| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 73
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Varnostna politika v elektronskem poslovanju na primeru banke
Tomaž Krajnc, 2009, diplomsko delo

Opis: Za banke je ključnega pomena pri elektronskem poslovanju, da omogočijo svojim uporabnikom varno poslovanje na vsakem koraku, saj se z razvojem predvsem internetnega bančništva pojavljajo na trgu nove oblike zlorab. V ta namen morajo banke uvajati nove aplikacije za zaščito, varnost in zaupnost prenesenih podatkov ter s tem nenehno posodabljati in skrbeti za svojo varnostno politiko pri elektronskem poslovanju. Prav tako pa mora za varnost poskrbeti tudi uporabnik sam s pravilno uporabo in varovanjem svojih osebnih podatkov, da bodo tako preprečili zlorabe, ki onemogočajo varno poslovanje med banko in uporabniki.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko bančništvo, varnost, varnostna politika banke, računalniški virusi, digitalni podpis, kriptografija, zaščita v banki
Objavljeno: 24.06.2009; Ogledov: 2155; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (947,04 KB)

2.
KAKOVOST INFORMACIJSKIH SISTEMOV ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA, PODJETJE-POTROŠNIK
Blaž Vrabl, 2009, diplomsko delo

Opis: Internet je kot nov komunikacijski medij prinesel silovit napredek na tehnološkem področju. Z njegovim razvojem pa je tudi elektronsko poslovanje dobilo nove razsežnosti. Uporabnost interneta je neomejena tako s strani porabnikov za pridobivanje pomembnih informacij, izobraževanja, opravljanja nakupov (prek interneta) kot tudi za podjetja, ki internet lahko uporabijo kot novo tržno pot, elektronsko poslovanje in elektronsko trženje. Podjetja stremijo k uspešnemu poslovanju in le-to dandanes ni več možno brez ustreznega informacijskega sistema. Če želi podjetje elektronsko poslovati, mora spremeniti strukturo podjetja in na novo opredeliti osnovne modele poslovanja z moderno tehnologijo. Podjetja se za to odločajo, da bi izboljšala učinkovitost poslovanja, ki jo občutijo tako stranke podjetja kot podjetje samo. S prehodom na elektronko poslovanje podjetja predvsem skrajšajo čas določenim operacijam, imajo lažje dostopne in natančnejše informacije o stanju podjetja in zmanjšajo stroške, saj zaradi uporabe računalnikov in interneta zmanjšajo porabo pisarniškega materiala, poštnih storitev, hkrati pa ni več potrebna njihova fizična prisotnost, zato se izognejo stroškom odpiranja poslovalnic ter najema ali nakupa poslovnih prostorov. Večina podjetij začne svojo pot k elektronskemu poslovanju s predstavitvijo podjetja na internetu, ki običajno nastane kot odgovor konkurenci, ki je tam že prisotna. Z razvojem globalnega trga, pa je pojav podjetja na internetu postal nuja. Spletna trgovina je dovršena oblika internetne prodaje, ki vse bolj izpodriva tradicionalno trgovino, čeprav ne v vseh segmentih. Nakupovanje preko interneta je za potrošnike pomembno predvsem zato, ker jim omogoča dostop do trgovin skoraj povsod po svetu in ob vsakem času. Kupujejo lahko blago, ki ga v Sloveniji še ni na trgu, hkrati pa se jim ni treba odpraviti v tujino. Porabniki postajajo vse bolj osveščeni, zahtevni, brez zadržkov in predsodkov primerjajo ponudbe in med njimi izbirajo najboljše. Zato je zelo pomembna tudi kakovost izdelave spletne strani, ki je povezana predvsem z grafično obliko spletne strani in njeno vsebino. Potrebno je sestaviti takšno spletno stran, ki bo spletne uporabnike pritegnila k ponovnemu obisku. Kakovost spletne strani ima veliko vlogo pri uspešnosti poslovanja spletnih trgovin. Poleg tega, da je obiskovalcem in kupcem zagotovljena varnost poslovanja preko spleta, jim morajo spletne strani nuditi informacije, ki jih ti želijo. Zato so pri oblikovanju spletnih strani želje in zahteve kupcev še kako pomembne. Preglednost in lahka dostopnost informacij ter enostaven in varen postopek nakupa izdelka ali storitve so dejavniki, na katere se morajo lastniki spletnih trgovin še posebaj osredotočiti, saj lahko majhna napaka na spletu povzroči hiter upad prodaje, kajti informacije se po spletu širijo izredno hitro. Ažurnost in sprotno testiranje spletnih strani, je za obstoj na spletu nuja.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, internet, spletna trgovina, informacijski sistemi, kakovost spletne strani, digitalni certifikati, B2C, varnost na spletu, splatna stran, varnostna politika, uspešnost poslovanja, primerjava, spletno nakupovanje.
Objavljeno: 04.12.2009; Ogledov: 2713; Prenosov: 324
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

3.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI V ELEKTRONSKEM RAČUNOVODSTVU
Mitja Marguč, 2009, diplomsko delo

Opis: Pojavlja se vprašanje čemu pravzaprav uporabljati vso novo tehnologijo in varnostne ukrepe oz. kaj je poslovna dodana vrednost? Ali bo podjetje zaradi boljše varnosti in varnostne politike dosegalo boljše poslovne rezultate? Kakšen je pravzaprav učinek večje varnosti podatkov? Odgovor je: večja varnost podatkov zmanjša tveganje poslovanja, zmanjša tveganje pred vdorom v bazo podatkov, zmanjša tveganje pred razkritjem podatkov, zmanjša tveganje pred neskladnostjo z zakonodajo, kot je recimo Zakon o varovanju osebnih podatkov ali drugih zakonov, ki lahko za sabo potegnejo negativne posledice. Zato na varnost podatkov v podjetju in e-računovodstvu ne smemo gledati kot na nekaj, kar so si pred kratkim izmislili, ampak kot na dobro prakso in izkušnje upravljanja s podatki, ki so se nabirala zadnja desetletja. Namen varnostne politike je z informacijsko varnostjo v e-računovodstvu podjetju zagotoviti neprekinjeno poslovanje, omejiti poslovno škodo, zagotoviti skladnost z zakonodajo, obvarovati dobro ime oziroma ugled na trgu ter preprečevati in zmanjševati učinke varnostnih dogodkov. Za izboljšanje informacijske varnosti je poleg zapisane varnostne politike zelo pomembno tudi njeno izvajanje in spremljanje njene učinkovitosti. Prikazali smo, da je visoka stopnja varnosti lahko tudi zelo draga, zato je pomembno pripraviti tako varnostno politiko, ki bo odraz občutljivosti informacij, ki se nahajajo v specifičnem poslovnem okolju.
Ključne besede: E-računovodstvo, varnostna politika, informacijski sistem, prevare in zlorabe v e-računovodstvu, celovita informacijska rešitev, ERP.
Objavljeno: 27.01.2010; Ogledov: 1938; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

4.
Odločitveni model za podporo pri izdelavi informacijske varnostne politike
Egon Milanič, 2009, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava proces ocenjevanja varnosti informacijskih sistemov na področju nadzora dostopa. V programskem orodju DEXi, lupini ekspertnega sistema za interaktivno gradnjo baze znanja, ocenjevanja variant in razlago dobljenih rezultatov, smo razvili prototip večkriterijskega hierarhičnega odločitvenega modela za vrednotenje varnosti informacijskih sistemov državnega organa. Pri gradnji odločitvenega modela smo upoštevali Priporočila za pripravo informacijske varnostne politike ter standard ISO/IEC 27002:2005 (pred preimenovanjem ISO/IEC 17799:2005), ki sta služila kot osnova za identifikacijo in strukturiranje kriterijev. Nadzor dostopa je ključen za vzpostavitev ustrezne informacijske varnosti saj z njim zagotavljamo ustrezen dostop pooblaščenim uporabnikom ter hkrati preprečujemo dostop nepooblaščenim. Predstavljeni računalniško podprti prototip odločitvenega modela je namenjen organu državne uprave v pomoč pri pripravi informacijske varnostne politike v fazi iskanja ukrepov, ki bistveno prispevajo k povečanju varnosti informacijskih sistemov na področju nadzora dostopa.
Ključne besede: Informacijska varnost, informacijska varnostna politika, nadzor dostopa, sistemi za podporo odločanju, večparametrsko odločanje, DEXi
Objavljeno: 15.12.2009; Ogledov: 2404; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

5.
VPELJAVA STANDARDA ISO 17799 NA REKTORATU UM
Marko Frešer, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izboljšavo varnosti v informacijskem sistemu z vidika standarda ISO 17799. Rezultat diplomske naloge je analiza stanja na RCUM po standardu ISO 17799 na področju razvoja in vzdrževanja programske opreme in s tem zagotovitev večje varnosti v informacijskem sistemu. V sklopu analize so izdelani predlogi za izboljšanje.
Ključne besede: ISO 17799, varnost, standardizacija, informacijski sistem, tveganje, varnostna politika, analiza neskladnosti
Objavljeno: 06.04.2010; Ogledov: 2073; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

6.
7.
8.
VARNOSTNA POLITIKA E-POSLOVANJA S POUDARKOM NA RAČUNALNIŠKEM KRIMINALU
Aleš Sekelšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Pomemben element elektronskega poslovanja je varnost. Ker se število uporabnikov povečuje, je varnost še toliko bolj pomembna. Posledica rasti elektronskega poslovanja predstavljajo vdori in zlorabe. Zaradi varnosti, so pomembni raznovrstni varnostni mehanizmi in zakonodaja. Bolj kot so podatki zaupne narave in vrednosti, večjo varnost bomo morali zagotoviti. Pri tem nam pomaga najsodobnejša tehnologija, ki nam podatke zaupne narave med prenosom in hranjenjem ščiti V tem diplomskem delu sem predstavil problematiko varnostne politike elektronskega poslovanja, s poudarkom na računalniškem kriminalu. Na začetku sem definiral osnovne pojme, ki jih moramo poznati, da lahko razumemo problematiko elektronskega poslovanja. Podrobno sem opisal pojme kot so internet, kaj je računalniški kriminal, kakšne varnostne politike poznamo, kako pravo ureja in sankcionira računalniški kriminal itd... Navedel sem različne statistične podatke (št. računalniškega kriminala v Sloveniji, finančne izgube zaradi rač. kriminal v ZDA, rač. kriminal po sektorjih, itd.), ki se nanašajo na temo in predstavil dejanske primere napadov, ki so se zgodili v svetu. Zadnje poglavje sem namenil temi hekerjev. Definiral sem pojma heker in hekanja, predstavil hekerje skozi zgodovino, navedel razloge zakaj prihaja do vdorov in zaključil z primeri hekerskega vojskovanja.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, računalniški kriminal, varnost elektronskega poslovanja, elektronsko poslovanje v Sloveniji, hekerji, hekanje, varnostna politika, oblike računalniškega kriminala, primeri računalniškega kriminala, statistika, motivacija hekerjev, standardi pri zagotavljanju varnosti
Objavljeno: 11.11.2010; Ogledov: 2011; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

9.
10.
NEKATERI KLJUČNI PRISTOPI ZA ZAGOTAVLJANJE INFORMACIJSKE VARNOSTI
Karmen Arnuš, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisani različni pristopi zagotavljanja informacijske varnosti. Opisali smo, kako načrtovati in vpeljati v podjetje varnostno politiko, ki temelji na standardih BS 7799/ISO 17799. Prikazali smo nekatere najpogostejše vrste napadov na informacijske sisteme ter sistem zaščite pred njimi. Opisani so sistemi za zaznavanje vdorov, njihovo delovanje ter prednosti in slabosti nekaterih najpogosteje uporabljenih odprtokodnih sistemov. Narejena je analiza nekaterih sistemov za zaznavanje vdorov iz seznama podjetja Tippit Inc.
Ključne besede: varovanje IS, vdori, nepooblaščen dostop, standardi, varnostna politika, sistemi za zaznavanje vdorov, vrste sistemov IDS, varovanje
Objavljeno: 29.07.2010; Ogledov: 1924; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici