| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Sprejemanje biometrične verifikacije pri uporabi bančnih storitev
Tilen Sirk, 2020, diplomsko delo

Opis: Uporaba biometrije je v vedno večjem porastu, saj obljublja, da bo postopek overjanja bolj varen in preprost. Biometrija je za razliko od gesel in identifikacijskih kartic nekaj, kar ni moč pozabiti in si deliti z drugimi. Biometrija se je uveljavila že na številnih področjih, vedno bolj aktualna pa je tudi v bančništvu. Vedno več posameznikov uporablja pametne naprave, ki omogočajo biometrično tehnologijo. Z načinom biometrične verifikacije je nadzor in upravljanje pri bančnih storitvah hitrejši, varnejši in preprostejši. Pri našem diplomskem delu smo se osredotočili na dejavnike, ki vplivajo na posameznikovo odločitev sprejemanja biometrične verifikacije pri uporabi bančnih storitev. Cilj dela je bil raziskati dejavnike sprejemanja biometrične verifikacije pri uporabi bančnih storitev s pomočjo anketnega vprašalnika, pridobiti vzorec posameznikov različnih starostnih skupin in interesov. Anketni vprašalnik smo delili preko socialnega omrežja Facebook v različnih skupinah. Vprašalnik je bil sestavljen iz osmih sklopov. Vsak sklop je imel po tri indikatorje, na katere so anketiranci odgovarjali s pomočjo Likertove lestvice od 1 do 5. Na podlagi rezultatov smo potrdili osem hipotez, eno smo zavrnili. Glavni dejavniki sprejemanja biometrične tehnologije pri uporabi bančnih storitev so namera za uporabo biometrične tehnologije pri dostopu do bančnih storitev, stališča uporabe tehnologije, zaznana uporabnost tehnologije, preprostost uporabe tehnologije, zaupanje v varnost tehnologije, nadzor nad varnostjo tehnologije in subjektivna norma. Biometrija je tematika, ki je zelo aktualna, tehnologija nas praktično spremlja v našem življenju vsak dan in vsepovsod, z njo pa se odpirajo tudi nove rešitve in problematike glede varnosti in shranjevanja biometričnih podatkov.
Ključne besede: diplomske naloge, biometrična verifikacija, bančne storitve, sprejemanje, uporaba
Objavljeno: 08.10.2020; Ogledov: 217; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (563,72 KB)

2.
Zbirna pakirna naprava za verifikacijo čitljivosti kod
Jan Filipšek, 2020, diplomsko delo

Opis: V podjetju INEL d. o. o. se med drugimi ukvarjajo z razvojem in izdelavo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji. Zahtevano je bilo, da se razvije in izdela delno avtomatizirana naprava za verifikacijo čitljivosti kod na zloženkah, jih šteje in omogoča zbiranje le teh. Modeliranje in izdelavo delavniških risb smo izdelali s pomočjo programskega paketa SolidWorks, pnevmatsko shemo pa s pomočjo Festovega programa za izdelavo pnevmatskih shem FluidDraw. Sledila je izdelava in sestava naprave, kateri smo za tem dodali program in izvedli testiranje. Delovanje se je izkazalo za ustrezno, ki izpolnjuje vse naročnikove zahteve.
Ključne besede: pakirna naprava, farmacija, verifikacija, konstruiranje
Objavljeno: 14.09.2020; Ogledov: 166; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

3.
Spletno okolje za formalno verifikacijo z uporabo storitveno usmerjene arhitekture
David Dedič, 2016, magistrsko delo

Opis: V sodobnem svetu elektronskega poslovanja je storitveno usmerjena arhitektura vse pogosteje uporabljen koncept. Omogoča nam, da lahko prek spletnih storitev dostopamo do funkcionalnosti spletnih aplikacij. Uporaba spletnih aplikacij ima pred aplikacijami, ki tečejo na lokalnem računalniku, številne prednosti: aplikacij ni potrebno nameščati lokalno, uporabljamo jih lahko na različnih napravah in platformah, hkrati jih lahko neodvisno uporablja več uporabnikov, do njih lahko dostopamo od koderkoli, potrebujemo le spletni brskalnik in povezavo z internetom. V okviru magistrskega dela smo izdelali spletno aplikacijo, ki prek spletnih storitev omogoča uporabo orodja EST za formalno verifikacijo. Uspešnost in uporabniško izkušnjo razvitega spletnega okolja smo pokazali na več primerih sistemov s sočasnostjo, katerih pravilnost smo verificirali s testiranjem ekvivalence in preverjanjem modelov.
Ključne besede: storitveno usmerjena arhitektura, spletne storitve, formalna verifikacija, preverjanje podatkov, EST, magistrske naloge
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 965; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (4,89 MB)

4.
Vpliv gradirane poroznosti na mehanski odziv celičnih materialov
Luka Starčevič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen analitičen izračun hitrosti propagiranja plastičnega vala za celični material AlSi7. Predstavljen je izračun vseh potrebnih parametrov ter predpostavljene poenostavitve analitičnega modela. Izvedene so bile eksplicitne dinamične numerične analize za določitev hitrosti propagiranja plastičnega vala za preizkušanec s konstantno in spremenljivo poroznostjo. Predstavljena je relacija za izračun hitrosti plastičnega vala, ki temelji na predhodnih numeričnih simulacijah. Na podlagi pridobljenih rezultatov je prikazano v katerih primerih se analitični in numerični rezultati ujemajo.
Ključne besede: Celični material AlSi7, gradirana poroznost, propagiranje plastičnih valov, analitična verifikacija, eksplicitne numerične simulacije
Objavljeno: 02.09.2016; Ogledov: 839; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

5.
TRANSFORMACIJA IZVORNIH PODATKOV V E-SLOG
Jožica Kovačič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava transformacijo izvornih podatkov v standardizirano obliko t.j. e-Slog. Predstavljena je zakonodaja na področju e-Računov, nadalje tudi e-Račun in e-Slog. Pomemben del predstavljenega projekta je struktura enostavnega e-Računa, ki služi kot osnova za specifikacijo potrebnih podatkov glede na zahteve standarda e-Slog 1.6. Natančno je predstavljen konkreten primer transformacije podatkov v e-Slog za poslovne potrebe podjetja Salus Ljubljana d.d., ki ni imelo rešitve za pripravo e-Računa v obliki e-Slog v skladu z zakonodajo. Kratko so predstavljene predhodne raziskave in uporabljena orodja. Prikazana je preverba izvornih podatkov, transformacija, vizualizacija in konverzija izhodne datoteke v e-Slog. Predlagana rešitev je bila verificirana.
Ključne besede: - e-Račun - e-Slog, - transformacija, - verifikacija
Objavljeno: 25.03.2016; Ogledov: 710; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (936,61 KB)

6.
7.
ZASNOVA MODELA DVOREŽIMSKEGA KOMUNIKACIJSKEGA SISTEMA OB UPOŠTEVANJU PROMETA Z ELEMENTI PSEVDO-NAKLJUČNIH POJAVOV
Iztok Blazinšek, 2015, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji je predstavljeno reševanje problema načrtovanja in verifikacije dvorežimskega komunikacijskega sistema, ki podpira dva nekompatibilna režima ko-munikacije. Pri tem se omejimo na vpliv preklopa med različnimi režimi delovanja in s tem povezanimi posledicami. Osnovni problem, ki nastane v takšnem sistemu, je kako zagotoviti optimalno delovanje v vsakem komunikacijskem režimu. Skladno z reševa-njem omenjenega problema se na višjem nivoju rešuje tudi problem dinamične aloka-cije kapacitet in samih komunikacijskih modulov. Primarni cilj raziskovalnega dela se navezuje na iskanje optimalnega delovanje komunikacijske naprave, ki podpira več nekompatibilnih režimov delovanja, s pomočjo tehnike modeliranja in razvoja simula-cijske/emulacijske lupine. Z iskanjem optimalne rešitve za specifičen scenarij lahko nato načrtujemo postavitev in obravnavo delovanja takšnega sistema, hkrati pa rezul-tati pripomorejo k optimizaciji že obstoječih sistemov. Izhodišče za izpeljavo modela in podmodelov takšnega komunikacijskega sistema predstavljajo realni podatki, ki opisujejo obnašanje v pravem (realnem) sistemu. Na podlagi teh podatkov in s pomočjo metod modeliranja je razvito simulacij-sko/emulacijsko orodje, ki omogoča preverjanje oz. napovedovanje obnašanja takšne-ga komunikacijskega sistema. Z rezultati napovedi ciljamo na izboljšanje delovanja samega sistema, hkrati pa omogočamo načrtovalcem, ki dimenzionirajo takšen sistem, optimizacijo sistema in s tem posledično manjše stroške postavitve in vzdrževanja sistema. Validacija metode je bila izvedena skladno z realnimi podatki, pridobljenimi iz re-alnega sistema. Sam realni komunikacijski sistem je bil opremljen dodatno s sekun-darnimi komunikacijskimi členi, ki natančno spremljajo delovanje. Podatki s sekun-darnih komunikacijskih členov omogočajo natančno generiranje vhodnih podatkov, ki jih lahko nato uporabimo pri sami emulaciji obremenitve komunikacijskega sistema. V praksi se pojavljajo robni scenariji, kot so prevelika obremenitev v enem izmed komunikacijskih režimov, kar lahko vodi do nezadovoljstva uporabnikov in v nekaterih primerih padca nivoja storitve pod kritično mejo. S predlagano metodo in razvitim orodjem (simulatorjem/emulatorjem), ki predstavlja pripomoček za analizo različnih scenarijev, se dvigne nivo in kvaliteta storitev ter hkrati iz ekonomskega stališča redu-cira in optimira tako stroške investicij v nadgradnjo strojne opreme, kot tudi zakupa komunikacijskih modulov.
Ključne besede: komunikacijski sistem, večrežimsko delovanje, stohastika, naključnost, simulacija, emulacija, metoda, modeliranje, transakcije, napovedovanje, verifikacija, optimizaci-ja, redukcija.
Objavljeno: 04.02.2015; Ogledov: 1520; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (5,41 MB)

8.
UVEDBA IPV6 V TESTNO OKOLJE
Tomaž Ogris, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazana izdelava načrta za uvedbo IPv6 v testno okolje v oddelku verifikacija in validacija (V&V). Cilj je zagotoviti podporo delovanja produktov v naslovnem prostoru IPv6. Predstavljeno je delo razvoja v podjetju, naloge oddelka V&V ter njegove potrebe pri izvajanju testiranja IPv6. Opisane so razlike med omrežnim protokolom IPv6 in omrežnim protokolom IPv4. Za proučitev stanja je uporabljen vprašalnik, na katerega so odgovarjali zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri verifikaciji in validaciji. Zbrani odgovori so ovrednoteni s pomočjo ustreznih statističnih metod. S pomočjo dobljenih rezultatov so definirane potrebe in orisan načrt postopka uvedbe ter podane možnosti nadaljnjega razvoja uvedbe IPv6 v testno okolje v oddelek V&V ter v širše omrežno okolje podjetja.
Ključne besede: IPv4, IPv6, verifikacija, testiranje, razvoj
Objavljeno: 19.07.2013; Ogledov: 1064; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

9.
VREDNOTENJE METOD STROJNEGA UČENJA Z METODAMI OBDELAVE NARAVNEGA JEZIKA
Sandi Pohorec, 2013, doktorska disertacija

Opis: Vrednotenje metod strojnega učenja se tradicionalno izvaja z oceno delovanja na ročno označeni testni množici. Ta približek uporabljamo preprosto zato, ker nimamo na voljo boljše metode. Moramo se zavedati, da se je metoda strojnega učenja učila iz zelo sorodnih (podobnih) podatkov. Torej so posledično vsa predvidevanja o zmogljivosti na realnih podatkih, ki so ocenjena na podlagi testne množice, optimistična. Dejanska vrednost metode strojnega učenja temelji na njeni sposobnosti tvorjenja dobrih hipotez. Ovrednotenje metod strojnega učenja z obdelavo naravnega jezika vpelje popolnoma nov vir: izsledke znanstvenih raziskav in študij, zapisanih v znanstvenih objavah. Ta vir ponuja objektivno metodo ocenitve rezultatov na podlagi podatkov iz raziskav. V veliki meri zmanjša delo domenskih strokovnjakov, ki je potrebno za ovrednotenje rezultatov strojnega učenja. Hkrati je tak pristop zmožen tvoriti enciklopedično zbirko formaliziranega znanja, ki je splošno uporabna.
Ključne besede: strojno učenje, podatkovno rudarjenje, verifikacija in validacija, obdelava naravnega jezika
Objavljeno: 17.04.2013; Ogledov: 2213; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (7,86 MB)

10.
SISTEM UREDITVE POKLICNIH BOLEZNI V SLOVENIJI V PRIMERJAVI Z EVROPSKO UNIJO
Damjana Simončič, 2012, diplomsko delo

Opis: Poklicne bolezni lahko opredelimo kot bolezni, povzročene z daljšim neposrednim vplivom delovnega procesa in delovnih pogojev na določenem delovnem mestu ali na delu, ki sodi v neposredni okvir dejavnosti na podlagi katere je oboleli zavarovan. Te bolezni so posledica različnih bioloških, kemičnih, fizičnih in psiholoških dejavnikov, ki so prisotni v določenem okolju. Nekatere poklicne bolezni se pojavljajo samo v določenih dejavnostih in poklicih, druge pa se lahko pojavljajo skoraj v vseh panogah. Zgodovina pojavljanja sega daleč nazaj, saj so se začele pojavljati tam in takrat, kjer se je začelo človeško delo. Svet se spreminja in tudi to je vplivalo na naravo poklicnih bolezni in pojavljanje vedno novih. So pomemben kazalec o negativnem zdravju delavce. Države se razlikujejo v svojih načinih reševanja teh bolezni in jih s svojimi nacionalnimi zakonodajami urejajo. Poznavanje števila in pogostosti poklicnih bolezni v različnih dejavnostih in poklicih daje pomembno osnovo za spremljanje in določanje prioritet preventivnih aktivnosti za izboljšanje zdravja in varnosti pri delu, kajti le zdravo in varno delovno okolje bistveno vpliva na produktivno in kakovostno delo. Ureditev poklicnih bolezni zato predstavlja za marsikatero državo velik izziv za prihodnost, s katerim se mora resnično soočiti in ga ustrezno urediti.
Ključne besede: poklicna bolezen, azbestoza, izgorelost, verifikacija, stres
Objavljeno: 14.12.2012; Ogledov: 1389; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (613,20 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici