| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PREDNOSTI IN SLABOSTI VEGETARIJANSKE PREHRANE
Petra Grut, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja raziskavo med vegetarijanci ter vsejedi. Primerjamo njihov način prehranjevanja, vplive prehrane na zdravje in življenje. Anketiranih je bilo 50 naključno izbranih vegetarijancev ter 50 vsejedov v eni izmed mariborskih restavracij. Stari so bili med 20 ter 60 let. Cilji raziskave so bili: - Ugotoviti, ali imajo vegetarijanci manj zdravstvenih težav kot vsejedi. - Ugotoviti katera vrsta vegetarijancev prevladuje v našem okolju. - Ugotoviti, ali ljudje poznajo in obiskujejo eko oziroma bio tržnice. Rezultati raziskave so pokazali, da je veliko več žensk vegetarijank kot moških. Zanimivo je, da so bili skoraj vsi anketirani moški, ki so bili vegetarijanci, stari med 30 in 40 let, ženske pa mlajše. Večina vegetarijancev se je odločila za takšno vrsto prehrane, ker so sledili notranjemu oziroma intuitivnemu klicu, pa tudi zato, ker se jim je zdelo nehumano način vzrejanja ter usmrtitve živali. Večina vsejedov, ni nikoli razmišljala, da bi postali vegetarijanci. Tisti majhen odstotek, ki pa so razmišljali o vegetarijanstvu so mnenja, da je vegetarijanski način prehrane bolj zdrav. Večina vsejedov uživa meso 2 — 3 krat tedensko, kar nekaj pa jih je, ki uživajo meso vsakodnevno. Vegetarijanci imajo probleme s pomanjkanjem železa ter vitamina B12, imajo pa manj zdravstvenih težav kot je sladkorna bolezen, rak ali kardiovaskularne težave. S tem smo delno potrdili oziroma ovrgli prvo hipotezo, ki pravi, da imajo vegetarijanci manj zdravstvenih težav kot vsejedi. Ugotovili smo, da je največ vegetarijancev delnih ter lakto — ovo vegetarijancev. S tem smo ovrgli drugo hipotezo, ki pravi, da je največ vegetarijancev delnih vegetarijancev. Vegetarijanci so bolj pozorni na NE gensko spremenjeno hrano ter v večjem številu obiskujejo ter kupujejo na EKO tržnicah. S tem smo potrdili tretjo hipotezo, ki pravi, da vegetarijanci v večjem številu obiskujejo in kupujejo na EKO tržnicah kot vsejedi.
Ključne besede: vegetarijanstvo, prednosti, slabosti, prehrana, biohrana
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 4304; Prenosov: 833
.pdf Celotno besedilo (970,73 KB)

2.
Prehrana med nosečnostjo in dojenjem
Petra Slemenjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela je usmerjena v prehrano med nosečnostjo in dojenjem in je razdeljena na dva dela. V prvem delu je opisana prehrana med nosečnostjo in osnove prehranjevanja nosečnice. Opredeljena je prehrana v času dojenja. Opisane so tudi razvade v času dojenja in škodljivosti teh razvad. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki smo jo izvedli v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi v dispanzerju za otroke in nosečnice. Z anketnimi vprašanji smo ugotavljali, koliko so ženske osveščene o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem, od kod oziroma kje so dobile prve informacije o dojenju in o pravilni prehrani med dojenjem. Zanimalo nas je tudi ali so nosečnice dobile dovolj informacij o pomembnosti pravilne prehrane med nosečnostjo in dojenjem. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da so dobile ženske dovolj informacij o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem in da so največ teh informacije dobile v šoli za starše.
Ključne besede: prehrana nosečnice, prehrana doječe matere, vegetarijanstvo, zdravstvena vzgoja, dojenje.
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3578; Prenosov: 839
.pdf Celotno besedilo (1023,03 KB)

3.
VEGETARIJANSTVO IN GIBALNE DEJAVNOSTI OTROK
Renata Ašenberger, 2010, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela je usmerjena v vegetarijanstvo in gibalne dejavnosti otrok in je razdeljena na dva dela. V teoretičnem delu je predstavljen pomen zdrave prehrane v predšolskem obdobju, pojem vegetarijanstva in vzroki zanj, vegetarijanstvo pri otrocih in gibalni razvoj otroka v predšolskem obdobju. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli med starši vegetarijanci, ki imajo predšolske otroke, v starosti od 1 do 6 let. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kakšna oblika vegetarijanskega prehranjevanja prevladuje pri starših vegetarijanskih otrok, ali tako prehranjujejo tudi svoje otroke, kdo ali kaj je najbolj vplival/o na njihovo odločitev, kakšni so razlogi za vegetarijanstvo, kako prehranjevanje staršev vegetarijancev sprejema družina in bližnja okolica in ugotoviti, ali se starši vegetarijanci sami redno ukvarjajo s športom ter v športne dejavnosti vključujejo tudi svoje otroke. Ugotovili smo, da je največ anketiranih staršev Lakto-ovo vegetarijancev, ki, enako kot sebe, prehranjujejo tudi svoje predšolske otroke. V večini so na njihovo odločitev vplivali lastni notranji občutki, pri razlogih za vegetarijanstvo pa so prevladovali prav moralno-etični razlogi, saj se vegetarijanci zavedajo, da imajo tudi druga živa bitja čustva, ki so podobna našim. Družina staršev vegetarijancev in bližnja okolica v večini dobro sprejemata njihov način prehranjevanja. Rezultati anketiranja kažejo tudi, da se večina staršev vegetarijancev redno ukvarja s športom in so gibalno-športno aktivni skupaj s svojim otrokom. Starši se zavedajo pomembnosti gibalne dejavnosti otroka. Kar nekaj otrok je vključenih v organizirane športne dejavnosti, starši pa kot vzrok za vključitev v največji meri navajajo izboljšanje gibalnih sposobnosti otroka.
Ključne besede: zdrava prehrana, vegetarijanstvo, predšolski otrok, gibanje
Objavljeno: 17.05.2010; Ogledov: 2561; Prenosov: 358
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

4.
Obravnava mladih bolnic s pomanjkanjem železa
Ida Paradiž, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Obravnava mladih bolnic s pomanjkanjem železa zajema raziskavo med nosečnicami, ženskami v fertilni dobi in vegetarijankami. Opisali smo vzroke za nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa in katere skupine so bolj občutljive, da se pri njih pojavi anemija. Predstavljeno je, kje se nahaja železo v človeškem organizmu, kje se skladišči in kako ga človek absorbira ter tudi kako se železo izloča iz telesa. Prav tako je predstavljeno, v kateri hrani je največ železa ter katere snovi zmanjšujejo absorpcijo v telesu in katere snovi jo povečujejo. Opisali smo, kako anemijo definira Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), kako razvrstimo anemije, znake bolezni ter tudi diagnostiko in zdravljenje anemije. Metodologija je kvantitativna. Rezultati so bili pridobljeni s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika. Ugotavljali smo, kako na nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa vplivajo menstruacija, nosečnost in vegetarijanstvo. Zanimalo nas je tudi, kakšne znake so bolnice opazile, ko so zbolele, in v katerem življenjskem obdobju so zbolele. Prav tako nas je zanimalo, ali so bile zdravljene z železovimi preparati in ali so imele zaradi terapije z železovimi preparati kakšne stranske učinke. Dotaknili smo se še načina prehranjevanja, in sicer ali so zaradi bolezni spremenile način prehranjevanja. Zanimalo nas je še, kje so dobile bolnice največ informacij o svoji bolezni. Rezultati kažejo, da je večina bolnic opazila znake anemije, prav tako se je večina vprašanih že zdravila z železovimi preparati, skoraj vse pa so imele stranske učinke zdravljenja. Pri prehranjevanju smo ugotovili, da se nizek odstotek odloči za spremembo načina prehranjevanja. Največ informacij o svoji bolezni so bolnice dobile prek interneta.
Ključne besede: anemija, železo, nosečnost, menstruacija, vegetarijanstvo
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2539; Prenosov: 399
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

5.
VEGETARIJANSKA PREHRANA PREDŠOLSKIH OTROK
Sara Letnar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Vegetarijanska prehrana predšolskih otrok je predstavljen prvotni namen prehranjevanja, ta je zagotovitev energijskih in prehranskih potreb organizma ter nemoteno delovanje njegovega imunskega sistema. Vsebina je usmerjena v vzroke oziroma motive ljudi, staršev, ki so se odločili za vegetarijansko prehrano. Starši so tisti, ki izbirajo, pripravljajo in ponudijo hrano otroku. Imajo pomembno vlogo pri oblikovanju zdravih prehranskih navad. Uravnotežena vegetarijanska prehrana lahko zagotovi vse potrebne snovi za razvijajočega se otroka. Opisan je pomen ekološko pridelane hrane v vegetarijanski prehrani otrok. Z izbiro ekoloških živil otroci zaužijejo celovito živilo, ki je polnejšega okusa kot konvencionalno pridelana hrana. Govor je o javnih vrtcih, ki se pogosto srečujejo z vprašanjem, ali je za predšolske otroke primerna vegetarijanska prehrana
Ključne besede: vegetarijanstvo, predšolski otroci, ekološka hrana, prehranjevalne navade, javni vrtci in vegetarijanstvo.
Objavljeno: 10.12.2012; Ogledov: 1644; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (757,21 KB)

6.
[Mateja's vegan cookbook]
Mateja Tea Dereani, 2012, priročnik

Opis: Mateja's vegan cookbook
Ključne besede: alternativna prehrana, vegetarijanstvo, vegetarijanske jedi, živila, priprava živil, elektronske knjige
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 440; Prenosov: 13
URL Povezava na celotno besedilo

7.
VEGETARIJANSTVO IN ODNOS DO ŽIVALI MED UČITELJI PRVE TRIADE
Špela Svenšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri je razširjeno vegetarijanstvo med učitelji prve triade, kakšen je učiteljev odnos do živali, zakaj se, če se, odločajo za živali v razredu, kako se učitelji soočajo s predsodki do živali, kakšen je učiteljev odnos do vseh živih bitij in kakšne so vrednote učiteljev. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 200 učiteljev, v starosti od manj kot 30 do več kot 50 let, s pomočjo anketnega vprašalnika. Ugotovitve raziskave kažejo, da je večina anketiranih učiteljev vsejedcev, število vegetarijancev, veganov in presnojedcev, pa ni zanemarljivo majhno. Pri nekaterih odgovorih je prišlo do razhajanj in ravno način prehranjevanja, pri nekaterih odgovorih, vpliva na mnenje, ki so ga učitelji podali. Z raziskavo se je tudi pokazalo, da ne glede na to, kakšen je učiteljev način prehranjevanja, se ne dopušča grdega ravnanja z živalmi in naravo. Učitelji se zavedajo, da so učencem zgled in kot takšni skušajo najbolj pravilno ravnati v vsakodnevnih situacijah. Čeprav se diplomsko delo usmerja predvsem v pravice živali in vegetarijanstvo, je tematika predstavljena iz različnih zornih kotov zaradi boljšega ujemanja pomembnosti obravnavane teme.
Ključne besede: učitelj, vegetarijanstvo, pravice živali, odnos do živali, živali v razredu, vpliv živali na ljudi
Objavljeno: 07.06.2016; Ogledov: 496; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

8.
ODNOS STARŠEV DO VEGETARIJANSKE PREHRANE OTROK
Maša Obersnel, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Vegetarijanstvo je način prehranjevanja, kjer ni dovoljeno uživati mesa oziroma v nekaterih oblikah tudi ostalih izdelkov živalskega izvora. Kljub veliko literature in nasvetov strokovnjakov se danes še vedno pojavljajo dvomi, ali je vegetarijanska prehrana primerna prehrana, sploh kadar govorimo o otrocih in odraščajočih. Namen tega diplomskega dela je ugotoviti, kakšno je mnenje staršev o vegetarijanski prehrani otrok Metode: Metoda, ki smo jo uporabljali skozi pisanje diplomskega dela, je deskriptivna. Pri empiričnem delu diplomskega dela smo se poslužili metode anketiranja. V raziskavi je sodelovalo 39 vprašanih, ki so starši otrok Waldorfskega vrtca v Mariboru. Rezultati: Rezultati so pokazali, da se starši zavedajo, kaj pomeni vegetarijanska prehrana, kakšni so pozitivni in kakšni negativni vplivi le-te. Rezultati so pokazali, da je večina vprašanih samih vegetarijancev in tudi njihovi otroci ne jedo mesa oziroma sestavin živalskega izvora. Vprašani so povedali, da se zavedajo, tveganja, ki bi nastalo, ob napačni izbiri prehrane in so prepričani, da v kolikor njihovi otroci, jedo pestro in raznoliko hrano, izbirajo najbolj optimalno prehrano za normalen razvoj njihovega otroka. Sklep: Vprašani so mnenja, da je pestra, raznolika, zdrava in pravilno izbrana vegetarijanska prehrana pozitivna za razvoj njihovih otrok. Za vegetarijanski način prehrane so se odločili iz moralno-etičnih razlogov. Večina otrok je vegetarijancev, in jih nima želje po mesni prehrani. Starši so informacije prejeli iz brskanja po literaturi
Ključne besede: Vegetarijanstvo, prehrana, otroci, veganstvo, brezmesna prehrana
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 949; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (977,14 KB)

9.
Holistična obravnava motenj hranjenja
Pia Arzenšek, 2017, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Stres, nepravičnost, nespoštljivost, mediji, kot socialni, ter biološko-genetski, družinski in psihološki dejavniki tveganja v kombinacijah vplivajo na razvoj različnih motenj, bolezni, tudi motenj hranjenja (MH). Najpogostejše med njimi so anorexia nervosa, bulimija nervosa in kompulzivno prenajedanje, kot duševne motnje po mednarodni klasifikaciji. V novejšem času se pojavljajo nove oblike MH (ortoreksija, bigoreksija…). O MH govorimo kadar hrana postane osrednja tema posameznikovega mišljenja, čustvovanja in delovanja. Namen naloge je ugotoviti in predstaviti značilnosti, razširjenost, nove rizične skupine, specifične dejavnike tveganja, holističen potek zdravljenja ter povečati razumevanje MH z različnimi vidiki MH, predstaviti probleme in morebitne rešitve v obravnavi na podlagi izkušenj in dobre prakse v tujini (ang. evidence based). Raziskovalna metodologija je kvantitativno-kvalitativna. Teoretična izhodišča so podkrepljena, nadgrajena z raziskavo s polstrukturiranimi vprašalniki za različne skupine. Analiza poteka v Microsoft Word 10 z deskriptivno in tematsko analizo. Rezultati raziskave in analiza so pokazali ključno vlogo genetike pri razvoju MH, ob sočasnih drugih dejavnikih. Vegetarijanstvo je pogosteje prisotno pri osebah z MH. Nadzor hranjenja, vloga MS, razumevanje, družinska terapija, urgentni sprejem poveča uspešnost zdravljenja. Nenadomestljiv vpliv ima skupina za samopomoč in sodelovanje staršev. Obravnava, zdravljenje zahteva holističen, individualen pristop. Sklep: Ozadje MH odkriva globlji pomen, klic k spoštovanju moralno-etičnih vrednot v družbi, ki se utapljajo pod prevlado materialnih vrednot. Vegetarijanstvo je sodobni dejavnik tveganja. Hrana pri MH je sredstvo izražanja čustvenih stisk, odziv na okolje, stres, odgovor na družbene norme v obliki obrambnih mehanizmov. Obstaja potreba po izboljšanju razumevanja, holističnem, individualnem pristopu za učinkovitejše prepoznavanje, preprečevanje oz. zdravljenje, kar vodi v hitrejše okrevanje, manj posledic, bolj kakovostno življenje posameznika z MH. Spoštovanje moralno-etičnih vrednot je ključno v življenju in odnosu do ljudi, živali in narave.
Ključne besede: holistični vidik, moralno-etične vrednote, kvaliteta življenja, senzibilnost, emocija v hrani, vegetarijanstvo, stres, dejavniki tveganja
Objavljeno: 15.11.2017; Ogledov: 638; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

10.
Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti
Barbara Janžič, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: V raziskavi, ki je potekala v študijskem letu 2016/17, so sodelovali študentje UM, FKBV. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kaki meri študentje poznajo vegetarijansko prehrano. Zanimalo nas je tudi, ali študentje ločijo med izvori narezkov (mesni, vegetarijanski, veganski) ter katera vrsta narezka jim je bolj všečna po okusu in videzu. V vseh narezkih, vključenih v senzorično analizo, smo v laboratoriju določili še vsebnost nitrata (III) in nitrata (V) ter pH vrednost. Iz anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so študentje dokaj dobro ozaveščeni o vegetarijanski prehrani. Pri ugotavljanju izvora narezka je izmed petih narezkov le pri enem narezku več kot polovica študentov narobe določila izvor. Pri oceni okusa in videza narezkov je bila le pri enem izdelku, to je bil veganski dimljen narezek, statistično značilno nižja ocena v primerjavi z ostalimi narezki, katerih ocene se niso statistično razlikovale. Rezultati kemijske analize niso potrdili prisotnosti nitrata (III) in nitrata (V) v narezkih vegetarijanskega in veganskega izvora.Vsebnosti obeh nitratov v narezkih mesnega izvora so bile visoke, vendar niso presegle zakonsko določene meje. Dejstvo, da so narezki mesnega izvora v tako veliki meri tretirani z nitrati (III) in nitrati (V), je izjemno skrb vzbujajoče, zato velja nagovor k nadaljnjim raziskavam.
Ključne besede: vegetarijanstvo/senzorična analiza/nitrat(V)/nitrat(III)/pH-vrednost
Objavljeno: 25.07.2018; Ogledov: 327; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici