| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv neinvazivne mehanske ventilacije na oksigenacijo pri pacientih z akutnimi pljučnimi obolenji
Jasmina Motaln, 2024, diplomsko delo

Opis: Neinvazivna mehanska ventilacija (NIV) je medicinska tehnika za podporo dihanju brez potrebe po invazivnih postopkih, kot so endotrahealna intubacija ali traheostomija. Uporablja se pri številnih pljučnih obolenjih. Dokazano je, da pozitivno vpliva na dihanje, izboljšuje saturacijo, predihanost pljuč ter pripomore k hitrejšemu okrevanju. Namen zaključnega dela je, da na osnovi pregleda literature raziščemo, kakšen je vpliv neinvazivne mehanske ventilacije na oksigenacijo pri pacientih z akutnimi pljučnimi obolenji.
Ključne besede: Neinvazivna mehanska ventilacija, oksigenacija, akutna pljučna obolenja, akutna dihalna stiska
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 266; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

2.
Simulacije priprave, delovanja in napak sistemov za dovajanje kisika z visokimi pretoki
Ilijana Ivanović, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Za aplikacijo kisika lahko uporabljamo sisteme z različnimi pretoki, zato je potrebno ustrezno znanje o kisiku in sistemih, ki jih lahko uporabljamo. Nosna kanila z visokimi pretoki je dokaj nov inovativen sistem, ki se uporablja pri bolnikih, ki dihajo spontano in potrebujejo visoke koncentracije kisika. Metode: S pomočjo simulacije sistema za visoke pretoke smo simulirali pripravo, delovanje sistema in pogoste napake na sistemu. V eksperimentalnem delu smo uporabili sistem za dovajanje kisika z visokimi pretoki WILAmed. Za ogrevanje in vlaženje plinov smo uporabili enoto AIRcon Gen2 in Laerdal Airway Management Trainer za simulacijo dihalnega sistema. Rezultati: Dobljeni rezultati kažejo, da lahko simuliramo pripravo medicinskih plinov, sistema in napak na sistemu. Prav tako nam je uspelo preveriti ustrezne tlake medicinskih plinov v inštalacijskem sistemu in sprožiti alarm. Pri simulaciji napak smo se osredotočili na pogoste opozorilne alarme in slikovno prikazane napake na zaslonu ter jih uspešno simulirali. Razprava in zaključek: Višji pretoki bolje ustrezajo zahtevam pacientov, zmanjšujejo anatomski mrtvi prostor in zagotavljajo rahlo pozitiven tlak v zgornjih dihalnih poteh. Neželeni učinki teh sistemov so epistaksa, nelagodje v nosu in suhost. Potrebnih je več raziskav, ki bi natančno opredelile pozitivne in negativne lastnosti ter jih primerjale z neinvazivno ventilacijo.
Ključne besede: aplikacija kisika, visoki pretoki kisika, zdravstvena nega, neinvazivna ventilacija
Objavljeno v DKUM: 11.12.2023; Ogledov: 428; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

3.
Numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika : diplomsko delo
Jaka Baš, 2023, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bila v sodelovanju s podjetjem Rudis, d. o. o., Trbovlje narejena numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika z namenom preverbe ustreznosti dobavljene opreme za izpolnitev zahtev naročnika. Analizirane so bile tlačne in hitrostne razmere v sesalnem in tlačnem delu ventilatorske postaje ter izračunane tlačne izgube posameznih segmentov ventilatorske postaje. Po primerjavi le-teh s predloženimi vrednostmi tlačnih izgub s strani dobavitelja je bilo ugotovljeno, da dobavljena oprema odstopa od zahtev naročnika, zato so bile predstavljene možnosti za zmanjšanje tlačnih izgub v segmentih ventilatorske postaje, kjer so te največje.
Ključne besede: numerična analiza, ventilacija, tok zraka, tlačne izgube, odprtokodni program
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 317; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Učinkovitost neinvazivne ventilacije pri zdravljenju pacienta s pljučnim edemom
Veronika Motaln, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Pljučni edem je pogosto urgentno stanje, za katerega sta značilna hiter nastanek in potek, pri zdravljenju je bistveno takojšnje prepoznanje stanja ter vzpostavitev hemodinamskega ravnotežja bolnika. Neinvazivna ventilacija (v nadaljevanju NIV) je, zraven medikamentozne in kisikove terapije, eden izmed načinov zdravljenja bolnika s pljučnim edemom, v okviru zaključnega dela pa smo s pomočjo že opravljenih študij, raziskovali učinkovitost NIV pri bolniku s pljučnim edemom. Metode: V zaključnem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela, za oceno moči dokazov zbranih raziskav pa hierarhijo dokazov po Polit & Beck (2021). Za iskanje strokovne in znanstvene literature smo uporabili mednarodne podatkovne baze Wiley Online Library, PubMed in Science Direct. Upoštevali smo vključitvene in izključitvene kriterije, ter uporabili vire, objavljene med letoma 2011 in 2021. Rezultati: S pomočjo identificiranih virov smo ugotovili, da je neinvazivna ventilacija pri bolniku s pljučnim edemom učinkovita, vendar ima velik vpliv sam vzrok za nastanek pljučnega edema. NIV, v primerjavi s trahealno intubacijo, skrajša ležalno dobo v enotah intenzivne terapije, čas rehabilitacije in zmanjša psihofizične posledice. Razprava in zaključek: Pri obravnavi bolnika s pljučnim edemom je ključnega pomena takojšnja prepoznava obolenja, prav tako pa ažurna reakcija zdravstvenega osebja, saj ima le ta veliko vpliva na končni izid zdravljenja.
Ključne besede: neinvazivna ventilacija, pljučni edem, učinkovitost
Objavljeno v DKUM: 27.03.2023; Ogledov: 844; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (969,44 KB)

5.
Nadzor nad tlaki med ventilacijo z dihalnim balonom
Šimen Ribič, 2022, diplomsko delo

Opis: Povzetek Uvod: Nadzor nad tlaki pri uporabi dihalnega balona je pomemben, saj s tem preprečujemo neželene škodljive učinke, s katerimi lahko škodujemo pacientu v primeru previsokih tlakov. V primeru pravilne uporabe in primernih tlakov pa lahko precej izboljšamo pacientovo stanje in raven kisika v krvi. Metode: Pri pripravi zaključnega dela smo sistematično pregledali znanstveno in strokovno literaturo s področja uporabe in nadzora ročnega dihalnega balona ter stranskih učinkov, povezanih z nepravilno uporabo. Rezultati: Pri pripravi zaključnega dela smo iz 116 identificiranih virov uporabili 6 člankov in jih vključili v analizo. Zadetke smo pridobili glede na iskalni niz in temo virov uporabili glede na raziskovalno vprašanje. Opredelili smo škodljive vrednosti tlakov, ki pacientu škodujejo in pripomorejo, ter izpostavili vlogo poznavanja tematike, kako pravilno uporabljati dihalni balon. Razprava in zaključek: Spoznali smo, da je pri uporabi dihalnega balona ključnega pomena, da imajo zdravstveni delavci primerno znanje in orodje za doseganje boljših rezultatov. V primeru nepravilne opreme oziroma pomanjkanja le-te lahko pacientu škodujemo oziroma ne pripomoremo toliko, kot bi lahko, če bi uporabljali vse komponente, ki jih dihalni balon lahko prispeva. Na tem področju je še veliko prostora za pridobivanje natančnejših informacij, saj je veliko študij opravljenih v simulatorju.
Ključne besede: ventilacija, ročni dihalni balon, tlak.
Objavljeno v DKUM: 24.11.2022; Ogledov: 356; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

6.
Primerjava pogojev reje piščancev brojlerjev v treh tehnološko različnih hlevih : magistrsko delo
Manja Kancler, 2022, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je bil primerjava treh tehnološko različnih hlevov piščancev brojlerjev s ciljem ugotoviti tehnološko najbolj primeren hlev za rejo. Z najmanjšo pojavnostjo FPD. Raziskavo smo izvajali na kmetiji Herzog v štirih ponovitvah. Spremljali smo notranjo, zunanjo temperaturo in temperaturo nastilja, notranjo in zunanjo relativno zračno vlago, amonijak, gretje, ventilacijo, krmo, stanje nastilja in poškodbe nožnih blazinic. Parametre smo spremljali s pomočjo računalnikov v hlevih, amonijak smo merili z Dreager merilnikom, krmo, stanje nastilja in poškodbe nožnih blazinic smo ocenjevali vizualno po protokolu Welfare Quality Assessment protocol for poultry. Ugotovili smo, da je notranja vlaga v hlevu 1, ki je najstarejši, statistično značilno (P < 0,05) najnižja in je zato pogin in pojavnost FPD 3 statistično značilno (P < 0,05) najvišja, v hlevu 2 pa najnižja. Hlev 3 se statistično značilno (P > 0,05) ne razlikuje od ostalih hlevov. V koncentraciji amonijaka, dnevni stopnji pogina, kumulativnem dnevnem poginu, v notranji, zunanji temperaturi ter temperaturi nastilja, v telesni masi in porabi vode ni bilo statistično značilnih razlik (P > 0,05).
Ključne besede: piščanci, brojler, amonijak, reja, ventilacija
Objavljeno v DKUM: 10.11.2022; Ogledov: 599; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

7.
Dejavniki učinkovitosti izvajanja ustne nege pacienta na umetni ventilaciji
Vesna Majcen, 2021, diplomsko delo

Opis: Ustna nega je ključna intervencija pri zdravstveni negi pacienta v intenzivni terapiji zaradi pacientove popolne odvisnosti od negovalnega tima. S pravilnim izvajanjem se pri pacientu zmanjša širjenje bakterij v ustno-žrelni votlini, prepreči slabšanje zdravstvenega stanja ustne votline in nastanek respiratornega infekta. Namen diplomskega dela je raziskati znanja, izkušnje, pristope, intervencije in stališča ter odnos medicinskih sester pri izvajanju ustne nege umetno ventiliranega pacienta.
Ključne besede: ustna nega, umetna ventilacija, dejavniki učinkovitosti, intubacija
Objavljeno v DKUM: 12.01.2022; Ogledov: 970; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (660,88 KB)

8.
Uporaba hibridnega sistema toplotne črpalke in prezračevalnega sistema z rekuperacijo za uravnavanje bivalne temperature stanovanjskega objekta : magistrsko delo
Tadej Ilovšek, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen prototipni sistem toplotne črpalke s prenosnikom toplote na vtočnem kanalu, kjer okoliški zrak vstopa v sistem. V uvodnem delu je predstavljen sistem toplotnih črpalk, vrste toplotnih črpalk, njihovo delovanje, enačbe in grafi, ki se uporabljajo za preračun. Za tem je opisana uporabljena izvedba toplotne črpalke, ki vključuje toplotni prenosnik na vtočni strani cevi, enkrat v kombinaciji z rekuperatorjem, drugič pa z regeneratorjem toplote z namenom, da bi ugotoviti ali je predlagan nov sistem učinkovitejši od obstoječih na trgu. Osredotočili smo se na učinkovitost ogrevanja zaradi novega vpliva prenosnika toplote, naredili preračun in dobljene rezultate primerjali z izvedbo, ki ne vključuje toplotnega prenosnika.
Ključne besede: toplotna črpalka, regenerator toplote, rekuperator toplote, toplotni prenosnik v vtočnem kanalu, ogrevanje, ventilacija in klimatizacija (HVAC), magistrske naloge
Objavljeno v DKUM: 28.01.2021; Ogledov: 1080; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

9.
Umetna dihalna pot in mehanska ventilacija pri otroku
Sabina Rojko, 2017, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: V diplomskem delu je predstavljena umetna dihalna pot pri otroku. Pomen umetne dihalne poti je, da se s podporo mehanskega ventilatorja pljuča dobro predihajo, ter s tem zmanjšamo kasnejše zaplete zdravljenja. S stalnimi in učinkovitimi aspiracijami pa še pospešimo okrevanje otroka, ki je na mehanski ventilaciji. Metode: Za opis izbrane tematike smo uporabili deskriptivno metodo dela, pri čimer nam je bila v pomoč slovenska in tuja strokovna literatura. Ustrezno literaturo smo iskali po tujih bazah podatkov: Pub – Med, Chinal in Medline, kot tudi po bibliografskem sistemu COBISS.SI. Kriteriji za vključitev literature v podrobnejšo analizo so bili objavljeni članki v časovnem obdobju od 1999 do 2017, dostopnost člankov v polnih besedilih in strokovni članki, ki se nanašajo na umetno dihalno pot in mehansko ventilacijo pri otroku. Rezultati: V podrobnejšo analizo smo vključili različne članke v slovenskem in angleškem jeziku. Na podlagi zbrane in predelane literature smo z analizo literature (Pajnkihar, 1999) ugotovili, da je izbira pripomočkov, ki jih uporabljamo pri aktivnostih zdravstvene nege pri otroku ključnega pomena. Pomembno je, da s subglotično aspiracijo zmanjšamo pojav ventilacijske pljučnice, kar je ključnega pomena pri otroku, ki je mehansko ventiliran. Ugotovili smo, da je pri mehanski podpori otroka najprimernejša uporaba endotrahealnega tubusa s poliuretanskim mešičkom, v navezavi z aspiracijo z zaprtim sistemom, saj tako v veliki meri zmanjšamo možnost pojava aspiracijske pljučnice. Diskusija in zaključek: Medicinska sestra ima pomembno vlogo pri zdravstveni negi otroka na mehanski ventilaciji. Izvaja zdravstveno nego in opazuje otroka na mehanski ventilaciji. Oceni kdaj je potrebno otroka aspirirati, obračati, da se pljuča čim bolje predihajo in da je položaj udoben tudi za otroka. Pomembno je, da otrok dobi pravo terapijo, zdravljenje in zdravstveno nego ter oskrbo.
Ključne besede: umetna dihalna pot, ventilacija pri novorojenčku, dihanje pri otroku, intubacija otroka, aspiracija
Objavljeno v DKUM: 19.07.2017; Ogledov: 2287; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (976,26 KB)

10.
Zdravstvena nega bolnika na neinvazivni mehanski ventilaciji
Petra Kobilica, 2016, diplomsko delo

Opis: Vloga izvajalcev zdravstvene nege pri bolnikih z neinvazivno mehansko ventilacijo (NIMV)je izredno pomembna, saj morajo imeti ustrezna praktična in teoretična znanja, da bi zagotovili kakovostno in varno zdravstveno nego. Namen diplomskega dela je predstaviti zdravstveno nego bolnika na NIMV,opis in uporabo pripomočkov, ki jih potrebujemo za izvedbo NIMV, pomen nadzora bolnika, zapletov ki lahko nastanejo in ustrezno ter pravočasno ukrepanje ob nastanku le teh. Opisane so prednosti in slabosti neinvazivne mehanske ventilacije, kje vse jo uporabljamo, ter pri katerih bolnikih jo lahko izvajamo in pri katerih je kontraindicirana. Neinvazivna mehanska ventilacija je v zadnjih letih zelo napredovala saj so raziskave dokazale da je učinkovita varna predvsem pa ima dober vpliv na bolnike z akutno dihalno odpovedjo ali poslabšanjem kronične dihalne odpovedi. Postaja pa vse pomembnejša tudi iz ekonomskega vidika, saj se z neinvazivno ventilacijo izognemo intubaciji in z njo povezanim zapletom. Temu primerno se tudi hitreje izboljša stanje bolnika in skrajša bolnišnična oskrba.
Ključne besede: Neinvazivna mehanska ventilacija, zdravstvena nega, čelada in maska za neinvazivno predihavanje
Objavljeno v DKUM: 12.10.2016; Ogledov: 2459; Prenosov: 664
.pdf Celotno besedilo (674,79 KB)

Iskanje izvedeno v 3.43 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici