| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ODNOS UPORABNIKOV DO VARNOSTI V RAČUNALNIŠKIH SISTEMIH
Darja Kolar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo najprej opisali sestavo omrežij oziroma interneta, opisali metode napada s strani programske opreme kot tudi socialnega inženiringa, groženj računalniškim sistemom in možne zaščite le teh. S strani slovenske zakonodaje je bilo podanih nekaj vidikov. Za ugotavljanje obstoječega stanja smo izvedli in predstavili anketo o osveščenosti in odnosu uporabnikov glede varnosti računalniških sistemov. Anketa je zajemala 144 uporabnikov. Iz pridobljenih podatkov pa smo potrjevali in zavračali postavljene hipoteze. Skozi študijo smo ugotovili, da se vedno več uporabnikov zaveda ranljivosti in napadov računalniških sistemov, a kljub temu posredujejo podatke za dostop drugi osebi. Čeprav uporabniki v anketi odgovarjajo, da vedo zaščititi računalniški sistem, menimo, da se še vedno premalo zavedajo samega pojma socialnega inženiringa in njegovih posledic.
Ključne besede: varnost, vdori v računalniške sisteme, zaščita računalniških sistemov, manipulacija, odnos uporabnikov
Objavljeno: 20.11.2009; Ogledov: 10699; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

3.
NEKATERI KLJUČNI PRISTOPI ZA ZAGOTAVLJANJE INFORMACIJSKE VARNOSTI
Karmen Arnuš, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisani različni pristopi zagotavljanja informacijske varnosti. Opisali smo, kako načrtovati in vpeljati v podjetje varnostno politiko, ki temelji na standardih BS 7799/ISO 17799. Prikazali smo nekatere najpogostejše vrste napadov na informacijske sisteme ter sistem zaščite pred njimi. Opisani so sistemi za zaznavanje vdorov, njihovo delovanje ter prednosti in slabosti nekaterih najpogosteje uporabljenih odprtokodnih sistemov. Narejena je analiza nekaterih sistemov za zaznavanje vdorov iz seznama podjetja Tippit Inc.
Ključne besede: varovanje IS, vdori, nepooblaščen dostop, standardi, varnostna politika, sistemi za zaznavanje vdorov, vrste sistemov IDS, varovanje
Objavljeno: 29.07.2010; Ogledov: 1940; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

4.
5.
VARNOST OPERACIJSKEGA SISTEMA WINDOWS IN BREZŽIČNIH POVEZAV
Damjan Kovač, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu so predstavljene varnostne ranljivosti operacijskega sistema Windows in brezžičnih omrežij. Opisane so posamezne varnostne grožnje in preventivni ukrepi za zaščito pred njimi. Našteti so napotki za izbiro in varovanje gesel. Podani so tudi postopki za nepooblaščeno pridobitev uporabniških računov in dostopa do varovanih brezžičnih omrežji.
Ključne besede: Varnost, brezžično omrežje, varnost operacijskih sistemov Windows, vdori, varnostne grožnje, varnostni ukrepi, uporabniški računi, gesla.
Objavljeno: 01.09.2010; Ogledov: 2916; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

6.
7.
DOBRE PRAKSE ZA ZAŠČITO SPLETNIH APLIKACIJ
Matej Lorenci, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali najpogostejše vrste vdorov v spletne aplikacije in predstavili potek ter delovanje teh vdorov, za najpogostejše oblike vdorov smo predstavili načine za iskanje ranljivosti, preko katerih ti vdori potekajo. V nadaljevanju smo povzeli in opisali dobre prakse za zaščito spletnih aplikacij, nato pa smo na konkretnih primerih prikazali delovanje vdorov v nezaščiteno aplikacijo. V aplikacijo smo implementirali vzorce iz dobrih praks in nato prikazali delovanje zaščite.
Ključne besede: SQL vrivanje, XSS, vdori v spletne aplikacije, dobre prakse, varnost, zaščita
Objavljeno: 20.03.2012; Ogledov: 1630; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

8.
VARNOSTNI VIDIK RAZVOJA SPLETNE STRANI
Simon Rajh, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo si ogledali najpogostejše in najbolj poznane tipe napadov na spletne strani. Prikazali smo jih tudi na primerih. Prav tako smo razvili spletno aplikacijo (osnoven blog sistem), kjer smo uporabili različne tehnologije za zaščito pred temi vrstami napadov. Poudarek smo dali predvsem najpogostejšim napadom, in sicer napadom z vrivanjem. Ko je bila spletna aplikacija končana, smo opravili ročno testiranje in testiranja s pomočjo orodij.
Ključne besede: Zaščita, vdori, vrivanje, spletna aplikacija
Objavljeno: 04.09.2012; Ogledov: 1366; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

9.
Svetovni splet kot orodje kriminalcev : diplomsko delo
Mateja Terlikar, 2012, diplomsko delo

Opis: Svetovni splet nam daje neizmerno veliko podatkov in informacij. Za uporabnika pomeni družbeni stik in opravljanje različnih dejavnosti od doma, za podjetja svetovni splet predstavlja močno orodje tržnega komuniciranja. Žal pa ima svetovni splet tudi slabe strani in postaja čedalje pogosteje predmet zlorabe. Storilci spletnega kriminala, ki jih v praksi najpogosteje poimenujemo hekerji, izkoriščajo računalniško tehnologijo za kriminalno dejavnost, ki jo ponavadi zaradi enostavnega prekrivanja dokazov in sledi, opravljajo po celem svetu. Usmerjajo se na napade, ki vsakodnevno prodirajo skozi varnostne mehanizme, in tako posameznikom kot podjetjem oziroma organizacijam povzročajo precejšno škodo. Diplomska naloga je usmerjena predvsem na napade, ki za podjetja predstavljajo največjo nevarnost, oziroma na napade, v katerih najpogosteje nastradajo podjetja. Ti napadi so vdori v informacijske sisteme, zlonamerni programi kot so črvi, virusi in trojanski konji, industrijsko vohunstvo, napadi na elektronsko poslovanje ter spletno trgovino. V zadnjem delu diplomske naloge sem izpostavila problem preiskovanja računalniške kriminalitete pri nas. Kljub temu da se razvijajo centri in oddelki ter zakonodaja v smeri kaznovanja storilcev računalniške kriminalitete ter povečanje nabora strojne in programske opreme, še vedno računalniški kriminal in kriminal visokih tehnologij (kot so mobilne, fiksne in IP telefonije) strmo naraščata. Zakonodaja je zaradi hitrega napredka informacijske tehnologije pogosto pomanjkljiva in zato neustrezna. Organi odkrivanja in pregona imajo prav zaradi tega težave pri preiskovanju kaznivih dejanj in izvajanju digitalne forenzike.
Ključne besede: svetovni splet, računalniška kriminaliteta, vdori, hekerji, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 09.07.2012; Ogledov: 1397; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (740,19 KB)

10.
NAPADI NA INFORMACIJSKE SISTEME
Igor Hojnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Dandanes nam nevarnosti pretijo na različnih področjih, tudi tam, kjer jih ne pričakujemo ali se jih ne zavedamo. Ena izmed teh nevarnosti so hekerji in njihova dejanja, ki nas lahko oškodujejo brez naše vednosti. Da se lahko pred stvarmi zaščitimo, se moramo najprej zavedati njihove prisotnosti. V diplomski nalogi smo se posvetili hekerjem in njihovem delovanju. Glede na splošno znanje smo si postavili hipoteze v zvezi z obravnavano temo, ki smo jih na koncu naloge potrdili ali ovrgli in jih predstavili z rezultati raziskovalnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili storilce in načine, s katerimi se lotevajo nas in naših računalniških sistemov. Zajeli smo tudi poglavje njihove zgodovine in začetkov ter kakšne posledice puščajo za sabo. Omenili smo tudi zakonodajo v Sloveniji, ki se je razvijala kot posledica in ukrep zoper njih. V raziskovalnem delu smo s pomočjo ankete ugotavljali, koliko so povprečni uporabniki seznanjeni z omenjeno tematiko. Predvsem nas je zanimalo zavedanje o nevarnosti ter če se ljudje znajo zaščititi pred napadi in njihovimi posledicami. Rezultate smo predstavili z grafi in komentarji.
Ključne besede: Heker, hekerji, hekerski napadi, hekerski vdori, zgodovina vdorov, posledice hekerskih vdorov
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 639; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici