| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
POSODOBITEV HLADILNO MAZALNEGA SISTEMA NA VALJARNIŠKEM OGRODJU
Marko Dobnikar, 2010, diplomsko delo

Opis: Na valjarni za valjanje aluminijske folije je prihajalo do mešanja valjčnega in ležajnega olja. Pri tem so nastajali zelo veliki stroški zaradi zamenjave valjčnega olja. Zato se je začela izgradnja novega mazalnega sistema za mazanje ležajev delovnih valjev. Uporabila se je tehnologija mazanja olje-zrak. V diplomskem delu so predstavljeni elementi, ki sestavljajo takšen sistem. Predstavljena je celotna sprememba mazalnega sistema in ekonomska upravičenost projekta.
Ključne besede: valjarna, aluminijska folija, valjčno olje, mazalni sistem olje-zrak, progresivni razdelilnik, ležajno ohišje, mešalni blok
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 1962; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (4,31 MB)

3.
OPTIMIZACIJA RAZMESTITVE STROJEV V VALJARNI S POMOČJO GENETSKEGA ALGORITMA
Urban Rožej, 2011, diplomsko delo

Opis: Štore Steel d.o.o. je fleksibilna mini jeklarna, specializirana za dobavo jekel v manjših serijah. V letu 2010 je predviden zagon nove konti proge s tehnično letno kapaciteto 250.000 ton. Nova konti valjarska proga bo poleg povišane produktivnosti omogočala bistveno višji nivo kvalitete valjancev (tolerance, ravnost, površina, trdote), obenem pa s sodobnejšo avtomatizacijo tudi bistveno višji nivo zbiranja in prenosa informacij o izvršeni proizvodnji. Konfiguracija proge bo omogočala temeljitejšo on-line vzorčno kontrolo valjancev in posledično hitrejše ukrepanje, če bi prišlo do neskladnosti. Zgoraj navedene spremembe bodo bistveno vplivale tudi na bodoče izvajanje dodatnih opravil na valjancih (obrat adjustaže), obenem pa bo obstajala možnost premestitve strojev obrata adjustaže na nove lokacije. Cilj naloge je poiskati najprimernejšo razporeditev strojne opreme v obratu adjustaže in posledično transportnih poti glede na obstoječ proizvodni program in prostorske zmožnosti. Za reševanje problema razvrščanja strojev je bil uporabljen genetski algoritem, ki posnema evolucijo živih bitij. Dosežena je bila optimalna razmestitev strojev in s tem krajše transportne poti glede na dosedanje stanje.
Ključne besede: valjarna, optimizacija razmestitve strojev, optimizacija, evolucijsko računanje, genetski algoritmi;
Objavljeno: 11.03.2011; Ogledov: 2494; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

4.
PREUREDITEV SISTEMA TESNJENJA IN MAZANJA LEŽAJEV VALJARNIŠKEGA OGRODJA
Sebastijan Šturm, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena rekonstrukcija tesnjenja in mazanja podpornih valjev valjalne naprave za valjanje aluminijaste folije v podjetju Impol d.d. Cilj naloge je predstaviti prehajanje mazalnega olja v valjalnega in obratno, ter le to tudi odpraviti. V uvodu je opis podjetja Impol ter postopek valjanja aluminijaste folije. Nadaljuje se z predstavitvijo različnih tehnik tesnjenja in mazanja, ki se uporabljajo na strojih in napravah, s poudarkom na valjarnah. Sledi opis sestavnih delov valjarne in predstavitev problematike mešanja olj, ter rešitev problema. Na koncu naloge so povzeti rezultati pridobljeni tekom naloge in se zaključi s sklepom.
Ključne besede: Valjarna, podporni valj, ohišje ležaja, radialno gredno tesnilo, maziva.
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 1534; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

5.
ZAMENJAVA POGONA NA SREDNJI PROGI V VALJARNI
Aleš Rožman, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o zamenjavi glavnega pogona s pripadajočim napajanjem in regulacijo na srednji progi v valjarni. Delovanje obstoječega pogona je podrobno opisano z vsemi prednostmi, slabostmi ter željami, ki bi jih moral imeti novi pogon. Z upoštevanjem želja uporabnika sem izbral, predstavil in opisal tri različne možne rešitve zamenjave glavnega motorja, in sicer z asinhronskim, sinhronskim in enosmernim motorjem. Pri vseh treh rešitvah bi podjetje veliko pridobilo pri učinkovitosti in zanesljivosti proizvodnje linije, vendar je najbolj ekonomsko upravičena zamenjava motorja s sinhronskim motorjem.
Ključne besede: Valjarna, pogon, asinhronski motor, sinhronski motor, enosmerni motor.
Objavljeno: 29.11.2012; Ogledov: 1414; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

6.
ANALIZA UTRUJANJA DELOVNIH VALJEV PRI VROČEM VALJANJU PLOČEVINE
Matej Drobne, 2014, doktorska disertacija

Opis: V predloženi doktorski disertaciji je obravnavana analiza utrujanja delovnih valjev pri vročem valjanju pločevine. Delovni valji so med obratovanjem mehansko in termično obremenjeni. Pri mehanski obremenitvi lahko ločimo dva območja, in sicer: (i) območje med delovnim valjem in valjancem; (ii) območje med delovnim in podpornim valjem. Pri termičnih obremenitvah pa lahko opazimo le eno območje, in sicer na mestu, kjer prehaja toplota iz valjanca na delovni valj. Določevanje kontaktnih obremenitev delovnega valja je bilo najprej izračunano analitično, potem pa še numerično. Rezultat numerične analize je služil kot osnova za izračun življenjske dobe. Na osnovi eksperimentalno določenih materialnih podatkov pri sobni in povišani temperaturi ter rezultatov numerične analize smo z uporabo Basquinove enačbe izračunali življenjsko dobo delovnih valjev na dva načina: (i) z uporabo podatkov pri obremenitvenem razmerju R = -1 in upoštevanjem srednje napetosti po Goodmanu; (ii) direktno s podatki pri R = -∞. Poleg določevanja koeficientov za določevanje življenjske dobe delovnih valjev po metodi visoko-cikličnega utrujanja je bilo v sklopu doktorske disertacije narejeno še veliko eksperimentalnega dela. Prikazana je kemijska analiza preučevanega materiala ter mikrostruktura pred in po termični obdelavi. Prikazan je potek trdote v odvisnosti od globine delovne plast. Določitev nateznih in tlačnih trdnosti je potekalo pri različnih temperaturah glede na pogoje med valjanjem, ko sta v kontaktu delovni valj in valjanec. Prikazani so tudi rezultati upogibnih trdnosti in udarne žilavosti. Eksperimentalno so bili določeni parametri mehanike loma, kjer se je spremljala rast utrujenostne razpoke v preizkušancu. Izvedena je bila podrobna metalografska analiza preizkušancev za določevanje življenjske dobe valjev z uporabo elektronskega mikroskopa. Na koncu se je izvedla tudi analiza obrabne odpornosti na lastno izdelani preizkuševalni napravi.
Ključne besede: kontaktni problemi, utrujanje, numerične analize, vroča valjarna trakov
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 1584; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

7.
Terciarno odškajanje med vročim valjanjem jeklenih profilov
Anemari Gračnar, 2013, diplomsko delo

Opis: Sposobnost valjati, oblikovati ali stiskati jeklo s čim manjšo prisotnostjo oksidnih plasti, je bistvenega pomena. Z odstranjevanjem oksidnih plasti izboljšamo kakovost materiala in preprečimo škodljiv učinek na valje preoblikovalnih ogrodij. Odškajanje valjancev mora biti izvedeno na mestih, kjer oksidne plasti najbolj izstopajo na površino. V diplomskem delu so raziskani parametri odškajalnih šob, na podlagi katerih je optimirano terciarno odškajanje kontinuirane valjarske proge v podjetju Štore Steel.
Ključne besede: valjanje, valjarna, odškajanje, terciarno odškajanje, udarni tlak vodnega curka, šobe
Objavljeno: 21.10.2013; Ogledov: 1063; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

8.
9.
Zasnova inteligentnega modela računalniško integrirane proizvodnje v topli valjarni aluminija
Bojan Kropf, 2016, magistrsko delo

Opis: Sistemi avtomatizacij predstavljajo danes v proizvodnih obratih velik inženirski izziv pri krmiljenju odprtih in zaprtih zank regulacije. Poleg zagotavljanja učinkovitosti procesov danes avtomatizacija determinira tudi kvaliteto produktov na proizvodni opremi. Generiranje dodane vrednosti podjetja je odvisno od mnogo dejavnikov, ki vplivajo na transformacijo obratov in procesov v industriji valjanja ter predstavljajo velik izziv za menedžment. Sodobni koncepti procesov valjanja koristijo računalniško integracijo proizvodne opreme za obvladovanje tehnologije s pomočjo umetne inteligence in daleč prekašajo sposobnost odločanja človeka za doseganje želenih ciljev. V procesu toplega valjanja, ki se izvaja na reverzibilni kvarto topli valjarni in je ključna za produkcijo kvalitete najvišjega tehnološkega nivoja, želimo nadgraditi procese avtomatizacije nivoja 0 (glavni in pomožni pogoni, senzorji …) in nivoja 1 (definiranje oblike traka: debelina, profil) ter na novo implementirati avtomatizacijo nivoja 2 (tehnologija s pomočjo umetne inteligence) ter nivoja 3 (terminiranje in planiranje proizvodnje). V magistrski nalogi je raziskano področje prehoda na obvladovanje tehnologije toplega valjanja aluminija s pomočjo matematičnih modelov nivoja 2, ki za nas predstavlja velik inženirski izziv, saj velik del obstoječe strojne opreme ne ustreza zahtevanemu nivoju kvalitete in jo je tekom modernizacije potrebno zamenjati. S pomočjo matematičnih modelov nivoja 2 so bile narejene simulacije planov valjanja za različne vrste materialov in s tem determiniran koncept modernizacije tople valjarne. Izračunana je bila limitirana maksimalna proizvodna sposobnost tople valjarne za valjanje aluminija.
Ključne besede: inteligentni model upravljanja, topla valjarna, umetna inteligenca
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 754; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici