| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
ANALIZA VARNOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU STROKA PRODUKT D.O.O.
Kočan Aldin, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem izvedel analizo varnosti informacijskega sistema v podjetju Stroka Produkt d.o.o. PE Ljubljana, kjer sem tudi zaposlen. V nalogi sem podal teoretične osnove s področja varnosti, predstavil sem podjetje in opisal njegov informacijski sistem. Analiza je narejena s popisom dobrin, njihovim vrednotenjem ter popisom groženj in ranljivosti, ki je skladna s starim standardom BS 7799 ter sedanjim ISO 27001 standardom. Z izvedeno analizo tveganja sem poizkusil izpostaviti kritična področja v podjetju ter podal predloge za izboljšavo in zmanjševanje tveganj. Z uvedbo teh ukrepov bi v obravnavanemu podjetju bistveno izboljšali varnost njihovega informacijskega sistema ter pripomogli k učinkovitejšemu poslovanju.
Ključne besede: varnost informacijskega sistema, analiza tveganja, grožnje, ranljivost, varovalni ukrepi.
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 2792; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (903,96 KB)

6.
VPELJAVA VARNOSTNE POLITIKE V SREDNJE VELIKEM PODJETJU
Tina Schweighofer, 2010, diplomsko delo

Opis: Za uspešno poslovanje podjetja je ključno obvladovanje in varovanje informacij, s katerimi podjetje razpolaga. Če pomembne informacije preidejo v roke nepooblaščenih oseb, ima lahko to resne posledice za podjetje in njegovo poslovanje. Zaradi tega je pomembno, da se groženj in nevarnosti zavedajo tako zaposleni kot tudi vodstvo podjetja. Varnostna politika vsakemu podjetju predstavlja vodilo in pomoč, pri izogibanju incidentom oziroma zmanjševanju posledic. Je skupina dokumentov, ki združujejo navodila, priporočila in napotke s področja informacijske varnosti v podjetju. Izdelava varnostne politike je kompleksen postopek, ki se izvede v več fazah. V okviru diplomskega dela smo izdelali varnostno politiko za specifično podjetje. Pri tem so izvedli vse faze izdelave, pomagali pa smo si tudi z priporočili in navodili za pripravo varnostne politike.
Ključne besede: varnost informacijskega sistema, varnostna politika, analiza tveganj, neprekinjeno poslovanje
Objavljeno: 07.09.2010; Ogledov: 4168; Prenosov: 712
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

7.
ANALIZA VARNOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU MLM D.D
Ester Petrič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izvedena analiza varnosti informacijskega sistema za podjetje MLM d.d.. Naloga je razdeljena na dva dela, in sicer teoretičnega ter praktičnega. V teoretičnem delu sem opisala osnovne pojme s področja informacijske varnosti, podala opis podjetja ter njegovega informacijskega sistema. Praktični del naloge zajema popis vseh dobrin informacijskega sistema, ocene njihove vrednosti ter stopnje ranljivosti, popis možnih groženj in oceno pogostosti uresničitve ter analizo tveganj, izvedeno po kvalitativni metodi. Na podlagi pridobljenih rezultatov analize tveganj so podani predlogi izboljšav za zmanjšanje tveganj.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE • Informacijski sistem, • varnost informacijskega sistema, • dobrine, • grožnje, • analiza tveganj, • varovalni ukrepi.
Objavljeno: 08.03.2011; Ogledov: 2363; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

8.
PROJEKT VPELJAVE SUIV V PODJETJE ALPINA, D.O.O.
Klemen Vehar, 2012, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je prikazati, kako lahko s pomočjo napotkov standarda ISO/IEC 27003 in z uporabo računalniških orodij za projektno vodenje izdelamo plan vpeljave SUIV za določeno organizacijo. V teoretičnemu delu smo prikazali osnove s področja varnosti informacijskega sistema. Predstavili smo družino standardov ISO 27000 in druge standarde, ki služijo kot osnova pri vpeljavi sistema za upravljanje informacijske varnosti (SUIV) v organizacijo in so v praksi največkrat uporabljeni. Prikazane so bile tudi osnove s področja projektnega dela. V aplikativnem delu smo podrobno predstavili model planiranja SUIV po standardu ISO/IEC 27003. V nadaljevanju smo ta model uporabili pri izdelavi plana vpeljave SUIV v podjetje Alpina, d.o.o. Za izdelavo podrobnega projektnega plana smo uporabili dve računalniški orodji, projektni sistem PROSIS in program Microsoft Project. V zaključku smo pokazali, kaj smo z izdelanim projektnim planom dosegli in kakšne naloge nas še čakajo v prihodnosti.
Ključne besede: varnost informacijskega sistema, ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27003, SUIV, projektni plan, PROSIS
Objavljeno: 21.01.2013; Ogledov: 1622; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

9.
IZBOLJŠANJE INFORMACIJSKE VARNOSTI Z UVEDBO SKUPINSKIH POLITIK V VELIKEM PODJETJU
Marko Trček, 2013, magistrsko delo

Opis: Raziskava obravnava predlog za uvedbo skupinskih politik v veliko podjetje. Predstavili smo teoretična izhodišča s področja skupinskih politik. Opisali smo tako osnovno delovanje skupinskih politik kot tudi varnostne nastavitve, ki bistveno vplivajo na povečanje informacijske varnosti. Predstavljene so dobre prakse in priporočila pri vpeljavi skupinskih politik v veliko podjetje. Dobre prakse se nanašajo na samo pripravo okolja za vpeljavo skupinskih politik in tudi na specifične nastavitve posameznih skupinskih politik. Izdelali smo predlog za odvzem administratorskih pravic, pripravo testnega okolja, pripravo skupin uporabnikov in predlog strukture organizacijskih enot v aktivnem imeniku. Predvideni učinki uvedbe skupinskih politik v veliko podjetje so predvsem povečanje varnosti informacijskega sistema, poenostavitev upravljanja, skrajšanje časa za upravljanje, zmanjšanje števila napak in večja preglednost nastavitev informacijskega sistema.
Ključne besede: skupinske politike, aktivni imenik, vpeljava, varnost informacijskega sistema
Objavljeno: 08.11.2013; Ogledov: 1041; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

10.
Revizija informacijskega sistema v izbranem podjetju
Nina Pulko, 2019, magistrsko delo

Opis: Informacijski sistem je v današnjem tehnološko razvitem času za podjetje ključnega pomena. Vse prednosti, ki jih je prinesla računalniška in telekomunikacijska tehnologija so prinesle tudi vse večje možnosti zlorabe in dostopa do zaupnih podatkov. Zaradi naraščanja računalniškega kriminala, nesreč in napak posameznikov na delovnem mestu se morajo podjetja vedno bolj posvečati varnosti in zaščiti informacijskega sistema in ga redno tudi pregledovati. V ta namen se je oblikovala posebna veja revizije, ki se ukvarja s preverjanjem zanesljivosti, učinkovitosti ter varnosti informacijskih sitemov. V Sloveniji omenjena veja napreduje in vedno bolj združuje znanja revizorjev in informatikov. V magistrskem delu bomo predstavili pojem informacijskega sistema, njegove značilnosti ter vrste. Predstavili bomo pojem revizije informacijskega sistema in njene začetke v Sloveniji ter opisali primer sodne prakse pri zlorabi informacijskega sistema. Pri reviziji je potrebno slediti določenim zakonskim podlagam in etičnim pravilom, ki jih bomo posebej predstavili. Z vidika standardov so v nalogo vključeni standardi skupine ISO/IES 27000 ter metodologiji COBIT in ITIL. V zaključku bo predstavljen primer revizije informacijskega sistema v izbranem podjetju X, ki bo temeljil na standardu ISO 17799, kateri se osredotoča predvsem na informacijsko varnost.
Ključne besede: revizija, informacijski sistem, varnost informacijskega sistema, standardi ISO, hierarhija pravil
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 179; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici