| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Problem onesnaževanja okolja s prometom in alternativna rešitev lpg in cng
Marija Dernač, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga zajema preučitev onesnaževanja okolja s prometom in vpliva prometa na okolje in zdravje ljudi. Osredotočena je na dve alternativni gorivi, in sicer stisnjen zemeljski plin (CNG) in utekočinjen naftni plin (LPG). V drugem delu je prikazano stanje onesnaženosti okolja zaradi prometa v Sloveniji in stanje uporabe alternativnih goriv LPG in CNG. Izvedena je spletna anketa, kjer smo preverili poznavanje in uporabo omenjenih alternativnih goriv. Pregledali smo primere dobrih praks uporabe alternativnih goriv LPG in CNG. Ker smo kot eno izmed možnih rešitev za zmanjšanje onesnaževanja okolja s prometom navedli možnost prehoda na alternativno gorivo LPG ali CNG, smo izdelali izračun za povprečen čas povrnitve investicije v predelavo vozila na LPG in nakup tovarniškega vozila na CNG gorivo. Navedli smo tudi druge možne rešitve za zmanjšanje onesnaževanja okolja s prometom, katerega v določeni meri kot posamezniki lahko rešimo z vsakodnevnimi ukrepi, in navedli smo tudi druge možne rešitve, kot so uvedba eksternih stroškov ali uvajanja zelenih mest v državi.
Ključne besede: utekočinjen naftni plin, stisnjen zemeljski plin, alternativna goriva, onesnaževanje okolja, trajnostni razvoj
Objavljeno: 07.01.2020; Ogledov: 449; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
Vplivi internih prevozov podjetja Europcar Slovenija na okolje in možnost uporabe alternativnih virov pogonskih goriv
Denis Kokol, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga temelji na raziskavi internih prevozov med poslovalnicami v podjetju Europcar Slovenija s konvencionalnimi vozili in smotrnosti zamenjave le-teh z vozili z delovanjem na alternativne vire pogonskih goriv. V nalogi smo se omejili na električna vozila in vozila na utekočinjen naftni plin LPG. Obojna smo podrobno predstavili, raziskali njihov zgodovinski razvoj, delovanje ter prednosti in slabosti v primerjavi s konvencionalnimi vozili. Podrobno smo predstavili tudi problem emisij. S pomočjo podatkov, pridobljenih od podjetja Europcar Slovenija, smo naredili posnetek obstoječega stanja glede internih prevozov v podjetju. V raziskavi smo obstoječe stanje primerjali s stanjem, ki bi nastalo ob uporabi alternativnih vozil. Z analizo smo ugotovili, da bi bila uporaba alternativnih vozil za interne prevoze za podjetje smotrna. Z okoljskega vidika bi bila smotrna predvsem uporaba električnih vozil, ki med vožnjo sploh ne proizvajajo emisij, vendar bi bila tudi uporaba vozil na LPG okolju prijaznejša, kot je trenutna uporaba konvencionalnih vozil. Na kratki rok je tudi z ekonomskega vidika najbolj smotrna zamenjava z vozili na LPG, na daljši rok pa zamenjava z električnimi vozili, saj je električna energija kot vir pogona neprimerljivo ugodnejša kot ostala pogonska goriva, kar na dolgi rok premosti tudi višje nabavne cene električnih vozil, zato se investicija kmalu povrne
Ključne besede: električno vozilo, vozilo na utekočinjen naftni plin LPG, emisije, interni prevozi
Objavljeno: 06.10.2015; Ogledov: 897; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

3.
4.
5.
GRADNJA IN OBRATOVANJE POSTAJ ZA PRESKRBO MOTORNIH VOZIL Z GORIVI - AVTOPLIN (UNP)
Aljaž Urbanc, 2014, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji in svetu smo v zadnjih letih priča pozitivnemu trendu naraščanja števila motornih vozil, ki za svoj pogon uporabljajo avtoplin. Naloga vsebuje raziskavo trga avtoplina v svetu in pri nas ter ima predstavljene ključne prednosti, ki jih prinaša širša uporaba avtoplina v prometu tako z ekonomskega vidika, zdravja ljudi, kot tudi z okoljskega vidika. Predstavljen je tudi potencial, ki ga trenutno Slovenija še ima pri gradnji postaj, ki bi oskrbovale motorna vozila z avtoplinom. Predstavljen je tudi ponudnik opreme in seveda potrebna oprema za točenje UNP za avtoplinsko postajo. Dotaknili se bomo tudi zakonodaje in dovoljenj, ki so potrebna pred začetkom gradnje avtoplinske postaje. V magistrskem delu iščemo potrditev hipoteze, ki pravi, da v Sloveniji obstaja potencial za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi, tj. avtoplinom (UNP). V tehničnem vidiku gradnje in obratovanja je na kratko predstavljeno, čemu je treba nameniti posebno pozornost pred izbiro izvajalca del, na kratko pa je predstavljen tudi izbran izvajalec za našo rešitev, ki smo jo dobili v finančnem vidiku modela rešitve. V organizacijskem vidiku je predstavljena pomembnost izbire zemljišča pred nakupom in vsa potrebna dokumentacija. Nekaj besed smo namenili tudi viziji za prihodnost na področju gradnje polnilnih postaj ter prodajni strategiji. S kadrovskega vidika pa je predstavljen kader ljudi ter njihove zadolžitve pri gradnji in kasnejšem obratovanju polnilne postaje. V finančnem vidiku modela rešitve je z numeričnimi simulacijami predstavljenih več različnih možnih scenarijev, na podlagi katerih smo potrdili oziroma ovrgli postavljeno hipotezo. Na podlagi trendov iz preteklosti, trenutnega stanja in napovedi za prihodnost so tako predstavljene trenutne priložnosti ter možnosti nadaljnjega razvoja na področju UNP pri nas in po svetu.
Ključne besede: - utekočinjen naftni plin (UNP), - avtoplin, - alternativni vir energije, - infrastruktura plinskih postaj, - analiza trga.
Objavljeno: 03.06.2014; Ogledov: 1125; Prenosov: 72
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Zelena logistika in strateško uvajanje okolju prijaznih vozil v Pošti Slovenije
Katja Zalokar, 2012, diplomsko delo

Opis: Zelena logistika je pojem, o katerem je danes že mnogo napisanega. Ob tem se izpostavljajo sodobni načini prevozov z vidika gospodarnosti in ekologije, kot sama družbena odgovornost podjetij. Slednja se čedalje pogosteje odločajo za nakup novih vozil na alternativno pogonsko gorivo – utekočinjen naftni plin oziroma avtoplin, medtem ko se pojavljajo neutemeljeni zadržki glede vgradenj plinskih napeljav v obstoječa vozila. Predmet raziskave sta torej zelena logistika in ugotavljanje smiselnosti strateškega uvajanja okolju prijaznih vozil v Pošti Slovenije, d. o. o., PE Celje, tako iz okoljskega kot finančnega vidika. Predvideva se namreč, da omenjeno kaže potencial za dolgoročno zmanjšanje letnih emisij toplogrednih plinov, predvsem pa se cilja na omejitev stroškov voznega parka Pošte Slovenije. V ta namen so kontaktirani strokovnjaki s področja vgradenj sistema na avtoplin in s pomočjo izračunov ekonomske upravičenosti investicije ter sistematične formulacije rezultatov izpostavljeni konkretni rezultati.
Ključne besede: zelena logistika, alternativna goriva, LPG (utekočinjen naftni plin)
Objavljeno: 07.09.2012; Ogledov: 2476; Prenosov: 448
.pdf Celotno besedilo (14,87 MB)

7.
8.
Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici