| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UREDITEV DELA VODOTOKA TESNICA PRI KRAJU STRANICE
Klemen Senič, 2010, diplomsko delo

Opis: Naloga je sestavljena iz teoretičnega dela, kjer so predstavljeni robni pogoji, regulacija in problemi pri urejanju vodotokov, definirane so osnove za izdelavo ureditvenih načrtov vodotokov, kamor spadajo lokalni varovalni ukrepi, kakor tudi obsežnejši regulacijski ukrepi. Temu delu sledi predstavitev konkretne ureditve vodotoka Tesnica, kjer je bila, po vodni ujmi septembra 2007, povzročena velika škoda. Moj cilj je bil izbrati primeren način ureditve vodotoka, ki bo zagotavljal varnost priobalnih objektov. Ugotovil sem, da je predvidena izdelava kamnitih zložb in suho polaganje lomljenca na brežine vodotoka ter izdelava pragov iz lesenih hlodov najoptimalnejša in obenem najbolj pogosta rešitev pri urejanju hudourniških vodotokov pri nas.
Ključne besede: urejanje vodotokov, hidrološka analiza, dimenzioniranje prereza
Objavljeno: 14.01.2010; Ogledov: 2578; Prenosov: 547
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

2.
PREDLOG UREDITVE REKE BOLSKE V BRODEH NA VRANSKEM
Saša Jokanović, 2010, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomske naloge smo pripravili kratek opis povodja Bolske. Navedene so osnovne, topografske in hidrografske lastnosti povodja ter kratek opis hidrografske mreže povodja. V nadaljevanju je podrobneje obravnavan odsek Bolske v Brodeh na Vranskem. Podan je podroben opis obstoječega stanja na odseku, kjer prihaja do večjih erozij priobalnih zemljišč. Predstavili smo osnove hidravlike pri računanju enodimenzionalnega toka. Izdelali smo hidravlični računski model odseka s pomočjo programa HEC-RAS, verzija 4.0. Opisali in določili smo vse potrebne podatke, ki jih potrebujemo pri računanju gladin s programom HEC-RAS. Izvedli smo račun gladin pri stalnem enakomernem toku za pretoke s povratnimi dobami 2, 5 in 10 let. Našteli smo tri možne strategije urejanja odseka. Glede na smernice o urejanju vodotokov smo določili kot najboljšo možno strategijo lokalne ureditve. Predstavili smo način sonaravnega urejanja vodotokov. S hidravličnim izračunom smo pridobili podatke o hitrosti vode, strižnih napetostih, višini gladin ipd. Določili smo lokalne ukrepe in jih predstavili v tehničnem poročilu in grafičnih prilogah. Nato smo ponovno izvedli hidravličen izračun z novimi pogoji. Rezultat je prikazal, da smo s predvidenimi ukrepi izboljšali varnost brežin in priobalnih zemljišč. Pretočnost korita na obravnavanem odseku se ni zmanjšala.
Ključne besede: hidravlika, hidravlični računski model, HEC-RAS, sonaravno urejanje vodotokov
Objavljeno: 29.03.2010; Ogledov: 2589; Prenosov: 374
.pdf Celotno besedilo (10,27 MB)

3.
PREDLOG UREDITVE POTOKA KRAMARICE V BELIH VODAH
Andrej Pogorelc, 2010, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomske naloge smo pripravili kratek opis povodja Kramarice. Navedene so osnovne, topografske in hidrografske lastnosti povodja. V nadaljevanju je podrobneje obravnavan odsek potoka Kramarice v Belih Vodah. Podan je podroben opis obstoječega stanja na odseku, kjer prihaja do večjih erozij leve brežine. Predstavili smo osnove hidravlike pri računanju enodimenzionalnega toka. Izdelali smo hidravlični računski model odseka. Izvedli smo izračune pretokov s povratnimi dobami 5, 10, 20, 50 in 100 let. Glede na smernice o urejanju vodotokov smo določili kot najboljšo možno strategijo lokalne ureditve. Predstavili smo način sonaravnega urejanja vodotokov. Določili smo lokalne ukrepe in jih predstavili v tehničnem poročilu in grafičnih prilogah.
Ključne besede: hidravlika, urejanje vodotokov
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1762; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (10,94 MB)

4.
ANALIZA IZVEDENIH UREDITVENIH UKREPOV NA ODSEKU SAVE BOHINJKE OD KRAJA BROD DO LAŠKEGA ROVTA
Mitja Horvat, 2013, diplomsko delo

Opis: V prvem delu naloge sem se seznanil z urejanjem vodotokov, kjer sem opredelil cilje, ki jih hočemo doseči z ureditvijo vodotokov. Predstavil sem probleme, ki nastajajo pri urejanju vodotokov in splošne ureditvene ukrepe. Tukaj sem prikazal najpogosteje uporabljene ukrepe pred visokimi vodami ter stabilizacijo struge vodotoka. Temu sledi del naloge o poplavah, kjer sem prikazal najpogostejše vzroke za nastanek poplav, njihove značilnosti, škodo, ki jo povzročajo tako na območju vodotokov kot prostorov ob njih, ter ukrepe, ki jih najpogosteje izvajamo za zaščito pred poplavami. Po končanem splošnem delu, sledi praktični, v katerem je prikazana konkretna ureditev vodotoka na odseku Sava Bohinjke, med krajema Brod in Laški Rovt. Ureditev vodotoka je bila izvedena v dveh delih: prvi del leta 2008, drugi pa leta 2010. Prikazal sem izvedbo ureditvenih ukrepov med in po gradnji ter današnje stanje na in ob vodnogospodarskih objektih. Sledi zadnji del naloge, v katerem sem izvedel analizo izvedenih ureditvenih ukrepov sonaravnega urejanja vodotokov, od končanja del do danes. Cilj naloge je ugotovitev ali so izvedeni ureditveni ukrepi sonaravnega urejanja vodotokov na odseku Save Bohinjke, zadovoljili naša pričakovanja, v časovnem obdobju treh oziroma štirih let, od končanja del do danes. Iz analize izvedenih ukrepov ugotavljam, da so ureditvena dela sonaravnega urejanja vodotokov v splošnem zadovoljila naša pričakovanja in cilje. Poudaril bi, da sonaravno urejanje vodotokov zahteva več rednega vzdrževanja od tehničnih rešitev urejanja in s tem tudi več finančnih sredstev.
Ključne besede: urejanje vodotokov, Sava Bohinjka, sonaravno urejanje vodotokov, analiza izvedenih ukrepov, poplave
Objavljeno: 24.01.2013; Ogledov: 1282; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (18,31 MB)

5.
Določevanje poplavnega območja na reki Vipavi v naselju Brje
Tomaž Mayer, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Delo predstavlja način in potek določevanja poplavnih območij za manjše vodotoke. V začetku so podana potrebna teoretična izhodišča za izdelavo analize poplavnega območja. Naloga se nadaljuje s pregledom veljavne zakonodaje v republiki Sloveniji. Na koncu pa je predstavljen praktičen primer izdelave poplavne analize na reki Vipavi v naselju Brje.
Ključne besede: poplavno območje, HEC-RAS, poplave, tok s prosto gladino, urejanje vodotokov
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1080; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (5,29 MB)

6.
IDEJNA ZASNOVA REGULACIJE POTOKA LAHOMNICA NA OBMOČJU POPLAVNE OGROŽENOSTI
Nataša Jurgelj, 2016, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom želimo prikazati idejno zasnovo regulacije potoka Lahomnica, ki vsebuje predlog izboljšave pretočnosti, razlivnih con, kar bi zagotovilo tamkajšnjim prebivalcem, ki živijo ob neposredni bližini potoka varnost pred pogostimi pojavi poplav, hkrati bodo prikazane možnosti za nadaljnji prostorski razvoj. V začetnih poglavjih so podrobno opisane splošne lastnosti poplav, zgodovina poplav in škode, ki jih je povzročila Lahomnica. V osrednjem delu bomo prikazali z načrti idejno zasnovo regulacije vodotoka Lahomnica, ki je bila izvedena s pomočjo računalniškega programa AutoCAD.
Ključne besede: regulacija, poplave, urejanje vodotokov, poplavna ogroženost, potok Lahomnica, Lahomno, hidrologija
Objavljeno: 03.11.2016; Ogledov: 933; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici