| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
GRANULACIJA V ZRAČNEM TOKU - ANALIZE OBRATOVANJA IN VARNOSTI
Marta Melin, 2010, diplomsko delo

Opis: V podjetju je bila izvedena rekonstrukcija procesa granulacije, ki je vključevala zamenjavo obstoječe granulacijske opreme z novejšo in obnovo prostora v skladu z obstoječo zakonodajo. Razlog za rekonstrukcijo je bila dotrajana granulacijska naprava, s katero je bilo vse težje zadostiti novejšim varnostnim predpisom in standardom, vodenje je bilo ročno, pogosto je prihajalo do izpadov proizvodnje. V diplomskem delu je izvedena ocena spremembe proizvodnega procesa priprave suhega granulata s tehnologijo vrtinčnoslojne granulacije po zamenjavi dotrajanje opreme s sodobnejšo. Podana je primerjava opreme, delovnih postopkov, procesnih parametrov, tehničnih karakteristik in postopkov validacije. Izvedena je študija varnosti in obratovanja z uporabo interne metodologije podjetja in metode HAZOP. Primerjana je protieksplozijska zaščita. Rezultati primerjalnih analiz kažejo veliko prednost nove opreme, ki omogoča računalniško vodenje procesa granulacije pri nadzorovanih tehnoloških pogojih in s tem doseganje stabilne kvalitete produkta. Proizvodni časi so krajši, čiščenje opreme enostavnejše, poraba vode manjša. Študije varnosti in obratovanja kažejo, da so fizične in psihične obremenitve delavcev na novi opremi bistveno manjše, prav tako so manjši požarno-eksplozijska ogroženost in vplivi na okolje. Polkvantitativna analiza tveganj kaže, da so tveganja obratovalnih problemov in varnosti zmanjšana na polovico.
Ključne besede: granuliranje, vrtinčnoslojna granulacija, varnost in zdravje pri delu, tveganje, interna metodologija za izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja, HAZOP, validacija, protieksplozijska zaščita
Objavljeno: 09.09.2010; Ogledov: 2819; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

7.
E-IZOBRAŽEVANJE ZA VARNO DELO IN ERGONOMIJO PISARNIŠKIH DELAVCEV
Elizabeta Korošec, 2011, magistrsko delo

Opis: Sistem varnosti in zdravja pri delu je strukturiran proces za zmanjševanje poškodb in bolezni v zvezi z delom na najnižjo možno stopnjo in ustvarjanje ustreznega delovnega okolja. V skoraj 30 letih nenehnega razvoja uporabe osebnega računalnika so se začele kazati tudi negativne plati dolgotrajne uporabe osebnega računalnika. V mnogih raziskavah je dolgotrajno sedeče delo z uporabo računalnika prepoznano kot eden ključnih vzrokov za pojavnost bolečin v hrbtu in vratnem delu. Na zdravstvene težave pri sedečem delu opozarjajo raznovrstni statistični podatki o bolniški odsotnosti, invalidnosti in mišično-kostnih obolenjih. Na podlagi predpisov in ocene tveganja za poškodbe in zdravstvene okvare, ki jo podjetje izdela, se določijo roki za periodiko teoretičnega izobraževanja in praktičnega usposabljanja delavcev za varno in zdravo delo. Internetno izobraževanje ponuja nove možnosti dostopa do znanja in sodobne načine učenja. Razvijati lastne e-učne vsebine za potrebe pridobivanja lahko dostopnih znanj, je zaradi bogate ponudbe na trgu v večini primerov nesmiselno. V strokovnih krogih varnosti in zdravja pri delu takih gradiv še ni mogoče zaznati, zato smo se odločili za pripravo elektronskega gradiva, ki bo pripomoček za teoretično izobraževanje zaposlenih za varno delo in ergonomijo v pisarni. V nalogi bomo predstavili pripravo in konkretno izdelavo e-gradiva za varno delo in ergonomijo v pisarni v programskem orodju CourseLab, ki je bilo posredovano pisarniškim delavcem. Na podlagi tega izobraževanja smo izvedli raziskavo, kjer smo se dotaknili več področij in sicer, od analize zdravstvenega stanja delavcev, njihovega vedenja in odnosa do ergonomije pri delu ter o učinkih in koristi izobraževanja samega. Podatke pridobljene z elektronsko anketo smo v analitičnem delu naloge analizirali s pomočjo programa SPSS. Predmet raziskave so bili delavci upravno-administrativnih služb, operativni vodje in drugi pisarniški delavci v različnih podjetjih, za katera opravljamo storitve varnosti in zdravja pri delu kot zunanje pooblaščeno podjetje. Namen raziskave je tudi izpostaviti področja, ki kažejo na možnosti in zanimanje delavcev za sprejemanje novosti, kot je e-izobraževanje tudi za področje varnosti in zdravja pri delu ter ugotoviti smiselnost izdelave še drugih e-gradiv s tega področja.
Ključne besede: Varnost in zdravje pri delu, ergonomija, mišično-kostna obolenja, e-izobraževanje, e-učno gradivo, program CourseLab.
Objavljeno: 04.03.2011; Ogledov: 2713; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

8.
POMEN VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU ZA ZAPOSLENE V GRADBENIH IN KROVSKIH PODJETJIH
Klavdija Škrabl, 2011, diplomsko delo

Opis: Skrb za varnost in zdravje delavcev je eden izmed zelo pomembnih dejavnikov v podjetju, saj brez tega neposredno ogrožamo delavce, njihovo zdravje in v nekaterih primerih celo njihovo življenje. Med najbolj tvegane dejavnosti sodi delo na višini, ki ga opravljajo predvsem v gradbeni in krovski dejavnosti in pri katerem lahko zelo hitro pride do nezgode zaradi neustrezne delovne opreme, nepravilne uporabe oziroma neustrezne osebne varovalne opreme in pomanjkanja usposabljanja delavcev za delo, ki ga opravljajo. Zato je za podjetje zelo pomembno, da se zaveda pomena ustvarjanja varnega okolja za delavce in druge sodelujoče v delovnem procesu. Zagotavljanje varnosti ni samo naloga podjetja, ampak tudi vseh zaposlenih, saj morajo le-ti dosledno upoštevati predpise in navodila za varno izvajanje delovnih nalog.
Ključne besede: varnost in zdravje pri delu, delovna oprema, osebna varovalna oprema, gradbena podjetja
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 3263; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (697,54 KB)

9.
Integrirani sistemi vodenja kakovosti v podjetju HTZ Velenje
Robert Doler, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bom predstavil rešitve ciljev, ki smo si jih je zadali v podjetju HTZ Velenje, I.P., in sicer, da bomo vpeljali integrirani sistem vodenja kakovosti., Skrbimo namreč za racionalno poslovanje vseh procesov, ki so povezani s podjetjem in družbo, saj lahko le na ta način lahko dosežemo ugodne poslovne cilje in rezultate. Možnosti za ustrezno upravljanje in vodenje obstajajo. Stroka je razvila kar nekaj pristopov oziroma modelov, s pomočjo katerih je tokove mogoče spremeniti na bolje. Med njimi so tudi različna orodja kakovosti, kot so standardi kakovosti in modeli poslovne odličnosti. Ti omogočajo podjetjem, da razvoj podjetja razumemo v najširši obliki kot proces stalnega spreminjanja oziroma proces stalnih izboljšav. Pomembna zahteva standardov kakovosti je tudi zahteva po upravljanju s tveganji, kajti ocenjevanje tveganj predstavlja zbiranje informacij, ki daje vodstvu oporo pri spremljanju poslovnih odločitev. Takšno zahtevo predstavlja zahteva po spremljanju in merjenju karakteristik procesov in zadovoljstva kupcev v okviru sistema vodenja kakovosti, prepoznavanje in ocenjevanje vplivov na okolje v okviru sistema ravnanja z okoljem ter prepoznavanje in ocenjevanje nevarnosti na delovnih mestih z oceno tveganja varnosti in zdravja pri delu v okviru sistema varnosti ter zdravja pri delu.
Ključne besede: vodenje kakovosti, proces, okolje, varnost in zdravje pri delu, kazalniki
Objavljeno: 06.06.2011; Ogledov: 1702; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

10.
OBLIKOVANJE ZDRAVJU PRIJAZNEGA OKOLJA NA GRADBIŠČIH Z UPOŠTEVANJEM ERGONOMSKIH NAČEL
Simon Zor, 2011, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela opisuje področje ergonomije in varnosti pri delu v gradbeništvu. Omenjeni področji sta izjemnega pomena pri ustvarjanju ugodnega in človeku prijaznega delovnega okolja. Podrobneje je predstavljen pomen ergonomskih načel pri oblikovanju dela ter pravila in zakoni o varnosti pri delu. Ključni problem diplomskega dela tako predstavljajo zdravstvene težave in varnost pri delu gradbenih delavcev. Skozi vsebino so predstavljena nevarna področja dela, poškodbe pri delu, psihične in fizične obremenitve pri delu, neugodno delovno okolje in organizacija dela, med katerim smo se usmerili predvsem na delovni čas, odmore in prehrano med delom. Spoznali smo, da se skozi leto zgodi preveč delovnih nesreč, katerih vzrok pripisujemo nedoslednemu upoštevanju ergonomskih načel ter pravil in zakonov o varnosti pri oblikovanju dela na gradbiščih. Problem, ki ga obravnava diplomska naloga, bi tako odpravili oz. izboljšali obstoječe stanje z večjim upoštevanjem omenjenega. Tudi rezultati raziskave, ki smo jo opravili z anketnim vprašalnikom, so pokazali, da bi z večjim upoštevanjem ergonomskih načel in varnosti pri delu na gradbiščih zmanjšali število nezgod pri delu, izboljšali zdravje delavcev in posledično tudi delovne procese. S tem rezultatom smo potrdili našo drugo hipotezo. Prvo hipotezo, ki govori o tem, da psihična in fizična obremenjenost gradbenega delavca, presega tolerančne meje zmogljivosti in sposobnosti povprečnega človeka, smo zavrnili. Pridobljeni podatki so namreč pokazali, da je delo na gradbišču fizično zelo obremenjujoče, stresno in psihično obremenjujoče pa ne v tolikšni meri, da bi presegalo tolerančne meje sposobnosti povprečnega človeka. Hipotezo 1 smo potemtakem zavrnili. Ob koncu smo za rešitev omenjenega problema diplomske naloge predlagali izboljšave. Mednje spadajo ergonomsko prilagojena delovna orodja in tehnologija, s katero bi se zmanjšala telesna oz. fizična obremenjenost delavcev, kar bi imelo pozitiven vpliv na njihovo zdravje. Možnost nastanka poškodb pri delu bi zmanjšali z redno uporabo zaščitne opreme, povečanje varnosti pri delu pa bi zagotovili z doslednejšim upoštevanjem pravil o varnem delovnem okolju in z obvezno uporabo varnostne opreme.
Ključne besede: ergonomija, zdravje in varnost pri delu, obremenitve, gradbišča, gradbeni delavci
Objavljeno: 09.11.2011; Ogledov: 2509; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici