| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VREDNOTENJE METOD STROJNEGA UČENJA Z METODAMI OBDELAVE NARAVNEGA JEZIKA
Sandi Pohorec, 2013, doktorska disertacija

Opis: Vrednotenje metod strojnega učenja se tradicionalno izvaja z oceno delovanja na ročno označeni testni množici. Ta približek uporabljamo preprosto zato, ker nimamo na voljo boljše metode. Moramo se zavedati, da se je metoda strojnega učenja učila iz zelo sorodnih (podobnih) podatkov. Torej so posledično vsa predvidevanja o zmogljivosti na realnih podatkih, ki so ocenjena na podlagi testne množice, optimistična. Dejanska vrednost metode strojnega učenja temelji na njeni sposobnosti tvorjenja dobrih hipotez. Ovrednotenje metod strojnega učenja z obdelavo naravnega jezika vpelje popolnoma nov vir: izsledke znanstvenih raziskav in študij, zapisanih v znanstvenih objavah. Ta vir ponuja objektivno metodo ocenitve rezultatov na podlagi podatkov iz raziskav. V veliki meri zmanjša delo domenskih strokovnjakov, ki je potrebno za ovrednotenje rezultatov strojnega učenja. Hkrati je tak pristop zmožen tvoriti enciklopedično zbirko formaliziranega znanja, ki je splošno uporabna.
Ključne besede: strojno učenje, podatkovno rudarjenje, verifikacija in validacija, obdelava naravnega jezika
Objavljeno v DKUM: 17.04.2013; Ogledov: 2921; Prenosov: 350
.pdf Celotno besedilo (7,86 MB)

2.
PROMETNO TESTIRANJE ASINHRONSKEGA SPLETNEGA VMESNIKA V TELEKOMUNIKACIJSKIH STORITVAH
Matej Vahtar, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje reševanje problema prometnega testiranja spletnega portala »WebCommunicator«, produkta podjetja Iskratel d.o.o., ki za svoje delovanje uporablja protokol HTTP/S in asinhrono komunikacijo s tehnologijami Comet. Cilj naloge je bil prometno testirati spletni portal in ugotoviti, ali dosega zahtevane zmogljivosti. Glavni izziv pri nalogi je bil, kako sestaviti okolje za samodejno prometno testiranje, ki bi podpiralo tudi asinhron način komunikacije odjemalec – strežnik. Potrebno je bilo podrobno analizirati delovanje portala »Web Communicator« in zasnovati ustrezno testno okolje, pri čemer je bila ključna izbira testnega orodja, s katerim bi bilo možno opraviti testiranje ter analizirati vse aspekte delovanja portala. Orodje Qtest, ki podpira vse potrebne tehnologije in protokole, potrebne za izvedbo želenih testov, in testno okolje sta se izkazala kot zelo učinkovita tudi pri testiranju spletnega portala z asinhrono komunikacijo odjemalec/strežnik, saj sta omogočila testiranje v enakih okoliščinah, kot se pojavljajo v produkcijskih postavitvah. Zato je bilo možno odkriti vse napake, ki bi se sicer pojavile med produkcijskim obratovanjem.
Ključne besede: validacija, verifikacija, WebCommunicator, Qtest, funkcijsko testiranje, performančno testiranje, upravljanje omrežij, testna metodologija
Objavljeno v DKUM: 28.09.2011; Ogledov: 2092; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

3.
VALIDACIJA TESTNEGA ORODJA SOAPUI IN NJEGOVA UPORABA PRI TESTIRANJU TELEKOMUNIKACIJSKE OPREME
Beno Žurman, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje uporabo testnega orodja SoapUI na produktih podjetja Iskratel d.o.o., ki za svoje delovanje uporabljajo protokol SOAP. Cilj naloge je bil ugotoviti, ali je orodje SoapUI bolj uporabno za testranje SOAP vmesnikov, kot orodja, ki so bila v podjetju v uporabi do sedaj. Dodobra se je bilo potrebno seznaniti s testnim orodjem. Raziskati in ugotoviti je bilo potrebno kako na najenostavnejši način orodje SoapUI predstaviti testerjem in verifikatorjem, ki se z njim še niso srečali. Da bi lahko vsak čim hitreje začel uporabljati program je bilo potrebno napisati obširno in pregledno dokumentacijo in navodila za uporabo programa. Na koncu je bilo izvedeno še enodnevno izobraževanje iz uporabe progragama SoapUI na sedežu podjetja Iskratel d.o.o. v Kranju.
Ključne besede: validacija, verifikacija, SOAP, funkcijsno testiranje, performančno testiranje, upravljanje omrežij, testna metodologija
Objavljeno v DKUM: 29.03.2010; Ogledov: 2425; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (7,23 MB)

4.
TESTIRANJE FUNKCIONALNOSTI IN ZMOGLJIVOSTI INFORMACIJSKIH SISTEMOV
Tomaž Korelič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili pristope testiranja programske opreme. Bolj podrobno smo opisali testiranje funkcionalnosti in testiranje zmogljivosti informacijskih sistemov. Predstavili smo funkcionalnosti izbranih orodij za omenjene tipe testiranja in opisali kaj omogočajo. Z uporabo opisanih orodij, smo na spletni aplikaciji preverili kako se orodja obnesejo v praksi in opisali težave na katere smo naleteli, ter na podlagi izkušenj in dobrih praks podali predloge za izboljšanje procesa testiranja.
Ključne besede: testiranje, razvoj informacijskih sistemov, zmogljivost, verifikacija, validacija
Objavljeno v DKUM: 08.07.2009; Ogledov: 2425; Prenosov: 368  (2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

5.
6.
7.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici