| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Energijska prenova večstanovanjskega objekta na Koroški cesti : magistrsko delo
Klavdija Krajnc, 2022, magistrsko delo

Opis: Dandanes postaja prenova stanovanjskega fonda v Sloveniji vedno bolj pomembna tema. Imamo namreč velik delež stavb, ki so bile zgrajene v času med 70. in 90. letom in so sedaj energijsko potratne. Zato se poraja vprašanje, kako narediti takšno stavbo čimbolj energijsko učinkovito. V magistrskem delu smo se osredotočili na trenutno veljavno zakonodajo v Sloveniji ter na zasnove energijsko učinkovite stavbe. Na podlagi tega smo naredili analizo obstoječe starejše stanovanjske stavbe. Pri tem smo si pomagali s programom PHPP – namenjen je pasivni gradnji. Tako smo ugotovili, kaj so najprimernejši ukrepi obnove, da postane stavba energijsko učinkovita. S pomočjo programa smo izvedli tudi prenovo obstoječe stanovanjske stavbe.
Ključne besede: energijska učinkovitost stavb, večstanovanjski objekt, raba energije, prenova stavb
Objavljeno v DKUM: 25.05.2022; Ogledov: 795; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (11,05 MB)

2.
Regeneracija območja Plečnikovega stadiona v Ljubljani
Matic Škorjanec, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se dotakne problematike širšega območja Centralnega stadiona v Ljubljani. Stadion se prenovi in spremeni v športni park, ki je namenjen širši populaciji, saj ponuja večje število športnih panog. V simbiozi s sosednjima novima večstanovanjskima objektoma pa obogatijo javni prostor in prenovijo del Bežigrada, kjer se degradirana območja ter Plečnikov stadion spremenijo v privlačno infrastrukturo za stanovalce, turiste ter uporabnike športnega parka.
Ključne besede: športni park, večstanovanjski objekt, prenova, javni prostor, arhitektura, zeleni pas, Jože Plečnik, Topniška vojašnica
Objavljeno v DKUM: 31.08.2017; Ogledov: 2528; Prenosov: 386
.pdf Celotno besedilo (94,52 MB)

3.
ANALIZA TRAJNOSTNE PRENOVE VEČSTANOVANJSKEGA OBJEKTA V DOMINKUŠEVI ULICI V MARIBORU
Damjan Maučec, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava analizo trajnostne prenove večstanovanjskega objekta. Pregledali smo zakonodajo na področju energetske učinkovitosti, problematiko ekološke potratnosti stavb, predstavili koncepte pasivnih in aktivnih sistemov prenove ter z dobrimi referenčnimi primeri trajnostne prenove večstanovanjskih objektov poskušali analizirati trajnostno prenovo našega večstanovanjskega objekta v Dominkuševi ulici v Mariboru. Dotaknili smo se tudi zgodovine grajenja večstanovanjskih objektov. S pomočjo programske opreme PHPP smo objekt analizirali v obstoječem in prenovljenem stanju, ter ga primerjali z že izdelanim projektom študentov arhitekture. Podali smo ekonomsko analizo objekta, ga primerjali z različnimi fazami prenove, ter ugotavljali, kako se obnaša investicija v odvisnosti od potrebne energije za ogrevanje objekta.
Ključne besede: energijsko učinkovito načrtovanje, večstanovanjski objekt, energetska analiza objekta, ekonomska analiza
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 2006; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (26,58 MB)

4.
Idejna zasnova večstanovanjskega objekta in študentskega bivališča za študentske družine ob Strossmayerjevi ulici v Mariboru
Žiga Erlač, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo večstanovanjskega objekta in študenstkih bivališč za študentske družine ob Strossmayerjevi ulici v Mariboru. Razlaga idejne zasnove novega projekta, ki bi se vključil v mestno jedro. Predstavljen je zgodovinski razvoj mesta in vidik potreb mladih študenstkih družin. V nadaljevanju so podani referenčni primeri iz sveta in Slovenije. Rezultat je nova arhitektura, ki bo povezovala novo lokacijo z obstoječim mestnim jedrom. Na luksozni lokaciji mesta smo ustvarili neluksuzna stanovanja in študentska bivališča, katera so predstavljena v postopku od analize lokacije danega področja do prostorskih, arhitekturnih in funkcionalnih zasnov.
Ključne besede: Arhitektura, diplomsko delo, večstanovanjski objekt, študentska bivališča
Objavljeno v DKUM: 30.09.2015; Ogledov: 1455; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (55,62 MB)

5.
Mala arhitekturna korekcija starega mestnega jedra
Lea Podvratnik, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomskem izpitu je predstavljena zasnova večstanovanjskega objekta z nadstandardnimi stanovanji v središču starega mestnega jedra Celja, ki s svojo obliko, zasnovo fasade in samo prisotnostjo na lokaciji neovirano sovpada, združuje mestno tvorbo. V teoretičnem delu je predstavljena zgodovina mesta Celja, trenutna situacija obstoječe stavbe in uporaba materialov v odnosu do človeka, v drugem delu pa predstavimo postopni razvoj ideje in samo idejno rešitev novega nadstandardnega stanovanja.
Ključne besede: arhitektura, nadstandardno stanovanje, večstanovanjski objekt, staro mestno jedro, Celje
Objavljeno v DKUM: 11.09.2014; Ogledov: 2203; Prenosov: 228  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (4,94 MB)

6.
NADOMESTNA GRADNJA V STAREM MESTNEM JEDRU
Matic Škorjanec, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomskem izpitu predstavimo mesto Celje, njegovo zgodovino ter trenutno stanje, ki vlada v mestu. Opisali smo določene probleme praznih mestnih centrov in našteli nekaj rešitev, za katere mislimo, da bi pozitivno vplivali na problematiko. Teoretični del vsebuje opis stanja obstoječega objekta ter predstavitev zasnove novega objekta z okolico. Poudarek zasnove je na urejenosti okolice in modernosti objekta, kar bi ta del starega mesta naredilo ponovno privlačnega.
Ključne besede: arhitektura, mestni center, mestno jedro, večstanovanjski objekt
Objavljeno v DKUM: 29.08.2014; Ogledov: 2063; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (4,89 MB)

7.
VEČSTANOVANJSKI OBJEKT NA KRIŽIŠČU MED SLOVENSKO ULICO IN TRUBARJEVO ULICO
Uroš Špile, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje idejni projekt za večstanovanjski objekt z ureditvijo okolice v starem mestnem jedru mesta Maribor, na križišču Slovenske in Trubarjeve ulice. Kompozicija zasnovanega objekta z okolico tvori odprt vogal v karejski zazidavi, kjer so urejene javne površine. Objekt s svojo formo smiselno zaključuje ulici in jima nudi nove kvalitete. V pritličju objekta je javni program, v nadstropjih pa so poslovni prostori ter nadstandardna stanovanja, ki so primerna atraktivni lokaciji v centru mesta.
Ključne besede: večstanovanjski objekt, Slovenska ulica, Trubarjeva ulica, vogalna stavba
Objavljeno v DKUM: 16.09.2013; Ogledov: 2004; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

8.
Arhitekturni dialog v starem mestnem jedru
Matic Kašnik, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomskem izpitu predstavimo idejno zasnovo večstanovanjskega objekta v Celju, njegovo funkcionalno zasnovo in obliko. Rešitev je sestavljena iz kombinacije starega in novega objekta. Skupaj tvorita celovito tvorbo, ki se odraža v kompleksnih tlorisih in zunanji podobi, primerni za staro mestno jedro.
Ključne besede: arhitektura, Celje, staro mestno jedro, gradnja, večstanovanjski objekt
Objavljeno v DKUM: 10.09.2013; Ogledov: 2333; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (10,16 MB)

9.
VLOGA GEODETSKE STROKE PRI POSEGIH V PROSTOR S POUDARKOM NA GRADNJI STANOVANJSKIH OBJEKTOV
Dejan Kvar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo v uvodu pregledali kartografske podlage, ki so potrebne pred vsakim posegom v prostor, ter opisali delo geodeta pri takšnih posegih. V jedru naloge smo se osredotočili na gradnjo stanovanjskih objektov tako večstanovanjskih kot tudi individualnih objektov. Opisali smo naloge geodetske stroke skozi faze gradnje, ter pobliže spoznali nekatere pomembnejše pojme ali storitve pri gradnji, od lokacijske informacije, ureditev mej, parcelacije, geodetskega načrta, gradbenega dovoljenja, zakoličbe, vpisa v uradne evidence ipd. V tem delu smo tudi nakazali, kje bi se dalo postopek pospešiti in kje se po navadi zatika. Pred zaključkom smo tudi obdelali konkretne primere. Ti so nam na teoretične postavke, ki smo jih postavili, dali odgovore. Rezultate smo prikazali v obliki tabele, kjer je razvidno, kdaj in kako se geodet vključuje v posege v prostor oziroma pri sami gradnji objektov.
Ključne besede: kartografske podlage, večstanovanjski objekt, zakoličenje, geodet
Objavljeno v DKUM: 02.03.2010; Ogledov: 3388; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (70,00 MB)

Iskanje izvedeno v 6.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici