo v mislih male vetrne elektrarne, ki niso namenjene močnim vetrovom, ampak so zato primernejše za gosto poseljena območja, kjer bi lahko vsako gospodinjstvo pridobivalo energijo. Zato smo se odločili, da se posvetimo pogonom malih vetrnih elektrarn, z namenom, da bi poiskali optimalnega v danih razmerah in s tem poskusili nekoliko prispevati.
Ključne besede: Vetrna elektrarna, gonilo, obnovljivi viri, vetrna energija, mala vetrna elektrarna
Objavljeno: 12.01.2012; Ogledov: 2078; Prenosov: 322
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

9.
ELEKTRIČNI GENERATORJI ZA VETRNE ELEKTRARNE
Arnel Babić, 2012, diplomsko delo

Opis: Električni generatorji so naprave, ki pretvarjajo mehansko delo v električno energijo. Električne generatorje delimo glede na obliko napetosti na sponkah na izmenične in enosmerne. S pomočjo programskega paketa Matlab/Simulink smo analizirali izmenični asinhronski generator v sklopu vetrne elektrarne priključene na omrežje, ki nam je zagotavljalo jalovo moč potrebno za vzpostavitev magnetnega polja v generatorju. Pri analizi smo kot spremenljivko uporabili hitrost vetra, opazovali pa smo naslednje parametre: delovno, jalovo in navidezno moč generatorja, hitrost rotorja, električni in mehanski vrtilni moment, električno napetost, električni tok, ter spreminjanje kota lopatic vetrne turbine.
Ključne besede: energija, vetrna turbina, generator
Objavljeno: 23.08.2012; Ogledov: 3075; Prenosov: 400
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

10.
ANALIZA POTENCIALOV OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V POMURJU IN ŠALEŠKI DOLINI
Edis Mustafić, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Glede na to, da je vse večji trend iskanje alternativnih virov energije, sem v diplomski nalogi izvedel analizo potencialov obnovljivih virov energije v Sloveniji. Namen naloge je bil predvsem zbrati točne podatke in analizirati potenciale obnovljivih virov energije v Sloveniji. V nalogi so povzeti dosedanji projekti in analize za posamezne obnovljive vire energije za posamezne regije, ki so združeni v celoto. Na podlagi zbranih podatkov obnovljivih virov energije sem v sklepu diplomske naloge primerjal dve področji, in sicer Šaleško dolino in Pomursko regijo. Analiziral sem potenciale obnovljivih virov energije za ti dve regiji ter navedel razloge za njihovo izkoriščanje oziroma ne izkoriščanje.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, sončna energija, vetrna energija, biomasa, bioplin, hidroenergija, geotermalna energija, primerjalna analiza, Šaleška dolina, Pomurje, izkoriščanje OVE
Objavljeno: 20.02.2012; Ogledov: 2742; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (5,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici