| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Aplikacija teorije D. E. Orem pri zmerno duševno manj razviti osebi
Slavko Bolčevič, 2010, diplomsko delo

Opis: Motnje v duševnem razvoju, ki so nastale pred 18. letom starosti odražajo resnejše omejitve v delovanju posameznika. Označuje jo pomembno znižanje intelektualnega delovanja in resnejše omejitve na dveh ali več prilagoditvenih sposobnostih: komunikaciji, skrbi za samega sebe, bivanju, socialnih spretnostih, vključevanju v širše okolje, samostojnosti, branju, pisanju in računanju, izkoriščanju prostega časa in delu. Raziskava je bila omejena na zaposlene v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar, ne glede na organizacijsko enoto, kjer so zaposleni. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo delno strukturiranega vprašalnika in je potekala v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar v mesecu novembru 2009. Diplomsko delo obravnava ustreznost teorije D. E. Orem pri zmerno duševno manj razviti osebi in njeno uporabo v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar. Namen aplikacije teorije Oremove je zagotoviti kakovostno zdravstveno nego uporabnikov v varstveno delovnih centrih, vključenih v institucionalno varstvo. Cilji, ki smo si jih zastavili, so: predstaviti teorijo D. E. Orem v povezavi z zdravstveno nego duševno manj razvite osebe in potrebe po zdravstveni negi zmerno duševno manj razvite osebe ter ugotoviti, ali je teorijo D. E. Orem mogoče uporabiti pri obravnavi zmerno duševno manj razvite osebe. Predstavili smo duševno manj razvito osebo, ki je vključena v institucionalno varstvo v varstveno delovnem centru in teorijo D. E. Orem. Na podlagi rezultatov ankete, izvedene v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar, smo ugotovili, da bi zaposleni spremembo obravnave v zdravstveni negi sprejeli, vendar za to potrebujejo ustrezno predhodno izobraževanje.
Ključne besede: teorija Orem, zmerno duševno manj razvita oseba, zdravstvena nega, varstveno delovni center
Objavljeno: 14.06.2010; Ogledov: 2306; Prenosov: 440
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
KVALITETA ŽIVLJENJA VAROVANCEV V VARSTVENO DELOVNEM CENTRU
Silvana Šesek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili kvaliteto življenja varovancev v varstveno delovnem centru Kranj. Ker so v varstveno delovni center vključene osebe s posebnimi potrebami , je kvaliteta življenja teh oseb ključnega pomena. Potrebno se je posvetiti vsakemu varovancu posebej in se prilagoditi njegovim sposobnostim ter potrebam, kar vpliva na njihovo kvaliteto življenja. V teoretičnem delu diplomske naloge govorimo o kvaliteti življenja varovancev v varstveno delovnem centru, kaj je prioriteta, njene značilnosti in spremembe. Ker je kvaliteta življenja zelo relativnega značaja, smo podali le nekaj ključnih poglavij. V praktičnem delu diplomske naloge smo predstavili varstveno delovni center Kranj. Ugotovitve in raziskave so izdelane na podlagi opravljene ankete z varovanci.
Ključne besede: kvaliteta življenja varovancev, kako osebam s posebnimi potrebami omogočiti lepše in lažje življenje, osebe s posebnimi potrebami, varstveno delovni center (VDC), aktivnosti, ki vplivajo na kvaliteto življenja
Objavljeno: 03.01.2011; Ogledov: 1645; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

3.
ORGANIZACIJA UREDITVE GRADBIŠČA IN PRIMER IZKAZA POSLOVNEGA IZIDA ZA GRADNJO VARSTVENO DELOVNEGA CENTRA INCE MENGEŠ
Jasmina Kevrić, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema načrt organizacije ureditve gradbišča s primerom izkaza poslovnega izida. V začetku je zajet splošni opis objekta, v katerega so vključeni podatki o lokaciji, funkcionalni zasnovi in tehničnih značilnosti predvidene gradnje. V nadaljevanju sledi proučitev dokumentacije oziroma pogojev gradnje in na osnovi tega je narejeno tudi tehnično poročilo. V ekonomskem delu diplomskega dela imamo primer izkaza poslovnega izida za dve obdobji v času gradnje.
Ključne besede: gradbeništvo, organizacija gradbišča, ureditev gradbišča, izkaz poslovnega izida, varstveno delovni center
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 2204; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

4.
5.
6.
Razsežnosti dela managementa v varstveno delovnih centrih in centrih za socialno delo
Tatjana Bačovnik, 2013, magistrsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V nalogi smo najprej opisali razvoj in pomen managementa, nato pa smo se opredelili na management neprofitnih organizacij. Pri tem smo izpostavili dve vrsti neprofitnih organizacij, in sicer center za socialno delo in varstveno delovni center. Omenjeni organizaciji smo tudi podrobneje opisali. V teoretičnem delu naloge smo se prav tako osredotočili še na naloge managerjev, ekonomske vidike, odnose z javnostmi, pomen komuniciranja in pogajanja v neprofitnih organizacijah. Namen in cilj naloge: Osnovni namen magistrske naloge je raziskati razsežnosti dela managementa v centrih za socialno delo in varstveno delovnih centrih s poudarkom na znanju managementa, komuniciranja s financerji, strokovno javnostjo in učinkovitosti vodenja teh organizacij. Managerji največ časa porabijo za komuniciranje s financerji in pridobivanjem ustreznih sredstev, zato pa posledično pozabljajo na izpopolnjevanja in pridobivanja ustreznega znanja na področju managementa in komuniciranja s strokovno javnostjo, kar ima za posledico zmanjšano učinkovitost organizacije. Raziskovalna metodologija: V magistrski nalogi smo najprej uporabili deskriptivno in analitično metodo raziskovanja. Najprej smo poiskali strokovno literaturo in iz nje povzeli teoretična izhodišča za izvedbo analitične metodologije. Le-ta nam je bila podlaga za nadaljnje raziskovalno delo oz. tako smo lahko dobili odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja. Dobljene podatke smo analizirali in jih grafično prikazali s pomočjo računalniških programov Worda, Exela in Sps-ja. Rezultati: Na podlagi raziskave smo prišli do zaključka, da lahko eno raziskovalno vprašanje delno potrdimo, drugega pa v celoti, vendar smo spoznali, da vodilnim managerjem zmanjkuje časa pri opravljanju vsakodnevnih nalog pri vodenju organizacije. Sklep: Na koncu magistrskega dela smo prišli do zaključka, da se zaradi pomanjkanja sredstev, ki so posledica gospodarske krize, nepoznavanja organizacij s strani države in prepogosto pomanjkanje časa vodilnih managerjev, pozablja na kakovost dela, ki bi pa morala biti na prvem mestu.
Ključne besede: center za socialno delo, varstveno delovni center, manager, vodstvo, zaposleni, neprofitna organizacija
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 1059; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (636,10 KB)

7.
Vpliv glasbene terapije na odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju
Jerneja Kvasnik, 2017, magistrsko delo

Opis: Namen pričujočega magistrskega dela je bil proučiti, ali strukturirane delavnice glasbene terapije pozitivno vplivajo na odrasle z motnjami v duševnem razvoju na različnih področjih, in sicer na njihovo: verbalno in neverbalno komunikacijo, ustvarjalnost in domišljijo, urjenje socialnih spretnosti, samopodobo udeleženih, ritem in skupinsko dinamiko ter počutje. Pri tem magistrskem delu je bilo uporabljeno kvalitativno raziskovanje, in sicer multipla študija primera. Podatke smo pridobili s pomočjo sistematičnega opazovanja, dnevniških zapisov, introspektivnega poročila iz terapevtskega dnevnika (Knoll, Knoll, 2009), analize skupine po EBL metodi (Rutten - Saris, 1992 povz. po Bižal, 2016, str. 54), intervjujev s klienti pred in po srečanjih in intervjuja s strokovnim delavcem Varstveno delovnega centra Muta. Izvedeno je bilo deset strukturiranih delavnic glasbene terapije v časovnem razmiku treh mesecev s petimi odraslimi uporabniki, ki imajo zmerno motnjo v duševnem razvoju. Rezultati raziskave so pokazali, da so strukturirane delavnice glasbene terapije pozitivno vplivale na vključene uporabnike v to raziskavo na vseh raziskovanih področjih. Še posebej se je videl napredek pri izboljšanju njihovega počutja, urjenju nekaterih socialnih spretnosti ter izboljšanju ritma in skupinske dinamike. Nekoliko manjši napredek pa je bil viden pri izboljšanju njihove verbalne in neverbalne komunikacije.
Ključne besede: glasbena terapija, glasbena improvizacija, zmerna motnja v duševnem razvoju, Varstveno delovni center, vseživljenjsko učenje
Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 485; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (590,68 KB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici