| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 58
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Prenova obstoječega načrta šolske poti OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica z vidika prometne varnosti in digitalizacije : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Marko Bračič, 2024, diplomsko delo

Opis: Varnost v cestnem prometu predstavlja eno od ključnih vidikov kakovosti prometnega sistema, saj vsak udeleženec želi zagotoviti varno potovanje v skladu s svojimi potrebami. Odgovornost za varnost v cestnem prometu ni le na posamezniku, ampak tudi na državi, lokalnih skupnostih in institucijah, kot so osnovne šole. Osnovne šole imajo vpogled in nadzor nad dogajanjem v prometu ter možnost vplivanja na prometno varnost. V Republiki Sloveniji morajo osnovne šole izdelati Načrt varne šolske poti, ki informira uporabnike o varnih poteh za prihod in odhod iz šole. Diplomska naloga se ukvarja s problematiko obstoječega načrta varnih šolskih poti OŠ Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici. Na podlagi določenih kriterijev je predstavljena klasifikacija primernosti ulic in predstavljen predlog izboljšav obstoječega stanja v obliki prenovljenega načrta varnih šolskih poti. Prenova vključuje digitalizacijo zemljevidov, ki omogočajo interaktivno predstavitev nevarnih ulic in lokacij. S tem lahko šola uporabnikom posreduje pomembne informacije o nevarnostih v cestnem prometu, kar zmanjšuje tveganje za otroke med potjo v šolo in nazaj.
Ključne besede: načrt varnih šolskih poti, varnost otrok v cestnem prometu, osnovna šola, učenci, Slovenska Bistrica
Objavljeno v DKUM: 20.02.2024; Ogledov: 151; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (7,98 MB)

2.
Sodobna načela načrtovanja večnivojskih vozlišč in priključkov : magistrsko delo
Laura Brigita Parežnik, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljena sodobna načela za načrtovanje večnivojskih vozlišč in priključkov; predstavljen je njihov namen, delitev, sestavni elementi, projektno tehnični elementov in oblike, ob upoštevanju vizij varnosti v cestnem prometu (»vizija nič«, »trajnostna varnost«). Podano pa je tudi načrtovanje avtocest na splošno, kot glavne smeri iz katere se vključujemo ali pa izključujemo na vozlišča in priključke, oziroma izvajamo določene manevre, ki se tičejo večnivojskih križišč.
Ključne besede: večnivojsko križišče, vozliča, priključki, avtocesta, varnost v cestnem prometu
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 737; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (6,14 MB)

3.
E-Skiroji v cestnem prometu : diplomsko delo
Aleksija Rainer, 2021, diplomsko delo

Opis: Električni skiroji, znani kot e-skiroji, so postali eden izmed bolj zaželenih izdelkov na trgu. So lahki, udobni, enostavni za uporabo in idealni za hitro vožnjo po prometnih urbanih področjih. So okolju prijazni in pomagajo pri odpravljanju zastojev v mestnih središčih ter pri pomanjkanju parkirnih mest. Kljub veliko prednostim prinašajo tudi nekatere slabosti in nevarnosti. Ker jih drugi udeleženci v prometu težje zaznajo, lahko hitro privede do prometne nesreče in nastanka poškodb. V diplomski nalogi smo opisali električne skiroje, njihove tehnične karakteristike (e-skiroja Xiaomi Pro 2), prednosti, slabosti in nevarnosti e-skirojev v prometu, zakonodajo ter zavarovanje mikro mobilnosti, pod katero spadajo tudi električni skiroji. Prikazali smo tudi statistične podatke nesreč z e-skiroji v Sloveniji za leto 2019, 2020 in 2021 (januar–junij), podatke ankete neuporabnikov in uporabnikov e-skirojev ter analizo vožnje z e-skirojem Xiaomi M365 Pro. Ugotovili smo, da ni veliko prometnih nesreč z e-skiroji, ponavadi gre za prometne nesreče z bočnim trčenjem pri neupoštevanju pravil o prednosti, z lažjimi poškodbami. Podatki anket kažejo, da vozniki e-skirojev upoštevajo navodila in zakone. Anketirancem se e-skiro ne zdi nevaren, prometnih nesreč in konfliktov skoraj ni, povprečna vožnja je 15 minut, glavni razlog uporabe e-skiroja je izogib gneči in prihranek s časom.
Ključne besede: električni skiro, cestni promet, varnost v cestnem prometu, prometne nesreče, anketiranje
Objavljeno v DKUM: 14.09.2021; Ogledov: 1472; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

4.
Sodobni sistemi za pomoč voznikom avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC) : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Stanko Soršak, 2019, diplomsko delo

Opis: Število vozil na cestah neprestano narašča, vsakodnevne vožnje postajajo vse daljše, na cestah prihaja do zastojev, zgodijo se prometne nesreče s smrtnim izidom ali hujšimi telesnimi poškodbami, ki jim največkrat botruje človeški faktor – nepazljivost voznika. Za omejitev in preprečevanje prometnih nesreč skrbi na eni strani zakonodaja z ukrepi ozaveščanja in izobraževanja udeležencev v cestnem prometu, na drugi strani pa razvoj sodobnih tehnologij, ki pomagajo voznikom pri vožnji, njihovo delovanje pa je ocenjeno na podlagi testiranj. Poleg izboljšave motorjev, zavornih sistemov in karoserije sta zelo pomembna izboljšava in razvoj asistenčnih varnostnih sistemov, kot so aktivni asistenčni varnostni sistemi za pomoč vozniku. V diplomski nalogi smo se osredotočili na asistenčne varnostne sisteme ter podrobneje razložili delovanje in vlogo sistema avtomatskega uravnavanja razdalje ACC, ki preprečuje naletne prometne nesreče. Poudarili smo pomembnost tega sistema za varovanje varnosti in življenja ljudi ter nujnost uvedbe sistema ACC kot dela serijske opreme v vsakem vozilu. Izvedli smo anketo o poznavanju asistenčnih sistemov na splošno, posebej sistema ACC, in pridobili mnenja o pomembnosti asistenčnih sistemov kot serijske opreme v osebnem vozilu brez doplačila ter jo analizirali.
Ključne besede: diplomske naloge, diplomske naloge, asistenčni varnostni sistemi, adaptive cruise control, varnost v cestnem prometu
Objavljeno v DKUM: 26.03.2019; Ogledov: 1356; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (996,56 KB)

5.
ANALIZA UPORABE MOBILNIH TELEFONOV MED VOŽNJO NA OBMOČJU OBČINE VIDEM
Mihaela Vidovič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan vpliv uporabe mobilnega telefona med vožnjo na voznika. Raziskano je področje uporabe mobilnega telefona med vožnjo, izvlečki raziskav, zakoni in kazenske globe v Sloveniji in nekaterih evropskih državah. Narejena je analiza uporabe mobilnega telefona v občini Videm, ki je bila opravljena z ročnim štetjem in opazovanjem prometa ter z anketnim vprašalnikom. Predstavljeni so rezultati ročnega štetja in opazovanja prometa v občini ter analiza ankete, ki jo je rešilo 107 občanov. Predstavljen je sistem za prostoročno telefoniranje, primer tovarniško vgrajenega sistema za prostoročno telefoniranje v vozilu in naknadno vgrajen sistem v vozilo. Podani so morebitni zakonski in tehnološki predlogi z namenom zmanjšanja uporabe mobilnega telefona med vožnjo.
Ključne besede: mobilni telefon, anketa, varnost v cestnem prometu
Objavljeno v DKUM: 14.09.2016; Ogledov: 1684; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

6.
VARNOST ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV
Juraj Bilić, 2016, diplomsko delo

Opis: Električni avtomobili postajajo vedno bolj konkurenčni klasičnim vozilom z motorjem na notranje izgorevanje, za kar je zaslužen hiter tehnološki razvoj v zadnjih petnajstih letih. Diplomsko delo vsebuje splošen opis električnega avtomobila. Najprej je predstavljena zgodovina teh vozil, njihovo delovanje ter razlika med električnimi in klasičnimi avtomobili na fosilna goriva. Obenem so predstavljene še polnilne postaje in njihova nahajališča v Sloveniji. Predstavljena je varnost električnih avtomobilov, podani in analizirani so testi trčenj med električnim in dizelskim vozilom. Analizirana je mestna vožnja z električnim avtomobilom in na koncu so podani predlogi za izboljšanje stanja.
Ključne besede: varnost v cestnem prometu, električni avtomobil, test trčenja
Objavljeno v DKUM: 14.09.2016; Ogledov: 2343; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

7.
DELO POKLICNE GASILSKE ENOTE PRI PROMETNIH NESREČAH
Damjana Futač, 2016, diplomsko delo

Opis: Poklicni gasilci so eden izmed glavnih stebrov specialističnega reševanja vseh vrst nesreč. Poklicna gasilska enota Celje je ena izmed petnajstih poklicnih enot v Sloveniji in pokriva najbolj nevarni del avtocestnega križa od cestninske postaje Tepanje do Blagovice in poleg občine Celje še 13 drugih občin. Eden izmed najzahtevnejših avtocestnih odsekov v Sloveniji je zagotovo odsek Vransko–Blagovica, ki vključuje 13 viaduktov, 4 predore, 2 nadvoza in 4 podvoze. V diplomski nalogi je predstavljena Poklicna gasilska enota Celje, ki je odlično opremljena in se vsakodnevno srečuje z intervencijami pri prometnih nesrečah. Na primerih prometnih nesreč, ki so se zgodile, je obdelana analiza, kako poteka posredovanje enote od prejetja klica do zaključka intervencije. Opisan je tudi informacijski sistem, s katerim enota deluje. V nalogi je prikazana tudi statistika intervencij Poklicne gasilske enote Celje, na podlagi katere je razvidno, da enota posreduje največkrat prav pri prometnih nesrečah. V zadnjem poglavju so podani predlogi za izboljšanje stanja.
Ključne besede: prometne nesreče, varnost v cestnem prometu, gasilci
Objavljeno v DKUM: 14.09.2016; Ogledov: 1280; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (9,87 MB)

8.
ANALIZA UPORABE VARNOSTNEGA PASU V OSEBNIH VOZILIH
Darja Šmigoc, 2016, diplomsko delo

Opis: Varnostni pas kot osnovni varnostni element vozila zmanjšuje možnost za hujše telesne ali celo smrtne poškodbe v primeru prometne nesreče. Napačna uporaba ali celo neuporaba varnostnega pasu pri uporabnikih osebnih avtomobilov tako predstavlja varnostno tveganje. Nepripetost v Sloveniji še vedno znaša okoli 15 %, zato se državne institucije z osveščanjem voznikov in potnikov trudijo to statistiko izboljšati. V diplomskem delu smo predstavili pomen varnostnega pasu ter analizirali in primerjali statistične podatke in podatke raziskave, opravljene z anketnim vprašalnikom in terenskim opazovanjem prometa. Na podlagi pridobljenih podatkov smo lahko podali predloge za izboljšanje stanja uporabe varnostnih pasov na naših cestah.
Ključne besede: varnost v cestnem prometu, varnostni pas, preventivne akcije, anketa
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 1144; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

9.
Analiza podatkov o prometnih nesrečah na AC v obdobju 2005-2015
Damjan Dobrina, 2016, diplomsko delo

Opis: Kadar je govora o prometu, je ključna stvar prometna varnost. Sicer z leti število smrtnih žrtev pada, vendar prometna varnost še zmeraj ni na želeni ravni. Še posebej pomembna je varnost na avtocestah, kjer so zaradi višjih hitrosti, posledice prometnih konfliktov lahko zelo hude. Diplomsko delo govori o prometni varnosti na avtocestnem omrežju. Podatki so bili pridobljeni s strani policije. Analiza podatkov o prometnih nesrečah na avtocestnem omrežju v Republiki Sloveniji je bila opravljena za obdobje med letoma 2005 in 2015. Podatke smo analizirali glede na skupno število prometnih nesreč za posamezno leto, klasifikacijo prometne nesreče, vzrok prometne nesreče, stanje vozišča v času prometne nesreče, stanje prometa v času prometne nesreče, tip prometne nesreče, vremenske okoliščine v času prometne nesreče in mesec v posameznih letih. Na koncu smo podali nekaj predlogov možnosti za izboljšanje prometne varnosti na avtocestnem omrežju v Republiki Sloveniji.
Ključne besede: varnost v cestnem prometu, prometne nesreče, avtocesta, statistična analiza
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 1412; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

10.
Preventivne akcije za ranljive udeležence v cestnem prometu - primer delovanja v občini Krško
Sabina Mežič, 2016, diplomsko delo

Opis: Varnost v cestnem prometu je pomemben dejavnik, ki prispeva h kakovostnemu bivalnemu okolju vseh prebivalcev. Diplomsko delo se osredotoča na varnost ranljivejših skupin udeležencev cestnega prometa, kar je tudi prikazano s statistiko prometnih nesreč na državni ravni v primerjavi s članicami EU. V nadaljevanju opisujemo pretekle preventivne aktivnosti, ki so bile izvedene v Sloveniji, in ugotavljamo, kako aktiven je na tem področju Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Krško. Prikazana je statistika prometnih nesreč v občini Krško, kjer ugotavljamo, da so pešci med najbolj ranljivimi udeleženci v cestnem prometu. V zadnjem delu so predstavljene preventivne aktivnosti in dogodki, pri katerih sem tudi sama sodelovala. Diplomsko delo se zaključi s predstavitvijo nekaterih dosedanjih ukrepov ter našimi predlogi za izboljšanje varnosti ranljivejših udeležencev cestnega prometa v občini Krško. Podane so ugotovitve, ki so nastale na podlagi opravljenih analiz ter raziskovanja.
Ključne besede: prometne nesreče, preventivne akcije, prometna vzgoja, ranljivi udeleženci, varnost v cestnem prometu
Objavljeno v DKUM: 23.06.2016; Ogledov: 1644; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (4,59 MB)

Iskanje izvedeno v 0.44 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici