| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
OZELENJEN FASADNI OVOJ
Blaž Repnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja nove koncepte naravnih fasadnih ovojev in njihov vpliv na urbano okolje. Nazorno sta prikazana splošna razdelitev in opis fasadnega ovoja s funkcijo posameznih delov. Podrobnejše so opisani različni tipi naravnega fasadnega ovoja, med katerimi je posebej izpostavljen ozelenjen fasadni ovoj. V sklopu ozelenjenega fasadnega ovoja so predstavljene zelene fasade in živi zidovi ter panelni, geotekstilni in rešetkasto vrvni sistem ozelenitve fasade. Vsi ti sistemi so predstavljeni na primerih dobre prakse v Evropi in svetu, katerim so priloženi načrti v prilogi. Ob koncu je predstavljen še vpliv ozelenjenega fasadnega ovoja na urbano okolje.
Ključne besede: fasadni ovoj, zelene fasade, živi zidovi, urbano okolje
Objavljeno: 07.12.2010; Ogledov: 3073; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (8,38 MB)

6.
7.
Postavitev male vetrne turbine v urbanem okolju
Blaž Orešnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava možnosti izkoriščanja arhitektonskih ovir za izboljšanje učinkovitosti vetrnih turbin v urbanem okolju. Izvedena je CFD simulacija s pomočjo programskega paketa Ansys. Določili smo optimalno mesto na zgradbi za postavitev male vetrne turbine in ocenili pribitke pridobljene energije. Izkazalo se je, da je možna učinkovita raba vetrne energije tudi v urbanem okolju. CFD simulacija je pokazala, da stavba na določenem mestu ugodno vpliva na hitrostne razmere in posledično na boljšo učinkovitost vetrnih turbin. Predstavljene so tudi določene težave in pomanjkljivosti.
Ključne besede: obnovljivi viri, urbano okolje, veter, vetrna turbina, numerična simulacija
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1693; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

8.
RAZVOJ POENOSTAVLJENE METODOLOGIJE ZA NADZOR EMISIJ CESTNEGA PROMETA V URBANEM OKOLJU
Suzana Prajnc, 2013, magistrsko delo

Opis: Za urbana območja so zaradi velikega števila prebivalcev in ekonomskega razvoja značilni veliki pritiski na okolje. V preteklosti so bili ti posledica delovanja industrijskih obratov in individualnih kurišč, zdaj pa so v veliki meri rezultat povečevanja cestnega prometa. Dobro poznavanje razmer na področju onesnaženosti zraka, ki ga povzroča promet v mestu, je temeljni pogoj za izdelavo učinkovitih programov varstva okolja in načrtovanje ukrepov za zmanjšanje prekomernih koncentracij onesnaževal v zraku. Emisije onesnaževal iz cestnega prometa je težko izmeriti, zato jih računamo na podlagi prometnih podatkov in specifičnih emisijskih faktorjev za posamezne kategorije vozil. Metodologije, ki se uporabljajo za nadzor emisij iz prometa, se med seboj razlikujejo glede na vhodne podatke, emisijske faktorje in način izračuna emisij. Z uporabo metodologije COPERT IV, ki je predpisana za poročanje o nacionalnih emisijah v okviru Evropske okoljske agencije, je pa zaradi teže dostopnih vhodnih podatkov in zahtevnosti uporabe manj primerna za poročanje na ravni občin, smo določili emisije za mesti Maribor in Celje. Na podlagi rezultatov metodologije COPERT in podatkov iz literature smo razvili poenostavljeno metodologijo, ki zahteva manj vhodnih podatkov, je preprosta za uporabo in hkrati učinkovita. Primerjava rezultatov poenostavljene metodologije z izračuni metodologije COPERT IV je pokazala, da je poenostavljena metodologija primerna za oceno skupnih emisij onesnaževal CO, NOx in PM10 iz cestnega prometa za celotno mesto Maribor in manjša mestna območja, primerna je tudi za oceno emisij CO, NOx in PM10 iz cestnega prometa po kategorijah vozil za mestna območja s številom registriranih vozil nad 20.000 ter za oceno skupnih emisij CO, NOx in PM10 iz cestnega prometa za manjša slovenska mesta. Zaradi pričakovanih sprememb strukture vozil v mestih bi bilo treba poenostavljeno metodologijo preveriti in nadgraditi vsaka tri leta
Ključne besede: EMISIJE, ONESNAŽEVALA, CESTNI PROMET, URBANO OKOLJE, COPERT IV
Objavljeno: 20.03.2013; Ogledov: 1778; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (4,15 MB)

9.
MED TEHNIKO IN OKOLJEM V VOJNI LITERATURI ANDREJA ČEBOKLIJA
Tadeja Krajcar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali vplive vojne na okolje in živali v literarnem opusu Andreja Čeboklija. Okolje smo ločili na naravno in urbano, med živalmi smo izpostavili konja, vola, krta, psa, vrana in lisico. Vpliv vojne se kaže predvsem v tehnologiji, ki jo je ustvarila in uporabila koristoljubna človeška roka. Naš namen je bil v literarnem opusu Andreja Čeboklija poiskati izseke, iz katerih so razvidne tedanje vojne razmere, ki so posledica tehnološkega razvoja. Zanimalo nas je, ali, zakaj in kako so vplivale na okolje in živali. Ugotovili smo, da človek ni bil zmožen dohajati tehnološkega razvoja in je zato zaradi pretirane rabe ter lastne koristoljubnosti negativno vplival na okolje in živali. Vpliv na urbano okolje se kaže v poškodbah in rušenju stavb, na naravo v onesnaževanju in uničevanju pridelkov ter površin, na živali v izkoriščanju, trpinčenju in ubijanju. Vzrok človekovega poseganja v prostor rastlin in živali so vojne razmere, ki so botrovale razvoju smrtonosnega orožja, katerega posledice so vidne še dandanes. Zanimalo nas je, kje in kako je opisan vpliv v literarnem opusu Andreja Čeboklija. Ugotovili smo, da je vplive vojne odlično ubesedil tako v dnevniških zapisih kot tudi kratki prozi, najmanj pa v poeziji. Narave v ekspresionističnem duhu ni posnemal, jo je pa preoblikoval. Tako narava kot žival nosita simbolni pomen, ki je v diplomskem delu tudi podrobneje opisan. Večinoma sta se narava in žival izkazali za boljši od človeka, opazili smo tudi primere, ko se skozi naravo kažejo človekovi občutki, ki so skladni z njo. Žival predstavlja človeku sopotnico — včasih ostane edino živeče v vojnih razmerah, ki nudi oporo in pomoč. Narava sočustvuje s človekom. Pri pisanju diplomskega dela smo uporabili deskriptivno, komparativno in zgodovinsko metodo, metode klasifikacije, analize in sinteze, abstrakcije in konkretizacije, generalizacije in specializacije.
Ključne besede: Vojna, orožje, urbano okolje, naravno okolje, živali, uničenje.
Objavljeno: 09.07.2013; Ogledov: 1139; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (766,31 KB)

10.
Vpliv urbanizacije prostora na stopnjo implementacije policijskega dela v skupnosti
Jasmina Fridau, 2016, magistrsko delo

Opis: Teoretični del magistrske naloge zajema zgodovino policijskega dela v skupnosti. Predstavljeno je, kako se je skozi čas vpeljevalo v skupnost usmerjeno policijsko delo. Sledi predstavitev kriminalitete, strahu pred kriminaliteto, merjenje kriminalitete in preprečevanje kriminalitete. Opisano je tudi policijsko delo, izvajanje policijskega dela, naloge policije, policijsko delo v skupnosti ter povezanost s prebivalci Republike Slovenije. V drugem delu magistrske naloge je opravljena raziskava in analiza rezultatov ter interpretacija le teh. Uporabljeni so bili že zbrani podatki, ki so bili zbrani z anketiranjem. Ankete so bile razdeljene naključno med prebivalce. Na koncu so preverjene hipoteze in podane ugotovitve. Analize so pokazale, da je faktor skupnostne povezanosti v Sloveniji višji v ruralnem okolju kot pa v urbanem okolju. Posledično se prebivalci v ruralnem okolju počutijo bolj varni kot prebivalci v urbanem okolju. Ugotovili smo tudi, da so ljudje v ruralnem okolju bolj povezani med seboj kot pa prebivalci v urbanem okolju.
Ključne besede: policija, policijsko delo, policijsko delo v skupnosti, urbano okolje, magistrska dela
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 982; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (901,85 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici