| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ženitne šege in navade v Beli krajini in na Dolenjskem skozi čas
Maja Crnobrnja, 2009, diplomsko delo

Opis: Dilomsko delo predstavlja pomen pojmov "šege in navade", problem ženitovanja na Slovenskem v času fevdalizma, vpliv ljudskih verovanj na ženitovanje, izgled belokranjske ljudske noše, na kratko opiše kraj Semič, predstavi ženitovanjske šege in navade-vasovanje, snubljenje, zaroko, ženitovanjske osebe, vabljenje na ženitovanje, prevoz nevestine bale, slovo od samskega stanu itd. Predstavlja tudi turistično prireditev "Semiška ohcet", folklorno skupino "Semiška ohcet", pomen godcev in glasbe za življenje vaške skupnosti ter se zaključi s kratko primerjavo porok nekoč in danes.
Ključne besede: Ljudska verovanja, belokranjska ljudska noša, ženitne šege in navade, ohcet, delovanje folklornih skupin, godci.
Objavljeno: 22.08.2009; Ogledov: 5628; Prenosov: 662
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

2.
LJUDSKA VEROVANJA IN OBIČAJI OB TREH ŽIVLJENJSKIH MEJNIKIH
Vesna Zorko, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri ljudskem verovanju obravnavamo pojme, povezane z vero v nadnaravni svet in ki človeka usmerjajo na vseh življenjskih področjih; duhovnem, družabnem in gospodarskem. Človekovo življenje, t.i. pot od zibelke do groba, je pri vseh narodih obdana s številnimi običaji in verovanji. Običaji preprostih ljudi so največkrat povezani z verskimi prazniki, izvor takšnih verovanj je različen. Ker je človek socialno bitje, živi v družbi in čuti da mora tej družbi pripadati. Iz tega razloga kaže željo po združevanju in se skuša obnašati kakor drugi. Vse se začne z rojstvom, sreča v življenju naj bi bila po ljudskem verovanju odvisna že od dneva rojstva, obstaja pa tudi veliko zapovedi in prepovedi, ki vodijo žensko skozi čas nosečnosti. Naslednji pomemben mejnik v življenju naj bi bila poroka. To je obred, ko se fant ženi, dekle pa vdaja. Tudi to življenjsko prelomnico, kakor radi rečemo, je spremljalo veliko običajev in verovanj. Nekateri izmed teh so, predvsem na podeželju, ohranjeni še danes. V življenju pravijo, da je gotova samo smrt. Iz starih časov se je ohranilo precej verovanj v predsmrtna znamenja. Prav tako se običaji ob slovesu od mrliča in ob samem pokopu niso bistveno spremenili. Bolj kot verovanja, so se ohranili običaji in navade ob teh treh življenjskih mejnikih, kajti vraže so dandanes nekaj, česar pravi izvor ljudje le redko poznajo.
Ključne besede: rojstvo, poroka, smrt, vraže, verovanja, običaji, navade
Objavljeno: 19.09.2011; Ogledov: 2939; Prenosov: 355
.pdf Celotno besedilo (11,76 MB)

3.
ŠEGE, NAVADE IN VEROVANJA NA MURSKEM POLJU NEKOČ IN DANES
Manica Gabor, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava življenje na Murskem polju nekoč in danes. Poudarek je na šegah, navadah in verovanjih, ki so spremljala človeka od rojstva pa vse do smrti. Spremljala so ga tudi ob vseh pomembnejših praznikih in delovnih opravilih. V diplomski nalogi so opisane šege, navade in verovanja ob rojstvu, poroki in smrti. To so šege življenjskega kroga. Koledarske šege so razdeljene glede na letne čase v zimske, pomladne, poletne in jesenske. Pri vseh so vidne manjše ali večje spremembe, nekatere šege so popolnoma zamrle (barbarino, obhodi licij, jurjevo, florjanovo) ali pa so se pojavile nove (božiček, dedek Mraz, valentinovo). Največ sprememb pa so doživele delovne šege, saj jih je z uvedbo moderne strojne mehanizacije večina izginila iz kmečkega življenja (mlatev, teritev, ličkanje). Obujajo in ohranjajo jih nekatera kulturna in folklorna društva. Za boljše razumevanje načina življenja so opisane karakterne značilnosti Muropoljcev ter kratek geografski in zgodovinski pregled Murskega polja.
Ključne besede: šege, navade, verovanja, običaji, Mursko polje.
Objavljeno: 16.07.2013; Ogledov: 2652; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici