| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 91
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj odločitvenega modela za podporo izbire strategije vstopa na nove trge
Anita Jurkić, 2020, magistrsko delo

Opis: Podjetje X se trenutno odloča o tem, na kateri tuji trg bi bilo najbolj smiselno vstopiti in katera strategija vstopa bi bila najbolj primerna. V prvem delu magistrske naloge smo preučili teorijo mednarodnega poslovanja, strateškega načrtovanja, raziskav tujih trgov in odločanja. V drugem delu naloge smo predstavili tehnološko podjetje X in naredili podrobno analizo širšega zunanjega okolja Madžarske in Poljske na področju širokopasovnega dostopa. Podjetje si želi neposredno poslovati z večjimi operaterji ter preko poslovnih partnerjev z manjšimi. Ker podjetje X še ni naredilo konkretne analize zunanjega okolja, analize stroškov in časovnega okvira vstopa na tuji trg ter definiralo jasnih prodajnih ciljev in aktivnosti za izbrani trg, smo v magistrski nalogi na podlagi večparametrskega odločitvenega modela v programu DEXi in PEST analize predlagali, kaj bi bilo za podjetje najbolj smiselno in na katera tveganja mora biti pripravljeno. Namen magistrskega dela je preučiti trg Madžarske in Poljske ter definirati odločitvene kriterije za izbiro ustreznega trga. V ta namen smo razvili večparametrski odločitveni model, v katerem smo ovrednotili kriterije na podlagi analize trga. Kot rezultat smo dobili najbolj potencialni trg, na podlagi stroškovne analize in časovnega okvirja pa najbolj primeren način oziroma strategijo vstopa na tuji trg. Ustrezne podatke za analizo zunanjega okolja smo poskusili pridobiti iz različnih preverjenih spletnih virov, nekaj pa tudi iz intervjuja skrbnika ključnih kupcev ter direktorice prodaje poslovne enote Dostop. Na podlagi pridobljenih podatkov smo po metodi PEST analizirali štiri ključna okolja, in sicer politično, ekonomsko, družbeno in tehnološko. Vprašanje in dileme so se pojavile predvsem zaradi pravilnosti umestitve kriterijev v posamezno okolje in ali pomembno vplivajo na odločitev o vstopu na tuji trg. Širša analiza zunanjega okolja podjetju poda grobo sliko, ali je trg primeren za nadaljnje raziskovanje ali ne. Trg naj ne bi bil zasičen, sicer je tržni potencial majhen, smiselno pa je tudi izbrati tisti trg, ki je geografsko bližji, kulturno bolj domač in nekompleksen. Če je trg dovolj perspektiven, je potrebno narediti tudi druge analize, ki so prav tako pomembne pri odločanju o mednarodnem poslovanju. To so analiza konkurence, kupcev, lastnega potenciala idr.
Ključne besede: Strategija, večparametrsko odločanje, telekomunikacije, Dexi, analiza trga
Objavljeno v DKUM: 09.11.2020; Ogledov: 952; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

2.
UPORABA VEČPARAMETRSKEGA MODELA PRI RAZVOJU KADROV V PODJETJU
Jernej Potočnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V podjetju novi PLAMEN, Kropa, d.o.o. ima vodstvo podjetja premalo informacij in časa za sistematično in organizirano kadrovanje. V diplomski nalogi smo predstavili večparametrski odločitveni model pri razvoju kadrov v podjetju novi PLAMEN, Kropa, d.o.o.. Odločitveni model smo zgradili s pomočjo orodja DEXi. S pomočjo DEXi-ja smo oblikovali drevo kriterijev, kriterijem dali pomembnost in dobili kvalitetnejše rezultate. Predstavljen model bo koristil vodstvu podjetja novi PLAMEN, Kropa, d.o.o. pri vsakokratnih odločitvah o izbiri kandidata za dodatna izobraževanja. Služilo bo kot glavno orodje ali pa kot pomagalo pri sprejemanju odločitev. Model je prilagodljiv in ga je možno spreminjati s časom glede na potrebe.
Ključne besede: • razvoj kadrov • večparametrsko odločanje • program Dexi
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1092; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (4,03 MB)

3.
MODEL IZBIRE MOBILNE REŠITVE ZA OBVEŠČANJE STRANK RAČUNOVODSKEGA SERVISA
Darko Farič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj vsakega podjetja je, da je konkurenčno, dobičkonosno in predvsem zanesljivo. Današnje tržišče ne dovoljuje napak saj je preplavljeno s ponudniki in borba za stranke je vedno večja. Nezanesljivost podjetja lahko vodi do povečane nezaupljivosti in posledično izgube strank. To negativno vpliva na poslovanje in ogroža samo podjetje. Potrebno se je držati dogovorjenih oziroma zastavljenih rokov, datumov, ki jih v računovodski panogi ne primanjkuje. Srečujemo se z različnimi datumi kot so oddaja DDV obrazcev, potek različnih pogodb, plačilo davka od dobička, oddaja končnih letnih poročil, itd. Ročna evidenca teh dogodkov je nepregledna in manj zanesljiva. Odločili smo se, da si olajšamo delo in uporabimo mobilno rešitev. S pomočjo programa za večparametrsko odločanje DEXi, smo testirali osem aplikacij za obveščanje strank. Izkazalo se je, da nobena že obstoječa mobilna rešitev ne zajema vseh zastavljenih kriterijev in da je končna izbrana aplikacija Wunderlist le začasna rešitev. V prihodnosti bomo razvili lastno mobilno rešitev za obveščanje in s tem izboljšali zanesljivost računovodskega servisa.
Ključne besede: DEXi, Večparametrsko odločanje, Obveščanje strank, Zanesljivost
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 827; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBOR ASISTENTA ZA PODPORO POSLOVANJU V PODJETJU
Dejan Krstev, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ustrezni, usposobljeni, učinkoviti in motivirani kadri so vse bolj ključen faktor uspešnosti podjetja. Zaradi trenutnih gospodarskih in ekonomskih razmer ter visoke stopnje brezposelnosti v državi podjetja vsakodnevno prejemajo številne ponudbe za delo, še posebej takrat, ko objavijo povpraševanje po določenem delovnem mestu. Ker je konkurenca med iskalci zaposlitve ogromna, je za podjetje tako bistvenega pomena, da si pri odločanju in izbiri pomaga tudi z orodji oziroma modeli, ki so namenjeni hitri, a objektivni in kvalitetni izbiri. Cilj diplomske naloge je predstaviti odločitveni model, zgrajen v računalniškem programu DEXi, ki nam je pomagal izbrati najustreznejšega kandidata za delovno mesto asistenta za podporo poslovanju, s tem pa se je sam postopek izbire bistveno pospešil in hkrati tudi olajšal. V programu DEXi smo namreč s pomočjo vnaprej določenih parametrov izdelali drevo kriterijev, katerega smo ocenili s pomočjo merskih lestvic. Parametre smo izbrali in določili glede na potrebe izbranega podjetja in razpisanega delovnega mesta. Predstavljeni računalniški program za večparametrsko odločanje se je izkazal za zelo uporabnega, saj ne le da je njegova uporaba dokaj enostavna, temveč omogoča celovitejšo analizo posameznih kriterijev, posledično pa hitrejšo, objektivno in kvalitetnejšo izbiro kandidata za določeno delovno mesto. Prav tako je predstavljeni program zadovoljil pričakovanja vodstva podjetja.
Ključne besede: proces zaposlovanja, odločitveni model, izbira kadrov, asistent za podporo poslovanju, večparametrsko odločanje, program DEXi
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 1451; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

5.
MODEL OCENJEVANJA USTREZNOSTI IZOBRAŽEVANJA POSLOVNIH PARTNERJEV
Alan Grdja, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Odločitveni model razvit s pomoćjo rač. programa DEXi za izbiro ustreznosti izobraževanja poslovnih partnerjev.
Ključne besede: izobraževanje poslovnih partnerjev, model ocenjevanja, večparametrsko odločanje, metoda DEX
Objavljeno v DKUM: 30.06.2016; Ogledov: 733; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (663,33 KB)

6.
RAČUNALNIŠKO PODPRT MODEL ZA IZBIRO PRI NAKUPU LASERSKEGA SISTEMA ZA GRAVIRANJE IN REZANJE
Tanja Gajšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava razvoj odločitvenega modela za izbiro najprimernejšega laserskega sistema za graviranje in rezanje. Odločitveni model, realiziran z orodjem DEXi bo služil kot pomoč pri predstavitvi in prodaji laserskih sistemov v podjetju K-print d.o.o. Na trgu je veliko ponudnikov cenejših laserskih sistemov. Odločitveni model omogoča, da strankam transparentno predstavimo prednosti laserskih sistemov, ki jih prodajamo v podjetju, v primerjavi s cenejšimi sistemi, ki jih nudijo konkurenčna podjetja. Ker prodajamo sisteme z različnimi lastnostmi, smo razvili tri modele za tri najpogosteje prodajane tipe laserskih sistemov. Vse tri modele bo lahko naš prodajni komercialist lahko uporabljal tudi v praksi, kot pomoč pri prodaji.
Ključne besede: Dex-i, večparametrsko odločanje, odločitveni model, laserski sistemi za graviranje, označevanje in rezanje.
Objavljeno v DKUM: 28.06.2016; Ogledov: 1199; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PROGRAMA ZA BLAGAJNIŠKO POSLOVANJE
Uroš Opara, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj in izgradnjo modela za večparametrsko odločanje, katerega smo uporabili pri izbiri najbolj optimalnega programa za blagajniško poslovanje. Uporabljena je metodologija večkriterijskega hierarhičnega kvalitativnega odločanja DEX. Odločitveni model je bil računalniško realiziran z orodjema DEXi in Vredana. Na začetku smo zgradili bazo znanja, nato smo analizirali variante ter razložili pridobljene rezultate. Program Vredana nam je omogočil tudi analizo metode »kaj-če«. Cilj diplomskega dela je bil izbira najboljšega programa za blagajniško poslovanje v podjetju Salvita d.o.o.. Izmed vseh prispelih ponudb smo izbrali 5 najprimernejših, izmed katerih smo izbrali najustreznejši program, našo odločitev pa potrdili z rezultati podrobnih analiz.
Ključne besede: Program za blagajniško poslovanje, odločitveni model, večparametrsko odločanje, DEXi, Vredana.
Objavljeno v DKUM: 22.04.2016; Ogledov: 1527; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

8.
MODELIRANJE ZNANJA ZA OCENO MLEČNEGA GOVEDA
Dejan Kralj, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen večkriterijski, hierarhični, kvalitativni model za pomoč pri odločanju, ki bo rejcem, pridelovalcem mleka, pomagal odločiti se, katere krave, bodisi zaradi prostorske stiske ali pa zgolj zaradi zmanjševanja obsega proizvodnje, izločiti iz črede. Model je razvit v skladu z metodologijo DEX in je implementiran s programskim orodjem DEXi. Preizkušen je na izbranem vzorcu goveda in kritično ovrednoten.
Ključne besede: večparametrsko odločanje, mlečno govedo, odločitveni model, DEX
Objavljeno v DKUM: 24.02.2016; Ogledov: 1836; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (769,21 KB)

9.
10.
Odločitveni model za izbiro spletne poker strani
Nebojša Pejičić, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo zgradili odločitveni model za izbiro spletne poker strani. Za izgradnjo smo uporabili računalniški program za večparametrsko odločanje DEXi. Model bo igralcem omogočal, da izberejo stran, ki je najbolj primerna za njih. Med seboj smo primerjali pet večjih spletnih strani. Igralec si sam izbere igro, ki mu najbolj ustreza, prav tako način igranja. Nekaterim so ljubše denarne igre, drugim večmizni turnirji, spet tretjim krajši turnirji, ki se hitro končajo. Najpopularnejša igra je Texas Hold’em, najbolj razširjena oblika igranja so denarne igre. Vsak si lahko sam prilagodi model glede na vrsto igre in limite, ki jih bo igral. V diplomski nalogi bomo primerjali poker strani, njihovo ponudbo na nizkih, visokih in srednjih limitih. Za analizo rezultatov smo uporabili program Vredana.
Ključne besede: večparametrsko odločanje, DEXi, Vredana, spletni poker, Texas Hold’em.
Objavljeno v DKUM: 18.12.2015; Ogledov: 1800; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (972,93 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici