| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv vegetarijanske prehrane v nosečnosti
Maja Zver, 2021, diplomsko delo

Opis: Vegetarijanstvo je širok pojem, ki zajema številne podskupine različnih diet, ki se delijo glede na vključevanje živil v prehrano. V zadnjih desetletjih se vse več mladih odloča za takšne oblike prehrane iz različnih vzrokov. Še posebej občutljiva skupina postanejo nosečnice, saj mora ženska v gestaciji s prehrano zadostiti svojim energijskim potrebam in potrebam njenega otroka. Namen zaključnega dela je bil raziskati, kako vpliva vegetarijanska prehrana nosečnice na potek nosečnosti in razvoj njenega ploda. Izvedli smo pregled, analizo in sintezo domače in tuje literature, ki se nanaša na vegetarijansko prehrano med nosečnostjo ter njene vplive na potek nosečnosti in razvoj ploda. Upoštevali smo PRISMA priporočila. Ugotovili smo, da problem predstavljajo neprimerno sestavljene vegetarijanske prehrane, kjer velikokrat prihaja do pomanjkanja hranilnih snovi, kot so vitamin B12, D, cink, jod, železo, kalcij in omega 3 maščobne kisline. Pomanjkanje ključnih hranil vodi do številnih zapletov med nosečnostjo, pa tudi raznih zdravstvenih težav kasneje v življenju otrok vegetarijanskih mater. Z omejevanjem vnosa živil se viša tveganje za primanjkljaj makro in mikroelementov. Lakto-ovo vegetarijanska prehrana med nosečnostjo se je izkazala, kot varna z upoštevanjem priporočil in načrtovanjem jedilnikov. Raziskave kažejo, da so izidi nosečnosti pri uravnoteženi vegetarijanski prehrani primerljivi z omnivorno prehrano.
Ključne besede: nosečnost, razvoj ploda, uravnotežena prehrana, vegetarijanstvo
Objavljeno v DKUM: 07.07.2021; Ogledov: 1383; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

2.
Poznavanje alternativnih načinov prehranjevanja med študenti
Anja Murg, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo ugotavljali odnos študentov do prehrane, zlasti do alternativnih načinov prehranjevanja ter njihove prehranjevalne navade. Ugotavljali smo tudi povezanost med načinom prehranjevanja in pomanjkanjem železa ali kalcija ter kroničnimi boleznimi. Raziskovalni del je zajemal predstavitev rezultatov, ki so bili pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika, ki ga je izpolnilo 200 študentov štirih različnih fakultet Univerze v Mariboru in 50 študentov Višje strokovne šole za lesarstvo Maribor. Med vsemi sodelujočimi študenti je bilo 233 vsejedcev. Raziskava je glede na priporočila uravnotežene prehrane pokazala, da 27 % študentov poje premalo sadja in zelenjave, 52,4 % poje premalo rib, preveč mesa ter mesnih izdelkov zaužije 61,2 % študentov in po nezdravih prigrizkih poseže 45,6 %. Ugotovili smo, da način prehranjevanja ne vpliva na pojav kroničnih bolezni, obstaja pa povezanost med načinom prehranjevanja in pomanjkanjem železa ali kalcija, kjer imajo težave s pomanjkanjem tisti, ki posegajo po alternativnih načinih. Preverjali smo tudi stopnjo strinjanja s trditvami glede naklonjenosti alternativnim načinom prehranjevanja in subvencionirane prehrane. Iz rezultatov je razvidno, da študentje niso naklonjeni trditvam, ki odražajo naklonjenost alternativnim načinom prehranjevanja.
Ključne besede: uravnotežena prehrana, alternativni načini prehranjevanja, prehranjevalne navade študentov
Objavljeno v DKUM: 26.10.2018; Ogledov: 1630; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
Prehranjevalne navade mladostnikov zdravstvenih srednjih šol in fakultet za zdravstvo
Aleksander Jokić, 2018, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Ker se prehranjevalne navade pričnejo oblikovati že v zgodnjem otroštvu, je ustrezna izbira živil v zgodnji mladosti izhodišče za optimalno zdravje, rast in intelektualni razvoj mladostnikov in človekov razvoj skozi vsa življenjska obdobja. Namen magistrskega dela je ugotoviti prehranjevalne navade dijakov srednjih zdravstvenih šol in študentov zdravstvenih fakultet v Sloveniji in pridobljene rezultate primerjati s prehranskimi priporočili zdravega prehranjevanja. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativnem pristopu zbiranja podatkov z anketnim vprašalnikom. V raziskavi, ki je potekala med julijem 2016 in novembrom 2017, je sodelovalo 922 mladostnikov (15-24 let) iz srednjih zdravstvenih šol in zdravstvenih fakultet v Sloveniji. Rezultati so bili analizirani s statističnim programom IBM SPSS 23, kjer smo uporabili metode opisne in sklepne statistike. Rezultati: Ugotovili smo, da več kot polovica mladostnikov redno ne zajtrkuje, zaradi izpuščanja vmesnih obrokov pa komaj desetina zaužije priporočenih pet obrokov dnevno. Mleko in mlečne izdelke dnevno uživa dobra tretjina, ogljikove hidrate pa slaba tretjina mladostnikov. Sveže sadje večkrat dnevno uživa tretjina, svežo zelenjavo pa komaj petina mladostnikov. Ribe in ribje izdelke 1 krat do 3 krat na teden uživa manj kot četrtina mladostnikov. Nezdravo se s hitro hrano prehranjuje več kot tretjina mladostnikov, več kot polovica pa jih že pripravljeno hrano še dodatno dosoljuje. Četrtina dijakov pije alkoholne pijače večkrat na teden. Pri četrtini starejših mladostnikov je evidentiran status čezmerne prehranjenosti (ITM nad 25). Sklep: Z raziskavo smo ugotovili, da prehrana mladostnikov v večji meri ne izpolnjuje priporočil zdravega prehranjevanja. Za izboljšanje prehranjevalnih navad je potreben sistemski pristop na državni ravni pri implementaciji sodobnih smernic za bolj zdravo ponudbo prehrane tem ciljnim skupinam.
Ključne besede: Prehranjevalne navade, mladostniki, živila in hranila, zdrava in uravnotežena prehrana, zdravo prehranjevanje, debelost, indeks telesne mase (ITM).
Objavljeno v DKUM: 20.08.2018; Ogledov: 2795; Prenosov: 523
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

4.
Primerjava prehranjevalnih navad nosečnic glede na število nosečnosti
Petra Božič, 2018, magistrsko delo

Opis: Nosečnice s svojimi prehranjevalnimi navadami odločilno vplivajo na svoje zdravje in zdravje ploda, z uživanjem ustreznih živil pa zagotovijo zadosten vnos hranilnih in zaščitnih snovi, ki so potrebne za rast in razvoj ploda, vzdrževanje zdravja in normalno delovanje telesa. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v prehranjevalnih navadah nosečnic glede na število nosečnosti. Kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 22 vprašanj zaprtega tipa. Uporabili smo kvantitativno metodo dela. Podatke, pridobljene z anketnimi vprašalniki, smo analizirali z uporabo t-testa in hi-kvadrat testa za ugotavljanje razlik med skupinama nosečnic. Signifikantnih razlik v prehranjevalnih navadah nosečnic, ki so noseče prvič, in nosečnic, ki so noseče drugič ali več kot drugič, nismo dokazali, zato ne moremo trditi, da se anketiranke katerekoli skupine prehranjujejo bolj skladno s priporočili o uravnoteženi prehrani. Ugotovili smo samo statistično značilnost med obema skupinama nosečnic pri uživanju živil, bogatih s folno kislino, kar pripelje do sklepa, da je uravnotežena prehrana med nosečnostjo zelo pomembna, saj se potrebe za hranila povišajo in primeren mora biti energijski vnos. Na področju priporočene prehrane nosečnic in na področju zdravstvnovzgojnega dela ostajajo odprta številna vprašanja, saj se ob spreminjanju priporočil o prehrani spreminja tudi sama prehrana.
Ključne besede: Zdravstvena vzgoja, priporočila, uravnotežena prehrana, obroki, izbira, stališča.
Objavljeno v DKUM: 03.07.2018; Ogledov: 1338; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (561,05 KB)

5.
Mikcija in defekacija v poporodnem obdobju
Mateja Kaučič, 2016, diplomsko delo

Opis: Mikcija in defekacija v poporodnem obdobju sta pri otročnici normalna fiziološka procesa, vendar sta zaradi različnih dejavnikov nosečnosti in poroda lahko motena. Namen diplomskega dela je predstaviti pomen rednega in pravilnega izločanja urina in odvajanja blata pri otročnici v prvih dneh po porodu in z raziskavo ugotoviti najpogostejše težave otročnic pri izločanju urina in odvajanju blata v poporodnem obdobju. Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela za predstavitev teoretičnih izhodišč. Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. Za raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik. Dobljene rezultate smo analizirali, nato pa jih grafično prikazali s programi paketa Microsoft Office. Ugotovili smo, da otročnice zaužijejo številčno premalo obrokov ter popijejo premalo tekočine. Glede na različne načine dokončanja poroda in glede na različne poškodbe mišic medeničnega dna, smo ugotovili, da imajo otročnice ali retencijo ali inkontinenco urina ter ali obstipacijo ali inkontinenco blata. Prav tako smo ugotovili, da so otročnice dokaj dobro poučene o uravnoteženi prehrani, vendar premalo o pomenu prvega vstajanja in telovadbi po porodu. Pomanjkanje znanja o pomembnosti prehrane in zadostnem uživanju tekočine ter prvem vstajanju in telovadbi, pri otročnici po porodu s poškodbami medeničnega dna, dodatno vpliva na težje okrevanje oziroma vračanje njenega telesa v stanje pred nosečnostjo.
Ključne besede: puerperij, mikcija, defekacija, uravnotežena prehrana, zadostna hidratacija, telovadba
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 2303; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

6.
Uravnotežena prehrana v času nosečnosti
Tjaša Vučkič, 2014, diplomsko delo

Opis: Nosečnice spadajo med skupine ljudi, pri katerih je zdrava prehrana še posebej pomembna. Uravnotežena in raznovrstna prehrana, predvsem pa zadosten vnos določenih vrst hranil so nujni za normalen potek nosečnosti vse do poroda ter zdrav razvoj otroka. Znano je, da je zdrava in uravnotežena prehrana zelo pomembna v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa to velja za obdobje nosečnosti.
Ključne besede: nosečnica, uravnotežena prehrana, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra.
Objavljeno v DKUM: 13.06.2014; Ogledov: 2578; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (750,83 KB)

7.
POMEN GIBANJA IN ZDRAVE PREHRANE PRI MOTORIČNEM RAZVOJU OTROKA
Melanija Pešak, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Pomen gibanja in zdrave prehrane pri motoričnem razvoju otroka je teoretično delo. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti pomen gibanja in zdrave prehrane pri motoričnem razvoju otroka. V nalogi smo predstavili motorični razvoj otroka, razvoj grobe in fine motorike ter stopnje motoričnega razvoja. Predstavljene so gibalne dejavnosti v predšolskem obdobju, njihov pomen in oblike. Razložili smo pomen gibalne igre za otroke. V nadaljevanju smo predstavili zdravo prehrano v predšolskem obdobju, zdravo in uravnoteženo prehrano, piramido zdrave prehrane, kaj so hranila na splošno in vrste hranilnih snovi. Na kratko je tudi predstavljeno število dnevnih obrokov in časovna razporeditev obrokov preko dneva ter jedilniki za vrtce in prvo triado osnovne šole. Na koncu smo predstavili vpliv redne gibalne dejavnosti na motorični razvoj otroka in vpliv prehrane na motorični razvoj otroka. Iz teorije smo ugotovili, da sta gibanje in zdrava prehrana najbolj pomembna dejavnika v razvoju otroka. Med seboj se tesno prepletata, saj sta pomembna dejavnika pri preprečevanju kroničnih bolezni. Pripomoreta k ohranjanju in krepitvi zdravja. Ugotovili smo, da smo z rednim gibanjem in zdravim prehranjevanjem bolj zdravi, imamo več energije, se dobro počutimo in smo osebno bolj zadovoljni.
Ključne besede: motorični razvoj, gibanje, gibalna dejavnost, zdrava prehrana, uravnotežena prehrana, vpliv gibalne dejavnosti na motorični razvoj, vpliv prehrane na motorični razvoj.
Objavljeno v DKUM: 12.11.2013; Ogledov: 4110; Prenosov: 439
.pdf Celotno besedilo (378,92 KB)

8.
Prehranjevalne navade medicinskih sester na delovnem mestu
Petra Berce, 2012, diplomsko delo

Opis: Zdrava in uravnotežena prehrana je ključnega pomena za zdravje in zdrav način življenja. Ker danes preživimo veliko časa na delovnem mestu, je izrednega pomena, da se tudi na delovnem mestu prehranjujemo zdravo. V diplomskem delu smo podrobneje predstavili pomen zdravega in uravnoteženega prehranjevanja ter prehranjevanje na delovnem mestu. Izvedli smo raziskavo, katere namen je bil, da ugotovimo, kako se medicinske sestre prehranjujejo na delovnem mestu ter ali so zadovoljne z možnostmi prehranjevanja. Raziskovalna metodologija: Za raziskavo je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. Teoretična izhodišča smo opredelili s pomočjo analize domače in tuje literature. Kot raziskovalni instrument, smo uporabili delno strukturiran vprašalnik. Kvantitativne podatke smo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel ter rezultate ponazorili v obliki frekvenčnih grafikonov. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali naslednje prehranjevalne navade medicinskih sester: v večini primerov ne zaužijejo zajtrka, zaužijejo premalo obrokov na dan, popijejo premalo tekočine na delovnem mestu, imajo premalo časa za malico, kadilke pa obrok večinoma nadomestijo s cigareto. S ponudbo hrane, ki jim jo omogoča delodajalec niso zadovoljne in jo le redko izkoriščajo, zato bi morale vsaj same poskrbeti, da si zdrav obrok prinesejo od doma, a je takih, ki to redno počnejo le približno polovica. Razprava in sklep: Medicinske sestre, kot promotorke zdrave prehrane, teoretično vedo, kakšen je pravilen način zdravega in uravnoteženega prehranjevanja, a jim okoljski zaviralniki po eni strani in pomanjkanje samoinciative na drugi strani preprečujejo, da bi teoretično znanje prenesli v prakso. Za boljše prehranjevanje na delovnem mestu bi torej lahko poskrbel vsak posameznik sam, delodajalec pa bi zaposlenim moral omogočiti zadosten čas za malico. Veliko pa bi delodajalec pripomogel tudi, če bi na delovnem mestu omogočil ustrezno organizirano prehrano.
Ključne besede: prehranjevanje na delovnem mestu, medicinska sestra, zdrava in uravnotežena prehrana.
Objavljeno v DKUM: 29.10.2012; Ogledov: 2930; Prenosov: 420
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

9.
ZANIMIVI MOTIVACIJSKI NAČINI OZAVEŠČANJA UČENCEV O ZDRAVI PREHRANI V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE
Mojca Pečovnik, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Zanimivi načini ozaveščanja učencev o zdravem prehranjevanju v prvem triletju osnovne šole, smo v teoretičnem delu najprej zbrali in zapisali podatke o zdravi in uravnoteženi prehrani. Predstavili smo prehrambeno piramido, nato pa smo opisali najpomembnejše vrste živil. Ugotavljali smo njihovo sestavo in zakaj, oziroma na kak način pripomorejo k zdravemu prehranjevanju. Nadaljevali smo z didaktičnimi igrami, kjer smo opisali njihov pomen, organizacijo in utemeljili njihovo izbiro pri pouku. Nato smo didaktične igre še klasificirali in vsako od skupin opisali. V praktičnem delu je predstavljenih nekaj didaktičnih iger, ki jih učitelji lahko uporabijo pri svojem delu na temo zdravo prehranjevanje v prvem triletju devet- letne osnovne šole.
Ključne besede: Zdrava prehrana, uravnotežena prehrana, didaktične igre, izbira didaktičnih iger.
Objavljeno v DKUM: 06.04.2011; Ogledov: 3449; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

10.
PREHRANA PRI SLADKORNI BOLEZNI
Janja Krajnc, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prehrano pri sladkorni bolezni. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen, klasifikacija le te, načini zdravljenja in zapleti pri sladkorni bolezni. Poseben poudarek je namenjen zdravi in uravnoteženi prehrani pri sladkorni bolezni, saj na raven sladkorja v krvi vpliva vse kar pojemo. Modra izbira hrane je ključnega pomena za zdravo življenje in preprečevanje različnih bolezni. V raziskovalnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati anonimne ankete, ki je bila opravljena v oktobru in novembru leta 2009 v diabetološki ambulanti Splošne bolnišnice Ptuj. Anketa zajema sto naključno izbranih bolnikov s sladkorno boleznijo. Ugotavljali smo, kakšen je način prehranjevanja anketiranih in seznanjenost o sladkorni bolezni in njenih zapletih. Rezultati ankete so pokazali, da načela zdrave prehrane upoštevajo le nekateri izmed anketiranih, le nekateri vedo, katera hrana najbolj poviša raven sladkorja v krvi. Prav tako je iz rezultatov razvidno, da je poznavanje zapletov pri sladkorni bolezni izjemno pomanjkljivo, ter da sladkorna bolezen vpliva na kakovost življenja anketirane populacije.
Ključne besede: sladkorna bolezen, zapleti pri sladkorni bolezni, zdrava uravnotežena prehrana
Objavljeno v DKUM: 10.05.2010; Ogledov: 6072; Prenosov: 1041
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici