| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Celovita učinkovitost strojev v proizvodnem podjetju Pulko ventili Ruše d.o.o.
Filip Uremovič, 2021, magistrsko delo

Opis: Sledenje celoviti učinkovitosti opreme je dobra naložba podjetja na dolgi rok. S pomočjo tega orodja lahko podjetja zaznajo in skušajo odpraviti težave s katerimi se soočajo. Izid vpeljave OEE v proizvodni proces podjetja je konkurenčna proizvodnja, ki zagotavlja nemoteno delovanje obdelovalnih centrov in kakovostne izdelke. V magistrski nalogi je opisana metoda celovite učinkovitosti opreme, predstavljen je tudi praktični primer uporabe OEE na obdelovalnem stroju. Za boljše razumevanje je na začetku naloge opisana vitka proizvodnja in orodja s katerimi lahko slednjo uveljavimo v proizvodni proces. Predstavljeni so bili trije dejavniki, ki vplivajo na izračun OEE, ter šest glavnih izgub znotraj teh dejavnikov, katere lahko s pomočjo metode OEE zaznamo. Osrednji del raziskovalne naloge je bilo zbiranje potrebnih podatkov za izračun celovite učinkovitosti stroja Miyano BND 32 t5. Podatke smo zbirali mesec dni nato je sledila analiza in predstavitev dobljenih rezultatov. Na podlagi rezultatov so v zaključku naloge podani predlogi izboljšav, prav tako pa je na kratko opisana stroškovna izguba, ki je nastala zaradi nenačrtovanih izpadov.
Ključne besede: Vitka proizvodnja, celovito produktivno vzdrževanje, celovita učinkovitost opreme, Pulko ventili Ruše d.o.o., razpoložljivost, zmogljivost, kakovost.
Objavljeno: 20.04.2021; Ogledov: 161; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

2.
Zvezno delujoči elektrohidravlični ventili in sinhrono gibanje hidravličnih aktuatorjev
Andraž Rotovnik, 2021, magistrsko delo

Opis: V zaključni nalogi so predstavljeni koncepti in metode za zagotovitev sinhronega gibanja hidravličnih aktuatorjev. Najenostavnejši pristopi predstavljajo uporabo mehansko hidravličnih komponent, ki zagotavljajo sinhronizacijo v omejeni natančnostih in prilagodljivosti. Napredni koncepti sinhronizacije gibanja zahtevajo uporabo elektrohidravličnih zvezno delujočih ventilov. Cilj magistrske naloge je študija izvedbe sinhronizacije z različnimi zvezno delujočimi potnimi ventili ter vpliv njihovih karakteristik na zagotovitev in kvaliteto sinhronizacije. V ta namen je prikazana primerjava uporabe enostavnih proporcionalnih ventilov in proporcionalnih ventilov z reguliranim položajem drsnika. Rezultati so podprti z izvedbo simulacij in primerjavo med posameznimi odzivi komponent, prav tako je v simulacijo zajet celotni sklop komponent.
Ključne besede: hidravlični aktuatorji, sinhrono gibanje, izvedbe, zvezno delujoči potni ventili, primerjava
Objavljeno: 08.04.2021; Ogledov: 106; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

3.
Dinamično obnašanje elektromagnetno krmiljenih hidravličnih ventilov
Nino Rojc, 2020, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo se osredotočili na problematiko, ki se pojavi ob preklopu ventilov. Gre namreč za različno dinamično obnašanje ventilov zaradi razlik v konstrukcijski izvedbi. Testirali, ugotavljali in primerjali smo razlike med hidravličnimi potnimi ventili, bolj specifično, med hidravličnim potnim ventilom z vzdolžno pomičnim drsnikom in hidravličnim potnim ventilom s sedežnim zapiralom. Za namene testiranja je bilo zgrajeno preskuševališče, kjer smo merili hidravlične veličine in glede na pridobljene podatke sklepali o razlikah v dinamiki ventilov.
Ključne besede: hidravlični sistem, dinamika elektromagnetnih ventilov, potni ventili, razlike ventilov
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 113; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

4.
Razkuževanje brezigelnih nepovratnih zamaškov pred aplikacijo intravenozne terapije
Darja Fridau, 2020, diplomsko delo

Opis: Uvod: Brezigelni nepovratni zamaški so bili uvedeni z namenom, da se zmanjšajo poškodbe zdravstvenih delavcev z injekcijskimi iglami. Le-ta uvedba pa je doprinesla k širjenju mikroorganizmov zaradi protokola razkuževanja brezigelnih nepovratnih zamaškov, ki med izvajalci zdravstvene nege ni poenoten. Namen zaključnega dela je predstaviti priporočila ter smernice za razkuževanje brezigelnih nepovratnih zamaškov pred aplikacijo intravenozne terapije. Metode: Uporabili smo pregled znanstvene in strokovne literature v angleškem jeziku. Gradivo smo iskali v naslednjih bazah: Pubmed, ScienceDirect, Google scholar ter Cinahl. Članki, uporabljeni za izdelavo zaključnega dela, niso bili starejši od 10 let. Vključili smo prosto dostopne in v celoti objavljene pregledne in znanstvene članke na izbrano temo, ki temeljijo na opazovalnih študijah ter sistematičnih pregledih literature. Rezultati: Še vedno je potrebno vzpostaviti jasne smernice o vzdrževanju intravenskih pripomočkov, saj je optimalna metoda razkuževanja nepovratnih zamaškov nejasna. Razprava in sklep: Večina raziskav poudarja, da je potrebno še nadaljnje raziskovanje tega področja. Predvsem o optimalnem tipu razkužila, času razkuževanja ter tehniki razkuževanja. Zaradi teh nejasnosti se zgodi, da je ta korak pri intervencijah velikokrat spregledan.
Ključne besede: nepovratni ventili, razkuževanje, aseptičen pristop, priporočila in smernice
Objavljeno: 07.10.2020; Ogledov: 240; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (936,47 KB)

5.
Avtomatizacija preizkuševališča hidravličnih ventilov
Klemen Pušnik, 2019, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu je zasnovana in izdelana merilna naprava za preizkušanje statičnih karakteristik hidravličnih ventilov. Izdelana je v skladu s standardom ISO 10770-1:1998. Za ustrezno regulacijo hidravličnega sistema je potrebno poznati tako statične, kot dinamične karakteristike hidravličnih ventilov. Te se tekom obratovalne dobe ventila tudi spreminjajo. Vpliv obratovalnih pogojev je mogoče ovrednotiti z ustrezno merilno napravo, ki mora zagotavljati primerljivost rezultatov meritev in primerjavo s karakteristikami dobljenimi na drugih merilnih napravah, ki upoštevajo standardni postopek. Zaključno delo se osredotoča le na merjenje statičnih karakteristik in na standardne postopke meritev statičnih karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov. Opisana je zasnova merilne naprave za merjenje statičnih karakteristik, njena fizična izvedba, uporabljeni senzorji, ter zasnovan program Windows aplikacije in realno časovni program na programabilnem logičnem krmilniku. V zaključenem delu naloge so predstavljeni rezultati praktičnega preizkusa merilne naprave s testiranjem hidravličnega ventila.
Ključne besede: hidravlični ventili, potni ventili, regulacijski ventili, statične karakteristike, meritev karakteristik, avtomatizacija merilne naprave
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 410; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (5,07 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA MOSTNEGA DVIGALA ZA TRANSPORT RAZSUTEGA TOVORA
Miha Jan, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil projekt visečega dvigala, ki je potekal in poteka v podjetju Tajfun Planina, d.o.o., kjer sem tudi zaposlen. Projekt je zelo obširen; v diplomskem delu ga bom sicer predstavil kot celoto, podrobneje pa bom opisal svoje področje dela, kot je razvidno iz naslova. Prvotni cilj projekta je bil izvesti celotno ožičenje, krmiljenje stroja in dokumentacijo, kar pa se je tekom razvoja pričakovano razširilo na mnogo več področij. Tako je bilo potrebno zraven elektrotehničnih vrlin vključiti še veliko znanja o konstruiranju in predvsem o hidravliki. S hidravliko se pred tem, vsaj s tako kompleksno, še nisem srečeval, ne med študijem, kot tudi po službeni plati ne. Moram povedati, da me je to področje vedno zanimalo, ni pa bilo pravega motiva za študij le-tega. Kakorkoli, problemi so bili kot na kožo pisani mehatroniku in projekt smo skupaj zelo kvalitetno izpeljali. Stroji se že prodajajo po svetu, seveda pa s tem zgodba še ni končana, kajti tu so že nove ideje, potrebe in cilji.
Ključne besede: Mostno dvigalo, hidravlika, proporcionalni ventili
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 1060; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

7.
Metode določanja karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov
Rok Pahič, 2016, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu je zasnovana in izdelana merilna naprava za preizkušanje dinamičnih karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov v skladu s standardom ISO 10770-1:1998. Za ustrezno regulacijo hidravličnega sistema je potrebno poznati dinamične karakteristike hidravličnih ventilov, ki se spreminjajo z obratovalnimi pogoji. Vpliv obratovalnih pogojev je mogoče ovrednotiti z ustrezno merilno napravo dinamičnih karakteristik, ki mora zagotavljati primerljivost meritev med sabo in z meritvami na drugih merilnih napravah, ki upoštevajo standardni postopek. V zaključnem delu so predstavljene karakteristike hidravličnih ventilov in standardni postopki meritev dinamičnih karakteristik hidravličnih ventilov. Opisana je zasnova merilne naprave za merjenje dinamičnih karakteristik, njena fizična izvedba, uporabljeni senzorji, ter zasnovan program Windows aplikacije in realno časovni program na programabilnem logičnem krmilniku. Nazadnje so predstavljeni rezultati praktičnega preizkusa merilne proge s testiranjem hidravličnega ventila in vpliv velikosti uporabljenega hidravličnega akumulatorja na rezultate.
Ključne besede: Hidravlični regulacijski ventili, dinamične karakteristike, meritev karakteristik hidravličnih ventilov
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 1067; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

8.
Snovanje čelne hidravlike za traktor Steyr 370 Kompakt
Mitja Leskovar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana problematika fiksnih čelnih hidravlik, s katero se soočajo lastniki traktorjev Steyr 370 Kompakt. Snovana je bila hitro snemljiva čelna hidravlika za traktor Steyr 370 Kompakt. S to izvedbo hidravlike, bi si na domači kmetiji olajšali delo ter zmanjšali obremenitev traktorja pri zimski službi. Vodenje hidravlike bo izvedeno preko ventilov, ki jih krmili krmilna ročica (joystick) s pomočjo pletenice. Varnost traktorja in hidravlike bo zagotovljena preko varnostne kompenzacijske posode. Zaenkrat je to le idejni projekt, ki še ni bil realiziran. Snovanje je potekalo v računalniških programih Catia in SolidWorks.
Ključne besede: čelna hidravlika, hitro snemljiva, hidravlični ventili, joystick
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1801; Prenosov: 333
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

9.
VZDRŽEVANJE PROTIPOVRATNIH VENTILOV Z UPORABO DIAGNOSTIČNIH METOD
Damjan Krulc, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti različne ventile v NE Krško ter podrobneje opisati protipovratne ventile. Diplomsko delo je nastalo z namenom natančno prikazati, kako se lotiti vzdrževanja ventilov, ne da pri tem posegali v njihovo notranjost oz. jih razstavljali. To predvsem velja za vzdrževanje na podlagi različnih neporušnih metod — diagnostiki. S testiranjem oz. uporabe diagnostike na protipovratnih ventilih se je pokazalo, da lahko s takšno metodo odkrijemo več različnih napak oz. poškodb znotraj ventila. Na ta način z uporabo diagnostike prihranimo veliko dela, saj ventila ni potrebno razstavljati, sistem pa lahko obratuje nemoteno, kar je velikega pomena. Prav tako so bistveno manjši tudi stroški.
Ključne besede: Protipovratni ventili, vzdrževanje, diagnostika, testiranje
Objavljeno: 03.06.2010; Ogledov: 1426; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (8,04 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici