| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Negativni vplivi cestnega prometa na okolje : diplomsko delo
Sandra Petrović, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Danes veliko groţnjo okolju predstavlja cestni promet. Vse več podjetij za distribucijo uporablja cestni prevoz, vedno več ljudi uporablja osebna vozila kot edino prevozno sredstvo ter tako povzroča precejšnjo škodo okolju in ogroţa svoje zdravje. Zaradi ugodne geografske lege Slovenije in posodobljene cestne infrastrukture je cestni tovorni promet v stalnem porastu in predstavlja škodljive vplive na okolje. Cilj evropske in slovenske prometne politike je preusmeriti cestni tovorni promet na bolj racionalne oblike transporta oziroma na kombinirani transport. V Sloveniji prevladuje motorizirani promet. Gosto cestno omreţje je povzročilo manjšo uporabo javnega potniškega prometa ter tako povečalo netrajnosten način prevoza oziroma individualni prevoz. Zaradi vse večje uporabe zasebnega prevoza so se povečali izpusti toplogrednega plina ogljikovega dioksida.
Ključne besede: cestni promet, kombinirani prevoz, javni potniški promet, toplogredni plini, varovanje okolja
Objavljeno: 17.05.2011; Ogledov: 4448; Prenosov: 709
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

7.
DEJAVNOSTI OKOLJSKE VZGOJE V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE - NEVARNOSTI NARAVE IN NJENO VAROVANJE
Ina Pušnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom »Dejavnosti okoljske vzgoje v prvem triletju osnovne šole – nevarnosti narave in njeno varovanje« je razdeljeno na teoretični in empirični del. Teoretični del diplomskega dela obsega razlago termina ekologija, opis globalnega stanja okolja, okoljsko vzgojo, natančen pregled šestih nacionalnih učnih načrtov za prvo triletje s stališča okoljske vzgoje in dveh področij dejavnosti nevarnosti narave in varovanje okolja. V empiričnem delu predstavljamo rezultate raziskave izpeljane med učenci (n=823) in njihovimi učitelji (n=56) prvega triletja mariborskih osnovnih šol. Ugotovili smo, da učitelji pogosto načrtujejo in izvajajo dejavnosti, s katerimi varujejo okolje, manj pa načrtujejo in izvajajo dejavnosti zaščite pred nevarnostmi narave. Učenci se pred nevarnostmi narave zaščitijo, najbolj pred ugrizom klopa (85,3 %) in pikom komarja (84,8 %). Učenci varujejo okolje, tako da ločujejo odpadke (81,8 %), znajo našteti posledice onesnaževanja okolja (57,4 %), manj pa jim je znan termin oz. besede ekologija (16,5 %).
Ključne besede: ekologija, okoljska vzgoja, prvo triletje, nevarnosti narave, varovanje okolja.
Objavljeno: 19.09.2011; Ogledov: 2155; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

8.
MALA HIDROELEKTRARNA NA POTOKU HUDINJA
Janko Gorečan, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena možnost gradnje male hidroelektrarne na odseku potoka Hudinja v občini Vitanje. Območje spada v ekološko pomembno območje in območje naravnih vrednot, zato zanj veljajo posebni predpisi in standardi, ki jih je treba upoštevati. Kljub tehnični izvedljivosti in upoštevanju predpisov, gradnja v tem delu zaradi mnenja Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave ni možna. Izbrali smo lokacijo zajezitve vode in lokacijo strojnice ter za poseg v naravo pridobili posamezna strokovna mnenja vladnih služb. Analizirali smo pretok potoka, ekološko sprejemljivi pretok in analizirali tehnično rešitev elektrarne. Predstavili smo zahteve po izgradnji ribje steze ter napravili primer izračuna le-te. Izračunali smo investicijske stroške elektrarne, prihodke iz prodaje ter predstavili dobo povračila investicije oziroma ekonomsko upravičenost izgradnje.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, mala hidroelektrarna, varovanje okolja, stroški, ekonomska upravičenost, gradnja
Objavljeno: 03.01.2012; Ogledov: 3746; Prenosov: 464
.pdf Celotno besedilo (7,51 MB)

9.
VLOGA OKOLJSKEGA RAČUNOVODSTVA PRI VZPOSTAVITVI UČINKOVITEGA KONTROLING SISTEMA
Tjaša Nerat, 2012, diplomsko delo

Opis: Zaradi nenehnih okoljskih vplivov na okolje podjetja morajo ta v svoje delovanje umestiti orodja z okoljskimi temami. En izmed načinov je vzpostavitev sistema okoljskega računovodstva, ki je nadgradnja tradicionalnega računovodstva. Informacije okoljskega računovodstva pri IFAC delijo na fizične vrednosti in denarne vrednosti. Omenjajo še, da se vrednosti medsebojno navezujejo. Denarne vrednosti v bistvu v veliki meri predstavljajo okoljske stroške podjetja. Med sistemom okoljskega računovodstva in sistemom okoljskega kontrolinga obstajajo povezave. Okoljsko računovodstvo služi okoljskemu kontrolingu kot eden izmed instrumentov, hkrati pa tudi kot baza podatkov za vzpostavitev okoljskega kontrolinga. Okoljski kontroling izhaja iz tradicionalnega kontrolinga, kar pomeni, da je funkcija okoljskega kontrolinga planiranje, krmiljenje in kontroliranje. Nekatera orodja okoljskega kontrolinga, ki se nanašajo na področje računovodstva in se uporabljajo v podjetjih, so: sistem zgodnjega pojasnjevanja, okoljski uravnoteženi sistem kazalnikov, okoljske bilance in okoljske revizije. Koristi uporabe okoljskega kontrolinga delimo na tržne priložnosti, zagotavljanje eksistence, znižanje stroškov (v veliki meri s pomočjo okoljskega stroškovnega računovodstva) in motiviranje zaposlenih.
Ključne besede: denarne vrednosti, fizične vrednosti, IFAC, kontroling, okoljska bilanca, okoljska revizija, okoljski kontroling, okoljski stroški, okoljski uravnotežen sistem kazalnikov, okoljsko računovodstvo, okoljsko stroškovno računovodstvo, orodja okoljskega kontrolinga, sistem zgodnjega pojasnjevanja, trajnost, trajnostni razvoj, trajnostno vodenje podjetij, varovanje okolja, zeleni kontroling
Objavljeno: 29.11.2012; Ogledov: 1644; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (599,87 KB)

10.
VKLJUČEVANJE VZGOJNO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV V PROGRAM TRAJNOSTNEGA RAZVOJA
Eva Šturm, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci, dijaki in študenti z njihovim vzgojno izobraževalnim programom ter z udejstvovanjem v lokalni skupnosti in širše. Cilj diplomskega dela je dokazati, da program Ekošola pomaga spodbujati zdravo življenje in večjo skrb za okolje, v katerem živimo, ter da obstoječe članice programa pogosteje izvajajo aktivnosti kot nečlanice. Zato smo opravili raziskavo, ki smo jo ločili v dve skupini, in sicer na članice in nečlanice programa Ekošola. Pripravili smo dva vprašalnika, ki smo ju razposlali na izobraževalne ustanove po vseh regijah Slovenije. Z raziskavo smo ugotovili, da so pri večini aktivnosti bolj dejavne članice programa Ekošola, ki jim skrb za varovanje okolja tudi več pomeni. Na podlagi rezultatov raziskave predlagamo, da se v izobraževalnih ustanovah izvaja več aktivnosti, ki učijo o pomembnosti varovanja okolja in s tem pripomorejo k skrbi za kakovost življenja nas in naših naslednikov.
Ključne besede: program Ekošola, trajnostni razvoj, varovanje okolja, izobraževanje
Objavljeno: 09.09.2015; Ogledov: 716; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici