| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ZVOČNA IZOLIRNOST OPEČNIH ZIDOV
Sebastijan Toplak, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskali zvočno izolirnost opečnih zidov v odvisnosti od dodanih zunanjih plasti. Najprej smo teoretično in praktično analizirali opečni zid z obojestranskim strojnim ometom, nato pa smo analizo ponovili še na istem opečnem zidu z dodatno mavčnokartonsko oblogo z vmesno izolacijo iz steklene volne. Rezultati analiz so pokazali, da opečni zid z obojestranskim strojnim ometom ne dosega minimalno predpisanih vrednosti glede zvočne zaščite. Z dodano mavčnokartonsko oblogo z vmesno izolacijo, pa se te vrednosti bistveno izboljšajo. Pri ekonomski raziskavi smo za obe obravnavani sestavi natančno določili variabilne (materialne) stroške na m2 in cene izvedbe istih zidov na trgu. Za primerjavo smo v ekonomski raziskavi dodali še sestavo zidu iz armiranega betona. Izkazalo se je, da je iz vidika variabilnih stroškov najbolj ugodna izvedba zidu iz armiranega betona. Iz vidika tržnih cen pa je najugodnejša izvedba opečnega zidu z obojestranskim strojnim ometom.
Ključne besede: gradbena fizika, zvočna izolirnost, opečni zidovi, meritve zvočne izolirnosti, enojne pregrade, dvojne pregrade, koincidenca, variabilni stroški, tržne cene
Objavljeno: 19.11.2010; Ogledov: 2575; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

2.
Kalkulacije stroškov posameznih strojev in delovnih operacij v podjetju GKN Driveline Slovenija
Nejc Satler, 2016, magistrsko delo

Opis: Zaradi vsakodnevne vztrajne želje po zmanjševanju stroškov, so le-ti venomer problematika na službenih ali osebnih ravneh. Kalkulacije stroškov so tako zaželene na osebnem področju, pri podjetjih pa stroški predstavljajo zelo pomemben vidik strategije poslovanja v prihodnosti. GKN Driveline Slovenija d.o.o. je proizvodno podjetje avtomobilske industrije, ki za potrebe poslovanja kalkulira svoje stroške na mesečni, letni in desetletni ravni. Izdelki, ki so poglavitni razlog poslovanja, s katerimi v podjetju ustvarjamo dobiček, so namenjeni vgradnji v avtomobilski industriji. Zmanjševanje stroškov se zaradi želje po povečevanju poslovnega dobička obrestuje le z naložbami in investicijami, ki stremijo k bolj avtomatiziranim, varnim in ergonomično urejenim delovnim mestom in podjetju v celoti. Stroškovne nosilce torej predstavljajo vse opravljene storitve in proizvodi s katerimi so stroški povezani. Težnja k nenehnim spremembam na področju spreminjaja stroškov je zelo pomembna za rast in razvoj podjetja na lokalnem in svetovnem nivoju, zato je stroške potrebno obvladovati.
Ključne besede: Kalkulacije, stroški, podjetje, delovne operacije, delovna mesta, stalni stroški, variabilni stroški.
Objavljeno: 25.02.2016; Ogledov: 1173; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (4,78 MB)

3.
Povprečni izogibni stroški kot izhodišče za analizo roparskih cen v konkurenčnem pravu EU
Martina Repas, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Prispevek obravnava roparske cene kot cenovno strategijo, pri kateri podjetje oblikuje izjemno nizke cene (pod stroški) s ciljem izključitve konkurentov s trga, ki predstavlja eno izmed oblik zlorabe prevladujočega položaja po členu 102 PDEU. Avtorica analizira različne poglede na to tematiko, smiselnost oblikovanja tovrstnih cen in sodno prakso EU. Prav tako analizira njeno ureditev v Navodilih Komisije glede prednostnih nalog izvrševanja Komisije pri uporabi člena 82 Pogodbe ES za izključevalna ravnanja, s katerimi prevladujoča podjetja zlorabljajo svoj položaj, ki je za izhodišče ugotovitve obstoja nezakonitih roparskih cen postavilo povprečne izogibne stroške in dolgoročne povprečne mejne stroške. Avtorica opozori tudi na razlike med ureditvijo v EU in ZDA. Analiza tovrstnih ravnanj v EU namreč kaže na odmik od ureditve oz. prakse v ZDA, med drugim zato, ker kot predpostavko za obstoj roparskih cen in s tem zlorabo prevladujočega položaja ne zahteva tudi možnosti pokritja izgube, ki jo je podjetje imelo z oblikovanjem roparskih cen v prihodnosti.
Ključne besede: roparske cene, stroški, izogibni stroški, variabilni stroški, Areeda Turner test, zloraba prevladujočega položaja
Objavljeno: 01.08.2018; Ogledov: 151; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (276,71 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici