| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vdori v borze kriptovalut : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Informacijska varnost
Lara Michael, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava vdore v borze kriptovalut, metode napadov in kako naj bi borze kriptovalut zaščitile svoje premoženje. Z naraščajočo priljubljenostjo kriptovalut in potrebo po trgovanju z njimi, se je močno povečalo tudi trgovanje na borzah, kar privablja hekerje in druge zlonamerne skupine ljudi. Iz decentraliziranih in centraliziranih borz je bilo ukradenih več milijard dolarjev, pri čemer napadalci skorajda niso utrpeli nikakršnih posledic, saj je odkrivanje takih napadov zelo kompleksno. Med zloglasne primere vdorov sodi Mt. Gox, kjer je bilo ukradenih 850.000 Bitcoinov, borza kriptovalut Bitfinex pa je utrpela izgubo 120.000 Bitcoinov. Skupna vrednost obeh vdorov je v času pisanja diplomske naloge znašala 20 milijard ameriških dolarjev. Ugotovili smo, da večina borz kriptovalut daje prednost trženju in povečanju obsega poslovanja, medtem ko je implementacija varnostnih pravil in protokolov slaba, zaradi tega pa so borze lahka tarča napadalcev. Veliko je tudi primerov slabega upravljanja sredstev, kraje sredstev znotraj podjetja in slabih varnostnih odločitev, ko podjetja in uporabniki izgubijo svoje prihranke in naložbe. S pomočjo literature, spletnih strani in člankov obravnavamo najpogostejše načine vdorov v borze in navajamo varnostne rešitve, s katerimi se lahko borze zaščitijo pred napadi in izgubo sredstev.
Ključne besede: borze kriptovalut, borze, kriptovalute, vdori, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 13.10.2022; Ogledov: 349; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

2.
Kibernetska varnost s poudarkom na socialnem inženiringu
Michele Kovač, 2018, magistrsko delo

Opis: V 21. stoletju smo priča razmahu tehnološkega razvoja in s tem vedno novim napravam in programom, ki so za podjetja vedno bolj pomembna, da jih spoznajo in ohranijo svoj položaj na trgu. Poleg vseh teh programov, ki pripomorejo k uspešnemu in lažjemu delovanju programov, so tudi programi, ki škodujejo računalnikom, podjetjem, prikrijejo podatke, omogočajo dostop do podatkov osebam, ki naj ne bi vedeli za te podatke. S temi programi, ki so nastali v sodobnem svetu, lahko tuji ljudje namerno zlorabijo druga ranljiva omrežja, prevzamejo tujo identiteto, si prilastijo nedovoljena gesla in to je precejšen problem sodobnega sveta.
Ključne besede: socialni inženiring, hekerji, zlonamerni programi, vdori v računalnike, zaščite pred vdori, posledice in kazni s strani zakona zaradi nedovoljenega vdiranja
Objavljeno v DKUM: 21.05.2019; Ogledov: 1153; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

3.
Vdori v medicinske pripomočke : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Maša Dreven, 2018, diplomsko delo

Opis: S povezljivostjo medicinskih pripomočkov, uporabo različnih brezžičnih tehnologij in interneta v zdravstvu ter medicinskih pripomočkih se je pojavilo tveganje za kibernetske in informacijsko varnostne grožnje. Ena izmed omenjenih groženj je tudi vdor oz. pojav v tujini, znan tudi pod izrazom »medjacking«. Izhaja iz dveh besed, medicine in hijacking/hacking in bi ga lahko prevedli kot ugrabitev medicinskega pripomočka. Bolj strokovno pa pomeni škodoželjen in nepooblaščen vdor oz. dostop do medicinskega pripomočka. Tako vdor kot tudi druge varnostne grožnje bi lahko vplivali na odpoved ali nepravilno delovanje medicinskega pripomočka ter posredno ali neposredno tudi na uporabnika. Za razliko od drugih naprav bi v tem primeru lahko bilo resno ogroženo zdravje in življenje uporabnika. Kot težava pri zagotavljanju varnih medicinskih pripomočkov se pogosto pojavlja razlikovanje med safety in security vidikom varnosti. V diplomskem delu se usmerjamo na slednji vidik. Obravnavamo različne vrste vdorov in posledice. Preko dveh primerov smo podrobneje nakazali, katere ranljivosti so lahko izkoriščene za vdor v pripomoček. V empiričnem delu smo izvedli tudi dva intervjuja za pridobitev dodatnih informacij glede zagotavljanja varnih medicinskih pripomočkov, preprečevanja vdorov in ukrepanja ob zaznanem vdoru
Ključne besede: informacijska varnost, medicinski pripomočki, brezžična tehnologija, vdori, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 04.09.2018; Ogledov: 1506; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

4.
Nepooblaščeno zbiranje poslovnih podatkov gostinskih lokalov preko Wi-Fi : magistrsko delo
Vladimir Mačužić, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu raziskujemo pojav in razvoj Wi-Fi tehnologije in kibernetske kriminalitete ter potrebo po učinkovitih varnostnih nastavitvah računalniških sistemov z namenom preprečevanja nepooblaščenega dostopanja do poslovnih podatkov. V magistrskem delu je prikazana problematika varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov gostinskih lokalov, ki uporabnikom predstavljajo dodatno tveganje za nepooblaščeno dostopanje do poslovnih podatkov. V delu so predstavljeni ukrepi in rešitve za izboljšanje varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov. Predstavljeni so tudi načini ozaveščanja uporabnikov glede kibernetske kriminalitete in varnosti, ki bodo uporabnikom omogočili bolj rigorozno nastavitev varnostnih protokolov, ter percepcije kibernetskega prostora kot vse bolj razvijajočega se segmenta, polnega inovativnih groženj. S študijem in analiziranjem literature smo opisali in predstavili Wi-Fi tehnologijo ter njene varnostne slabosti. Prav tako smo predstavili kibernetsko kriminaliteto, nepooblaščene vdore v računalniške in druge informacijske sisteme ter akterje, ki izvajajo nepooblaščene vdore. Z analitično metodo smo predstavili trenutno stanje moderne Wi-Fi tehnologije in varnosti ter prikazali najbolj znane primere nepooblaščenih vdorov v zadnjih letih. Nadalje smo s pomočjo kvantitativne metode oziroma ankete prišli do spoznanj, da so potrebni dodatni varnostni mehanizmi in ozaveščanje uporabnikov z namenom vzpostavitve učinkovite digitalne varnosti. S pomočjo raziskovanja potrebe po boljši ozaveščenosti lastnikov gostinskih lokalov glede kibernetske varnosti in neučinkovitih varnostnih mehanizmov le-teh pričakujemo, da bodo lastniki gostinskih lokalov kibernetske grožnje razumeli kot realne in vseprisotne.
Ključne besede: brezžična omrežja, Wi-Fi, podatki, poslovni podatki, nepooblaščeni vdori, informacijska varnost, gostinski lokali, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 04.05.2018; Ogledov: 1200; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (3,92 MB)

5.
Zaznavanje zlorab zasebnih naročniških telefonskih central na strani operaterja
Boštjan Žokš, 2016, diplomsko delo

Opis: Zasebne naročniške telefonske centrale (PBX centrale) podjetjem nudijo številne funkcije. Določene funkcije omogočajo nepooblaščeno uporabo, ki ima za posledico finančno korist. V diplomskem delu je predstavljen pregled tipičnih funkcionalnosti PBX central in izpostavljen izbor možnosti za zlorabe central. Pri raziskavi možnosti zaznave zlorab na strani ponudnika telekomunikacijskih storitev smo upoštevali priporočila organizacij, ki se ukvarjajo s področjem zlorab telekomunikacij. Rezultat diplomskega dela je razvoj aplikacije, ki zlorabe z večjim finančnim vplivom sproti zaznava in se na njih samodejno odziva.
Ključne besede: PBX, vdori, zlorabe, zaznava
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 890; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

6.
NAPADI NA INFORMACIJSKE SISTEME
Igor Hojnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Dandanes nam nevarnosti pretijo na različnih področjih, tudi tam, kjer jih ne pričakujemo ali se jih ne zavedamo. Ena izmed teh nevarnosti so hekerji in njihova dejanja, ki nas lahko oškodujejo brez naše vednosti. Da se lahko pred stvarmi zaščitimo, se moramo najprej zavedati njihove prisotnosti. V diplomski nalogi smo se posvetili hekerjem in njihovem delovanju. Glede na splošno znanje smo si postavili hipoteze v zvezi z obravnavano temo, ki smo jih na koncu naloge potrdili ali ovrgli in jih predstavili z rezultati raziskovalnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili storilce in načine, s katerimi se lotevajo nas in naših računalniških sistemov. Zajeli smo tudi poglavje njihove zgodovine in začetkov ter kakšne posledice puščajo za sabo. Omenili smo tudi zakonodajo v Sloveniji, ki se je razvijala kot posledica in ukrep zoper njih. V raziskovalnem delu smo s pomočjo ankete ugotavljali, koliko so povprečni uporabniki seznanjeni z omenjeno tematiko. Predvsem nas je zanimalo zavedanje o nevarnosti ter če se ljudje znajo zaščititi pred napadi in njihovimi posledicami. Rezultate smo predstavili z grafi in komentarji.
Ključne besede: Heker, hekerji, hekerski napadi, hekerski vdori, zgodovina vdorov, posledice hekerskih vdorov
Objavljeno v DKUM: 30.10.2015; Ogledov: 1210; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

7.
VARNOSTNI VIDIK RAZVOJA SPLETNE STRANI
Simon Rajh, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo si ogledali najpogostejše in najbolj poznane tipe napadov na spletne strani. Prikazali smo jih tudi na primerih. Prav tako smo razvili spletno aplikacijo (osnoven blog sistem), kjer smo uporabili različne tehnologije za zaščito pred temi vrstami napadov. Poudarek smo dali predvsem najpogostejšim napadom, in sicer napadom z vrivanjem. Ko je bila spletna aplikacija končana, smo opravili ročno testiranje in testiranja s pomočjo orodij.
Ključne besede: Zaščita, vdori, vrivanje, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 04.09.2012; Ogledov: 1846; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

8.
Svetovni splet kot orodje kriminalcev : diplomsko delo
Mateja Terlikar, 2012, diplomsko delo

Opis: Svetovni splet nam daje neizmerno veliko podatkov in informacij. Za uporabnika pomeni družbeni stik in opravljanje različnih dejavnosti od doma, za podjetja svetovni splet predstavlja močno orodje tržnega komuniciranja. Žal pa ima svetovni splet tudi slabe strani in postaja čedalje pogosteje predmet zlorabe. Storilci spletnega kriminala, ki jih v praksi najpogosteje poimenujemo hekerji, izkoriščajo računalniško tehnologijo za kriminalno dejavnost, ki jo ponavadi zaradi enostavnega prekrivanja dokazov in sledi, opravljajo po celem svetu. Usmerjajo se na napade, ki vsakodnevno prodirajo skozi varnostne mehanizme, in tako posameznikom kot podjetjem oziroma organizacijam povzročajo precejšno škodo. Diplomska naloga je usmerjena predvsem na napade, ki za podjetja predstavljajo največjo nevarnost, oziroma na napade, v katerih najpogosteje nastradajo podjetja. Ti napadi so vdori v informacijske sisteme, zlonamerni programi kot so črvi, virusi in trojanski konji, industrijsko vohunstvo, napadi na elektronsko poslovanje ter spletno trgovino. V zadnjem delu diplomske naloge sem izpostavila problem preiskovanja računalniške kriminalitete pri nas. Kljub temu da se razvijajo centri in oddelki ter zakonodaja v smeri kaznovanja storilcev računalniške kriminalitete ter povečanje nabora strojne in programske opreme, še vedno računalniški kriminal in kriminal visokih tehnologij (kot so mobilne, fiksne in IP telefonije) strmo naraščata. Zakonodaja je zaradi hitrega napredka informacijske tehnologije pogosto pomanjkljiva in zato neustrezna. Organi odkrivanja in pregona imajo prav zaradi tega težave pri preiskovanju kaznivih dejanj in izvajanju digitalne forenzike.
Ključne besede: svetovni splet, računalniška kriminaliteta, vdori, hekerji, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 09.07.2012; Ogledov: 2083; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (740,19 KB)

9.
DOBRE PRAKSE ZA ZAŠČITO SPLETNIH APLIKACIJ
Matej Lorenci, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali najpogostejše vrste vdorov v spletne aplikacije in predstavili potek ter delovanje teh vdorov, za najpogostejše oblike vdorov smo predstavili načine za iskanje ranljivosti, preko katerih ti vdori potekajo. V nadaljevanju smo povzeli in opisali dobre prakse za zaščito spletnih aplikacij, nato pa smo na konkretnih primerih prikazali delovanje vdorov v nezaščiteno aplikacijo. V aplikacijo smo implementirali vzorce iz dobrih praks in nato prikazali delovanje zaščite.
Ključne besede: SQL vrivanje, XSS, vdori v spletne aplikacije, dobre prakse, varnost, zaščita
Objavljeno v DKUM: 20.03.2012; Ogledov: 2149; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 2.94 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici