| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Bot za trgovanje na valutnem trgu
Vito Vodenik, 2021, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu se dotaknemo avtomatiziranega trgovanja na valutnem trgu. Z željo po zmanjšanju človeškega dejavnika napak smo razvili program, ki prepozna ustrezne pogoje trga in na podlagi ugotovljenega samostojno odpira, zapira in prilagaja prodajne ali nakupne pozicije. S končnim rezultatom, ki smo ga razvili in preizkusili na trgovalni platformi MetaTrader 4 in njegovi razširitvi MetaEditor 4, smo pod določenimi pogoji dokazali dobičkonosno uporabljene strategije.
Ključne besede: valutni trg, avtomatizirano trgovanje, strokovni svetovalec
Objavljeno v DKUM: 03.11.2021; Ogledov: 232; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (836,03 KB)

2.
Analiza dejavnikov gibanja valutnega para evro/ameriški dolar
Marko Bošnjak, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu analiziramo dejavnike, ki vplivajo na gibanje valutnega para EUR/USD. Vsaka država ali denarna unija ima svojo valuto. Menjava valute ene za drugo nam omogoča devizni trg, ki pa nam poda vrednost deviznega tečaja. Devizni tečaj je pomemben podatek, saj omogoča primerjavo vrednosti določenega blaga v različnih delih sveta. V teoretičnem delu opredelimo in podrobneje obrazložimo teoretično osnovo deviznega tečaja in določitev njegove vrednosti. Opišemo tudi teorije deviznega tečaja ter dejavnike, ki vplivajo na njegovo spremembo. Definiramo devizni trg in predstavimo njegove udeležence in transakcije, ki se na trgu odvijajo. Empirični del diplomskega projekta zajema analizo dejavnikov, ki vplivajo na gibanje valutnega para EUR/USD. Namen analize je obrazložitev dejavnikov, ki so vplivali na spremembe vrednosti tega valutnega para. Po izvedeni analizi bomo razumeli kako se vrednost valutnega para EUR/USD giblje v odvisnosti od sprememb makroekonomskih dejavnikov ter tekočega dela plačilne bilance. Zaradi kompleksnosti problema in posledic tveganja s to analizo želimo doseči dober okvir za napovedovanje prihodnjih sprememb.
Ključne besede: valutni par, devizni trg, devizni tečaj, makroekonomski dejavniki, transakcije, plačilna bilanca.
Objavljeno v DKUM: 06.09.2021; Ogledov: 270; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

3.
Pasti zadolževanja v tuji valuti na primeru švicarskega franka
Nadja Jarc, 2017, magistrsko delo

Opis: V preteklem desetletju se je med leti 1997 do 2007 nominalna vrednost vseh kreditov evropskih bank podvojila (iz 9.441 milijard CHF na 19.996 milijard CHF). V istem obdobju se je vrednost kreditov v tuji valuti skoraj potrojila (iz 558 milijard CHF na 1.627 milijard CHF). Švicarska nacionalna banka (SNB) ocenjuje, da je bila decembra 2007 vrednost kreditov nominiranih v CHF znotraj evroobmočja 238 milijard CHF, v drugih evropskih državah pa 122 milijard CHF. Krediti v CHF so za slovenske in druge kreditojemalce članic EU posebni iz dveh razlogov. Prvič, kreditojemalci se dodatno soočajo še z valutnim tveganjem. Druga posebnost kredita v CHF se kaže v statusu CHF kot globalne varne valute, ki v času gospodarskega razcveta postopoma depreciira, v času krize pa močno apreciira. Tako je namen našega magistrskega dela, da se predstavijo posledice izpostavljenosti valutnemu tveganju pri kreditu v CHF oz. nasploh pri kreditu v tuji valuti. Iz tega razloga med seboj primerjamo vrednosti anuitet kredita v domači valuti (v našem primeru EUR) in kredita v tuji valuti (CHF). Ker je višina obrestnih mer pri posameznih kreditih zaupen podatek, smo kot obrestne mere pri izračunih kredita v EUR uporabili 6-mesečni EURIBOR, pri kreditih v CHF pa 6-mesečni LIBOR za CHF. Da bi dodatno izpostavili vpliv valutnega tveganja na kredit v sklopu izračunov predstavljamo tudi izračune, kjer uporabimo tako eno izmed notranjih oblik zavarovanja (ščitenje s pomočjo prihodkov v CHF) kot eno izmed zunanjih oblik zavarovanja (valutni terminski posli) pred valutnim tveganjem. Ker je problematika kredita v CHF zaradi valutnega tveganja doletela večino članic EU, predstavljamo tudi regulativne ukrepe in načine, preko katerih so se določene članice, med njimi je tudi Slovenija, soočile z reševanjem težav kreditojemalcev in kreditodajalcev kreditov v CHF. Iz predstavljenih rezultatov in rešitev ugotavljamo, da je valutno tveganje osrednja past kredita v CHF (kredita v tuji valuti). Rešitev ni, da se takšni posli nasploh prepovedo, ampak da regulatorji in kreditodajalci težijo k iskanju načinov, preko katerih bodo kreditojemalci primorani uporabiti eno izmed oblik zavarovanja valutnega tveganja ob sklenitvi kredita v tuji valuti.
Ključne besede: Varna valuta, valutno tveganje, kreditno tveganje, obrestno tveganje, valutni izvedeni terminski instrumenti.
Objavljeno v DKUM: 25.05.2017; Ogledov: 1672; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

4.
NAPOVEDOVANJE GIBANJA VALUTNIH TEČAJEV S POMOČJO FUNDAMENTALNE ANALIZE
Sebastijan Eder, 2014, diplomsko delo

Opis: Kljub temu, da je bila moja glavna naloga v tem diplomskem delu predstaviti fundamentalno analizo, sem se napovedovanja gibanja valutnih tečajev lotil v precej širšem smislu fundamentalne analize, kot bi se lahko. S tem sem želel poudariti, da lahko fundamentalno analizo razumemo širše ali ožje, kot je definirana. Sama definicija predvideva vse makroekonomske podatke opisane v tretjem poglavju diplomskega dela ter doda še druge vplive, kot so novice in sentiment na trgu, vendar tudi vse to znanje ne pomeni nič, če ga ne znamo povezati v celotno sliko. Samo fundamentalni podatki ne premikajo cen na trgu, premikajo jih kapitalski tokovi. Kapitalski tokovi, ki se stekajo v naložbe z višjim donosom ali manjšim tveganjem, odvisno od sentimenta na trgu. Višji donosi so načeloma ponujeni v bolj zdravih gospodarstvih, občasno, v negotovih časih, pa ti kapitalski tokovi stečejo nazaj v manj donosnejša vendar varnejša premoženja oz. naložbe. In realnost je taka, da bi to držalo 100 % časa, če bi bili trgi popolnoma učinkoviti, kar pa niso zaradi več razlogov. Eden od njih je, da je trg sestavljen iz ljudi, in ljudje lahko imajo pomanjkljive informacije ali pa jih narobe interpretirajo. Poleg tega obstajajo še drugi dejavniki, ki poganjajo trg v zelo majhnih časovnih okvirjih in nimajo nič opraviti s kapitalskimi tokovi, ki so del fundamentalne analize. Kakorkoli obrnemo, dejstvo ostaja, da fundamentalni podatki pomembno vplivajo na te kapitalske tokove.
Ključne besede: valuta, trgovanje, valutni tečaji, EUR, USD, fundamentalna analiza
Objavljeno v DKUM: 17.10.2014; Ogledov: 1069; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (975,49 KB)

5.
TRGOVANJE Z VALUTAMI
David Pegam, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili, kaj valutno trgovanje je. Opredelili smo prednosti in slabosti sodelovanja na valutnem trgu. Predstavili pa smo tudi tiste osnove valutnega trgovanja, ki bi jih moral poznati vsak začetnik z namenom uspešnega sodelovanja na valutnem trgu. Bolj podrobno smo predstavili tehnično analizo in temeljno analizo, saj sta temelj za uspešno napoved gibanja smeri. Za konec pa smo dodali še deset zlatih pravil trgovanja, ki jih morajo vlagatelji v želji po zaslužku čim bolj dosledno upoštevati. V empiričnem delu smo pridobljeno teoretično znanje prikazali na praktičen način. Uporabili smo dva načina trgovanja. Prvi je swing trgovanje. S tem načinom trgovanja poskušamo priti do dobička v nekaj dneh, z zelo malo trgovanja. Drugi način pa je dnevno trgovanje (day trading). S tem načinom trgovanja vlagatelji želijo do zaslužka priti v nekaj minutah oziroma v nekaj urah.
Ključne besede: Valutno trgovanje, valutni trg, tehnična analiza, temeljna analiza, trgovanje, vzvod
Objavljeno v DKUM: 03.06.2014; Ogledov: 2579; Prenosov: 769
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

6.
OPTIMIZACIJA OBVLADOVANJA VALUTNEGA TVEGANJA V MULTINACIONALNEM PODJETJU
Darij Krt, 2014, magistrsko delo

Opis: Tako posamezna podjetja kot skupine podjetij v finančnem in realnem sektorju so vsakodnevno preko svojih poslovnih aktivnosti izpostavljena različnim poslovnim tveganjem. Le te predstavljajo nevarnost zmanjšanja gospodarskih koristi podjetja in s tem grožnjo resne motnje v kontinuiteti poslovanja, ki lahko v najslabšem primeru privede tudi do stečaja in s tem prenehanja delovanja. Ena izmed pomembnejših poslovnih tveganj, ki so jim podjetja izpostavljena so finančna tveganja. Tako valutno in obrestno tveganje, ki sodita v skupino cenovnih finančnih tveganj, kot kreditno tveganje, predstavljajo nevarnost zmanjšanja gospodarskih koristi podjetja v obliki nepredvidenih neugodnih sprememb denarnih tokov, ki v prvi vrsti pomenijo za podjetje likvidnostno tveganje in ne nazadnje tveganje zmanjšanja načrtovanega poslovnega rezultata. V zadnjih nekaj letih, ki so sledila izbruhu globalne finančno gospodarske krize konec leta 2008, ko se je finančno in splošno poslovno okolje podjetij izjemno poslabšalo in postalo izjemno nepredvidljivo se je predvsem v podjetjih, ki poslujejo v mednarodnem okolju, na trgih z različnimi lokalnimi valutami, pokazala potreba po optimizaciji in s tem spremembi pristopa k obvladovanju valutnega tveganja. Optimizacija obvladovanja valutnega tveganja je še toliko bolj pomembna v multinacionalnih podjetjih, ki predstavljajo skupino kapitalsko povezanih podjetij v različnih valutnih območjih. V tem primeru je potrebno vzpostaviti takšno sistemsko rešitev obvladovanja valutnega tveganja tako na nivoju posameznega povezanega podjetja kot na nivoju celotne skupine, ki omogoča dosledno izvajanje predhodno sprejete krovne politike o obvladovanju valutnega tveganja in visoko odzivnost na konstatno se spreminjajoče poslovne okoliščine, kot rezultat sprememb na finančnih trgih, posebno valutnih. Takšen sistem obvladovanja valutnega tveganja je možno uvesti skozi spremembo organizacijske oblike obvladovanja valutnega tveganja, od decentralizirane k bolj centralizirani obliki. Krovno politiko obvladovanja valutnega tveganja, v kateri so opredeljene usmeritve, postopki, pravila in odgovorni posamezni zaposleni, morajo multinacionalna podjetja oblikovati in izvajati ne glede na organiziranost obvladovanja valutnega tveganja, vendar so doslednost sprejemanja odločitev v skladu s sprejeto politiko, nadzor nad izvajanjem, kontrola učinkovitosti in visoka odzivnost na spremenjene poslovne okoliščine lažje izvedljivi v primeru centralizirane oblike. V ta namen smo v nalogi na primeru slovenskega multinacionalnega podjetja predstavili potrebne spremembe za prehod od decentralizirane k centralizirani obliki organiziranosti obvladovanja valutnega tveganja. Ker predstavlja optimizacija organiziranosti obvladovanja valutnega tveganja v multinacionalnem podjetju zgolj prvi korak k učinkovitejšemu obvladovanju valutnega tveganja smo v zadnjem delu nalogu predstavili možnosti optimizacije obvladovanja valutnega tveganja na primeru posameznega podjetja, ki je preko svojih poslovnih aktivnosti različnih oddelkov in programov izpostavljeno določenemu valutnemu tveganju tako na nabavni kot prodajni strani. Parcialno obvladovanje valutnega tveganja po posameznih oddelkih/programih z notranjimi in zunanjimi metodami obvladovanja valutnega tveganja je možno optimizirat z enotnim obvladovanjem valutnega tveganja. Pri tem je ključna pravilna izbira in uporaba valutnih izvedenih finančnih instrumentov, ki so prav tako v nalogi teoretično predstavljeni in v praktičnem delu med seboj primerjani.
Ključne besede: Valutno tveganje, obvladovanje valutnega tveganja, organiziranost obvladovanja valutnega tveganja, valutni izvedeni finančni instrumenti
Objavljeno v DKUM: 04.04.2014; Ogledov: 1383; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

7.
TEHNIKE IN METODE INDIVIDUALNEGA INVESTITORJA
Rok Erjavec, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko nalogo sem zasnoval tako, da sem se v prvem delu posvetil opredelitvi samega pojma investiranja. Predstavil sem pojem investiranja, vzroke zanj, glavne razlike med investiranjem in trgovanjem ter jih opredelil z vidika individualnega investitorja/trgovalca. V nadaljevanju sem se dotaknil tudi področja finančne pismenosti in njene pomembnosti pri individualnem trgovanju, prav tako pa nisem pozabil na osebni finančni načrt, ki se lahko od vsakega posameznika precej razlikuje. Vsem finančnim načrtom pa je skupno, da morajo imeti jasno opredeljene finančne cilje, ki jih posameznik zasleduje, prav tako pa morajo biti jasno opredeljeni tudi načini za njihovo doseganje ter uspešno krmarjenje med donosi in tveganji. V nadaljevanju magistrske naloge sem se posvetil vrstam finančnih naložb, ki so nekakšen odraz racionalnosti v gospodarjenju s finančnimi prihranki. Čeprav se vsako leto pojavljajo neke nove oblike finančnih naložb, sem se sam posvetil le najzanimivejšim iz vidika dostopnosti malemu oziroma individualnemu vlagatelju. Podrobneje sem opisal bančne vloge, obveznice, delnice, investicijske sklade in naložbena življenjska zavarovanje, prav tako pa sem se dotaknil tudi bolj tveganega področja, trgovanja z valutami. Glede na odnos do tveganja in glede na svoje investitorske/trgovalne sposobnosti se bo vsak posameznik odločil, kolikšen odstotek svojega portfelja bo namenil posamezni finančni naložbi. Nekateri se bodo bolj posvetili delnicam in valutam, medtem ko bodo drugi svoja sredstva raje vložili v razne sklade in obveznice. Sledil je prikaz metod in modelov za ocenjevanje vrednosti podjetij. Odločil sem se za predstavitev na sredstvih (metoda čiste sedanje vrednosti, metoda presežnih donosov), na donosih (metoda diskontiranja, metoda kapitalizacije) in na tržnih primerjavah temelječih metod (metoda primerljivih podjetij uvrščenih na borzi, metoda primerljivih kupoprodaj podjetij). Te metode nam dajo dober vpogled v dejansko poslovanje podjetij, prav tako pa nam prikažejo njihovo realno vrednost na trgu, kar nam lahko zelo olajša odločitev o nakupu ali nenakupu določene delnice, obveznice ali sklada. V obsežni drugi točki magistrske naloge sem se posvetil tudi načinom pridobivanja informacij individualnega investitorja. Predstavil sem različne načine pridobivanja informacij preko raznih plačljivih in neplačljivih spletnih strani, za katerimi večkrat stojijo večja investicijska podjetja, dotaknil pa sem se tudi zanimivega področja spremljanja raznih blogov, kjer borzni guruji predstavljajo svoje vizije, poglede in tehnike. Področje pridobivanja informacij je zelo pomembno, saj bomo lahko le s pravočasnimi in verodostojnimi informacijami pri našem trgovanju dolgoročno uspešni. Za individualnega investitorja je priporočljivo, da zna sam opraviti temeljno in tehnično analizo vrednostnih papirjev, saj se bo na podlagi pridobljenih informacij lažje odločil o smotrnosti posamezne naložbe. Naslednje poglavje sem posvetil predstavitvi in primerjavi posameznih trgovalnih platform, ki so v zadnjem obdobju vse bolj razširjene in priljubljene. Predstavil sem tiste trgovalne platforme, ki se mi zdijo varne in enostavne za uporabo in sem jih že tudi sam preizkusil. Te so: TradePort, plus500 in eToro. Drugo točko magistrske naloge sem zaključil s predstavitvijo različnih tipov grafov, ki so nam lahko v veliko pomoč pri trgovanju, saj nam prikažejo gibanje tečajev v preteklosti in nam tako posledično pomagajo predvideti tudi gibanje tečajev v prihodnje. Sledila je še primerjava tehnične in temeljne analize ter prikaz njune uporabnosti iz vidika individualnega investitorja. V tretji točki, s katero sem sklenil prvi del magistrske naloge, sem se posvetil psihološkim dejavnikom odločanja vlagateljev. Investitorji navadno težimo k doseganju nadpovprečnih donosov, kar lahko privede do neracionalnega vedenja, zato je še toliko bolj pomembno, da znamo opravljati s tveganjem in se zavedamo raznih pasti investiranja, kot so premajhna razprši
Ključne besede: investiranje, individualni investitor, finančne naložbe, vrednostni papirji, temeljna analiza, tehnična analiza, trgovalne platforme, grafi, psihološki dejavniki odločanja, trgovalne tehnike in metode, delnica, valutni tečaj, borzni indeks, tveganje, trgovalne strategije.
Objavljeno v DKUM: 14.01.2014; Ogledov: 1260; Prenosov: 252
.pdf Celotno besedilo (7,29 MB)

8.
OBVLADOVANJE VALUTNEGA TVEGANJA
Nadja Jarc, 2013, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega seminarja na temo obvladovanja valutnega tveganja nas seznanja s podrobnim pomenom valutnega tveganja. Kaj je valutno tveganje, kakšni načini zavarovanja obstajajo, da se finančne in nefinančne institucije zavarujejo pred negativnimi vplivi valutne izpostavljenosti. Tako so v teoretičnem delu predstavljeni vsi osnovni pojmi, ki so potrebni za razumevanje upravljanja z valutnim tveganjem, v empiričnem delu, kjer je poudarek na uporabi izvedenih finančnih instrumentov, pa se predstavi vpliv stabilnosti notranjega in zunanjega (državnega) upravljanja na uporabo valutnih izvedenih finančnih instrumentov.
Ključne besede: Valutno tveganje, obvladovanje valutnega tveganja, notranje metode obvladovanja valutnega tveganja, valutni izvedeni finančni instrumenti, valutna izpostavljenost, merjenje valutne izpostavljenosti
Objavljeno v DKUM: 25.10.2013; Ogledov: 1970; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (802,61 KB)

9.
INTERES POTENCIALNIH UPORABNIKOV ZA VALUTNO TRGOVANJE V SLOVENIJI
Rok Pintar, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava tematiko valutnega trgovanja. Prikazane so značilnosti valutnega trga, vrste poslov na valutnem trgu in informacije, potrebne za trgovalce pri sklepanju poslov na največjem finančnem trgu na svetu. V teoretičnem delu so opredeljene osnove marketinga in storitev, saj v nadaljevanju naloge ugotavljamo, kakšne so nove priložnosti za izboljšanje prepoznavnosti valutnega trgovanja v Sloveniji. Oglaševanje valutnega trga in ugotavljanje zadovoljstva uporabnikov storitev valutnega trgovanja je pomembno za nadaljnji razvoj in tudi za ozaveščenost populacije o prednostih in slabostih takšnega načina investiranja sredstev. Opredeljeni in opisani sta tehnična in temeljna analiza, katerih osnove so ključne za lažje razumevanje valutnega trgovanja, podrobno so opisani tudi vsi elementi analiz. Predstavljena je tudi ideja o razvoju informacijskega sistema za poenostavitev valutnega trgovanja in vpeljava izobraževanja iz področja valutnega trgovanja ter uporabljanja trgovalnih platform. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave o interesu potencialnih uporabnikov za valutno trgovanje v Sloveniji. Analizirani so podatki demografskih značilnosti potencialnih uporabnikov valutnega trgovanja, prikazane so koristi in nevarnosti, ki bi potencialne uporabnike pritegnile ali odvrnile od dejanske uporabe. Raziskava prikazuje tudi interes za izobraževanje s področja valutnega trgovanja v Sloveniji.
Ključne besede: valutno trgovanje, marketinški splet, valutni trg, informacijski sistem
Objavljeno v DKUM: 11.10.2013; Ogledov: 1559; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

10.
PREDSTAVITEV POSLA OBRESTNE ZAMENJAVE KOT ENEGA IZMED OSNOVNIH IZVEDENIH FINANČNIH INSTRUMENTOV
Tanja Lakner, 2013, diplomsko delo

Opis: Izvedenih finančnih instrumentov je veliko več, kot jih je opisanih v diplomski nalogi, hkrati pa nastajajo novi. Vsak izvedeni finančni instrument ima svoje prednosti in slabosti pred ostalimi instrumenti, zato je od vsake posamezne situacije odvisno kateri instrument je v danem trenutku najprimernejši. Podjetja in banke se morajo pred neugodnimi spremembami deviznih tečajev in obrestnih mer ustrezno zavarovati, katero obliko zavarovanja pa bodo izbrali, je odvisno od njih samih. Skratka, izvedeni finančni instrumenti so orodje, s katerimi je mogoče doseči donos v situaciji, ko tečaji ali obrestne mere rastejo ali padajo.
Ključne besede: izvedeni finančni instrumenti, valutni terminski posel, valutna zamenjava, valutna opcija, volatilnost, obrestna zamenjava, obrestne opcije, obrestna kapica, obrestno dno, obrestna ovratnica.
Objavljeno v DKUM: 13.08.2013; Ogledov: 1906; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (627,06 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici