| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VLOGA ZNANJA V DELOVANJU SODOBNIH PODJETIJ
Nataša Pivec, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Sodobno poslovno okolje je povzročilo nastanek družbe znanja ter posledično preobrazbo in razvoj podjetij, katerih temeljni vir in dejavnik uspešnega delovanja je postalo relevantno znanje posameznika, skupine in celotnega podjetja. Podjetja so na ta način postavljena pred izziv, kako uspešno prepoznati, razviti in obvladati relevantno znanje. V ta namen se pravilom poslužujejo koncepta učečega se podjetja in procesa upravljanja z znanjem. V okviru magistrske naloge smo preučili vlogo znanja v delovanju sodobnih podjetij. Posebno pozornost smo usmerili na proučevanje vpliva procesa razvijanja znanja na delovanje podjetja. Naloga vsebuje teoretične osnove, ki so povzete po izkušnjah in spoznanjih domačih in tujih avtorjev ter praktične osnove, pridobljene na podlagi primarnega pridobivanja podatkov med slovenskimi podjetji. Teoretični del smo razdelili na šest poglavij. V prvem poglavju smo se osredotočili na pojasnjevanje osnovnih značilnosti družbe znanja ter navedli temeljne razlike med industrijsko družbo in novo nastalo družbo. Pojasnili smo značilnosti delovanja podjetja v sodobnem okolju, pri tem smo izpostavili značilnosti sodobne organizacijske strukture in kulture ter procesne zasnove podjetja. V drugem poglavju smo se osredotočili na učeče se podjetje, opredelili smo temeljne značilnosti, navedli različne pristope pri uresničevanju koncepta učečega se podjetja ter posebno pozornost posvetili pojasnjevanju razvoja učečega se podjetja v slovenskem poslovnem okolju. V tretjem poglavju smo podali temeljna spoznanja s področja znanja, kot so: opredelitve, razvrščanje in temeljne koristi, ki nastajajo v podjetju na temelju znanja. V naslednjem poglavju smo se osredotočili na problematiko intelektualnega kapitala z vidika strukture in meritvenega postopka. Najobsežnejše poglavje obsega področje upravljanja z znanjem, kjer smo opredelili osnovne značilnosti upravljanja z znanjem, navedli razloge za uvedbo upravljanja z znanjem v podjetje, oblikovali in pojasnili celovit proces upravljanja z znanjem ter navedli temeljne značilnosti upravljanja z znanjem v slovenskih podjetjih. V zadnjem poglavju smo pojasnili vpliv znanja na ustvarjanje trajne konkurenčne prednosti, ki posledično vpliva na izboljšano delovanje podjetja. V empiričnem delu naloge smo na podlagi primarne raziskave, proučili vlogo znanja v slovenskih podjetjih. Na ta način smo pridobili podatke o razširjenosti koncepta učečega se podjetja ter vlogi in pomenu intelektualnega kapitala med slovenskimi podjetji. Opravljena raziskava nam je posredovala tudi odgovore na vprašanje ali organizacijska kultura in struktura vplivata na razvijanje znanja ter na temeljno raziskovalno vprašanje ali učinkovit proces razvijanja znanja vpliva na izboljšano delovanje podjetja.
Ključne besede: Družba znanja, sodobno podjetje, koncept učečega se podjetja, intelektualni kapital, upravljanje z znanjem, prednosti na temelju znanja.
Objavljeno: 19.09.2011; Ogledov: 2795; Prenosov: 496
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

3.
BOGATI UPORABNIŠKI VMESNIKI PRI SISTEMIH ZA UPRAVLJANJE Z ZNANJEM
Tadej Volgemut, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja uporabniške vmesnike z večjim poudarkom na bogatih uporabniških vmesnikih. Opisuje imperativni in deklarativni pristop gradnje vmesnikov, in podaja napotke za dobre uporabniške vmesnike. Predstavlja pomen miselnih vzorcev, njihov izvor, in kako se jih pravilno lotiti. Opisana je raziskava tehnologij in orodij za izdelovanje RIA (bogata internetna aplikacija) in izvedena njihova primerjava. Raziskava je zaključena z izdelavo aplikacije, ki združuje področje upravljanja znanja in bogatih uporabniških vmesnikov, z izbranimi orodji in tehnologijami. Narejena aplikacija omogoča ustvarjanje miselnih vzorcev na uporabniku prijazen in intuitiven način. Miselni vzorci so lahko deljeni med več uporabnikov.
Ključne besede: miselni vzorci, upravljanje z znanjem, bogati uporabniški vmesniki, Microsoft Silverlight, Microsoft Expression Blend
Objavljeno: 31.08.2011; Ogledov: 1653; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

4.
VLOGA PORTALNIH TEHNOLOGIJ V PROCESU UPRAVLJANJA Z ZNANJEM
Rok Venuti, 2014, diplomsko delo

Opis: V delu je obdelano področje upravljanja z znanjem, njegova vloga v podjetjih in izzivi, s katerimi se srečujejo razvijalci portalov znanja. Podan je opis portalov znanja in primeri rešitev na trgu. Cilj teoretičnega dela diplomske naloge je bil, proučiti osnovne pojme upravljanja znanja in njegov vpliv na poslovanje podjetij. S proučitvijo rezultatov raziskav, opravljenih na tem področju, smo ugotovili, da je upravljanje znanja najpomembnejši element pri doseganju zastavljenih poslovnih ciljev podjetja. Omogoča izboljšavo v smislu kvalitete, hitrosti in odzivnosti in vodi k boljšim poslovnim odločitvam. V praktičnem delu pa je opisan razvoj portala znanja z omejeno funkcionalnostjo, ki bi podjetjem pomagal pri upravljanju znanja. Za realizacijo portala znanja je bila uporabljena platforma Liferay Portal, s pomočjo katere so bili razviti portleti za upravljanje znanja. Opisana je njihova vloga, kaj vse omogočajo in komu so namenjeni. Z ustreznimi dopolnitvami bi lahko bili v diplomskem delu prikazani portleti uporabni v manjših podjetjih.
Ključne besede: portal, upravljanje z znanjem, portlet, Liferay
Objavljeno: 06.03.2015; Ogledov: 567; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

5.
VLOGA TIHEGA ZNANJA PRI SPREJEMANJU IN UPORABI INFORMACIJSKIH REŠITEV V DRŽAVNI UPRAVI
Jasna Rotenhajzer, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se osredotoča na vlogo tihega znanja pri sprejemanju in uporabi informacijskih rešitev v državni upravi. V prvem delu so predstavljena teoretična izhodišča glede sprejemanja informacijske tehnologije, znanja in upravljanja z znanjem. Predstavljeni so modeli sprejemanja informacijske tehnologije z vedenjskega vidika (TRA, TPB, TAM in njegove različice. V teoriji o znanju je poudarjeno skrito znanje, ki je del izkušenj zaposlenih v državni upravi in njegov vpliv na sprejemanje in učinkovito uporabo informacijskih rešitev. Predstavljena je teoretična osnova upravljanja z znanjem na splošno in v državni upravi. V drugem empiričnemu delu so predstavljeni izsledki kvalitativne raziskave, kjer se je na osnovi teoretičnih izhodišč ugotovljala vloga tihega znanja pri sprejemanju in uporabi informacijskih rešitev v državni upravi.Navedena so mnenja o dejavnikih sprejemanja in uporabe informacijskih rešitev, o vlogi tihega znanja pri poglobljeni uporabi informacijske rešitve in trenutnem stanju upravljanja z znanjem v državni upravi.
Ključne besede: sprejemanje informacijske tehnologije, modeli TRA, TPB in različice TAM, znanje, upravljanje z znanjem, državna uprava
Objavljeno: 12.09.2016; Ogledov: 464; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

6.
Hibridna metoda gradnje sistemov za upravljanje z znanjem s področja procesa varjenja
Ambrož Stropnik, 2017, doktorska disertacija

Opis: Globalne spremembe na trgih in hiter tehnološki razvoj sta dva pomembna dejavnika, ki generalno vplivata na uspešnost podjetij. Uspešna podjetja so spoznala, da je za ustrezen odziv na spremembe trga ali tehnološki razvoj ključno znanje zaposlenih v podjetju in uvedba procesa upravljanja z znanjem v poslovne procese podjetja. Še več, najbolj uspešna in prilagodljiva podjetja gredo še korak dlje in se povezujejo z drugimi podjetji ter si med seboj izmenjujejo znanje in izkušnje. Ustrezna informacijska podpora in uporaba sistema za upravljanje z znanjem je v takšnih podjetjih ključnega pomena. Implementacija sistema za upravljanje z znanjem v podjetju je vse prej kot lahka naloga, saj se od takšnega sistema pričakuje ne le, da je sposoben podpreti osnovne procese upravljanja z znanjem, ampak tudi, da je sposoben povezovanja teoretičnega znanja s praktičnimi izkušnjami zaposlenih. Zapisano znanje pa je sposoben deliti s sistemi za upravljanje z znanjem z drugimi podjetji. V disertaciji predstavljamo hibridni pristop gradnje sistema za upravljanje z znanjem iz področja varjenja. Področje varjenja predstavlja eno izmed področij, ki je s strani standardov zelo dobro pokrito in posledično primerno za ponazoritev uporabe takšnega sistema upravljanja z znanjem. Razvili smo sistem upravljanja z znanjem za področje varjenja, ki temelji na sodobnih IT tehnologijah za upravljanjem z znanjem – semantičnem spletu. Bistveni del razvitega sistema pa predstavlja način zajemanja znanja s pomočjo principa strojnega učenja, ki je sposoben povezovanja teoretičnega znanja s praktičnimi izkušnjami. V okviru disertacije skozi preizkuse pokažemo in potrdimo, da je za uspešnost sistema za upravljanje z znanjem ključnega pomena uporaba tehnologij semantičnega spleta, kar dodatno nadgradi uporaba pristopa strojnega učenja v segmentu iskanja novega znanja.
Ključne besede: upravljanje z znanjem, spletna ontologija, varjenje, optimizacija varjenja
Objavljeno: 26.06.2017; Ogledov: 669; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici