| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ODLOČITVENI MODEL ZA OCENJEVANJE UČITELJEV V OSNOVNI ŠOLI
Samo Zadravec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ocenjevanje delavcev v javni upravi in s tem tudi učiteljev v Sloveniji še vedno ni najbolje urejeno. Obstaja sicer pravilnik o ocenjevanju in napredovanju, a je po splošnem mnenju precej enostranski, saj daje eni osebi pooblastila za ocenjevanje storitve, ki je kot ocenjevalec sam ni deležen. Ocena učitelja je edina informacija o kakovosti njegovega dela. Dober učitelj pa je osnovni pogoj za kakovostno izobraževanje. Izhajali smo iz prepričanja, da je učitelj v prvi vrsti upravičen do kritične in poštene ocene, saj edino na tem temelju lahko gradi svoj strokovni razvoj in kariero. Za tako oceno pa so odgovorni vsi udeleženci v procesu izobraževanja, tako ravnatelj kot tudi učenci, starši in sodelavci. V ta namen je potrebno zbrati in obdelati precejšnjo količino podatkov, pri čemer se uporaba informacijske tehnologije izkaže kot nuja, saj je objektivna in nam prihrani veliko časa. Predlagani model za oceno učitelja v osnovni šoli vključuje več kriterijev, ki jih lahko združimo v tri skupine: v kriterije, ki se nanašajo na oceno uporabnikov storitev (učenci in starši), kriterije, ki so namenjeni ocenjevanju ravnatelja kot vodje, in kriterije za ocenjevanje sodelavcev.
Ključne besede: učenec, učitelj, starši, osnovna šola, kakovost šole, ocena učitelja, sistem za pomoč pri odločanju, večparametersko odločanje, DEXi
Objavljeno v DKUM: 22.11.2016; Ogledov: 1535; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (4,87 MB)

2.
ODLOČITVENI MODEL ZA POMOČ PRI IZBIRI DOBAVITELJA MATERIALA FRIZERSKIM SALONOM
Niko Krempl, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo s problemom odločanja v procesu izbire dobavitelja materiala za frizerske salone. S programom za večparametersko določanje Dexi smo izdelali odločitveni model, ki nam je omogočal učinkovitejšo izbiro dobavitelja. Najprej smo opredelili relevantne kriterije za presojo dobavitelja in jim definirali zaloge vrednosti. Nato smo za posamezne kriterije izpeljali funkcije koristnosti. Pri izbiri dobavitelja smo se odločali med tremi variantami. S pomočjo modela smo izdelali primerjavo dobaviteljev, ki smo jih kritično primerjali ter predstavili poročilo o ugotovljenih prednostih in slabostih posameznega podjetja. Na podlagi rezultatov odločitvenega modela, smo lahko v zaključku diplomskega dela izpostavili najprimernejšega dobavitelja materiala za frizerske salone.
Ključne besede: Dexi, večparametersko odločanje, odločitveni model, frizerski salon
Objavljeno v DKUM: 20.10.2016; Ogledov: 1254; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (885,59 KB)

3.
4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PARNOKONVEKCIJSKE PEČICE
Jože Kosar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Delo v profesionalni kuhinji je zelo intentivno in stresno. Obroki morajo biti pripravljeni hitro in okusno. V veliko pomoč pri tem je kvalitetna parnokonvekcijska pečica. Njena glavna značilnost je zmožnost kuhanja, peke in kombinacije obeh načinov, kar omogoča vrhunsko pripravo obrokov. V proučevanem podjetju so se odločili za nakup nove parnokonvekcijske pečice. Pri odločitvi smo si pomagali z računalniškim programom za podporo odločanju DEXi in programom Verdana. Izbirali smo med petimi različnimi modeli. Glede na njihove potrebe smo določili kriterije, na podlagi katerih smo zgradili odločitveni model. Na ta način smo izbrali najboljšo možno parnokonvekcijsko pečico.
Ključne besede: - parnokonvekcijska pečica, - večparametersko odločanje, - odločitveni model, - DEXi, - Verdana.
Objavljeno v DKUM: 26.06.2015; Ogledov: 1304; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

5.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PROGRAMSKE REŠITVE ZA HOTELSKO RECEPCIJO
Dejan Bučić, 2014, diplomsko delo

Opis: Delo na hotelski recepciji mora potekati hitro in učinkovito. Predpogoj za to je kvalitetna programska rešitev za hotelsko recepcijo. Na slovenskem trgu je kar nekaj programskih rešitev in njihov najem oz. nakup ni brezplačen. V diplomski nalogi smo oblikovali odločitveni model za primerjavo programskih rešitev za hotelsko recepcijo, ki bi bil primeren za pomoč hotelom pri odločanju pri nabavi le teh. V veliko pomoč pri parameterskem odločanju nam je bila uporabljena programska oprema – DEXi in Vredana, katero smo tudi opisali. Testirali smo pet programskih rešitev. V programih Dexi in Vredana smo testirane programe s pomočjo dodeljenih kriterijev tudi ocenili in analizirali. V programu Vredana smo opravili tudi metodo KAJ-ČE. Dobljeni rezultat je ocena posameznih programskih rešitev in glede na izbrane kriterije, tudi izbira programske rešitve za hotelsko recepcijo. Izdelani model nam oz. hotelom lahko koristi pri izbiri primerne programske rešitve. Ponudnikom programskih rešitev ponuja vpogled v pomembnosti lastnosti za uporabnika in možnosti njihovega izboljšanja z namenom izboljša izkušnje uporabe in večjega zadovoljstva uporabnikov.
Ključne besede: - DeXi - Vredana - večparametersko odločanje - hotelska recepcija - programska rešitev
Objavljeno v DKUM: 25.09.2014; Ogledov: 1583; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (845,90 KB)

6.
RAZVOJ PROCESA IZDELAVE STOJALA ZA VADBENE UTEŽI
Primož Cimperman, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo problematiko razvoja stojala za vadbene uteži, ki bi ustrezalo potrebam uporabnikov tovrstnih vadbenih pripomočkov. Na podlagi ocene prodajnih napovedi količin se odločimo, ali je ideja o izdelavi in prodaji stojal za uteži poslovno zanimiva ali ne. Ideja je bila ocenjena za pozitivno, zato smo v naslednjem koraku naredili izbor primerne tehnologije. S pomočjo večparametrskega odločanja sledi razčlenitev tehnologij na primerne in neprimerne. Izbrano tehnologijo smo vključili v postopek izdelave proizvoda. S pomočjo analitičnih izračunov smo ugotovili, da celotni stroški proizvodnega postopka in prodajnih cen ustrezajo zahtevam za doseganje poslovnega rezultata oziroma dobička, ki smo si ga zastavili kot cilj podjetja. Stroške smo skušali še dodatno znižati z racionalizacijo posameznih faz proizvodnje oziroma s spremembami v konstrukciji pri tistih elementih, kjer stroški predstavljajo največji delež v proizvodnem procesu.
Ključne besede: tehnična dokumentacija, tehnologija, tehnološki postopek, večparametersko odločanje, stojalo za vadbene uteži
Objavljeno v DKUM: 03.09.2014; Ogledov: 1360; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA NAJEM KREDITA ZA MALO PODJETJE
Mojca Debevc, 2013, diplomsko delo

Opis: Podjetja se srečujejo s problematiko kako uspeti, širiti poslovanje in s tem kovati dobiček. Dodatno potrebna finančna sredstva za povečanje obsega poslovanja podjetja iščejo pri bankah, ki ponujajo več vrst namenskih posojil. Glavne oblike posojil, ki jih ponujajo poslovne banke, bomo kasneje tudi podrobneje obrazložili. Želimo raziskati posojilno ponudbo za mala podjetja, najti kriterije za izbiro banke in ugotoviti kaj vpliva na odločitev o najemu posojila v izbranih bankah. Raziskavo smo delali med bankami, ki so prisotne v Sloveniji. Za potrebe izbranega podjetja smo v programu DEXi zgradili večparameterski odločitveni model. V model smo vključili dolgoročni kredit, revolving kredit in prenos poslovanja na drugo banko. Z odločitvenim modelom smo želeli ugotoviti katera banka je najboljši ponudnik za naše podjetje. Za pomoč pri analizi smo uporabili program Vredana.
Ključne besede: večparametersko odločanje, posojilo, odločitveni model, DEXi, Vredana
Objavljeno v DKUM: 12.03.2013; Ogledov: 1372; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (802,27 KB)

8.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZDAJO DISTRIBUCIJSKE OPREME
Robert Šalić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen odločitveni model za izdajo distribucijske opreme za podjetje Delo Prodaja, d.d. Glede na postavljene kriterije smo med seboj primerjali distribucijsko opremo treh ponudnikov. Za lažje odločanje smo uporabili program za večparametersko odločanje DEXi 3.03. Program nam omogoča izdelavo odločitvenega drevesa in ovrednotenje kriterijev, ki so bistveni za uspešno odločanje. S pomočjo programa Vredana smo na koncu preverili in analizirali pridobljeno končno oceno. Izbrana rešitev je implementirana.
Ključne besede: Večparametersko odločanje, Distribucijska oprema, DEXi, Vredana
Objavljeno v DKUM: 08.01.2013; Ogledov: 985; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (860,58 KB)

9.
10.
MODEL ZA OCENJEVANJE USPEŠNOSTI VOZNIKOV
Darko Avsec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje razvoj modela za ocenjevanje voznikov. Model je zgrajen na podlagi parametrov, ki so razvrščeni v hierarhično drevo parametrov. Ocena voznikov je podprta z lupino ekspertnega sistema Dexi, ki omogoča izgradnjo bazo znanja, ocenjevanje variant in razlago dobljenih rezultatov. Postavljen je bil odločitveni model, s pomočjo katerega je bilo ocenjenih šest variant. Uporabljena metodologija večparameterskega odločanja in računalniškega programa Dexi in Vredana sta se pokazala kot primerna za uporabo, saj omogočata sistematičen in transparenten način odločanja na področju ocenjevanja voznikov.
Ključne besede: Upravljanje s človeškimi viri, Večparametersko odločanje, Dexi, Vredana
Objavljeno v DKUM: 23.02.2011; Ogledov: 2048; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici