| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Varovanje Letališča Ljubljana
Tadej Jerman, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje teoretska izhodišča pri obravnavi varovanja letališča. Osredotoča se na varnostne mehanizme, ki zagotavljajo varnost na letališčih. Skozi pregled razvoja mednarodne zakonodaje na področju letalske varnosti predstavi problematiko letalske varnosti, ki je neizogibno tudi posledica zagotavljanja varnosti na letališčih. Skozi teoretska izhodišča skuša podati najbolj uporabne informacije na področju izboljšanja infrastrukturnih rešitev letališča. Problematiko varovanja letališča postavi v okvir največjega slovenskega Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer definira subjekte varovanja in njihovo medsebojno delovanje. S pomočjo intervjujev in opisanih varnostih incidentov v tujini pojasni problematiko varnosti sodobnih javnih zgradb, pri čemer izpostavi problematiko uporabe stekla, kot gradbenega materiala v, povečini, sodobnih javnih zgradbah. Skozi že obstoječe objavljene raziskave predstavi različne pojavne oblike poškodb, ki nastanejo kot posledica napadov z eksplozivnimi sredstvi. Magistrska naloga ponudi vpogled v raziskave ustreznosti različnih vrst stekel. Pri čemer teoretično predstavi zgradbo in različne vrste stekel v infrastrukturi javnih zgradb, kamor spadajo tudi letališča. Skozi zbrano literaturo prikaže posledice uporabe različnih vrst stekel in predstavi različne varnostne standarde, ki zagotavljajo primerno zaščito javnih zgradb. Magistrska naloga poda ugotovitev, da laminirano steklo zagotavlja največjo stopnjo zaščite. Ugotovitve nato postavi v konkreten primer Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer z vidika verjetnosti napada opredeli najbolj rizičen prostor in ponudi konkretne rešitve, ki temeljijo na podlagi zbrane literature.
Ključne besede: magistrska dela, Letališče Ljubljana, letalska varnost, letališka varnost, varnostno steklo
Objavljeno: 16.06.2020; Ogledov: 398; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
Prenova oskrbovanja proizvodnje varnostnega stekla v podjetju Reflex d.o.o.
Gašper Klančnik, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo s prenovo oskrbovanja proizvodnje varnostnega stekla v podjetju Reflex, d. o. o. Podjetje ima okoli 300 zaposlenih, posluje dobro in ima redne stranke. Ker želijo ugoditi strankam z vse krajšimi dobavnimi roki, smo se v tem delu ukvarjali z zmanjšanjem proizvodnih časov. V teoretičnem delu diplomske naloge smo opredelili notranjo logistiko, organizacijo proizvodnje, varnostno steklo in proizvodnjo. V praktičnem delu smo predstavili obstoječe stanje v podjetju in naredili kritično analizo, s katero smo poiskali vzroke za dolge proizvodne čase. Z izdelavo procesne karte smo ugotovili, da se za proizvodnjo varnostnega stekla porablja veliko več časa, kot bi bilo potrebno. Če hočemo proizvodnjo varnostnega stekla pospešiti, moramo odstraniti dejavnike, ki podaljšujejo proizvodni čas. To smo storili v poglavju o predlogu rešitve problema. V tem poglavju smo predstavili model, po katerem naj bi se podjetje ravnalo, da bi skrajšalo proizvodne čase in s tem lažje dobavljalo popolne dobave ob določenih rokih. Zaključili smo z opisom pogojev za uvedbo rešitve ter s predstavitvijo možnosti za razvoj v prihodnosti.
Ključne besede: prenova, proizvodnja, varnostno steklo, organizacija
Objavljeno: 10.11.2015; Ogledov: 786; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

3.
UPORABA STEKLA V GRADBENIŠTVU
Monika Pangrčič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava uporabo stekla v gradbeništvu, zato se bomo sprehodili skozi zgodovinske prelomnice pri razvoju stekla ter podrobneje prikazali proizvodnjo le-tega. Opisali bomo poglavitne karakteristike konstrukcijskega stekla, njegovo uporabnost v gradbeništvu ter vrste stekla, primerne za izdelavo steklenih fasad. Podrobneje se bomo seznanili s tipi steklenih fasad in z vrstami sončne zaščite glede na material, način pritrditve in obliko. Spoznali bomo zgodovinski razvoj in oblike steklenih streh in nadstreškov ter opisali steklo kot nosilni konstrukcijski material. Dotaknili se bomo predpisanih tehničnih smernic za uporabo stekla v konstrukcijah in tehničnih smernic za varnostne zasteklitve ter zaključili z obrazložitvijo naveze les-steklo.
Ključne besede: steklo, izolacijsko steklo, varnostno steklo, steklena fasada, steklo kot nosilni konstrukcijski material
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 2116; Prenosov: 562
.pdf Celotno besedilo (4,89 MB)

4.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE/STEKLENE FASADE
Polonca Fajfar, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo govori o standardih trajnostne arhitekture/steklenih fasadah. V prvem poglavju spregovorimo najprej na splošno o zgodovinskem razvoju stekla in steklenih fasad ter izpostavimo pomembnejše dogodke. V drugem poglavju obdelamo lastnosti in vrste stekla. Izpostavimo bistvene lastnosti, ki so pomembne za steklo, da lahko v arhitekturi nastopa kot element fasade. Prav tako opredelimo in opišemo sončno zaščito pri steklenih fasadah. S pomočjo slikovnega gradiva ponazorimo različne vrste in značilnosti sončne zaščite. V tretjem poglavju obravnavamo steklo kot element fasade. Obdelamo neprezračevane-enoslojne in prezračevane-večslojne steklene fasade. Vmes obdelamo več vrst steklenih fasad in opišemo njihove značilnosti ter izvedbo. Po vsakem podpoglavju obdelamo referenčne primere, na osnovi katerih obdelamo zasnovo objekta in fasado. S pomočjo slikovnega gradiva in izrisanih detajlov fasade povzamemo pomembne značilnosti določenega tipa steklene fasade.
Ključne besede: steklo, izolacijsko steklo, varnostno steklo, enoslojna steklena fasada, dvoslojna steklena fasada, večslojna steklena fasada, inteligentna steklena fasada, sončna zaščita
Objavljeno: 13.10.2010; Ogledov: 2881; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (26,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici