| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 175
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv SAP IBP na organizacijo dela v okolju serijske proizvodnje
Igor Stojić, 2021, magistrsko delo

Opis: Skozi teoretična izhodišča smo spoznali usmeritve in izzive s področja managementa oskrbovalnih verig, skupine in konkretne kazalnike preko katerih lahko organizacije merijo svojo uspešnost in učinkovitost na tem področju, ter ključne faktorje tveganj, ki lahko organizacijam povzročajo negativne posledice prav tako v oskrbovalnih verigah katerih del so. V teoretičnem delu smo se pri pregledu literature in virov usmerili v načine obvladovanja teh tveganj in splošno boljšega upravljanja oskrbovalnih verig, ki predvidevajo implementacijo in uporabo informacijskih rešitev, saj je bil naš namen s to raziskovalno nalogo managementu opazovane organizacije, ki se za tak način izboljšanja tudi trenutno odloča, ponuditi dodatno uporabno vrednost v podporo tej odločitvi. Za oskrbovalno verigo v katero je opazovana organizacija vpletena, smo na primeru konkretnega prodajnega progama ugotavljali ključne izzive s katerimi se pri današnjem načinu poslovanja sooča, nato pa za le-te iskali učinkovite načine obvladovanja, z uporabo informacijske rešitve SAP IBP. Ključni rezultati te raziskovalne naloge so podani konkretni predlogi reorganizacije procesa realizacije proizvoda, ki jih prepoznavamo kot potrebne za doseganje predvidenih učinkov z izpostavljenimi funkcionalnostmi SAP IBP. Definirali smo tudi kazalnike, s katerimi lahko organizacija meri učinkovitost in uspešnost izvajanja procesov, zanje pa smo v raziskovalni nalogi izračunavali vrednosti na podlagi dejanske pretekle realizacije in jih primerjali z izračunanimi vrednostmi simuliranega poslovanju z uporabo SAP IBP ter tako te učinke oz. potencialne koristi tudi ovrednotili.
Ključne besede: SAP IBP, oskrbovalne verige, integracija procesov
Objavljeno: 12.11.2021; Ogledov: 41; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

2.
Vloga logističnega managementa v izvajanju turističnih storitev
Lana Žabčič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomski projekt obravnava dve področji, turizem in logistiko, za katera menimo, da sta neločljivo povezani. Natančneje, zanima nas, kakšno vlogo ima logistični management kot funkcija in logistika ter management oskrbovalnih verig kot vedi pri učinkovitem izvajanju turističnih storitev v različnih turističnih segmentih. V kritičnem pregledu literature predstavimo te segmente, možne vloge logistike, nabave in ostalih deležnikov oskrbovalnih verig ter omenimo trajnostna načela v turizmu, pri katerih lahko doseganje omogoča tudi logistični management. Nadaljujemo z analizo treh primerov (vinjet) in v diskusiji predstavimo konceptualni integrativni model izvajanja storitev v turizmu, ki upošteva vlogo logistike in zahteve trajnosti. V zaključku odgovorimo na raziskovalna vprašanja.
Ključne besede: turizem, logistika, oskrbovalne verige, storitev, management
Objavljeno: 28.10.2021; Ogledov: 66; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (729,73 KB)

3.
Analiza tveganj v dobavnih verigah pri uvozu svežega sadja v Sloveniji
Aleksandra Amon, 2021, magistrsko delo

Opis: Z večanjem pomena zdrave in sveže prehrane se premo sorazmerno veča tudi povpraševanje in zahteve pri uvozu svežega sadja. Tokovi materiala, informacij, plačil, izdelkov in storitev v dobavni verigi postajajo iz dneva v dan številčnejši in kompleksnejši, istočasno narašča medsebojna odvisnost med tržnimi akterji in drugimi dobavni verigami, vse to pa rezultira v večji izpostavljenosti dobavnih verig različnim tveganjem. Uvoz svežega sadja otežujejo rigorozne transportne in skladiščne zahteve, ki narekujejo kontinuirano nizkotemperaturno okolje in nadvse previdno ravnanje. Potencialne motnje lahko izvirajo tudi iz naslova neugodnih vremenskih razmer, sprememb v povpraševanju in carinski zakonodaji; prav tako pa so tukaj še konvencionalna tveganja, kot so pravno, operativno, politično in likvidnostno tveganje. V magistrskem delu razširjeno definiramo dobavne verige in z njimi povezana splošna in specifična tveganja. Podrobno opredelimo in razčlenimo vsa potencialna tveganja, ki lahko grozijo uvozniku svežega sadja na podlagi znanstvene literature in dolgoletnih izkušenj uvoznika svežega sadja Lidl Slovenija, d.o.o. k.d. in predstavimo učinkovite metode za obvladovanje obravnavanih tveganj.
Ključne besede: Dobavne verige, tveganja, hladne dobavne verige, uvoz svežega sadja.
Objavljeno: 20.10.2021; Ogledov: 124; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

4.
Podeželje in razvoj gastronomije v Sloveniji
2021

Opis: V publikaciji so predstavljena znanstvena izhodišča in pomen vzpostavljanja teritorialnih kolektivnih blagovnih znamk po modelu Izvorno slovensko za razvoj slovenskega podeželja ter gradnje gastronomskega turizma, ki temelji na kratkih dobavnih poteh od njive do krožnika in vzpostavlja sistem kakovosti in izvora živil ter gradiv tudi za vse spremljajoče dejavnike, ki družno gradijo gastronomsko podeželsko turistično destinacijo. Model temelji na sistematičnem povezovanju, gradnji sistema ocenjevanja in vizualne podobe kolektivne blagovne znamke, usposabljanju, svetovanju, ocenjevanju kakovosti, podeljevanju pravice do uporabe certifikata, vzpostavljanju sistema trženja, prodaje, logistike in zagotavljanja nenehne kakovosti skozi načrtovano spremljanje kakovosti in izvora produktov. Na prvem nivoju gradimo primarno ponudbo, in sicer usposabljamo in svetujemo ponudnikom pridelkov in živilskih izdelkov, da le-ti zgradijo zgodbe z lokalno dodano vrednostjo, ki jih lahko v jedi vključijo gostinci. Na drugem nivoju ustvarjamo lokalno prepoznavno ponudbo nastanitvenih kapacitet, gastronomskih prireditev in doživetij. Tretji nivo je namenjen ambasadorjem kolektivne blagovne znamke, ki pod eno streho združujejo več omenjenih aktivnosti in sprejemnim turističnim agencijam. Četri nivo je namenjen gradnji portala, ki omogoča komuniciranje med deležniki znotraj destinacije in pritegne pozornost zahtevnih raziskovalcev gastronomije, ki so za izjemna butična doživetja pripravljeni nameniti svoj čas in denar. Vse aktivnosti so usklajene z aktivnostmi Slovenske turistične organizacije in MGRT in odlična popotnica za Slovenija – Evropska gastronomska regija Evrope 2021.
Ključne besede: teritorialne kolektivne blagovne znamke, model Izvorno slovensko, trajnostni razvoj podeželja, gastronomija, kratke dobaviteljske verige, od njive do krožnika, destinacija, kakovost, poreklo-izvor
Objavljeno: 09.03.2021; Ogledov: 266; Prenosov: 38
URL Povezava na datoteko

5.
6.
Nabavno poslovanje v času pandemije COVID-19
Tjaša Vuk, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomski projekt temelji na ugotavljanju vplivov na nabavno poslovanje v času pandemije COVID-19 s poudarkom na oskrbovalnih verigah in javnih naročilih. V teoretičnem delu opredelimo osnovne značilnosti nabavnega poslovanja, managementa oskrbnih verig in javnih naročil. V empiričnem delu pa prikažemo dejstva, primere in povzetke raziskav o vplivu pandemije na omenjena področja. Zaradi hitrega širjenja virusa in sprejetih ukrepov za zajezitev le-tega so bila podjetja prisiljena izboljšati nabavno poslovanje. S pomočjo digitalizacije so pridobila večji vpogled v poslovanje, spremenila načine plačevanja dobaviteljem s pomočjo rešitev v oblaku ter se lažje soočala z logističnimi težavami dobaviteljev. Zaradi zaprtja proizvodnih obratov na Kitajskem so se podjetja soočala s krčenjem mednarodnih trgovinskih tokov. Kljub temu pa so podjetja vlagala v odpornost dobavne verige in se usmerila k lokalnim dobaviteljem. Težave pa so spremljale tude vlade, ki so z javnimi naročili poskušale zagotoviti zaščitno opremo v zadostni količini in primerni kakovosti. Srečevale so se s »povratnim protekcionizmom«, ponarejenimi izdelki, zvišanjem cen itd. Pri tem ni bila izjema niti Slovenija. Zato so prilagodile postopke javnega naročanja, se povezale z zasebnim sektorjem, centralizirale nabavno poslovanje in se preusmerile na e-javno naročanje.
Ključne besede: nabavno poslovanje, pandemija, oskrbovalne verige, javno naročanje, ponudba, povpraševanje.
Objavljeno: 10.11.2020; Ogledov: 461; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

7.
Tveganja in skladnost dobavnih verig
Filip Čulk, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali tako dobavno verigo kot tudi predstavili upravljanje le-te. Najprej smo opredelili dobavno verige ter navedli vrste tokov, ki sestavljajo vsako dobavno verigo. Hkrati smo opisali tudi, kaj pomeni razumevanje dobavnih verig, navedli njihove subjekte in funkcije. Površinsko smo se dotaknili tudi logistike in predstavili povezavo med njo samo ter dobavnimi verigami. Na koncu smo raziskali tudi tveganja v dobavnih verigah ter prišli do sklepa, da je tveganj danes ogromno in da je njihovo obvladovanje ključnega pomena. Zanimalo nas je, kje lahko najdemo akutna žariščna mesta logistično-dobavnih verig in na katerih področjih lahko vodje poskrbijo, da do neželenih zamud, šumov in kriz v dobavni mreži ne bo prihajalo. Hkrati smo poskušali poiskati tudi najbolj optimalne rešitve za odpravo tovrstnih težav, saj mora biti cilj vsakega vodje, odpraviti tveganja v dobavnih verigah, še preden pride do težav oziroma kriz. Skozi raziskovalna vprašanja, ki smo jih poslali v uspešna slovenska podjetja, smo ugotovili, da je najpomembnejši sestavni del dobavnih verig vsekakor kader, in da danes podjetja brez pravilno delujoče dobavne verige ne morejo poslovati. Hkrati pa smo prišli do zaključka, da bodo vsi tisti, ki že danes vlagajo v dobavne verige več, kot je le nujno potrebno, vedno korak pred konkurenco in s tem tudi njihov obstoj na trgu ne bo vprašljiv.
Ključne besede: Dobavna veriga, tveganja, upravljanje dobavne verige, logistika.
Objavljeno: 06.11.2020; Ogledov: 238; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (454,88 KB)

8.
Celostno vrednotenje življenjskega cikla prehrambenih oskrbovalnih verig
Petra Vidergar, 2020, magistrsko delo/naloga

Opis: Oskrba s hrano je eno izmed najbolj zapletenih logističnih področij v zadnjih desetletjih glede na neprestano rast potrošnje prehrambenih izdelkov, predvsem v hitro razvijajočih se državah. Oskrbne verige hrane postajajo vse bolj globalne in prepletene znotraj široke mreže pridelovalcev, distributerjev, logističnih centrov, trgovin in potrošnikov. Kompleksnost na področju prehrambne industrije prinaša odgovorno spremljanje sledljivosti blaga, preverjanja kakovosti, ustreznosti in časovne zadostnosti z ozirom na zadovoljitev potreb vse zahtevnejših potrošnikov. Z večanjem proizvodnih kapacitet in zadovoljitvijo potreb po hrani globalnega prebivalstva je neizogibna posledica onesnaževanje okolja z različnimi izpusti in odpadnimi snovmi. Za bolj celovito razumevanje oskrbovalnih verig hrane, njihovih vlog in potencialov izboljšav moramo sisteme proučiti na zelo podroben, sistemski in strukturiran način, ki presega le opis materialnih tokov, porabljeno energijo, transportne poti in časovne omejitve. V zadnjih letih se povečuje zanimanje za vrednotenje oskrbnih verig predvsem z vidika emisij v zrak (npr. CO2) in uvajanja trajnostne embalaže ter skrbnega ravnanja z odpadki. Poudarek je tudi na spodbujanju potrošnikov k nakupu okolju prijaznih gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Redko pa najdemo raziskave, ki vključujejo celovito vrednotenje oskrbne verige od samega začetka pridobivanja materialov, skozi transport do proizvodnega obrata, proizvodne procese, transport do distribucijske mreže, potrošnika in, ne nazadnje, skozi fazo uporabe izdelka v času njegove življenjske dobe, vse do zadnje faze, ko izdelek izgubi svojo prvotno funkcijo in postane odpadek in lahko tudi vir za nadaljnjo uporabo. Pri pregledu literature na področju trajnostne oskrbe s hrano lahko v zadnjih letih zasledimo novejšo metodo celostnega vrednotenja okoljskih vplivov oskrbovalnih verig, imenovano Life Cycle Assessment, ali vrednotenje življenjskega cikla (v nadaljevanju LCA). Metoda temelji na ISO (Mednarodna organizacija za standardizacijo) standardih 14040 in 14044 ter je ena izmed najbolj celovitih in znanstveno ter metodološko podprtih postopkov za vrednotenje vplivov na okolje v celotnem življenjskem ciklu izdelka, procesa ali storitve.
Ključne besede: Oskrbne verige hrane, Analiza življenjskega cikla, Krožno gospodarstvo, Trajnostna logistika, Vpliv na okolje.
Objavljeno: 13.03.2020; Ogledov: 616; Prenosov: 2

9.
Vpliv splošne uredbe o varstvu podatkov na sodobne tržne poti v banki
Rok Kolarič, 2019, magistrsko delo

Opis: V predloženem magistrskem delu smo se poglobili v digitalizacijo, aktualno temo, s katero se srečujejo poslovne banke v trenutnem obdobju. Z letom 2018 se je spremenila zakonodaja na področju varovanja osebnih podatkov in ravnanja z njimi. V veljavo je stopila Evropska uredba o varovanju osebnih podatkov, ki nam je bolj poznana s kratico GDPR (ang. General Data Protection Regulation). Vse organizacije, ki se ukvarjajo z bazami osebnih podatkov, so morale prilagoditi model poslovanja trenutnim regulatornim zahtevam. Največji poudarek je na upravljanju osebnih podatkov v povezavi z neposrednim trženjem in kontaktiranjem strank. V uvodnem delu ugotavljamo teoretična izhodišča in zakonsko podlago, ki nam jo predpisuje regulator. Hipotezo, da Uredba pozitivno vpliva na zadovoljstvo komitentov, smo glede na rezultate raziskave zavrgli. Drugo hipotezo, da GDPR pozitivno vpliva na učinkovitost trženjskih kampanj, lahko sprejmemo z veliko verjetnostjo. Obe hipotezi se navezujeta na vpliv Uredbe na sodobne tržne poti v banki in posledično na zadovoljstvo strank. Osredotočili smo se na največjo banko v Sloveniji in jo primerjali s konkurenco v slovenskem bančnem prostoru. S praktičnimi primeri smo podkrepili teoretično podlago in preverili, katere so omejitve, ki jih imajo banke zaradi nove Uredbe. S pomočjo primerjalne analize, ki smo jo izvedli v osrednjem delu naloge, smo lahko sledili glavnemu cilju, ki je ugotoviti, kakšen učinek ima GDPR na trženje, poslovne rezultate, odnose na relaciji banka-stranka in ne nazadnje tudi na odnos med zaposlenimi, ki zaradi digitalizacije že čutijo spremembe. Zaradi hitrega razvoja v zadnjem desetletju je pričakovati, da bo v prihodnosti večina poslovnih dogodkov izvedenih preko sodobnih tržnih poti. Kar se tiče osebnega svetovanja, bodo še zmeraj na voljo visoko kvalificirani in certificirani bančni svetovalci, ki bodo na voljo za reševanje kompleksnih poslov v povezavi s pomembnimi življenjskimi odločitvami.
Ključne besede: osebni podatki, GDPR, verige blokov, CRM, sodobne tržne poti.
Objavljeno: 23.01.2020; Ogledov: 575; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

10.
Tehnologija veriženja blokov v dobavnih verigah
Jure Lovrec, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo začenjamo s teoretičnim pregledom sodobnega koncepta 4. industrijske revolucije in digitalne transformacije. Digitalna transformacija prinaša spremembe za podjetja v oskrbovalnih verigah na praktično vseh področjih, v največji meri pa za razvoj, proizvodnjo in logistični management z nabavo. V nadaljevanju teoretičnega pregleda se osredotočimo na management oskrbovalnih verig. Pojasnimo, zakaj je pomemben, kako podjetja nastopajo na trgu dandanes in kako elementi 4. industrijske revolucije vplivajo na sodoben management oskrbovalnih verig. Izpostavimo priložnosti in izzive s področja informacijskih tehnologij, izmenjave znanj in poglobljenih sodelovanj med entitetami oskrbovalnih verig ter uvedemo tehnologijo veriženja blokov. Veriženje blokov predstavlja naslednjo generacijo IT-rešitev, ki celovito in celostno izboljšujejo sodelovanje med deležniki oskrbovalnih verig. Aplikativni del magistrske naloge začenjamo s preučevanjem delovanja veriženja blokov, nadaljujemo s predstavitvijo komercialnih rešitev in priložnosti ter izzivov pri implementaciji veriženja blokov, s poudarkom na oskrbovalnih verigah. Predstavimo možnosti uporabe veriženja blokov v oskrbovalnih verigah in analiziramo obstoječe primere. Zaključujemo z diskusijo in lastnimi napovedi glede uporabe veriženja blokov v managementu oskrbovalnih verig.
Ključne besede: industrijska revolucija, digitalna transformacija, digitalizacija, veriženje blokov, management, oskrbovalne verige
Objavljeno: 10.01.2020; Ogledov: 643; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici