| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPRAVLJANJE S KAPITALOM BANKE
Riana Tratar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili upravljanje s kapitalom ter upravljanje s tveganji, s katerimi se banke največkrat srečujejo pri svojem poslovanju. Upravljanje kapitala banke zahteva zaradi mnogih funkcij, ki jih opravlja, veliko pozornost. Ker je poslovanje banke izpostavljeno raznim vrstam tveganj, je kapital poleg vira financiranja tudi vir za pokrivanje nepričakovanih izgub in je glavno sredstvo, ki banki zagotavlja zaščito proti raznim vrstam tveganj ter ji tako omogoča varno in stabilno poslovanje. Pri upravljanju kapitala je pomembna alokacija kapitala, to pa določa strategija, kot poslovna odločitev na najvišji ravni. Namen strategije pri upravljanju kapitala je, da mora upoštevati in določiti želeni donos lastnikov in izpostavljenost tveganjem. Strategija banke določa upravljanje kapitala s politikami upravljanja banke, z donosnostjo in potrebami po kapitalu, ki jih določa izpostavljenost tveganjem zaradi poslovanja. Pri tem smo na kratko predstavili tudi primer upravljanja s kapitalom v Probanki d.d. Upravljanje s tveganji je za banko nepogrešljiva bančna funkcija, saj se glede na poslovanje nenehno izpostavlja tveganjem. Banka ne sme nadomestiti slabega upravljanja s tveganji z večjim obsegom kapitala, ampak mora strmeti k izboljšanju procesov upravljanja s tveganji, kajti noben obseg kapitala ni zadosten, kadar ima banka slab proces upravljanja s tveganji. Pri tem smo ugotovili, da je pomembno, da ima banka vzpostavljen učinkovit proces upravljanja s tveganji, ker le to banki zagotavlja konkurenčno prednost.
Ključne besede: kapital banke, kapitalska ustreznost, Basel II, upravljanje s kapitalom, alokacija kapitala, upravljanje s tveganji.
Objavljeno: 09.07.2010; Ogledov: 2318; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

2.
UPRAVLJANJE S ČLOVEŠKIMI VIRI V ERP REŠITVI SAP NA PRIMERU OSEBNEGA PORTALA ZA ZAPOSLENE IN PORTALA ZA VODJE
Sara Gojčič, 2012, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se podjetja zavedajo pomena človeških virov, ki predstavljajo enega izmed najpomembnejših virov organizacije, saj so le ti tisti, ki omogočajo optimalno izrabo ostalih virov in povečujejo poslovno uspešnost podjetij. Veliko vlogo pri strateškem načrtovanju podjetja pa igra management človeških virov, ki se nanaša na ukrepe managementa ob upoštevanju ciljev in interesov zaposlenih z namenom doseganja čim boljših poslovnih rezultatov. Za učinkovito vodenje kadrovske funkcije se mnoga podjetja odločajo za kadrovske informacijske sisteme, ki lahko delujejo kot modul ERP ali kot samostojna kadrovska rešitev. Pri vodenju kadrovske funkcije pa ne mislimo le na ciljno vodenje in razvoj kariere, vendar se podjetja srečujejo tudi s potrebami po npr. hitrem prilagajanju zakonskih sprememb, sprotnem analitičnem in statističnem poročanju, kar še toliko bolj povečuje vrednost kadrovsko informacijskih sistemov. Primer pogosto implementirane ERP je SAP, ki vsebuje številne module za celotno poslovanje podjetja. Za povečanje učinkovitosti kadrovskega oddelka služi modul Upravljanje s človeškim kapitalom. V diplomskem seminarju smo predstavili tudi aplikaciji podjetja SAP: Portal za zaposlene in Portal za vodje, ki služita predvsem optimizaciji poslovnih procesov in razbremenitvi dela kadrovske službe, ki lahko sedaj nastopa kot strokovni partner managerjem in se ukvarja s strateško pomembnejšimi nalogami v podjetju.
Ključne besede: Človeški viri, ERP, kadrovski informacijski sistem, management človeških virov, modul Upravljanje s človeškim kapitalom, Portal za vodje, Portal za zaposlene, SAP.
Objavljeno: 06.12.2012; Ogledov: 1356; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici