| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Skladišče podatkov SIEM sistemov : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Katja Bajs, 2021, diplomsko delo

Opis: V uvodu zaključnega dela je predstavljeno trenutno stanje, ki nas je motiviralo za preučevanje izbrane tematike SIEM sistemov, podatkovnih skladišč ter zaznane uporabnosti teh sistemov. Izpostavljena so tudi raziskovalna vprašanja, s katerimi smo se ukvarjali tekom raziskovalnega dela te diplomske naloge. V teoretičnem delu so predstavljene ključne značilnosti informacijske varnosti ter značilnosti, ki se lahko povežejo z izbrano temo zaključnega dela. Kot osrednja tema dela so podrobno predstavljeni SIEM sistemi in podatkovna skladišča. Pred pričetkom raziskovalnega dela smo poiskali relevantne dosedanje raziskave ter jih nekaj preučili in predstavili. Raziskovalnega dela smo se lotili s pripravo raziskovalnega modela, na osnovi katerega smo postavili natančno določene hipoteze, s katerimi smo postavili nadaljnje temelje za izvajanje raziskovalnega dela. Vprašalnik smo sestavili na osnovi konstruktov, ki so predstavljeni na raziskovalnih modelih, in glede na postavljene hipoteze oblikovali vprašanja. Sledilo je zbiranje podatkov, ki je potekalo preko spletnih storitev (e-pošta, socialna omrežja). Z zbranimi podatki smo opravili analize z namenom potrjevanja hipotez. Z rezultati in opravljeno analizo smo potrdili dve hipotezi v celoti, ostale hipoteze pa le delno. Za rezultati je zapisana tudi razprava, kjer smo pojasnili morebitna neskladja rezultatov in zakaj menimo, da so rezultati takšni kot so. V zaključku smo pojasnili pomen rezultatov za širše raziskovalno okolje. Tukaj se zopet navežemo na opravljen teoretični del in pregled dosedanjih raziskav. Prav tako smo zapisali možne načine nadaljnjega dela v tej smeri na obravnavanem področju
Ključne besede: diplomske naloge, SIEM sistemi, varnost informacij, skladišče podatkov, uporabnost
Objavljeno v DKUM: 20.10.2021; Ogledov: 751; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
Uporaba umetne inteligence v vsakdanjem življenju in njeni varnostni izzivi : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Tilen Omejc, 2018, diplomsko delo

Opis: Danes je eden izmed najpomembnejših napredkov v tehnologiji umetna inteligenca (UI). V sodobni tehnologiji je njena prisotnost vse večja in razvoj pametne tehnologije nam na marsikaterem področju olajšuje življenje. Prav hitrost njenega razvoja pa lahko povzroči nekatere negativne posledice. Pogosto se srečamo z vprašanjem zasebnosti, saj so podatki ključnega pomena za razvoj UI. Ker je razvita tehnologija lahko izrazito boljša, hitrejša in natančnejša kakor človek, je njena prisotnost dobrodošla na različnih področjih, kot je na primer uporaba rehabilitacijskih robotov v zdravstvu. Po drugi strani pa lahko predstavlja tudi moč države in njene vojaške zmogljivosti. Cilj naloge je bil pregled zavedanja uporabe UI v vsakdanjem življenju in ravni zaupanja do novih najnaprednejših tehnologij. S pomočjo 63 anketirancev, ki so izpolnili spletni vprašalnik, smo pridobili mnenja o uporabi, poznavanju, percepciji, zaupanju in zavedanju UI. Na podlagi teh rezultatov smo potrdili štiri hipoteze, eno zavrnili, treh pa zaradi pomanjkanja korelacije ni bilo možno niti potrditi niti zavrniti. Prišli smo do ugotovitev, da se več kot polovica vprašanih zaveda uporabe UI v vsakdanjem življenju, odnos do nove tehnologije pa je bolj pozitiven pri tistih, ki se njene navzočnosti bolje zavedajo. Ugotovili smo tudi, da je povprečno zaupanje v prihajajoče tehnologije z UI (npr. samovozeči avtomobili) precej nizko. Navkljub prednostim, ki jih prinaša razvoj UI, naši rezultati kažejo, da javnost še ne zaupa dovolj v tako napredno tehnologijo. Še več, anketiranci v povprečju niso pokazali pripravljenosti za implementacijo UI na področjih, kjer bi bile napake lahko usode, tudi če bi bila ta že dovolj razvita.
Ključne besede: diplomske naloge, umetna inteligenca, tehnologija, aplikacije, zaupanje, varnost informacij
Objavljeno v DKUM: 15.01.2019; Ogledov: 3497; Prenosov: 653
.pdf Celotno besedilo (993,80 KB)

4.
Uvajanje sistema varovanja informacij
Matic Robnik, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu bomo na začetku spoznali osnove elektronskega poslovanja. Ugotovili bomo, kaj je elektronsko poslovanje, se spoznali z nekaterimi definicijami in opredelili obseg delovanja elektronskega poslovanja. Nato se bomo posvetili vrstam elektronskega poslovanja, ki se pojavljajo v današnji strukturi. Seveda se bomo dotaknili tudi razvoja in rasti elektronskega poslovanja in njegovega vpliva. Predstavili pa bomo tudi prednosti in omejitve elektronskega poslovanja. V naslednjem poglavju se bomo posvetili informacijam in njeni varnosti. Opisali bomo lastnosti informacije in pomen njenega varovanja. Zaradi izredne pomembnosti varovanja informacij bomo natopredstavili standarde, ki to varovanje omogočajo. V nadaljevanju se bomo posvetili varnosti informacijskih sistemov, ki jih danes uporabljajo v organizacijah. Nato pa bomo predstavili vzpostavitev sistema varovanja informacij in faze tega procesa.
Ključne besede: Elektronsko pooslovanje, informacije, informacijska varnost, sistem varovanja informacij
Objavljeno v DKUM: 22.12.2017; Ogledov: 1342; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

5.
URESNIČEVANJE ZAKONA O DOSTOPU DO INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA V SLOVENSKI OBVEŠČEVALNO-VARNOSTNI AGENCIJI
Mateja Dražnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja se uresničuje ustavna pravica državljanov do vpogleda delovanja državnih organov in nadzor nad njihovim delovanjem. Tudi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je kot samostojna vladna služba zavezana spoštovati določila ZDIJZ in prosilcem omogočiti vpogled v informacije javnega značaja. Sama narava obveščevalnega dela temelji na načelu tajnosti delovanja in na tajnosti dokumentov kar omejuje dostop do informacij. Javnost, ki postaja zaradi tehnološkega razvoja, kamor spada tudi razvoj svetovnega spleta vse bolj informirana, se sklicuje na interes javnosti razkritja informacij, ki je močnejši od stopnje tajnosti, s katero želijo obveščevalne službe prikriti določene nepravilnosti in tako zlorabijo tajnost za druge interese. Javni interes postaja v razvoju demokracije pomemben pojem in predstavlja tudi izjemo, ki dovoljuje dostop do informacij javnega značaja.
Ključne besede: Zakon o dostopu do informacij javnega značaja, Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, informacija javnega značaja, prost dostop do informacij, javni interes, Informacijski pooblaščenec, tajnost, nacionalna varnost, nadzor, transparenstnost.
Objavljeno v DKUM: 18.11.2016; Ogledov: 1353; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

6.
ZAGOTAVLJANJE PRAVNE VARNOSTI DAVČNIH ZAVEZANCEV V DAVČNIH POSTOPKIH IN PRI IZMENJAVI INFORMACIJ NA PODROČJU OBDAVČENJA
Barbara De Corti, 2016, magistrsko delo

Opis: Predmetno magistrsko delo predstavlja zaokrožen pogled na pravno varnost davčnih zavezancev, in sicer z dveh vidikov: v davčnih postopkih ter pri izmenjavi podatkov na področju obdavčenja. Vidik davčnega postopka je obdelan v okvirih slovenske postopkovne davčne zakonodaje, kar pomeni, da obravnava Zakon o davčnem postopku kot temeljni davčno-postopkovni zakon v Republiki Sloveniji in podredno tudi Zakon o splošnem upravnem postopku, ki se uporablja subsidiarno. Vidik izmenjave podatkov na področju obdavčenja je predstavljen zlasti z mednarodnega vidika, saj je slednji v zadnjih letih, ob naraščajočem trendu prenašanja dobičkov na eni strani in ustvarjanju novih pravil za preprečevanje nezakonitih poslov te vrste, vedno pomembnejši. Pri analizi pravne varnosti v davčnem postopku sem ugotovila, da je pravna varnost na visoki ravni ob spoštovanju temeljnih načel, kot so načelo pravne države, načelo pravne varnosti in njegova podnačela ter načelo pravičnosti in podnačela le-tega. Na visoko raven pravne varnosti davčnih zavezancev v davčnem postopku je bilo poseženo z novelo ZdavP-2F, z javno objavo davčnih dolžnikov in novelo ZDavP-2G, ki je posegla v pravice davčnih zavezancev s podaljšanjem obdobja inšpiciranja v primeru prirasta premoženja in cenitve davčne osnove s petih na deset let, z vpeljavo nerazumno visoke davčne stopnje v višini 70 % v primeru cenitve davčne osnove ter s črtanjem sklepnega razgovora kot zelo pomembne faze davčnega postopka. Podobna je slika tudi pri mednarodni izmenjavi podatkov za davčne namene, pri kateri ugotavljam, da vsi trije analizirani projekti, in sicer CRS, FATCA in BEPS, predstavljajo primarno odraz fiskalnih interesov držav, kar se kaže zlasti s posegom v inštitut davčne in bančne tajnosti. Menim, da bo potrebno še veliko časa in truda, da bomo lahko pri zgoraj omenjenih temeljnih institutih za mednarodno izmenjavo podatkov o davčnih zavezancih, govorili o visoki stopnji pravne varnosti davčnih zavezancev.
Ključne besede: Pravna varnost, davčni zavezanci, davčni postopki, izmenjava informacij
Objavljeno v DKUM: 18.11.2016; Ogledov: 1543; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

7.
Človeški vidik varnosti računalništva v oblaku
Nataša Maraž, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga obravnava človeške aspekte varnosti računalništva v oblaku. Predstavljen je pregled literature na področju oblačnih storitev oziroma računalništva v oblaku. Podan je tudi pregled uporabe oblačnih storitev z vidika posameznika in organizacij, še posebej pri storitvah v bančništvu. Zaradi čedalje večje uporabe oblačnih storitev v bančništvu je opredeljen pristop ohranjanja informacijske varnosti, ki jih zagotavljajo tri glavne dimenzije. Navedene so tudi trenutno veljavne regulatorne zahteve in priporočila politike uporabe zunanjih izvajalcev, kot tudi veljavna zakonodaja na področju varovanja podatkov. Podrobneje je opisan psihološki vidik varnosti v virtualnem prostoru, saj je varovanje informacij pred osebjem in zunanjimi izvajalci zelo pomembno področje varovanja informacij. Notranje osebje, torej zaposleni, predstavljajo največje tveganje in lahko povzročijo največ škode, kljub temu pa se najpogosteje zanemarjajo kot varnostna grožnja. Poudarjeni so socialni inženiring, oblike samopomoči in opolnomočenje. Kot pomemben element varovanja podatkov je izpostavljen pomen zaupanja tako v operacijski sistem in strojno oz. tehnično opremo, kot tudi v osebje oziroma zaposlene v organizaciji. Analiziranih in opisanih je nekaj odmevnih primerov delovanja posameznikov in skupin, ki so povzročile varnostne incidente oz. zlorab oblačnih storitev in njihove posledice. Naveden je primer dobre prakse usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev v javni upravi z veljavno zakonodajo in možnimi rešitvami. V grafičnem prikazu je predstavljen model usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev, ki temelji na upoštevanju kombinacije usposobljenega osebja, postopkov in tehnologije ter navodil oziroma informacij s katerimi se lahko zagotovi varnost. Model vključuje tudi sistem SUVI, ki je natančneje opredeljen. Kot pomemben povezovalni element modela usposabljanja nastopa ozaveščenost o varnosti oziroma varni uporabi oblačnih storitev. V ekranskih slikah in z vsebinsko razlago je predstavljen poenostavljen primer usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, kibernetska varnost, zloraba informacij, ozaveščenost, oblačne storitve v bančništvu, model izobraževanja in usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev
Objavljeno v DKUM: 07.10.2016; Ogledov: 1492; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (572,96 KB)

8.
Taktika in metodika dela gospodarskih poizvedovalcev
Bernardin Gjerek, 2009, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Gospodarske poizvedbe so v slovenski teoriji in praksi še zmeraj precej nepoznan in malo raziskan pojav. Glavni cilj prispevka je opredelitev in seznanitev z različnimi zvrstmi gospodarskih poizvedb ter taktikami in metodikami dela gospodarskih poizvedovalcev. Poseben raziskovalni interes je namenjen empirični raziskavi na področju zaščite pred business intelligence v slovenskih poslovnih subjektih – ozaveščenosti podjetij/ usposobljenosti gospodarskih poizvedovalcev. Poleg tega je namen prispevka nakazati možnosti odkrivanja, preiskovanja in dokazovanja obravnavanih pojavov ter opozoriti na nujnost vzpostavitve zaščitnih mehanizmov, potrebnih za obvladanje negativnih pojavov.
Ključne besede: poslovna obveščevalna dejavnost, vohunstvo, gospodarske poizvedbe, varnost informacij
Objavljeno v DKUM: 04.06.2012; Ogledov: 2324; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (413,58 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
VZPOSTAVITEV SISTEMA ZA UPRAVLJANJE VAROVANJA INFORMACIJ V PODJETJU DRAVSKE ELEKTRARNE MARIBOR
Nina Jeznik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Vsako podjetje posluje s pomočjo informacijskega sistema, kateri je neprestano v nevarnosti, če ne poskrbimo za njegovo dobro zaščito. Informacije predstavljajo ključni del poslovanja podjetja in zahtevajo potrebo po celovitosti, razpoložljivosti in zaupnosti. Prvi del dela diplomskega seminarja je teoretičen in zajema vprašanje zakaj je potrebno informacije sploh varovati, kako upravljamo z informacijami, kateri standardi nam priporočajo dobre prakse s področja varovanja informacij, podroben opis družine standardov ISO/IEC 27000 ter proces vzpostavitve sistema upravljanja varovanja informacij in njegove prednosti. Drugi praktičen del dela diplomskega seminarja prikazuje vzpostavitev sistema upravljanja varovanja informacij na konkretnem primeru podjetja Dravskih elektrarn Maribor, ki so določile začasno projektno organizacijo z namenom projekta uvedbe SUVI. Skozi postopek vzpostavitve opisujem proces SUVI od priprave dokumentacije, popisa informacijskih sredstev, določanja groženj in ranljivosti, kontrol za zmanjšanje tveganja, notranje in zunanje presoje ter do pridobitve certifikata.
Ključne besede: ISO/IEC 27001, informacijska varnost, varnostna politika, standardi varovanja informacij, SUVI
Objavljeno v DKUM: 24.11.2011; Ogledov: 2527; Prenosov: 377  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

10.
PRESOJA VAROVANJA PODATKOV IN INFORMACIJ V RAČUNOVODSKEM SERVISU
Nataša Podjaveršek, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Večja varnost podatkov in informacij v računovodskem servisu zmanjša tveganje poslovanja, poveča zaupanje strank v računovodski servis in njihovo delo, zmanjša tveganje pred vdorom v bazo podatkov, zmanjša tveganje pred razkritjem podatkov. Za zagotavljanje varnosti podjetja je potrebno upoštevati veljavno zakonodajo, predvsem Zakon o varovanju osebnih podatkov, Zakon o elektronskem poslovanju in druge zakonske predpise. Informacijska varnost v računovodskem servisu pomeni varstvo podatkov in informacijskih sistemov pred nezakonitim dostopom, uporabo, razkritjem, ločitvijo, spremembo ali uničenjem. Razlagamo jo kot zaupnost, neokrnjenost in razpoložljivost podatkov ne glede na njihovo obliko: elektronsko, tiskano ali katero drugo. V delu diplomskega seminarja presojamo varovanje informacij in podatkov v računovodskem servisu, ki zagotavlja dolgotrajno delovanje servisa, zaupanje strank, omejitev poslovne škode. Za izboljšanje varovanja informacij in podatkov je zelo pomembno poleg zapisane varnostne politike tudi njeno izvajanje in spremljanje njene učinkovitosti.
Ključne besede: Informacije, podatki, e-poslovanje, varnost informacij, varnost podatkov, varnostna politika, Slovenski računovodski standardi, Zakon o elektronskem poslovanju, tehnologije za varnost poslovanja.
Objavljeno v DKUM: 24.05.2011; Ogledov: 2141; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (438,23 KB)

Iskanje izvedeno v 7.46 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici