| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
VREDNOTENJE UPORABNOSTI SPLETNIH SOCIALNIH OMREŽIJ S PRIMEROM
Ajda Gregorčič, 2010, diplomsko delo

Opis: Pojav svetovnega spleta je omogočil uporabnikom dostop do velike količine informacij, ki se nahajajo na spletnih straneh. Pri komunikaciji človeka s tehnologijo imajo v procesu uporabe spletnih vsebin veliko vlogo uporabniški vmesniki, s pomočjo katerih ustvarjalci spletnih vsebin oblikujejo spletno predstavitev tako, da bo razumljiva čim večjemu številu uporabnikov. Ker se ti v količini izkušenj, znanjem in individualnimi karakteristikami med seboj zelo razlikujejo, je oblikovanje uporabnih spletnih predstavitev predmet razprave strokovnjakov s področja psihologije, interakcije v odnosu človeka s tehnologijo, grafičnega oblikovanja, sociologije in sorodnih znanosti. Ti stremijo k definiciji univerzalnih standardov za vrednotenje uporabnosti spletnih strani, da bi s tem zagotovili čim bolj univerzalno in pozitivno uporabniško izkušnjo. Ker so spletna socialna omrežja trenutno najpopularnejši medij spletne komunikacije, jih je potrebno oblikovati v skladu s pričakovanji in zahtevami tipičnih uporabnikov. Pozitivno uporabniško izkušnjo lahko ustvarimo le tako, da analiziramo uporabnost spletnih strani iz različnih vidikov in jim ponudimo najboljšo možno rešitev.
Ključne besede: semantični splet, spletni uporabnik, uporabnost spletnih strani, spletna socialna omrežja, uporabniški vmesniki, ikone, oblikovanje
Objavljeno: 02.03.2010; Ogledov: 11675; Prenosov: 446
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

6.
ANALIZA SPLETNIH PORTALOV OBČIN IN NJIHOV POMEN
Boštjan Kohne, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi opredelimo vlogo in pomen spletnih portalov občin. Pri tem jih obravnavamo v kontekstu elektronske uprave ter elektronske demokracije. Osrednji del naloge obsega študija možnosti ocenjevanja in ovrednotenja spletnih portalov občin. Na podlagi ugotovitev izdelamo večkriterijski model za ocenjevanje spletnih portalov občin. Model uporabimo za ovrednotenje spletnih portalov občin Maribor in Koper, ki ju podrobneje analiziramo in na podlagi ocen tudi medsebojno primerjamo.
Ključne besede: spletni portali občin, e-demokracija, e-uprava, ocenjevanje spletnih predstavitev, uporabnost spletnih predstavitev, večkriterijski modeli, MAUT
Objavljeno: 04.03.2010; Ogledov: 11165; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

7.
MODEL ZDRUŽEVANJA NEPREMIČNINSKIH EVIDENC GEODETSKE UPRAVE
Maja Simon, 2010, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava nepremičninske evidence, katere vodi in vzdržuje Geodetska uprava Republike Slovenije. Podrobno predstavi zemljiški kataster, kataster stavb, register nepremičnin in register prostorskih enot. Predstavi definicije nepremičnine in stavbe v skladu z obstoječo zakonodajo. Opiše uporabnost podatkov, ki se vodijo v nepremičninskih evidencah in izpostavi posebnosti, kot je na primer neskladnost drugih zakonov s spremembami v zakonih, ki urejajo vodenje in vzdrževanje podatkov o nepremičninah. Predstavi smernice nepremičninskih evidenc v Evropski uniji in nepremičninske evidence v izbranih državah. V nadaljevanju v treh modelih nakaže možnosti združevanja nepremičninskih evidenc. Na podlagi izvedene analize oceni učinke uvedbe posameznega modela, pogoje za uvedbo in možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: nepremičninske evidence, zemljiški kataster, kataster stavb, register prostorskih enot, združevanje, uporabnost
Objavljeno: 04.05.2010; Ogledov: 2278; Prenosov: 335
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

8.
PREOBLIKOVANJE GRAFIČNEGA VMESNIKA ZA REZIDENČNI PREHOD
Uroš Habič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava preoblikovanje uporabniškega vmesnika komunikacijsko napravo — rezidenčni prehod (Residential Gateway). Tak prehod se namesti pri končnem uporabniku. Obstoječi vmesnik je bil zastarel in neuporaben za laičnega uporabnika. V nalogi smo preoblikovali vmesnik. Rezultat je preoblikovan vmesnik, ki je skladen z grafično podobo proizvajalca prehoda, končnemu uporabniku pa omogoča učinkovito in enostavno nastavitev parametrov. Tako zasnovan vmesnik bo omogočil proizvajalcu opreme, da na pomembnem velikem trgu ostane konkurenčen, kakor tudi da vstopi na nove trge.
Ključne besede: grafični uporabniški vmesnik rezidenčni prehod telekomunikacijska oprema uporabnost programske opreme
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 1665; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

9.
DOBRA UPORABNIŠKA IZKUŠNJA IN DOSTOPNOST KOT KONKURENČNA PREDNOST SPLETNIH STRANI
Jurij Štukovnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu raziskujemo tematiko uporabniške izkušnje in konkurenčno prednost, ki jo zagotavlja dobra uporabniška izkušnja lastnikom spletnih strani, ki se tega zavedajo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu razpravljamo o uporabniški izkušnji kot vedi: kje so njeni začetki, kako se je razvijala in v katero smer se bo razvijala v prihodnosti. V drugem delu pa uporabniško izkušnjo predstavimo tudi v praksi, na primeru načrtovanja in celovite izvedbe prenove konkretne spletne strani. Posebno poglavje namenjamo tesno povezani tematiki dostopnosti spletnih strani za slepe in slabovidne uporabnike.
Ključne besede: uporabniška izkušnja, informacijska arhitektura, spletni marketing, PET design, dostopnost, uporabnost
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 13000; Prenosov: 951
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

10.
KAKOVOST SPLETNIH STRANI NA PRIMERU NOVE KREDITNE BANKE MARIBOR
Andreja Korošec, 2010, diplomsko delo

Opis: Elektronsko bančništvo je kakršenkoli način poslovanja z banko, neodvisen od bančne poslovalnice. Na voljo je 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Danes elektronskemu bančništvu predstavljajo največjo nevarnost »Phishing napadi« oz. spletno ribarjenje, s pomočjo katerega poskušajo osebe priti do zaupnih podatkov. Za varnost svojega poslovanja mora v prvi vrsti poskrbeti sam uporabnik in upoštevati navodila banke. Nujo vsake organizacije predstavljajo spletne strani, ki morajo na preprost, hiter in razumljiv način prikazati čim več informacij. Pred samo izdelavo spletne strani je potrebno opredeliti komu bo spletna stran namenjena, ter kakšni so cilji izdelave spletne strani. Kakovost spletne strani je odvisna od njene uporabnosti, funkcionalnosti ter izpolnjevanja namena. Uporabne so tiste spletne strani, ki so: informativne, aktualne, všečne, preproste, hitre ter obiskane. Bolj kakovostna stran ima več obiskovalcev in organizaciji prinaša dobiček, zanemarjanje kakovosti pa lahko prinese organizaciji izgubo.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko bančništvo, prednosti in slabosti, nevarnosti, varnostni mehanizmi, spletna stran, kakovost, uporabnost.
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 1814; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (952,38 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici