| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPRAVLJANJE RAZNOLIKOSTI ZAPOSLENIH V ORGANIZACIJI X
Teja Povhe, 2013, diplomsko delo

Opis: Raznolikost je pojem, ki skuša zajeti vse načine, po katerih se ljudje medsebojno razlikujemo. Pomembno je, da vsakega posameznika obravnavamo posebej, spoštujemo in sprejmemo njegove individualne razlike takšne, kot so. S tem, ko organizacija poskrbi za uspešno upravljanje raznolikosti zaposlenih, poskrbi, da bodo zaposleni lahko v popolnosti izkoristili ves svoj potencial in jih pri tem ne bodo ovirali razni predsodki in dejavniki povezani z raznolikostjo. Tako bi se organizacija bolje razvijala, postajala drugačna, inovativnejša in konkurenčnejša. Organizacija in njeni zaposleni se morajo zavedati, da imajo vsi skupni cilj in da je za njegovo uresničitev potrebno izkoristiti vse razpoložljivo znanje in sposobnosti zaposlenih. V diplomskem seminarju smo na začetku najprej preučili management človeških virov, katerega spoznavanje je ključno za naše razumevanje upravljanja raznolikosti. Nato smo se pobližje seznanili s pojmom raznolikost, kjer smo skozi več definicij različnih avtorjev dobili boljše razlage o tem pojmu. Spoznali smo štiri ključne dejavnike raznolikosti. Ti so organizacijski, zunanji in notranji dejavniki ter osebnost, le ta predstavlja edinstven stil posameznika. Vse dejavnike in njihove lastnosti smo tudi podrobneje opisali. Več pozornosti smo namenili opredelitvi upravljanja raznolikosti, kjer smo predstavili pomen upravljanja, ugotovili smo tudi kakšen vpliv ima raznolikost na organizacijsko kulturo, da lahko raznolikost vodi do boljše predanosti, boljšega zadovoljstva in konec koncev tudi do boljše finančne zmogljivosti organizacije. Opisali smo tudi dva načina upravljanja raznolikosti, to sta individualni in organizacijski pristop. Prav tako smo predstavili nekatere prednosti in koristi, ki jih prinaša upravljanje raznolikosti zaposlenih za organizacijo. Zakaj je dobro, da so v organizaciji zaposleni ljudje, ki se med seboj razlikujejo po spolu, rasi, etničnosti, fizičnih sposobnosti itd. In predvsem to, da si organizacija lahko obeta številne pozitivne učinke raznolikosti zaposlenih. To pa se lahko zgodi le, če izpolnjuje določene pogoje kot je na primer usklajenost strategije upravljanja raznolikosti z vizijo organizacije, s poslovnimi cilji in poslovno strategijo organizacije itd. V drugem delu diplomskega seminarja je sledil empirični del, kjer smo s pomočjo anketnega vprašalnika izvedli anketo in na podlagi odgovorov naredili analizo rezultatov, ki smo jih tudi grafično prikazali. Raziskavo smo izvedli v treh delih. V prvem delu smo ugotovili kakšno je poznavanje raznolikosti anketirancev, v drugem delu smo pridobili osebnostne lastnosti anketirancev in v tretjem delu demografske podatke s pomočjo katerih smo si lažje predstavljali iz kakšne vrste zaposlenih je sestavljena organizacija.
Ključne besede: management človeških virov, raznolikost, raznolikost zaposlenih, upravljanje raznolikosti zaposlenih, načini upravljanja raznolikosti, upravljanje raznolikosti zaposlenih v poslovnem svetu
Objavljeno: 08.11.2013; Ogledov: 1187; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

2.
Raznolikost zaposlenih v slovenskih in nemških podjetjih
Barbara Jurić, 2017, magistrsko delo

Opis: Danes je konkurenca na trgu dela velika. Vsak se bori za svoj obstoj, poskuša biti inovativen in boljši od drugih. Podjetja med seboj čedalje bolj tekmujejo in postajajo konkurenčna. Vodilni v podjetjih se vse bolj zavedajo pomembnosti znanja, sposobnosti, izkušenj in raznolikosti zaposlenih. Trudijo se uvesti nekaj novega, kar bi predstavljajo konkurenčno prednost. Na mednarodnem trgu dela vse bolj prihaja do večjega števila zaposlenih različnih ras, kultur, drugačnih verskih prepričanj, osebnostnih vrednot in življenjskega sloga. Prav zato postaja raznolikost zaposlenih v podjetjih vse večji izziv za podjetje. V podjetjih več nimajo izbire ali bodo imeli raznolikost zaposlenih v podjetju, saj ta skozi leta postaja samoumevna. Raznolikost zaposlenih v podjetju je odvisna od načina vodenja v podjetju, katere podjetju prinašajo konkurenčne prednosti. Te prednosti imenujemo upravljanje raznolikosti zaposlenih v podjetju. V magistrskem delu smo predstavili pojem raznolikosti, kjer smo skozi več različnih definicij različnih avtorjev dobili razlago o pojmu. Nato smo našteli in opisali dejavnike raznolikosti, katere smo preučili. Pobližje smo se seznanili z upravljanjem raznolikosti zaposlenih v podjetjih. Preučili smo prednosti in slabosti povezane z raznolikostjo ter izzive raznolikosti na delovnem mestu. Opisali smo tudi upravljanje raznolikosti v Sloveniji, Nemčiji in obravnavo metod ter našteli in predstavili pristope za upravljanje raznolikosti zaposlenih. Magistrsko delo obravnava problematiko neenakih možnosti zaposlovanja in dela med spoloma torej raznolikost zaposlenih v podjetju. Obstoječo problematiko smo obravnavali s strani zaposlenih v podjetju. Ekonomski vidik reševanja problema oziroma sprejemanja raznolikosti se dopolnjuje z iskanjem rešitev v okvirih podjetja, predvsem pa skozi moralo in etiko managementa. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika. Raziskavo smo izvedli v podjetjih Bosch in Gorenje na Slovenskem kot Nemškem trgu, ki se je navezovala na njihove raznolikosti zaposlenih v podjetjih. Zanimalo nas je kakšne koristi to prinaša podjetjem ter kakšen vpliv ima raznolikost na zaposlene.
Ključne besede: raznolikost, zaposleni, podjetje, dejavniki raznolikosti zaposlenih, upravljanje raznolikosti zaposlenih, raznolikost zaposlenih v Sloveniji in Nemčiji.
Objavljeno: 08.12.2017; Ogledov: 341; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici