| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pomen upokojevanja za podjetje in zaposlene v gvo d.o.o.
Andrej Kromar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na raziskovanje področja upokojevanja za zaposlene, kjer smo teoretična izhodišča nadgradili z aplikativno raziskavo v podjetju GVO, d. o. o. Zaključno delo je sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili demografski problem staranja ter vzroke za staranje prebivalstva. Na kratko smo si ogledali, kakšne pragove starostnih upokojitev imajo države po Evropi in njihove načrte za prihodnost. V nadaljevanju smo pogledali, še kakšen je problem staranja v Sloveniji, zakonske podlage za upokojitev v Sloveniji ter zaključili s splošnim vidikom posameznika za upokojitev ter procesom upokojevanja v podjetju GVO, d. o. o. V empiričnem delu smo predstavili rezultate anketnega vprašalnika, ki so nam podali odgovore na raziskovalna vprašanja. Osredotočili smo se na zaposlene starejše od 50 let. Rezultati raziskave so pokazali, da zaposleni v podjetju GVO, d. o. o., gledajo na upokojitev kot pozitiven prehod iz delovno aktivnega obdobja v neaktivno. Kljub temu pa to ne pomeni, da bodo postali povsem neaktivni. V pokoju bodo nadaljevali z aktivnostmi, s katerimi so se prej ukvarjali manj. Kljub temu da jim upokojitev ni nekaj neznanega, pa želijo imeti dodatne informacije, ki bi jim olajšal prehod in življenje v pokoju. Z organiziranjem izobraževanja starejših delavcev oziroma delavcev kandidatov za upokojitev bi to lahko uresničili, pri čemer bi imelo od tega koristi tudi podjetje, saj bi jih lahko v sklopu izobraževanja dodatno vključili v proces usmerjanja in vodenja mlajših sodelavcev. Ogledali smo si tudi, kaj nekateri rezultati pomenijo s finančnega vidika. Prišli smo do zanimivih rezultatov, ki jih podjetje GVO, d. o. o., lahko uporabi pri izračunih z dejanskimi vrednostmi.
Ključne besede: staranje prebivalstva, upokojevanje, zaposleni, novo zaposleni
Objavljeno v DKUM: 11.08.2021; Ogledov: 278; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

2.
SPREMLJANJE KAKOVOSTI ŽIVLJENJA STAROSTNIKOV V SLOVENIJI S POMOČJO SEKUNDARNE ANALIZE PODATKOV
Marjeta Oplot, 2016, magistrsko delo

Opis: POVZETEK Teoretična izhodišča. V teoretičnem delu magistrskega dela smo opisali starost in staranje, zdrav življenjski slog, kronične nenalezljive bolezni, kakovost življenja starostnikov vključno z njihovimi vrednotami in doživljanjem sreče, starosti prijaznim okoljem, zdravstvenim varstvom starostnikov in njihovim premoženjskim stanjem. Metodologija raziskovanja. Uporabili smo podatke iz raziskave Easy SHARE (Survey of health, Agening and Retirement in Europe), katere raziskovalni vzorec je zajemal starostnike stare nad 65 let v Sloveniji in drugih sodelujočih državah. Anketiranje je bilo opravljeno v letih od 2004 do 2011. Rezultati raziskave. Iz raziskave izhaja, da so imeli višjo povprečno samooceno zdravstvenega stanja, kot starostniki iz Slovenije, starostniki iz Nizozemske, Češke, Poljske, Madžarske, Portugalske in Estonije. Kakovost življenja starostnikov iz Slovenije se izraža z večjim zadovoljstvom glede kontrole, samostojnosti, veselja do življenja in samouresničitve, čeprav ni opaziti velikih odstopanj med slovenskimi starostniki in starostniki iz ostalih sodelujočih držav. Fizična aktivnost starostnikov je nezadostna, vendar nekoliko boljša v Sloveniji kot v ostalih sodelujočih državah. Večina starostnikov ima prekomerno telesno težo, kar je za Slovenijo še nekoliko bolj značilno, iz česar sklepamo, da imajo ti starostniki višjo stopnjo tveganja, da zbolijo za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Ugotovili smo, da so starostniki z večjim številom kroničnih bolezni pogosteje nagnjeni k depresiji, s tem da je ta povezanost pri starostnikih iz ostalih držav nekoliko višja. Prav tako imajo starostniki z večjim številom kroničnih bolezni nižjo kakovost življenja, pri kadilcih pa ni zaznati večjega števila kroničnih bolezni. Sklep. Z zagotovitvijo ustreznih pogojev kakovosti življenja, ustreznega zdravstvenega varstva, ekonomske blaginje, socialne vključenosti in zdravstvene vzgoje se bo že v ranih zametkih za vse ljudi enako zagotovo zmanjšala pojavnost kroničnih nenalezljivih bolezni in depresija ter s tem tvegan slog življenja, med drugim pa se bo podaljšala kakovost življenja starostnikov kljub njihovim morebitnim funkcionalnim omejitvam. Vendar je za to potrebno še veliko dela s strani oblikovanja državnih politik in zdravstvenih sistemov ter resorjev po vsem svetu.
Ključne besede: kakovost življenja, starostniki, zdrav življenjski slog, kronične nenalezljive bolezni, zdravstveno varstvo starostnikov, starosti prijazno okolje, upokojevanje.
Objavljeno v DKUM: 21.03.2016; Ogledov: 1645; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

3.
PROBLEMATIKA HITREGA UPOKOJEVANJA V SLOVENSKEM GOSPODARSTVU
Jure Zavrnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Upokojitev predstavlja zadnjo večjo prelomnico v človekovem življenju. Simbolno ponazarja prehod v obdobje umiritve in počitka po, z raznimi aktivnostmi in dejavnostmi zapolnjenim, aktivnem življenju posameznika. V tem obdobju ljudje počno stvari, ki so jim v veselje, vendar za njih prej niso imeli časa ali energije. Kdaj se bo pri komu začelo to obdobje, je odvisno od posameznika – od njegovega fizičnega in psihičnega počutja, kakor tudi od materialnih zmožnosti. Problem se pojavi, če ljudje občutijo težnjo po upokojitvi zaradi nezadovoljstva na svojem delovnem mestu. Zaradi tega gospodarstvo izgublja zaposlene, ki predstavljajo danes njegov največji potencial in vrednost. Namesto, da bi se v gospodarstvu trudili prepoznati sposobnosti svojih zaposlenih, jih spodbujati in vlagati v njihov razvoj, se nanje še vedno gleda kot strošek, kot nujno zlo, ki ga je potrebno oklestiti. S tem seminarjem smo skozi analizo problematike prišli do zaključka, da tiči del vzroka za krizo, v kateri se je znašlo naše gospodarstvo, v neprimernem ravnanju z zaposlenimi. Podjetja bodo morala čim prej spremeniti svoj odnos do zaposlenih in povečati motiviranje ter vlaganje v njihov razvoj, saj bodo le tako dosegla večjo inovativnost, ki je ključ za boljšo konkurenčnost. Svoje bo seveda k reševanju problematike morala prispevati država in prvi znaki, da se intenzivno pripravljajo ukrepi in reforme na področju trga dela, pokojninske zakonodaje ter zdravstvenega sistema, so spodbudni.
Ključne besede: upokojevanje, hitro upokojevanje, motiviranje, konkurenčnost, pokojninska reforma, pokojninska zakonodaja
Objavljeno v DKUM: 11.12.2012; Ogledov: 932; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (403,35 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici