| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Individualno zdravstveno varstvo žene - preprečevanje osteoporoze
Urška Leben, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na zdravstveno varstvo žensk v katerega smo zajeli naloge službe za zdravstveno varstvo žensk, preventivno zdravstveno varstvo žensk, preventivne pregledi — skrb za zdravje in zgodnje odkrivanje bolezni pri ženskah in na osteoporozo, definicijo, dejavnike tveganja, diagnostiko in zdravljenje, predvsem pa smo se osredotočili na preprečevanje osteoporoze, pomena prehrane ( kalcija in vitamina D) in gibanja pri preprečevanju osteoporoze. S pomočjo anketnega vprašalnika smo želeli ugotoviti ozaveščenost naključno izbranih žensk o prepoznavanju in preprečevanju osteoporoze. Odločili smo se za deskriptivno metodo dela, metode anketiranja in metode analize anketnih vprašalnikov. V raziskavi je sodelovalo 50 naključno izbranih žensk. Rezultate ankete smo grafično prikazali. Iz analize podatkov je razvidno da ženske vedo dovolj o preprečevanju osteoporoze, ampak da ne razmišljajo o osteoporozi kot o bolezni ki jih lahko doleti. prav tako ugotovimo da ženske potrebujejo načrtno zdravstveno vzgojno delo, ker je v današnjem svetu veliko bolezni ki ogrožajo le ženske.
Ključne besede: ženska, zdravstveno varstvo, osteoporoza, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 09.10.2009; Ogledov: 1968; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (818,12 KB)

4.
Zdravstveno vzgojni vidik obveznega cepljenja in pravno varstvo za zdravje otrok
Karmen Petek Zakošek, 2010, magistrsko delo

Opis: Cepljenje ima velik pomen v prvem letu življenja. Vendar vse več staršev meni, da cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim ni več potrebno, saj se je širjenje nalezljivih bolezni ustavilo. Cepljenje staršem predstavlja dvom, saj so mnenja, da so cepiva zdravju nevarna ali zdravju celo škodljiva. Pri vseh medicinskih posegih, torej tudi pri obveznem cepljenju, velja pojasnilna dolžnost zdravnika oziroma zdravstvenega osebja. V magistrskem delu je opisan pomen zdravstvene vzgoje, ki je nepogrešljivo sredstvo krepitve zdravja in je z najrazličnejšimi metodami dela usmerjena v skupine, organizacije in v celotno družbo.
Ključne besede: Ključne besede: obvezno cepljenje, varstvo pred nalezljivimi boleznimi, pravni vidik obveznega cepljenja, program cepljenja, zdravstvena vzgoja, učni načrt
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 3459; Prenosov: 816
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

5.
6.
MOŽNOSTI SODELOVANJA OTROKA PRI ZADEVAH, KI SE NANJ NANAŠAJO
Tadeja Hari, 2012, diplomsko delo

Opis: Otrok je vpleten praktično v vsa področja pravnega urejanja od pravdnih, nepravdnih in upravnih zadev in namen naloge je ugotoviti, kakšne so njegove možnosti sodelovanja v teh zadevah.
Ključne besede: otroško pravo, osebno ime, državljanstvo, verska vzgoja, šolanje, zdravljenje, varstvo in vzgoja, stiki med starši in otroki, posvojitev, rejništvo, skrbništvo.
Objavljeno: 01.08.2012; Ogledov: 1613; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (598,04 KB)

7.
8.
Prispevek šol k okoljskemu razvoju lokalnih skupnosti
Ana Vovk Korže, 2008, strokovni članek

Opis: V prispevku je predstavljeno sodelovanje šol pri okoljskem razvoju občin kot posledica projekta EUBIS. V ta namen smo z izbranimi šolami vodili izdelavo učne pot v občini Radlje ob Dravi, izdelali priročnik za medpredmetno okoljsko vzgojo s šolo v Murski Soboti in vključili OŠ Muta v pripravo evropskih projektov, na način, da je šola stalni partner dogodkov, ki se ob izvajanju teh projektov dogajajo. S tem smo uspeli potrditi tezo, da imajo šole velik potencial, ki je premalo izkoriščen v lokalnem okolju.
Ključne besede: varstvo okolja, sonaravni razvoj, okoljska vzgoja, okoljski razvoj, izobraževanje, aktivna participacija, trajnostni razvoj
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 1123; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (562,51 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
VARSTVO IN VZGOJA OTROK PO RAZVEZI ZAKONSKE ZVEZE
Katarina Vukelić, 2014, diplomsko delo

Opis: V skladu z Ustavo Republike Slovenije, država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino. Družina je celota, ki jo je kot tako treba ohraniti. V primeru, da pride do razveze zakonske zveze oziroma razpada zunajzakonske skupnosti, pa se morata bivša zakonca, v kolikor imata skupne otroke sporazumeti, komu zaupati otroke v varstvo in vzgojo. Kadar takega dogovora nista sposobna sporazumno sprejeti, pride na vrsto sodišče, ki odloči tudi o izvrševanju stikov. Ker pa se ljudje in odnosi spreminjajo, se lahko zgodi, da že izdana sodna odločba o varstvu in vzgoji otrok, ne služi več svojemu namenu. To je zagotavljanju koristi otrok, kot temeljnemu vodilu pri odločitvah sodišč, zato v slovenskem pravnem redu obstajajo mehanizmi, ki omogočajo, da sodišča svojo odločitev spremenijo. Sprememba odločbe bo smotrna takrat, kadar tisti od zakoncev, ki mu je otrok zaupan v varstvo in vzgojo, neutemeljeno omejuje stike otroka z drugim roditeljem. Pred morebitno novo odločbo velja tehtno premisliti, ali je omejevanje stikov volja otroka ali zgolj samovolja roditelja. V slednjem primeru bo razlogov, ki govorijo v prid spremembi sodne odločbe, skoraj gotovo več. Nadalje lahko sodišča spremenijo svojo odločitev o varstvu in vzgoji otrok, kadar to zahtevajo spremenjene razmere. V konkretnem primeru se lahko zgodi, da roditelj, ki mu je otrok zaupan v varstvo in vzgojo zboli za hudo, nalezljivo boleznijo, ali pa da nova družina, ki si jo ustvari razvezani roditelj, ne ustreza otroku iz prejšnje zakonske zveze. Največji problem pa nastane takrat, kadar roditelj, ki mu je otrok zaupan v varstvo in vzgojo, umre. V vseh naštetih primerih in še v mnogih drugih, je treba izvesti ponoven postopek, ki že izdano odločbo bodisi ohrani, bodisi spremeni. Ob ponovnemu pravdanju, pa predlagatelju nastanejo številni stroški. Začnejo se pri plačilu taks, za uvedbo novega postopka in se nadaljujejo, če predlagatelj poišče pravno pomoč. Ob zakonsko določenih pogojih, se predlagatelja oprosti pačila taks in se mu lahko dodeli brezplačno pravno pomoč.
Ključne besede: razveza zakonske zveze, varstvo in vzgoja otrok, nova odločba o varstvu in vzgoji otrok, korist otroka, omejevanje stikov, brezplačna pravna pomoč
Objavljeno: 18.12.2014; Ogledov: 1609; Prenosov: 348
.pdf Celotno besedilo (693,09 KB)

10.
Pomen preventivnih pregledov v nosečnosti
Tadeja Hojnik, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na predporodno varstvo nosečnic. Pomembno je, da nosečnica redno hodi na preventivne preglede v nosečnosti, saj se lahko le tako pravočasno odkrije morebitne zaplete oziroma nepravilnosti pri plodu. Nosečnica mora biti seznanjena s pomenom določenih preiskav in s pravicami, ki ji v času nosečnosti pripadajo, saj bo le tako omogočila plodu optimalen razvoj in sebi miren potek nosečnosti. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, v kolikšni meri so nosečnice poučene o preiskavah v nosečnosti in njihovem pomenu ter ali prepoznajo znake zapletov. Raziskava je temeljila na osnovi kvantitativne metodologije. Podatke za raziskovalni del diplomskega dela smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, sestavljenega iz 27 vprašanj zaprtega tipa. V raziskovalni vzorec je bilo vključenih 50 nosečnic. Rezultati raziskave so pokazali, da so nosečnice povprečno poučene o pomenu preventivnih pregledov in preiskavah. Poznajo v glavnem nujno pomembne preiskave v nosečnosti, o dodatnih in naprednejših preiskavah pa niso zadostno poučene. Resnejše zaplete večinoma prepoznajo in vedo, kdaj je nujno obiskati ginekološko ambulanto. Zdravstveno osebje si mora vzeti čas za vsako nosečnico, ne glede na to ali spada v rizično skupino za povečano tveganje za zaplete v nosečnosti ali ne, in ji je dolžno nuditi vse potrebne informacije o poteku nosečnosti in potrebnih preiskavah, jo spodbuditi za zdrav način življenja in jo posvariti pred morebitnimi ogrožajočimi znaki.
Ključne besede: Nosečnost, preventivni pregledi, predporodno varstvo, preiskave, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 01.12.2014; Ogledov: 689; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (3,98 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici