| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje sekalne naprave za aluminijaste profile : magistrsko delo
Luka Ivanc Kresnik, 2024, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu je predstavljeno konstruiranje sekalne naprave za aluminijaste profile. Problem naloge predstavlja potreba po novem stroju, ki je namenjen razrezu odpadnih aluminijastih profilov daljših dimenzij (5-6 m) na krajše kose (do 30 cm). V delu je bolj ali manj podrobno zajet celoten proces konstruiranja in tako obsega naslednje teme: opis problema, opis in izvedba štirih korakov konstruiranja (načrtovanje, koncipiranje, snovanje in razdelava), področje tehnične zakonodaje, ter varnosti in skladnosti stroja, področje vzdrževanja, okvirno stroškovno analizo, na koncu pa so predstavljeni še doseženi cilji in predlogi za nadaljnje delo.
Ključne besede: konstruiranje, koncipiranje, snovanje, varnost strojev, tehnična zakonodaja, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 243; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (8,33 MB)

2.
Konstruiranje mize za obdelavo zvarov v notranjosti profila
Filip Petek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen postopek konstruiranja priprave oz. mize, ki se bo uporabljala za obdelavo osnovnega podstavka žerjava v podjetju Palfinger proizvodnja d.o.o. V uvodu na kratko predstavim podjetje v katerem je bila izvedena naloga. V nadaljevanju naloge predstavim konstruiranje izdelka, ki se začne z zahtevami in željami, ki so mi jih zastavili v podjetju. Ko sem iz več skic in zamisli izbral najprimernejšo, sem začel s preračuni in modeliranjem priprave. Ko sem zaključil s konstruiranjem sem še moral za pripravo načrtovati primerno električno vezje, ki je poskrbelo za vklop in izklop ter varnost upravljalca.
Ključne besede: Miza, brušenje, konstruiranje, CAD, varnost strojev
Objavljeno v DKUM: 10.02.2022; Ogledov: 696; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

3.
Validacija varnostnega dela krmilnega sistema stroja v podjetju I.H.S. d.o.o. : diplomsko delo
Andrej Špiler, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bom predstavil pomemben vidik pri strojegradnji, to je varnost strojev. Uporabljal sem metode, skladne s standardoma EN ISO 13849-1 in EN ISO 13849-2, ki opisujejo varnostni del krmilnega sistema stroja. Prvotno sem predstavil teoretična izhodišča iz standardov, predstavil stroj in uporabljene varnostne komponente na stroju, izračunal sem raven zanesljivosti in na koncu izvedel validacijo. Zaradi hitrejšega načina izračuna ravni zanesljivosti sem uporabljal splošno dostopen program SISTEMA. Rezultati so predstavljeni kot pripete slike v diplomskem delu in kot poročilo, ki ga izda program, in je podano v prilogah. Stroj je z uporabljenimi varnostnimi komponentami dosegel vse zahteve, ki sta jih zahtevala kupec in zakonodaja za stroj.
Ključne besede: varnost strojev, EN ISO 13849-1, EN ISO 13849-2, SISTEMA, validacija, raven zanesljivosti, zahtevana raven zanesljivosti
Objavljeno v DKUM: 10.09.2020; Ogledov: 732; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (3,94 MB)

4.
Nadzorni sistem za izvajanje varnostnih testov stroja : magistrsko delo
Jernej Žolger, 2019, magistrsko delo

Opis: Tematika magistrske naloge je razvoj in implementacija nadzornega sistema za izvajanje varnostnih testov stroja. Predstavljena je pot, kako priti do frekvence omenjenega izvajanja testov. Varnost strojev je v osnovi predpisana s standardom ISO 12100, ki daje generalne smernice za njihovo oblikovanje. Uporablja se tudi standard ISO 13849, ki predstavlja splošna načela za načrtovanje in validacijo varnostnih delov krmilnih sistemov. V delu je podrobno analiziran ta standard, saj poda smernice funkcionalne varnosti strojev, kar zajema tudi dodatna varnostna načela, med katera spada varnostni preizkus. Nadzorni sistem se izvaja z dvema PLC-jema, povezanima s HMI aplikacijo. V drugem delu sta opisana program in vizualizacija, ki služita za spremljanje varnostne opreme in izvajanje varnostnih testov stroja.
Ključne besede: PLC, HMI, varnost strojev, standardi, funkcionalna varnost, varnostni test
Objavljeno v DKUM: 21.11.2019; Ogledov: 965; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (3,86 MB)

5.
Standardizacija na področju obdelovalnih in preoblikovalnih strojev
Uroš Vodeb, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja postopek poenotenja in prilagajanja nacionalnih standardov v Evropski uniji na področju obdelovalnih in preoblikovalnih strojev. Osrednji del diplomskega dela prikazuje namen in uporabo standardov z vidika natančnosti strojev in varstva ter zdravja pri delu. Zaradi direktive novega pristopa je prišlo do povečanja nadzora in varnosti pri delu s stroji. V zaključnem delu diplomskega dela je predstavljen praktični primer skladnosti obdelovalnega stroja.
Ključne besede: proizvodnja, standardi, varnost obdelovalnih strojev, varstvo in zdravje pri delu, skladnost stroja
Objavljeno v DKUM: 26.05.2015; Ogledov: 1975; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

6.
VARNOST STROJEV IN VZDRŽEVANJE GLEDE NA NOVE STANDARDE
Sandi Cimerman, 2011, diplomsko delo

Opis: Nova direktiva o strojih – 2006/42/ES določa bistvene zdravstvene in varnostne zahteve za stroje. Konec leta 2009 je v veljavo stopil tudi novi standard EN ISO 13849-1, ki upošteva tudi vgrajene komponente hidravlične in pnevmatične pogonsko krmilne tehnike, in je nadomestil starejši standard EN 954-1. Pri zasnovi stroja analiziramo tveganja in kjer je potrebno sprejmemo dodatne varnostne ukrepe za zaščito operaterjev. Tveganja lahko znižamo z varno zasnovo, tehničnimi varnostnimi ukrepi in informiranjem uporabnikov o preostalih tveganjih. Med vzdrževalnimi deli na strojih, moramo preprečiti njihov zagon ali nevarno gibanje.
Ključne besede: varnost strojev, ocena tveganja, direktiva o strojih, standard, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 08.04.2011; Ogledov: 2650; Prenosov: 602
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

7.
8.
9.
Iskanje izvedeno v 7.72 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici