| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Izboljšanje poslovnih procesov v izbranem podjetju
Sara Stavanja, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo najprej opredelili poslovne procese in njihovo vlogo za uspešnost ter učinkovitost podjetja. Ugotovili smo, da lahko delovanje vsakega podjetja ali organizacije prikažemo kot niz povezanih poslovnih procesov. Ti procesi so soodvisni in pomembno vplivajo eden na drugega. V projektno usmerjenih podjetjih, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, so še posebej v ospredju povezave med aktivnostmi, ki so ključnega pomeni za doseganje končnega rezultata. Brez dokončanja določenega poslovnega procesa ali njegove aktivnosti torej pogosto ne moremo preiti v naslednjo fazo oz. aktivnost podjetja. Ker je izbrano podjetje projektno naravnano, smo odprli tematiko, ki je vezana na projekte in v sklopu tega opredelili pojme. Ugotovili smo, da so projekti časovno in finančno omejeni procesi aktivnosti, ki vodijo do končnega produkta. Naredili smo analizo poslovnih procesov, ki tečejo v okviru izvedenih projektov izbranega podjetja ter prišli do ugotovitve, da preko večletnih izkušenj v gradbeništvu podjetje načeloma dosega svoje končne cilje in postavljene roke. Kljub temu pa so nekatere aktivnosti neoptimalne, kar daje prostor za nove poglede in morebitne izboljšave. Na koncu smo podali še možnosti izboljšav ter predvideno stanje po teh spremembah. Ugotovitve so, da bi lahko z izrisom časovnega diagrama procesa in zaposlitvijo nove osebe razbremenili lastnico in predvidoma v krajšem času dosegli višjo kakovost vmesnih aktivnosti. S tem bi prav tako časovno optimizirali sledeče projekte, saj bi časovni diagram lahko služil kot vzorec, na podlagi katerega bi lahko realneje načrtovali faze in aktivnosti prihajajočih projektov.
Ključne besede: poslovni procesi, uspešnost in učinkovitost podjetja, projektno usmerjena podjetja, projekti v gradbeništvu
Objavljeno v DKUM: 22.10.2021; Ogledov: 399; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

2.
PROUČITEV KULTURE PODJETJA NA PRIMERU IZBRANEGA PODJETJA
Tjaša Vodeb, 2012, diplomsko delo

Opis: Kultura je nabor ključnih vrednot, prepričanj, predpostavk, razumevanj in norm, ki določajo način obnašanja in odzivanja zaposlenih ter oblikujejo način obnašanja, odzivanja zaposlenih in način delovanja nekega podjetja. Zelo pomembno je, da nam v podjetju uspe organizirati dobro kulturo, ker smo potem zagotovo korak bližje k uspehu in zagotovljeni lepši prihodnosti.
Ključne besede: kultura podjetja, delavci/zaposleni, učinkovitost, uspešnost, podjetje.
Objavljeno v DKUM: 21.10.2014; Ogledov: 965; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

3.
PRIMERJAVA UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI POSLOVANJA DISTRIBUTERJEV PLINA
Anja Kramberger, 2013, diplomsko delo

Opis: Zemeljski plin je najčistejši in okolju prijazen energent, za razpečavo katerega so odgovorna distribucijska podjetja. Ta morajo biti uspešna in učinkovita, saj bodo le tako lahko konkurenčna na trgu zemeljskega plina. Da dosežejo uspešnost, morajo delati prave stvari, da dosežejo učinkovitost, pa delati stvari na pravi način. V diplomskem seminarju smo z opredeljenimi sodili in kazalniki izmerili uspešnost in učinkovitost poslovanja treh distributerjev plina. V proučevanje smo zajeli dva slovenska in enega nemškega distributerja. Sodila smo izbrali na podlagi tega, kar so distribucijska podjetja v letnih poročilih zapisala o uspešnosti in o tem, kako jo dosegajo. Za vsako sodilo smo opredelili kazalnik, ki nam je pomagal izmeriti poslovanje. S pomočjo sodil in kazalnikov smo prišli do raznih ugotovitev in na podlagi njih presodili, katero distribucijsko podjetje bolj učinkovito in uspešno posluje.
Ključne besede: zemeljski plin, distribucijska podjetja, uspešnost in učinkovitost poslovanja, sodila, kazalniki
Objavljeno v DKUM: 22.10.2013; Ogledov: 1564; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

4.
PRIMERJALNA ANALIZA VPLIVA KRIZE NA UČINKOVITOST IN USPEŠNOST POSLOVANJA PODJETIJ KEMIČNE INDUSTRIJE
Miran Matija, 2012, diplomsko delo

Opis: Skozi analizo premoženjsko-finančnega položaja, poslovne učinkovitosti in uspešnosti ter denarne uspešnosti dveh domačih in enega tujega podjetja kemične industrije v obdobju 2007-2010 smo ugotovili, da je kriza negativno vplivala na poslovno in finančno uspešnost vseh treh proučevanih podjetij, a ne enako močno. Poslovanje slovenskih podjetij, Heliosa in Melamina, je v skoraj vseh vidikih proučevanja manj uspešno kot nemško podjetje BASF SE. Tako smo lahko potrdili tezo, da je velikost in razvejanost programa podjetja tudi pomemben faktor v okoliščinah gospodarske krize, saj se podjetje lažje prilagaja spremembam v njegovem poslovnem okolju, kar mu omogoča tudi večja paleta proizvodov, ki jih razpečuje različnim gospodarskim sektorjem na različnih prodajnih trgih po vsem svetu.
Ključne besede: velikost podjetja, analiza premoženjsko-finančnega položaja, poslovna učinkovitost, poslovna uspešnost, denarna uspešnost.
Objavljeno v DKUM: 16.11.2012; Ogledov: 1711; Prenosov: 343
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici