SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
OSNOVNI PRERAČUN VETRNE TURBINE Z OCENO EKONOMSKIH KAZALCEV
Franjo Skuber, 2010, diplomsko delo

Opis: Vetrna energija se iz dneva v dan vse bolj izkorišča zato predstavlja vedno večji delež na trgu z električno energijo, s tem namenom se gradi vedno več vetrnih elektrarn. Če hočemo izdelati in postaviti vetrno elektrarno, moramo preračunati vetrno turbino, ugotoviti kolikšen je izkoristek, koliko električne energije lahko pridela, kdaj se investicija povrne in ravno s tem smo se ukvarjali v naši diplomski nalogi. Približati smo skušali sam postopek preračuna vetrne turbine in prikazati ekonomičnost investicije v vetrne elektrarne. Prišli smo do sklepa, da je prikazan postopek preračuna dovolj za dobro oceno parametrov vetrne turbine, vendar je za točne podatke potrebnega veliko več. Ugotovili smo tudi, da je investicija v vetrne elektrarne ekonomična in predstavlja poslovno priložnost.
Ključne besede: Vetrna turbina, obnovljivi viri energije, energija vetra, vetrna elektrarna, preračun rotorja vetrne turbine, koeficient moči.
Objavljeno: 09.06.2010; Ogledov: 2872; Prenosov: 514
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

2.
PROJEKT IZGRADNJE MALE SONČNE IN VETRNE ELEKTRARNE NA GORSKO VIŠINSKI KMETIJI
Jure Grizold, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Obnovljivi viri energije predstavljajo danes pomemben vir energije, ki jo potrebuje človeštvo za preživetje. So viri energije, ki izkoriščajo naravne procese in se v naravi nenehno pojavljajo v skoraj neomejenih količinah. Na splošno tako iz fizičnih kot iz ekonomskih razlogov se uporabljajo na mestih, kjer so ti viri na razpolago. Sonce predstavlja neusahljiv in ekološko neoporečen vir energije. Potencial Sonca presega celotne energetske potrebe človeštva. Pretvarjanje sončne energije v električno energijo s pomočjo sončnih celic predstavlja enega izmed najčistejših možnih virov električne energije in velja kot najbolj perspektiven obnovljiv energetski vir. Veter je kot sekundarna oblika sončne energije, ki obseva Zemljo znan kot obnovljiv vir energije že stoletja, kakor tudi njegova uporaba. Ocenjujemo ga kot neomejen vir energije, ki je zastonj in vsem na razpolago. Ocena vetrne energije presega petnajstkrat sedanje energetske potrebe na svetu. Vetrno energijo moremo razumeti kot naravno energijo za proizvod električne energije za sedanje in naslednje generacije. Delo diplomskega seminarja smo razdelali na dva sklopa, pri čemer smo v prvem sklopu podali teoretična dejstva in spoznanja o obnovljivih virih energije, sončni energiji, sončnih elektrarnah, vetrni energiji, vetrnih elektrarnah ter gorsko-višinski kmetiji. Pričujoči sklop je potreben za razumevanje drugega sklopa, ki se navezuje na predstavitev projekta »Izgradnja male sončne in vetrne elektrarne na gorsko višinski kmetiji«. V sklopu tega dela diplomskega seminarja je predstavljen postopek postavitve posamezne elektrarne na izbrani lokaciji. Sočasno pridobivanje električne energije iz sončne in vetrne energije nam omogoča odpravljanje pomanjkljivosti posamezne elektrarne. Vetrna elektrarna proizvaja električno energijo tudi v času, ko Sonce zaide, v kolikor je prisotnost zadostne količine vetra. V dnevnem času oziroma svetlobi, pa nam sončna elektrarna zagotavlja električno energijo. Gre torej za dopolnjevanje dveh odličnih sistemov za pridobivanje električne energije.
Ključne besede: sončna energija, vetrna energija, sončna elektrarna, vetrna elektrarna, gorsko-višinska kmetija, projekt
Objavljeno: 03.12.2010; Ogledov: 2604; Prenosov: 501
.pdf Celotno besedilo (4,81 MB)

3.
PROJEKT IZGRADNJE VETERNE ELEKTRARNE
Gregor Keržar, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja projekt izgradnje vetrne elektrarne ter podaja vse potrebne korake: od investitorja, ki je v projekt pripravljen vložiti denarna sredstva, do obratovanja vetrne elektrarne. Začetna poglavja diplomskega dela podajajo zgodovino, sestavo, ekonomsko upravičenost vetrnih elektrarn ter krajšo analizo že izvedenih projektov vetrnih farm. Ta poglavja služijo za smernice kasneje realiziranemu projektu izgradnje vetrne elektrarne (VE). V vsebinskem delu projekta so definirani tehnični izračun moči, izbira primerne tehnologije oz. vetrnice za slovenske razmere ter trenutno stanje na področju obnovljivih virov energije v Sloveniji in Evropi. Predstavljeni so prostorski ter zakonski pogoji za postavitev VE. V zadnjem delu so predstavljeni namenski ter objektni cilji projekta, plan kontrole, taktika izvedbe, analiza rizikov ter ekonomika projekta, ki daje projektu potencialno uresničitev ali opustitev.
Ključne besede: veter, obnovljivi viri energije, vetrna elektrarna, električna energija, toplogredni plini, elaborat, ekonomika projekta
Objavljeno: 25.01.2011; Ogledov: 4723; Prenosov: 1043
.pdf Celotno besedilo (4,31 MB)

4.
PROJEKTIRANJE STRELOVODNE ZAŠČITE MALE VETRNE ELEKTRARNE
Primož Brenholc, 2010, diplomsko delo

Opis: Strela že od nekdaj uničuje naprave in stvari okoli nas. Hkrati jo občudujemo zaradi njene veličastnosti in se je bojimo zaradi njene uničujoče moči. Prva strelovodna zaščita objekta je bila zgrajena l. 1754 in se je do danes vedno izpopolnjevala. S 1. 1. 2010 pa je začel veljati nov pravilnik o zaščiti stavb pred delovanjem strele, katerega moramo upoštevati pri projektiranju. V diplomski nalogi je projektirana strelovodna zaščita vetrnice, ki je montirana na strehi elektrotehniške fakultete. Pri projektiranju so upoštevani veljavni predpisi in najnovejši standardi s področja zaščite pred delovanjem strele.
Ključne besede: strela, udar strele, strelovodna zaščita, vetrnica, mala vetrna elektrarna
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 2188; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

5.
MERITVE KARAKTERISTIK VETRNE ELEKTRARNE
Tomaž Hrastovec, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena meritev karakteristik vetrne elektrarne. V nalogi sta opisana dva eksperimentalna sistema. Prvi se uporablja za določitev vplivov hitrosti vetra na električne veličine sinhronskega generatorja. Za merjenje vrtilnega momenta vetrne elektrarne pa se uporabi drugi eksperimentalni sistem z upoštevanjem enake hitrosti vrtenja in pogojev delovanja, kot pri prvem sistemu. Dobljeni rezultati obeh eksperimentalnih sistemov so popolne električne in mehanske karakteristike vetrne elektrarne. Izmerjene karakteristike in izsledki diplomske naloge so uporabni za ponovno oblikovanje mehanskega in električnega podsistema obstoječih vetrnih elektrarn.
Ključne besede: vetrna elektrarna, sinhronski generator, meritve, izkoristek
Objavljeno: 19.04.2011; Ogledov: 1644; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

6.
STATIČNA IN DINAMIČNA ANALIZA STEBRA VETERNE ELEKTRARNE
Davor Burkelc, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je statična in dinamična analiza stebra vetrne elektrarne. Gre za energetski objekt moči 1 MW. Glavna nosilna konstrukcija je stožec spremenljivega prereza iz konstantne debeline pločevine. Višina stebra znaša 65 m. Steber je sidran na temelju s sidrnimi vijaki M 30. Na vrhu stebra je pritrjeno ohišje, v katerem so pomembni elementi za proizvajanje električne energije. Premer rotorja znaša 64 m in je sestavljen iz treh lopatic dolžine 31,05 m. Skupna višina tako znaša 98,25 m, merjeno od začetka stebra do vrha lopatice. Za glavno nosilno konstrukcijo smo uporabili jeklo kakovosti S 355. Vetrna elektrarna je temeljena na točkovnem temelju okrogle oblike. Temelj ima premer 15 metrov in je zgrajen iz armiranega betona kakovosti C20/25 in armature S 500. V uvodu sta opisana zgodovina in delitev vetrnih elektrarn. Predstavljene in izračunane so tudi obtežbe vetra, ledu in potresa ter dimenzioniranje objekta po pravilih EUROCODE in standardih ISO.
Ključne besede: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, vetrna elektrarna, analiza konstrukcij.
Objavljeno: 07.06.2011; Ogledov: 2184; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

7.
HIŠNA VETRNA ELEKTRARNA
Denis Žido, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene fizikalne, konstrukcijske in električne zakonitosti delovanja hišne vetrne elektrarne, ter postopek za postavitev hišne vetrne elektrarne. Hišna vetrna elektrarna, ki ima okrog rotorja nameščen plašč, ima večjo energijsko učinkovitost, pri čemer se zmanjša hrup vetrne elektrarne in vpliv na okolje v, smislu varovanja ptic. S pomočjo numeričnih simulacij je razvita optimalna oblika rotorja in plašča, ki daje optimalne rezultate. Raziskava, temelječa na numerični simulaciji, je tudi lep primer, kako lahko optimiramo in minimiziramo stroške razvoja.
Ključne besede: vetrna elektrarna, električni sistem vetrne elektrarne, dinamična analiza vetrne elektrarne, projekt postavitve vetrne elektrarne
Objavljeno: 29.06.2011; Ogledov: 3131; Prenosov: 513
.pdf Celotno besedilo (4,41 MB)

8.
KONSTRUIRANJE GONDOLE MALE VETRNE TURBINE
Dejan Čuček, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj moje diplomske naloge je bil prikazati celoten potek konstruiranja gondole male vetrne turbine od zasnove do virtualnega modela. Začetna poglavja diplomskega dela podajajo zgodovino vetrnih elektrarn ter krajšo analizo sestavnih elementov. Ta poglavja služijo za smernice pri kasnejšem vsebinskem delu, ki podrobneje prikazuje konstruiranje in preračun posameznih sestavnih elementov gondole male vetrne turbine. V zadnjem delu je predstavljen tudi CAD model, ki sem ga modeliral s programskim paketom Pro/ENGINEER in prikazuje rezultat diplomskega dela.
Ključne besede: vetrna elektrarna, obnovljivi viri energije, konstrukcije in naprave, gondola vetrne turbine
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 1728; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

9.
UPRAVIČENOST POSTAVITVE MALE VETRNE ELEKTRARNE V SPODNJI SAVINJSKI DOLINI
Miha Zaveršnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava upravičenost postavitve male vetrne elektrarne v Spodnji Savinjski dolini ter priklop na elektroenergetsko omrežje. Začetna poglavja podajajo zgodovino ter splošne podatke o vetrnih elektrarnah, malih vetrnih elektrarnah, morskih vetrnih elektrarnah ter o energiji vetra. Nato so opisani glavni elementi vetrnice, njena karakteristika in samo delovanje. V zadnjem delu je v programu RETScreen izdelana analiza za izgradnjo vetrne elektrarne. V njej je opisano območje postavitve, izbrana vetrnica in njena priključitev na omrežje. Izdelanih je več primerov, ki pokažejo, kdaj se vetrnico na tem območju splača postaviti.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, vetrna elektrarna, ekonomska upravičenost, RETScreen, okolje
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 2742; Prenosov: 329
.pdf Celotno besedilo (5,25 MB)

10.
ANALIZA POGONOV MALIH VETRNIH ELEKTRARN
Iztok Šoster, 2011, diplomsko delo

Opis: Vetrna energija, kot ena izmed oblik obnovljivih virov energije, ima ogromen potencial, ki se ga je potrebno zavedati. S posledičnimi izboljšavami in napredkom lahko še bolje izkoristimo vetrno energijo ali bi celo lahko pridobivali energijo tam, kjer to trenutno še ni možno. Sploh če imamo v mislih male vetrne elektrarne, ki niso namenjene močnim vetrovom, ampak so zato primernejše za gosto poseljena območja, kjer bi lahko vsako gospodinjstvo pridobivalo energijo. Zato smo se odločili, da se posvetimo pogonom malih vetrnih elektrarn, z namenom, da bi poiskali optimalnega v danih razmerah in s tem poskusili nekoliko prispevati.
Ključne besede: Vetrna elektrarna, gonilo, obnovljivi viri, vetrna energija, mala vetrna elektrarna
Objavljeno: 12.01.2012; Ogledov: 1848; Prenosov: 305
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici